ΑρχικήHow toΠως να γράψεις e-book, ιδέες, τρόποι και συμβουλές

Πως να γράψεις e-book, ιδέες, τρόποι και συμβουλές

Το e-book ή ebook είναι ουσιαστικά ένα ηλεκτρονικό βιβλίο που το εκδίδει ο εκάστοτε συγγραφέας ή αρθρογράφος για να μπορέσει να το διαβάσει ο χρήστης μέσω ψηφιακών μέσων, όπως στον επιτραπέζιο υπολογιστή, το laptop, το έξυπνο κινητό τηλέφωνο, το tablet κλπ.

Η αιτία που το e-book άρχισε να γνωρίζει τεράστια δημοφιλία και αποδοχή την τελευταία δεκαετία από το ευρύ κοινό, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην άνοδο του διαδικτύου, αφού αναμφισβήτητα θεωρείται το κύριο μέσο διανομής του.

Σε αντίθεση με το παραδοσιακό βιβλίο που συνήθως απαιτείται να το εκδώσει κάποιος εκδοτικός οίκος, στο ηλεκτρονικό βιβλίο πρακτικά δεν συνιστά ανάγκη να εμπλακεί κάποιος ενδιάμεσος μεσάζοντας για να το δημοσιεύσει και να το διανείμει, εν τούτοις για την καλύτερη προώθηση του, καλό θα είναι ο συγγραφέας του να το καταχωρήσει σε διάφορες ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες, ούτως ώστε να το γνωστοποιήσει με αποτελεσματικότερο τρόπο προς το κοινό.

Γράψτε και δημιουργήστε με επαγγελματικό τρόπο το e-book

Πρέπει να έχετε κατά νου πώς ένα e-book που δημιουργήθηκε με πρόχειρο τρόπο, και περιέχει γραμματικά ή συντακτικά λάθη, είναι λογικό και επόμενο να απαξιωθεί από την μεγαλύτερη μερίδα του αναγνωστικού κοινού που θα το διαβάσει, και φυσικά όταν αυτό το αρνητικό στοιχείο διαδοθεί παραέξω, τότε ίσως να προκαλέσει τεράστια βλάβη στη φήμη σας.

Συνεπώς σας συμβουλεύω πριν δημοσιεύσετε το έργο σας, θα ήταν σωστό να το δώσετε πρώτα σε έναν φιλόλογο ή οποιοδήποτε άλλο ειδικό για να ελέγξει εάν υπάρχουν διάφορα θέματα με την γραμματική και την ορθογραφία του κειμένου, γιατί πολύ πιθανό να μην είναι ευανάγνωστο και κατά συνέπεια να καταλήξει στα αζήτητα.

Εάν δεν έχετε τα χρήματα για να μισθώσετε κάποιο φιλόλογο για το συγκεκριμένο σκοπό, μην ανησυχείτε γιατί υπάρχουν διάφοροι δωρεάν τρόποι για να το πράξετε, δηλαδή σας συνιστώ να χρησιμοποιήσετε έναν επεξεργαστή κειμένου, όπως το Microsoft Word ή τα Έγγραφα Google για να βρείτε τυχόν ορθογραφικά λάθη και βασικά λάθη γραμματικής.

Όμως για να λέμε και του στραβού το δίκιο, αυτά τα είδους τα εργαλεία δεν είναι 100% αξιόπιστα. Συνεπώς μην επαναπαύεστε σε ετούτη την πρακτική, γιατί μπορεί να βρεθείτε προ εκπλήξεων και τελικά να εκτεθείτε ανεπανόρθωτα από εκεί που δεν το περιμένετε.

Το e-book πρέπει να είναι ευανάγνωστο

Επιπρόσθετα όταν ολοκληρώσετε το έργο σας, θα ήταν συνετό να το διαβάσετε δυο-τρεις φορές ολόκληρο το e-book για να διαπιστώσετε αν είναι εύκολο να διαβαστεί από τον μέσο χρήστη, ακόμη και από ένα εξάχρονο παιδί, σε διαφορετική περίπτωση μάλλον η εργασία σας θα πάει στο βρόντο.

