ΑρχικήHow toΕξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας για μειωμένο λογαριασμό στο ρεύμα

Εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας για μειωμένο λογαριασμό στο ρεύμα

Δυστυχώς η οικονομική κατάσταση των Ελληνικών νοικοκυριών βρίσκεται σε τεντωμένο σκοινί, εξαιτίας των υπέρογκων φόρων που έχει επιβάλει το κράτος προς τους πολίτες, εν τούτοις για να μειωθούν τα περιττά έξοδα του σπιτιού πρέπει οι νοικοκύρηδες να προβούν σε διάφορες ενέργειες για εξοικονόμηση χρημάτων.

Βασικά ετούτη η μεθοδολογία ονομάζεται οικονομική παιδεία και διδάσκεται σε πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ευρώπης, ιδίως στην Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπου εκεί διαμορφώνεται ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά των νεαρών ανθρώπων, και κατά συνέπεια έτσι μαθαίνουν να μειώνουν το κόστος στους λογαριασμούς του ρεύματος (ηλεκτρική ενέργεια), της ύδρευσης (νερό), της τηλεφωνίας και ούτω καθεξής.

Βέβαια η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα σύνθετο πρόβλημα όπου εμπλέκονται πολλοί παράγοντες και δεν φτάνει να ρίξεις την προσοχή σου μόνο σε ένα πράγμα, αλλά ταυτόχρονα σε πολλές κατευθύνσεις.

Παρακάτω θα σας αναλύσω τους τρόπους και τις πρακτικές ούτως ώστε να εξοικονομήσετε ενέργεια και ταυτόχρονα να μειώσετε το κόστος στο λογαριασμό του ρεύματος του σπιτιού ή της επιχείρησης σας.

Όχι στην κατασπατάληση ρεύματος

Σε γενικές γραμμές η κατασπατάληση ρεύματος θεωρείται αναμφισβήτητα μία απαράδεκτη συμπεριφορά, επειδή πολύ απλά δεν σεβόμαστε τους διαθέσιμους ενεργειακούς πόρους του ταλαιπωρημένου πλανήτη μας, όπως και της χώρας μας.

Μάλιστα γύρω από αυτό το θέμα υπάρχουν πάμπολλες ακτιβιστικές οργανώσεις που μάχονται με νύχια και με δόντια για να ενημερώσουν το ευρύ κοινό αναφορικά με την κατασπατάληση της ενέργειας, διότι προφανώς οι ενεργειακοί πόροι δεν είναι άπειροι, και κάποια στιγμή θα ελαττωθούν σε τέτοιο βαθμό που θα υπάρχει πρόβλημα επάνω στη γη, και τελικά οι μόνοι που δεν θα έχουν πρόβλημα θα είναι εκείνοι οι άνθρωποι που έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια, όπου θα έχουν την ευχέρεια να πληρώνουν το ακριβό ρεύμα του λογαριασμού τους.

Μην αφήνετε το καλώδιο των συσκευών στην πρίζα, εάν δεν λειτουργούν

Δυστυχώς ετούτη η κατάσταση είναι ένα συχνό φαινόμενο σχεδόν σε όλα τα νοικοκυριά, με αρνητικό αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμη ενέργεια χωρίς να υπάρχει πραγματική ανάγκη. Για παράδειγμα όταν δεν χρησιμοποιούμε μία συσκευή δεν υπάρχει λόγος να βρίσκεται στην πρίζα, και να βρίσκεται σε κατάσταση standby, όπως οι αποκωδικοποιητές, τα ηχοσυστήματα, η τηλεόραση κλπ, φυσικά εδώ εξαιρούνται τα ψυγεία και οι καταψύκτες που απαιτείται να λειτουργούν συνεχώς για να διατηρούν τα τρόφιμα και να μην αλλοιώνονται.

Εν τούτοις, εδώ υπάρχει ο αντίλογος που λέει πως: Είναι κουραστικό κάθε φορά που κλείνω την τηλεόραση να βγάζω το καλώδιο από την πρίζα, γιατί θα με κάνει να σηκώνομαι από τον καναπέ μου. Κάτι τέτοιες ανόητες αιτιολογίες μας οδήγησαν στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα ως χώρας, του ωχαδερφισμού, του δε βαριέσαι βρε αδερφέ, και πάει λέγοντας.

