DJ Pro Tips: Harmonic mixing και key analysis software

DJ Pro Tips: Harmonic mixing και key analysis software

Μαθαίνοντας την σκοτεινή τέχνη του “disk jockey” ή αλλιώς DJ, είσαι δεν είσαι μουσικός, θα καταλάβεις κάποια στιγμή πως η εναλλαγή των κομματιών έχει να κάνει όχι μόνο από τα BPM (η ταχύτητα που παίζεται το κάθε κομμάτι), αλλά και από την αρμονική μετάβαση από το ένα τραγούδι στο άλλο.

Δηλαδή, εκτός του ότι τα μουσικά κομμάτια μεταξύ τους θα πρέπει να έχουν παρόμοια bpm ώστε να γίνεται πιο ομαλή η αλλαγή τους, θα πρέπει να μοιάζουν αρμονικά ή ακόμα και να απέχουν μελωδικά για να είναι όμορφη στο αφτί μας (ακουστικά πάντα) η μετάβασή τους.

Για να κάνουμε ακόμη πιο συγκεκριμένα τα πράγματα αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα και για να γίνει μία ακριβής αποσαφήνιση του όλου θέματος, διαβάστε τον παρακάτω ορισμό:

Harmonic mixing ή key mixing είναι η διαδικασία μείξης δύο μουσικών κομματιών από τον DJ που έχουν σχέση μεταξύ τους έχοντας γραφτεί στην ίδια μουσική κλίμακα ή οι κλίμακές τους συγγενεύουν ή όταν η εναλλαγή γίνεται με βάση την τονική της: την υποδεσπόζουσα ή την δεσπόζουσα.

Η “τονική” είναι λοιπόν, η πρώτη νότα μιας κλίμακας. Ας υποθέσουμε πως έχουμε ένα κομμάτι που έχει γραφτεί στην Ντο μείζονα. Ένα άλλο κομμάτι που έχει γραφεί στην ΝΤΟ ελάσσονα θα ήταν μια καλή σύνδεση με το πρώτο, μιας και έχουν γραφτεί και τα δυο έχοντας ίδια τονική: την ΝΤΟ.

Η “υποδεσπόζουσα” είναι η τέταρτη κατά σειρά νότα της κλίμακας που έχει γραφτεί το κομμάτι. Η υποδεσπόζουσα της ΝΤΟ μείζονα είναι η ΦΑ (ΝΤΟ ρε μι ΦΑ). Οπότε αν έχουμε ένα κομμάτι γραμμένο σε ΝΤΟ μείζονα, μετά μπορούμε να κάνουμε αρμονική μείξη επιλέγοντας το επόμενο κομμάτι σε ΦΑ μείζονα.

Η “δεσπόζουσα” είναι η πέμπτη κατά σειρά νότα της κλίμακας που έχει γραφτεί το κομμάτι. Η δεσπόζουσα της ΝΤΟ μείζονα είναι η ΣΟΛ (ΝΤΟ ρε μι φα ΣΟΛ). Οπότε, με την ίδια λογική, αν έχουμε ένα κομμάτι γραμμένο σε ΝΤΟ μείζονα, η αρμονική μείξη επιτυγχάνεται με ένα κομμάτι σε ΣΟΛ μείζονα.

Ας δούμε και ένα πινακάκι με τις ονομασίες των οκτώ διαφορετικών βαθμίδων που απαρτίζουν μια κλίμακα:

  • I -TONIKH
  • II – ΕΠΙΤΟΝΙΚΗ (Πάνω από την τονική)
  • ΙΙΙ – ΜΕΣΗ
  • IV -ΥΠΟΔΕΣΠΟΖΟΥΣΑ (πριν από τη δεσπόζουσα)
  • V – ΔΕΣΠΟΖΟΥΣΑ
  • VI – ΕΠΙΔΕΣΠΟΖΟΥΣΑ (πάνω από τη δεσπόζουσα)
  • VII – ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΑΣ (μας οδηγεί προς την τονική)
  • VIII – ΤΟΝΙΚΗ ΟΓΔΟΗ (γιατί επαναλαμβάνεται η τονική μία οκτάβα ψηλότερα)

Σύμφωνα με τα παραπάνω, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η 1η η 4η και η 5η. Σε αυτό το μοτίβο λοιπόν μπορούμε να κινηθούμε σε περίπτωση που κάνουμε αρμονική μείξη στα κομμάτια μας.