Το συγκεκριμένο βήμα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να διακριθεί μέσα από τον τεράστιο ανταγωνισμό που υπάρχει στα ηλεκτρονικά βιβλία, διότι δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός πως μόνο στις Ελληνικές ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες e-book, συμπεριλαμβανομένων των ξενόγλωσσων, επομένως καταλαβαίνετε πως έχει μεγάλη σημασία να είναι ευανάγνωστο το κείμενο.

Χωρίστε το κείμενο σε κεφάλαια

Ένα από τα μεγαλύτερα σφάλματα που γίνονται στο γράψιμο του ebook και γενικά στα άρθρα του διαδικτύου που περιέχουν πάνω από 1.500 ή 2.000 λέξεις είναι πως ο συντάκτης δεν το χωρίζει σε κεφάλαια και υποκεφάλαια, με αρνητικό αποτέλεσμα να είναι ένα ολόκληρο κατεβατό που δεν είναι εύκολο να αναγνωστεί από τον μέσο άνθρωπο.

Επιπλέον αυτή η εσφαλμένη πρακτική γραψίματος αποδεικνύει πώς δεν ξέρετε να γράφετε και κατ’ επέκταση θα είναι δύσκολο να το πουλήσετε, ακόμη και να το προσφέρεται δωρεάν προς τους γνωστούς σας. Για να μην υπάρξουν παρανοήσεις, το παραδοσιακό βιβλίο είναι διαφορετικό πράγμα ως προς την ανάγνωση από το ψηφιακό, γιατί το e-book είθισται να εμφανίζεται στη συσκευή του χρήστη μέσω ενός λογισμικού, όπου δεν μπορεί να υποστηρίξει με ιδιαίτερη αρτιότητα τα μακροσκελή κείμενα που δεν είναι κατά κάποιο τρόπο χωρισμένα σε κατηγορίες και υποκατηγορίες.

Ιδέες για το περιεχόμενο

Η δημιουργικότητα ενός καλλιτέχνη είναι η φαιά ουσία του όλου πράγματος, και από αυτήν την κατηγορία σίγουρα δεν μπορεί να εξαιρεθεί ο συγγραφέας, οπότε πρέπει να βρείτε αρχικά διάφορες ιδέες όπου θα στηρίζεται το περιεχόμενο του ψηφιακού σας βιβλίου. Αυτή η διαδικασία είναι η πιο σημαντική γιατί θα το καταστήσει ξεχωριστό και πρωτότυπο, εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα που υπάρχουν στην αγορά.

Οι ιδέες για το περιεχόμενο που θα γράψετε προφανώς δεν μπορεί να σας έρθουν στο μυαλό κατά παραγγελία, αλλά χρειάζεται να κάνετε μία έρευνα εις βάθος ούτως ώστε να πάρετε μία γεύση για αυτό που πρόκειται να δημιουργήσετε.

Μία άλλη σημαντική πτυχή του όλου θέματος είναι να γράψετε περιεχόμενο πάνω στο αντικείμενο που είσαστε εξειδικευμένοι, όπως για παράδειγμα εάν είστε οικονομολόγος θα ήταν άτοπο να γράψετε για κάτι άλλο άσχετο με την ιδιότητά σας, (εξαιρούνται εδώ τα ποιήματα, τα μυθιστορήματα και η λογοτεχνία). Δηλαδή γράψτε για ένα θέμα με ιδιαίτερη λεπτομέρεια που θα δίνει πολύτιμες πληροφορίες στο χρήστη και θα είμαι διατεθειμένος ακόμη και να πληρώσει για να το αποκτήσει.

Βάζετε πάντα ως κύριο γνώμονα την ποιότητα, διότι δεν πρέπει να γελιόμαστε, ο κόσμος δεν είναι χαζός και δύσκολα μπορείς να τον κοροϊδέψεις, άλλωστε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το ποιοτικό περιεχόμενο σας να διαδοθεί περαιτέρω και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (αγγλικά: social media) όπως Facebook, Twitter ή Linkedin, από τους αναγνώστες που έμειναν εκστασιασμένοι από τα γραφόμενα σας, επίσης μπορεί το e-book σας να γίνει αναφορά και από σημαντικούς ιστότοπους, και να το προτείνουν στο κοινό τους.