Όταν έχουμε σκοπό να φύγουμε για πολλές ώρες από την οικία μας ή θέλουμε να πέσουμε για ύπνο το βράδυ, τότε αφαιρούμε από την πρίζα όλες τις ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές, δηλαδή δεν φορτίζουμε το κινητό τηλέφωνο όλη τη νύχτα, βγάζουμε από την πρίζα το καλώδιο τροφοδοσίας των ηλεκτρικών καλοριφέρ, των θερμαινόμενων σωμάτων, και τέλος κλείνουμε τα φώτα.

Λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας

Γύρω από αυτό το θέμα υπάρχει απέραντη παραφιλολογία και δυστυχώς ο κόσμος δεν είναι καλά ενημερωμένος, δηλαδή υπάρχει η εσφαλμένη πεποίθηση πώς οι ενεργειακοί λαμπτήρες δεν παρέχουν το ίδιο επίπεδο δυναμικού φωτισμού με τους συμβατικούς, κάτι που εννοείται πως δεν ισχύει, εκτός ορισμένων περιπτώσεων.

Ωστόσο είναι αλήθεια πως οι ενεργειακοί λαμπτήρες led, όπως και διάφοροι άλλοι τύποι είναι πιο ακριβοί από τους αντίστοιχους συμβατικούς, όμως σε βάθος χρόνου πραγματικά συμφέρουν οικονομικά γιατί καίνε ελάχιστο ρεύμα, και αυτό μπορεί να σας το επιβεβαιώσει, ακόμη και ο ηλεκτρολόγος της γειτονιάς σας.

Επίσης έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Μια αξιόπιστη μάρκα λαμπτήρα τύπου twisters θα σας δώσει περίπου 8000 έως 10.000 ώρες χρήσης σε σύγκριση με μόνο 1000 ώρες που προσφέρει μία κοινή λάμπα πυρακτώσεως. Δεν είναι τεράστια διαφορά;. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για δέκα λάμπες μέσα στο σπίτι.

Αντικαταστήστε τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα με ηλιακό θερμοσίφωνα

Οι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες έχουν την αρνητική ιδιότητα να καταναλώνουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια, ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν ηλικία άνω των 10 ετών, φυσικά εάν συνυπολογίσουμε πως σε μία οικογένεια υπάρχουν πάνω από τέσσερα άτομα, καταλαβαίνετε πως εάν όλοι αυτοί κάνουν μπάνιο κάθε μέρα, τότε ο λογαριασμός της ΔΕΗ θα συνοδεύεται με πολλά μηδενικά, ιδίως το καλοκαίρι που ιδρώνουμε στο έπακρο.

Η λύση σε αυτό το πρόβλημα ονομάζεται ηλιακός θερμοσίφωνας. Ωστόσο σίγουρα θα σκεφτείτε πως το κόστος της αντικατάστασης είναι δυσβάσταχτο, αλλά σας διαβεβαιώνω πως η απόσβεση των χρημάτων θα επιτευχθεί τουλάχιστον μέσα σε δύο χρόνια, ανάλογα πόσο συχνά χρησιμοποιούσατε τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.

Ένας αξιοπρεπής και αξιόπιστος ηλιακός θερμοσίφωνας ξεκινάει από τα 300 με 400 ευρώ, όμως συνιστώ να μην το αγοράσετε κατευθείαν, και να προβείτε σε μία ενδελεχή έρευνα αγοράς και βάσει του οικονομικού προϋπολογισμού που διαθέτετε να πάρετε τελικά το καλύτερο μοντέλο.

Θερμομόνωση σπιτιού

Το πιο πολύπλοκο κομμάτι της υπόθεσης είναι η θερμομόνωση του σπιτιού, και αδιαμφισβήτητα όταν έχεις να κάνεις με ένα παλιό σπίτι τότε είναι αυτονόητο πως χρειάζεται πολλή δουλειά, και αρκετά λεφτά. Όμως υπάρχουν κι άλλες έξυπνες λύσεις που μπορεί να επιτευχθεί ένας ικανοποιητικός βαθμός θερμομόνωσης, δίχως να ξοδέψετε ούτε ένα ευρώ.