Φυσικά, γι’ αυτή την διαδικασία υπάρχουν και κάποια προγράμματα που θα μας λύσουν τα χέρια. “Φυσικά“, γιατί από το 2006 και μετά, ξεκίνησε μια “αναγέννηση” -αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι- όσον αφορά το DJing, μιας και άρχισαν να εμφανίζονται “εργαλεία” στο διαδίκτυο που βοηθούσαν στο να ομαδοποιήσουν καλύτερα την playlist των κομματιών που ετοιμάζαμε προς παίξιμο — πάντα μιλάμε για digital DJing.

Το Mixed In Key από την εμφάνισή του έγινε ένα στάνταρ για την μουσική βιομηχανία όσον αφορά την αναγνώριση της κλίμακας κάθε κομματιού, μιας και είχε ενσωματωμένο το δικό του σύστημα ομαδοποίησης, το επονομαζόμενο “Camelot Wheel”.

Σήμερα, θα δούμε το συγκεκριμένο πρόγραμμά, καθώς και άλλα προγράμματα – μουσικά εργαλεία για τους επίδοξους DJs, για την αναγνώριση και ομαδοποίηση με βάση την κλίμακα.

Tagtraum Industries BeaTunes

Το πρόγραμμα πλέον βρίσκεται στην έκδοση 3 και, όπως λέει και το moto τους “building better playlists”, μας βοηθάει στο να οργανώσουμε καλύτερες μείξεις με βάση την κλίμακα, το bpm, το όνομα του μουσικού κ.λ.π..

Εκτός από αυτό, κατά την οργάνωση των κομματιών προσθέτει στοιχεία σε κάθε κομμάτι που δεν υπήρχαν πιο πριν, καθώς και άλλα metadata (όπως album artwork) με τα στοιχεία αυτά να είναι αναγνωρίσιμα και από τo iTunes.

Mixed In Key

Αισίως στην έκδοση 6 αλλά και το πιο παλιό και καλό της σειρά πρόγραμμα, παρόλο που δεν έχει και πολλές επιλογές εκτός από την αναγνώριση και ομαδοποίηση σε BPM και κλίμακες. Υπάρχει πλέον η επιλογή export με βάση τα bpm και τα κλειδιά έτσι ώστε η εισαγωγή τους σε djing προγράμματα να είναι ήδη οργανωμένη αρμονικά.

Mixmeister Fusion

Το Mixmeister Fusion, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μείξης αλά DJ style που μας προσφέρει δυνατότητα μείξης μέχρι και οκτώ tracks ταυτοχρόνως και την χρήση plug-ins.

Είναι ουσιαστικά ένα DJing πρόγραμμα που συμπεριφέρεται σαν DAW και κυκλοφορεί για mac και pc υπολογιστές. Ανάμεσα στα εργαλεία που προσφέρει υπάρχει και η αρμονική αναγνώριση κάθε track. Για κάποιους είναι η καλύτερη λύση όσον αφορά τα “mix in tune” προγράμματα.

Mixshare Rapid Evolution

Το Rapid Evolution βρίσκεται στην έκδοση 3 και είναι ένα έξυπνο πρόγραμμα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για editing ή ακόμα και για live DJing. Εκτός από τα BPM και αναγνώριση κλίμακας, υπάρχουν και τα time/pitch shift, normalizing, live audio input analysis, key lock άλλα και πολλά άλλα.

Τώρα όσον αφορά για την επιλογή σας, το θέμα είναι το τι ακριβώς ψάχνετε. Κάποια προγράμματα όπως το Mix In Key είναι καθαρά για ένα-δυο σκοπούς ενώ άλλα, όπως το Mixmeister Fusion, είναι αρκετά πιο ανεπτυγμένα όσον αφορά τις λειτουργίες τους. Φυσικά, το “Camelot Wheel” που αναφέραμε στην αρχή, το χρησιμοποιούν μόνο τα Mixed In Key, Virtual DJ και πρόσφατα το Rapid Evolution.

Προηγούμενο άρθροReverb: Η προσομοίωση της αντήχησης
Επόμενο άρθροMaschine και iMaschine: Βυθιστείτε στον κόσμο των ρυθμών
Στέλιος Θεοδωρίδης
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος, αφού δεν κατόρθωσα να γίνω τρανός και σπουδαίος μέσα στην κοινωνία. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