Μην αντιγράφετε περιεχόμενα από ιστοσελίδες

Πολλοί επαγγελματίες έχουν ως κύριο μέλημα να προωθήσουν τη δουλειά τους, όπως για παράδειγμα οι ιστορικοί, οι οικονομολόγοι, οι πολιτικοί, οι ηθοποιοί, οι ειδικοί στο μάρκετινγκ κλπ, και αναμφισβήτητα θεωρείται μία πολύ έξυπνη κίνηση η συγγραφή ενός ebook, όπου τους δίνει το έναυσμα να επεκταθούν προς ένα νέο κοινό που δεν τους γνώριζε πρωτύτερα.

Όμως για ένα περίεργο λόγο, ορισμένα άτομα έχουν το κακό συνήθειο να αντιγράφουν περιεχόμενο από άλλες ιστοσελίδες και να το βάζουν στο ηλεκτρονικό βιβλίο τους, χωρίς καν να πάρουν άδεια από τους υπεύθυνους, και μάλιστα τις περισσότερες φορές δεν βάζουν καν την πηγή τοποθεσίας του περιεχομένου που αντέγραψαν, οπότε υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να βρεθείτε κατηγορούμενοι στο δικαστήριο για καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων.

Η παρούσα μεθοδολογία θεωρείται μία ανήθικη πρακτική που μπορεί να σας εκθέσει ανεπανόρθωτα στην κοινωνία που ζείτε (δεν είναι σχήμα λόγου), και εκεί που θα πάτε για μαλλί, τελικά να βγείτε κουρεμένοι, επιπρόσθετα ίσως να γίνεται αντικείμενο χλευασμού από τους συναδέλφους σας και γενικά στον επαγγελματικό σας περίγυρο. Τα μάτια σας δεκατέσσερα αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα.

Πιστέψτε με, εάν βαριέστε και τεμπελιάζετε να γράψετε δικό σας πρωτότυπο περιεχόμενο για το ψηφιακό σας βιβλίο, τότε δεν κάνετε για αυτή τη δουλειά. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να το γράψετε αργά και ας σας πάρει αρκετό καιρό για να το ολοκληρώσετε. Δεν χάθηκε ο κόσμος αν αργήσει λιγάκι να δημοσιευθεί στο διαδίκτυο.

Μορφοποίηση του eBook

Αφού τελικά έχετε γράψει και ολοκληρώσει το πολυπόθητο ebook σας, έφτασε η στιγμή να επιλέξετε και να αποφασίσετε για ποια συσκευή ή συσκευές θα προορίζεται. Ο λόγος που επισημαίνω ετούτο το στοιχείο είναι επειδή ορισμένα αυτοματοποιημένα εργαλεία και πλατφόρμες που μορφοποιούν το ηλεκτρονικό βιβλίο (ιδιαίτερα εκείνες που διατίθενται για δωρεάν χρήση) για να πάρει την τελική του μορφή, δεν το καθιστούν συμβατό για όλες τις συσκευές, αλλά μόνο για eReader ή Ebook Reader.

Για να μην υπάρξουν παρερμηνείες ή παρανοήσεις, ακόμη κι αν διατίθεται το ψηφιακό σας βιβλίο αποκλειστικά για Ebook Reader, θα μπορεί να διαβαστεί και από άλλη συσκευή μέσω κάποιου ειδικού λογισμικού, αλλά στην πραγματικότητα δεν θα ενδείκνυται, εξαιτίας τεχνικών ζητημάτων που δεν είναι της στιγμής να αναλύσω την συγκεκριμένη ιδιομορφία.

Μάθετε πώς λειτουργούν τα eReaders

Θεωρείται επιτακτική ανάγκη να κατανοήσετε πως λειτουργούν τα eReaders, εφόσον δεν έχει αναλάβει κάποιος άλλος την υποχρέωση να μορφοποιήσει το eBook για εσάς. Συγκεκριμένα είναι απαραίτητο να δώσετε προσοχή πώς εμφανίζεται στην οθόνη των eReaders, επειδή υπάρχουν πολλές μάρκες και δεν είναι όλα τα ίδια.