Για παράδειγμα, για να μη χάνετε πολύτιμη θερμότητα κατά τη χειμερινή περίοδο, ούτε ψύξη κατά το καλοκαίρι, θα σας συνιστούσα να βάλετε μονωτικές ταινίες στα παράθυρα και τα κουφώματα, ιδιαίτερα εάν είναι πολύ παλιά. Σημείωση: Μην αγοράζετε οποιαδήποτε κολλητική χαρτοταινία, αλλά θερμομονωτική ταινία που ενδείκνυται αποκλειστικά για το συγκεκριμένο σκοπό.

Επίσης φροντίστε να αγοράσετε αεροστόπ όπου θα το τοποθετήσετε κάτω από την πόρτα, με κύριο γνώμονα να κλειστεί η σχισμή σε εκείνο το μέρος. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν επιθυμείτε το αεροστόπ (λόγω οικονομικών), μπορείτε να βάλετε κάποιο χοντρό ύφασμα που θα κλείνει ολόκληρο το κενό στο κάτω μέρος της πόρτας.

Επιπλέον σας συνιστώ να αποφεύγετε να ανοίγετε τα παράθυρα και τις πόρτες κάθε στιγμή, χωρίς αιτία και αφορμή, διότι έτσι χάνεται πολύτιμη δροσιά το καλοκαίρι και θερμός αέρας το χειμώνα. Δυστυχώς όταν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι μία τέτοια κατάσταση είναι δύσκολο να αποφευχθεί.

Ενεργειακά κουφώματα

Ένα μεγάλο ποσοστό της ενέργειας ξοδεύετε κυρίως λόγω των κακών παραθύρων και θυρών. Εφόσον δεν μείνουμε ικανοποιημένοι με την παραπάνω μεθοδολογία με τα αεροστόπ και τις θερμομονωτικές ταινίες θα πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά το ενδεχόμενο αλλαγής των παλαιών κουφωμάτων με ενεργειακά κουφώματα για να ξεμπερδεύουμε μία και καλή με το όλο θέμα.

Όταν τα παλιά κουφώματα δεν έχουν την ικανότητα να παρέχουν την απαιτούμενη θερμομόνωση εντός της οικίας, αυτό σημαίνει πως τα κλιματιστικά τα καλοριφέρ, η ξυλόσομπα ή το τζάκι θα πρέπει να δουλεύουν σκληρότερα για να παράγουν το ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή να θερμάνουν ή να ψύξουν το σπίτι σας, και αυτό μεταφράζεται ως επιπλέον κατασπατάληση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οφείλετε να γνωρίζετε πως κατά καιρούς βγαίνουν διάφορα προγράμματα στην Ελλάδα μέσω Ευρωπαϊκών κονδυλίων που παρέχουν επιδότηση αλλαγής των κουφωμάτων με αντίστοιχα ενεργειακά.

Αγοράστε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές

Πλέον έχει καταστεί βασικός παράγοντας η μειωμένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για πολλούς κατασκευαστές προϊόντων. Οι οικιακές συσκευές αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας, επιπρόσθετα είναι υπεύθυνες για το 35% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Οι οικιακές ενεργειακά αποδοτικές συσκευές συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στη μειωμένη κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας

Οι παλαιότερες οικιακές συσκευές τείνουν να χρησιμοποιούν πολύ περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια εν συγκρίσει με τις σύγχρονες, ενώ αντίθετα οι ενεργειακά αποδοτικές συσκευές είθισται να χρησιμοποιούν τη λιγότερη δυνατή ενέργεια. Αν για οποιοδήποτε λόγο έφτασε η χρονική στιγμή να αντικαταστήσετε κάποια παλιά συσκευή, και σκοπεύετε να αγοράσετε μια καινούργια, τότε επιλέξτε εκείνη που φέρει την ένδειξη Energy Star ή άλλη πιστοποίηση ενεργειακής απόδοσης από εγκεκριμένο οργανισμό. Οι συσκευές Energy Star χρησιμοποιούν έως και 50% λιγότερη ενέργεια από τα αντίστοιχες παραδοσιακές.

Τι πρέπει να έχετε κατά νου πριν αγοράσετε μία συσκευή από την παρακάτω κατηγορία

  • Τα πλυντήρια ρούχων με εμπρόσθια φόρτωση είναι πιο ενεργειακά αποδοτικά από αυτά που ο κάδος είναι τοποθετημένος στο πάνω μέρος
  • Τα ψυγεία που έχουν την κατάψυξη στην κορυφή ή στον πυθμένα είναι πιο ενεργειακά αποδοτικά από τα ψυγεία που έχουν τον καταψύκτη ακριβώς δίπλα
  • Οι σόμπες με κεραμικές εστίες επαγωγής είναι πιο ενεργειακά αποδοτικές από τις παραδοσιακές εστίες μαγειρέματος
  • Μην χρησιμοποιείτε τις ηλεκτρικές σκούπες πάνω από μία φορά την ημέρα, εάν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος, επίσης συνιστάται να μην τις ρυθμίσετε να λειτουργούν στο ανώτατο όριο Watt

Οι κατασκευαστές συσκευών πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις οικολογικές πτυχές του θέματος κατά το σχεδιασμό νέων προϊόντων, ενώ παράλληλα καθίστανται πιο ανταγωνιστικά τα προϊόντα τους. Να επισημάνουμε δε, πως και οι καταναλωτές είναι υπεύθυνοι που αγοράζουν οικιακές συσκευές που δεν τηρούν τα ελάχιστα πρότυπα εξοικονόμησης ενέργειας, έτσι για να μην βγάζουμε τον εαυτό μας έξω από τις ευθύνες που μας αναλογούν.

Όχι στα ηλεκτρικά καλοριφέρ ή τα θερμαινόμενα σώματα, χρησιμοποιήστε ξυλόσομπα

Την τελευταία δεκαετία τα θερμαινόμενα ηλεκτρικά σώματα γνωρίζουν τεράστια απήχηση στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, αυτό οφείλεται στο γεγονός πώς τούτες οι συσκευές είναι ιδιαίτερα φθηνές, και μάλιστα οι κατασκευαστές τους υπόσχονται πως δεν ξοδεύουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια.

Κάτι ίδιο ισχύει και για τα ηλεκτρικά καλοριφέρ που πωλούνται σωρηδόν στο εμπόριο, με την μόνη διαφορά που αυτά όντως παρέχουν μεγαλύτερη απόδοση από άποψη θερμότητας.

Σαν έξυπνοι πολίτες οφείλουμε να επιλέγουμε της ορθότερες τακτικές για να θωρακίσουμε το σπίτι μας από το κρύο ή τη ζέστη, δηλαδή είναι παράλογο να σπαταλάμε ενεργειακούς πόρους χρησιμοποιώντας ηλεκτρικά καλοριφέρ ή θερμαινόμενα σώματα, ενώ μπορούμε κάλλιστα να επιλέξουμε για τη θέρμανση μας την ξυλόσομπα, που θα αντέξει πιο πολύ στη διάρκεια του χρόνου, και φυσικά θα μας βγει φθηνότερα η αγορά των καυσόξυλων, εν αντιθέσει με το ρεύμα.

Λιγότερη χρήση του ηλεκτρικού φούρνου

Ο ηλεκτρικός φούρνος θεωρείται η πιο ενεργοβόρα οικιακή συσκευή, επομένως είναι τέλειος τρελό να τον χρησιμοποιούμε κάθε στιγμή και λεπτό όπως για να ζεστάνουμε τα φαγητά μας. Ως εναλλακτική λύση, μπορούμε κάλλιστα να ζεσταίνουμε τα φαγητά μας μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων, αφού χρειάζεται μόνο δύο τρία λεπτά για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα.