Για να πάρετε μια ιδέα του πώς παρουσιάζεται το eBook σε τούτες τις συσκευές, αγοράστε ή στην καλύτερη περίπτωση δανειστείτε ένα ereader από κάποιο γνωστό ή φίλο σας. Ο κύριος σκοπός είναι παρατηρήστε πώς μπορεί να αλληλεπιδράσει ο χρήστης με αυτό και αν υπάρχει ανάγκη για αλλαγές λόγω δυσμορφίας του περιεχομένου.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ό,τι δεν υπάρχουν σελίδες στα eBooks όπως υπάρχουν στα παραδοσιακά βιβλία. Τα eBooks έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε το κείμενο να είναι ρευστό, ικανό να αλλάζει το μέγεθος της γραμματοσειράς ανά πάσα στιγμή. Επομένως, μην αμελήσετε να χρησιμοποιήσετε ένα ereader για να μπείτε στο πνεύμα της κατάστασης.

Μάθετε να χρησιμοποιείτε την HTML

Οι Ereaders λειτουργούν μετατρέποντας την HTML σε κείμενο, όπου στην πραγματικότητα είναι η ίδια γλώσσα προγραμματισμού (για την ακρίβεια ψευδογλώσσα) που χρησιμοποιείται για την δημιουργία ιστοσελίδων.

Το HTML είναι ουσιαστικά μια γλώσσα μορφοποίησης. Δίνει στον υπολογιστή τον τρόπο εμφάνισης του κειμένου και των εικόνων, ανεξάρτητα από τη συσκευή ή το μέγεθος της οθόνης. Θα χρειαστεί να μάθετε βασικές δεξιότητες HTML για να διαμορφώσετε το eBook σας έτσι ώστε να εμφανίζεται σωστά σε όλες τις συσκευές. Δηλαδή θα πρέπει να γνωρίζετε πώς να χρησιμοποιείτε ετικέτες οι οποίες συσχετίζονται με την κανονική μορφοποίηση που βρίσκεται στους τυπικούς επεξεργαστές κειμένου.

Βέβαια υπάρχουν ειδικά εργαλεία που κάνουν όλη τη δουλειά αυτόματα για λογαριασμό σας, ωστόσο καλό θα είναι να ξέρετε πως εμπλέκεται και αυτός ο παράγοντας στη μέση.

Διανομή του eBook σας

Μόλις ξεμπερδέψετε με το προηγούμενο βήμα της μορφοποίησης και εν τέλει θα εμφανίζεται ομαλά στην επιθυμητή συσκευή που θέλετε, έφτασε η ώρα για να αποφασίσετε σε ποιες πλατφόρμες θα καταχωρηθεί με την προοπτική ο χρήστης να μπορεί να το αγοράσει ή να το αποκτήσει δωρεάν.

Ενδεικτικά θα αναφέρω ορισμένες πλατφόρμες όπου μπορείτε να καταχωρήσετε το ηλεκτρονικό σας βιβλίο, όπως Amazon, Google Play, Noble, Barnes κλπ. Ωστόσο οφείλετε να γνωρίζετε πως για κάθε πώληση που κάνατε, η εκάστοτε πλατφόρμα θα κρατάει ένα ποσοστό επί των πωλήσεων. Σημείωση: Το ποσοστό διαφέρει από ιστότοπο σε ιστότοπο και θα πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά τους όρους παροχής υπηρεσιών της εκάστοτε πλατφόρμας για να έχετε μια πλήρη εικόνα σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Ορισμένοι διανομείς προσφέρουν κίνητρα και προσαρμοσμένα προγράμματα για να πουλήσετε το βιβλίο σας αποκλειστικά στην υπηρεσία τους. Εξετάστε αυτά τα προγράμματα για να λάβετε την τελική σας απόφαση. Όμως εάν διατίθεται μόνο σε μία πλατφόρμα, τότε είναι λογικό πως θα απευθύνεται σε μικρότερη μερίδα αναγνωστών.

Προώθηση και διαφήμιση του eBook σας

Από τη στιγμή που μπήκατε στη διαδικασία να δημιουργήσετε το δικό σας ψηφιακό βιβλίο, τότε είναι λογικό πώς θέλετε να το μάθει ο κόσμος και κατά συνέπεια να το πληρώσει για να το αγοράσει. Ωστόσο δεν πρέπει να τρέφετε αυταπάτες πώς μπορεί να γίνει best seller, δίχως προώθηση ή διαφήμιση.