Όσον αφορά το μαγείρεμα, μία άλλη εξίσου ευφυής πρακτική είναι να μαγειρεύουμε το φαγητό μας σε ξυλόσομπα που έχει μάτι για μαγείρεμα.

Για την ελαχιστοποίηση χρήσης του ηλεκτρικού φούρνου, συνιστώ να μαγειρεύεται φαγητό για δύο μέρες, και όχι σε καθημερινή βάση, επιπλέον

Όχι υπερβολική χρήση στο πλυντήριο ρούχων ή πιάτων

Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε, το πλυντήριο ρούχων και το πλυντήριο πιάτων συγκαταλέγονται επίσης στις πιο ενεργοβόρες οικιακές συσκευές. Για να αποφευχθεί η άσκοπη κατασπατάληση της ηλεκτρικής ενέργειας προτείνουμε να πλύνετε τα πιάτα στο χέρι, εκτός ακραίων περιπτώσεων. Εάν βαριέστε τότε πλύνετε τα πιάτα μία φορά την ημέρα και όχι πολλές.

Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, όσον αφορά το πλυντήριο ρούχων, είναι αλήθεια πως το πλύσιμο ρούχων στο χέρι είναι πιο κοπιαστική δουλειά, αλλά είναι όλα θέμα συνήθειας και κατ’ επέκταση δεν χάθηκε ο κόσμος, αντί να δούμε τηλεόραση για αμέτρητες ώρες να κάνουμε μία χειρωνακτική εργασία, άλλωστε η αποχαύνωση με την τεχνολογία δεν πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στη ζωή μας, διαφορετικά θα επρόκειτο για κατάντια.

Φωτοβολταϊκά πάνελ, ηλιακή ενέργεια

Για να είμαστε ειλικρινείς, η αγορά και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στο σπίτι κοστίζει σχεδόν μία περιουσία, και δεν είναι σχήμα λόγου. Εν τούτοις μπορούμε να δούμε αυτήν την αγορά ως επένδυση που ίσως να μας αποφέρει χρήματα στο μέλλον, εφόσον μπορούμε να πουλάμε το περίσσιο ρεύμα που παράγουμε.

Οι ηλιακοί συλλέκτες για την παραγωγή ρεύματος θεωρούνται μία από τις καθαρότερες μορφές ενέργειας και μάλιστα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με διάφορα κονδύλια.

Στην Ελλάδα που τις περισσότερες μέρες του χρόνου είναι ηλιόλουστες είναι πραγματικά μία έξυπνη επιλογή που σίγουρα θα πιάσει τόπο και σίγουρα δεν θα κλαίμε τα λεφτά μας ως λανθασμένη επένδυση. Φερειπείν, ακόμα και στις Ευρωπαϊκές χώρες του βορρά που ο ήλιος βγαίνει πολύ σπάνια, είναι μία εναλλακτική λύση που σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται απαξιωμένη.

Το κόστος ενός φωτοβολταϊκού συστήματος ξεκινάει από 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 50.000 ευρώ, ή ακόμη και παραπάνω, ανάλογα πάντα το σκοπό, την ποιότητα των φωτοβολταϊκών πάνελ και των παρελκόμενων που το συνοδεύουν, το κόστος εγκατάστασης, και μετέπειτα τη συντήρηση, ούτως ώστε να αντέξουν όσο πιο πολλά χρόνια γίνεται και να αποδίδουν στο μέγιστο.

Συγκεκριμένα 1 φωτοβολταϊκό πάνελ καλούτσικης ποιότητας των 200 Watt με όλα τα απαραίτητα συστήματα και εξαρτήματα, μπορείς να το βρεις από 850 ευρώ μέχρι 1.400 ευρώ περίπου, ή και παραπάνω εάν αναζητάς κάτι εξεζητημένο. Εξαρτάται από τη μάρκα, την χώρα προέλευσης και πολλούς άλλους παράγοντες.

Οπότε, εάν επιθυμείτε να τοποθετήσετε στην σκεπή ή την ταράτσα 20 πάνελ, πολλαπλασιάστε το προαναφερόμενο νούμερο επί 20 και θα βγει το τελικό χρηματικό ποσό που θα πρέπει να καταβάλετε. Εδώ οφείλουμε να σημειώσουμε πως πρέπει να είσαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την επιλογή της μάρκας, και συνιστάται να αποφεύγεται τα αγνώστου προελεύσεως, όπως εκείνα που κατασκευάζονται από Κινεζικές εταιρείες.

Τα Κινεζικά φωτοβολταϊκά συνήθως πωλούνται σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή (δεν ισχύει όμως για όλες τις μάρκες) και μπορεί ο κάτοχος που θα τα αγοράσει να βρεθεί προ εκπλήξεων στο μέλλον, λόγω διαφόρων προβλημάτων που ενδέχεται να παρουσιάσουν. Υπήρξαν αρκετά τέτοια περιστατικά κατά το παρελθόν, με αρνητικό αποτέλεσμα οι αγοραστές να κλαίνε ακόμα τα λεφτά τους.

Επομένως αρχικά απαιτείται να κάνουμε μία έρευνα αγοράς για να δούμε πού κυμαίνονται οι τιμές τη συγκεκριμένη δεδομένη χρονική στιγμή, ποια εταιρεία θα επιμεληθεί την εγκατάσταση του όλου συστήματος και των ηλιακών πάνελ, εάν υπάρχει εγγύηση και για πόσα χρόνια.

Εάν πρωταρχικός σας στόχος είναι να πουλήσετε ρεύμα στη ΔΕΗ ή σε οποιαδήποτε άλλη εταιρεία, θα πρέπει αρχικά να ενημερωθείτε πόσο θα αγοράζουν το ρεύμα που θα παράγεται. Εάν διαπιστώσετε πώς είναι κερδοφόρα επένδυση, τότε πράξτε το, γιατί θα είναι μία πηγή που θα σας αποφέρει έσοδα για πολλά συναπτά έτη.

Φθηνότερη εταιρεία ρεύματος και σύγκριση τιμολογίων

Για να μην υπάρχει σύγχυση πληροφοριών και να μη σας κοροϊδεύουν οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, από τις πολλές που δραστηριοποιούνται στον Ελληνικό χώρο, είναι επιτακτική ανάγκη να μην πέφτετε στην παγίδα των υποτιθέμενων προσφορών που γίνονται συχνά πυκνά από μεριάς τους.

Μην ξεχνάτε πως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, και το πρόβλημα είναι πως τα ψιλά γράμματα είναι εκείνα που καθορίζουν τις χρεώσεις που θα υφίσταται το νοικοκυριό σας. Αν ο πάροχος σας είναι η ΔΕΗ και δεν είσαστε ικανοποιημένοι, πριν αποφασίσετε να αλλάξετε εταιρεία θα σας συμβούλευα να ρωτήσετε φίλους, γνωστούς ή συγγενείς που είναι σε διαφορετικό πάροχο, και εάν είναι ευχαριστημένοι ή το ακριβώς αντίθετο για να μην πέσετε και εσείς στην ίδια παγίδα.

Σας μιλάω εκ πείρας, πως όπου υπόσχονται ασυνήθιστα φθηνό ρεύμα, και εξαιρετικά χαμηλές χρεώσεις που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, τότε βρίσκεστε στο κατώφλι κάποιας περίεργης υπόθεσης για να κλείσετε ένα μακροχρόνιο συμβόλαιο που θα σας δεσμεύει για πολλά χρόνια, δηλαδή τους πρώτους μήνες θα είναι φθηνός ο μηνιαίος ή διμηνιαίος λογαριασμός και έπειτα θα υπάρξει υπέρογκη χρέωση.

Ο καλά ενημερωμένος καταναλωτής είναι προσεκτικός και ψάχνει εις βάθος κάθε πτυχή του θέματος. Επιπλέον προτείνω να ψάξετε στο διαδίκτυο για κριτικές άλλων πελατών για την εκάστοτε εταιρεία, με την προοπτική μήπως υπάρχουν πιθανές καταγγελίες που σχετίζονται με ανήθικες ή κρυφές χρεώσεις και διάφορα παράπονα

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166