Τα χρήματα της διαφήμισης δείτε τα ως επένδυση για το εγχείρημα που κάνετε και δεν χρειάζεται να τα λυπηθείτε, διότι πιθανόν να επιστρέψουν πίσω σε εσάς επί το πολλαπλάσιο, με δεδομένο ό,τι έχετε κάνει ποιοτική και καταπληκτική δουλειά. Οι πιο γνωστές πλατφόρμες διαφήμισης είναι το Google AdWords και οι διαφημίσεις του Facebook. Ορίστε ένα συγκεκριμένο οικονομικό προϋπολογισμό και κινηθείτε ανάλογα, αλλά σε καμία περίπτωση μην τα ξοδέψετε όλα σε μία μέρα ή μία εβδομάδα.

Εάν δεν έχετε τους οικονομικούς πόρους για να διαφημίσετε την πολύτιμη δουλειά σας, υπάρχουν διάφορες μεθοδολογίες για να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή έκθεση του eBook σας, όπως να το στείλετε σε διάφορους bloggers, σε διάφορες διαδικτυακές προσωπικότητες των social media, να απευθυνθείτε σε δημοφιλείς ιστότοπους και ούτω καθεξής.

Μάλιστα προτείνεται τους πως για κάθε πώληση ή παραπομπή που θα γίνεται μέσω της τοποθεσίας τους θα λαμβάνουν και ένα ποσοστό επί των πωλήσεων. Όμως για να είμαι ειλικρινής απέναντι σας, οι περισσότερες απαντήσεις που θα λάβετε θα είναι αρνητικές, εν τούτοις δεν έχετε να χάσετε τίποτα με το να ρωτήσετε.

Υπενθυμίζεται πώς θα πρέπει να είσαστε υπερήφανοι για το ηλεκτρονικό βιβλίο που γράψατε και θα πρέπει να το αναφέρετε ρητά σε όλα τα προφίλ των Μέσων Κοινωνικών Δικτύωσης που διαθέτετε. Φερειπείν εάν στο Facebook ή το Twitter έχετε χιλιάδες φίλους ή ακόλουθους, τότε θα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποκτήσετε μία έμμεση προώθηση μέσω αυτού του καναλιού, αλλά απαγορεύεται δια ροπάλου να ενοχλείτε τους συνανθρώπους σας και να τους πιέσετε να διαδώσουν το eBook σας στον κύκλο γνωριμιών τους. Για όσους δε γνωρίζουν, αυτή η απαράδεκτη κατάσταση ονομάζεται spam.

Πνευματικά δικαιώματα και Νομικό καθεστώς

Δυστυχώς αρκετά άτομα που δημιουργούν ένα ηλεκτρονικό βιβλίο δεν προβαίνουν στη διαδικασία να προστατεύσουν το υλικό τους με πνευματικά δικαιώματα και έτσι μπορεί το έργο τους να τροποποιηθεί ή να αλλοιωθεί από άλλους χρήστες με δόλιο σκοπό. Επομένως ως δημιουργοί απαιτείται να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα προς αποφυγή παρεξηγήσεων και ενδεχομένως δικαστικών διαμαχών στο μέλλον για να βρείτε το δίκιο σας, από ανθρώπους που καταπατούν την πνευματική σας ιδιοκτησία.

Σχεδόν στις περισσότερες χώρες του πλανήτη μας, το Νομικό καθεστώς δίνει το δικαίωμα στο συγγραφέα να προστατεύσει το έργο του από κακοπροαίρετους ανθρώπους, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ένα e-book μπορεί να αποτελέσει πηγή εισοδήματος για τον δημιουργό του, αφού μπορεί κάλλιστα να το διανέμει επί πληρωμή.

Επειδή κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, είναι σώφρων να απευθυνθείτε σε ένα νομικό γραφείο για να σας καθοδηγήσει αναφορικά με ετούτο το θέμα. Να θυμάστε ό,τι είναι αυτονόητο πως θα υπάρξουν κάποια έξοδα για αυτή τη διαδικασία που θα πρέπει να τα καταβάλετε για να προστατεύσετε το έργο σας.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166