Maschine και iMaschine: Βυθιστείτε στον κόσμο των ρυθμών

Maschine και iMaschine: Βυθιστείτε στον κόσμο των ρυθμών

Μετά από την αποτυχημένη προσπάθεια της Native Instruments με το πολύπλοκο Core, περιβάλλον που απαιτούσε αρκετή υπολογιστική δύναμη για να λειτουργήσει, κατέφυγε σε κάτι πολύ πιο απλοϊκό μα τόσο ενδιαφέρον, που ύστερα απο 2 χρόνια κυκλοφορίας θα έφερνε τα πράγματα άνω-κάτω στον τομέα των drum pads και groove boxes.

Όσο για το Core, σταμάτησε η περαιτέρω ανάπτυξη του λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από το κοινό αλλά αρκετά στοιχεία του ενσωματώθηκαν στην αρχιτεκτονική του Traktor S4 αλλά και του Maschine, της νέας προσπάθειας που περιγράφω και θα παρουσιάσω σήμερα.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει το Maschine αλλα και τις μετέπειτα κυκλοφορίες του να έχουν αυτό το «κάτι» παραπάνω σε σχέση με τα άλλα παρόμοια μηχανήματα; Τί είναι αυτό που κάνει τους μουσικούς να θέλουν να ασχοληθούν με αυτό; Φανταστείτε ότι groove boxes υπάρχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην μουσική βιομηχανία αλλά μόνο ένα έχει φτάσει στο να μεταφερθεί το περιβάλλον του στο iPhone και iPad αλλά και να κυκλοφορήσει μια πιο λιτή έκδοση.

Τα μουσικά περιοδικά το έχουν λατρέψει και οι μουσικοί θέλουν να το αποκτήσουν!

Όπως μας το παρουσιάζει και ο υπάλληλος της Native Instruments, τονίζοντάς το μάλιστα, είναι “ένα groove box όπως όλα τα άλλα“. Υπάρχουν όμως άλλα τόσα χαρακτηριστικά που θα ζηλέψουν τα άλλα groove boxes. Πάνω απο 40.000 loops είναι μια καλή αρχή για ένα τέτοιο μηχάνημα. Σίγουρα βοηθάει πως απο πίσω κρύβεται η εταιρία που ήδη μας έχει παρουσιάσει καταπληκτικά samplers όπως το Kontakt και soft synths για drums όπως το Battery έτσι ωστε να υπάρχει ήδη η εμπειρία για την δημιουργία ενός υπερπροϊόντος που θα κατακτήσει την πρώτη θέση μέσα σε λίγο καιρό.

Δυο οθόνες στο μηχάνημα και ένα αφιερωμένο plugin για τον υπολογιστή με το ίδιο όνομα είναι υπεραρκετά για να δημιουργήσουμε το δικό μας κομμάτι, να «κόψουμε» τις loops μας και να ξεκινήσουμε το performance. Όπως καταλάβατε, για να λειτουργήσει το μηχάνημα χρειάζεται και ένας υπολογιστής που θα τρέχει το Maschine. Λόγω του οτι υπάρχει ως plugin (VST/RTAS/AU) μπορούμε να το λειτουργήσουμε μέσω οποιουδήποτε DAW θέλουμε. Αυτόν της αρεσκείας μας δηλάδι. Logic, Ableton Live, Nuendo είναι μερικά απο τα DAW που σας προτείνω.

Επίσης, μπορούμε πολύ άνετα να εισάγουμε ήχο από ένα άλλο πρόγραμμα στο Maschine, μέσω εισόδων που εμφανίζονται ως bus στο DAW της επιλογής μας. Ακόμα πιο εύκολα μπορούμε να συνδέσουμε και ένα midi keyboard στο maschine και να συνάψουμε συνεργασία για καλύτερο έλεγχο των παραμέτρων του προγράμματος.

Για να μην χαθούμε κατά την πορεία της επεξεργασίας και της δημιουργίας νέου κομματιού, η Native Instruments μας βοηθάει αρκετά. Με search function που βασίζεται σε tags μας καθιστά το ψάξιμο κάτι εν τέλει ευχάριστο. Θέλω κάτι σε λατινική Αμερική… γράφω latin, percussion και έχω μπροστά μου τα αποτελέσματα που θα ήθελα να έχω. Σίγουρα θα βρεθεί κάτι γιατί μιλάμε για μια έτοιμη βιβλιοθήκη απο ήχους της τάξης των 5 GB.

Πίνακας περιεχομένων

Performance

Αυτό που ενδιαφέρει τον κάθε μουσικό όμως είναι το θέμα του performance. Του έργου επί της σκηνής. Προσφέρει τόσα το Maschine έτσι ώστε να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ώς τον κύριο controller μας; Ας δούμε το παρακάτω video και επιστρέφουμε…

Ο Jeremy Ellis, αφού έκανε το αναγνωριστικό ταξίδι στο Πουέρτο Ρίκο χάνοντας τα μισά του υπάρχοντα και σχεδόν όλες τις ηχογραφήσεις του, όπως επίσης και το μυαλό του, επέστρεψε σπίτι για να μας δώσει έναν πανέμορφο δίσκο, το “The Lotus Blooms“. Στο video μας κάνει μια παρουσίαση μελωδίας του που δημιούργησε στο Maschine, σε κάποια οροφή κτηρίου του Los Angeles. Τελικά δεν έχασε και τόσο το μυαλό του όπως πιστεύουν κάποιοι. Νομίζω ότι απο όλα αυτά κέρδισε εμπειρία.

Εκεί που θα ήθελα να σταθώ, είναι στον τρόπο παιξίματος αλλά και στην ευκολία του performer να αλλάζει τους ήχους (στην ουσία τις ομάδες ήχων) από το Maschine. Εδω βέβαια αυτόματα δίνεται και η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση, για το αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώς ένα αυτόνομο controller επάνω στην σκηνή.

Περνώντας παρακάτω, ας δούμε την χρήση του σε συγκρότημα αυτή την φορά και με διαφορετικό είδος μουσικής.

Οι καινοτόμοι του hip-hop, Mr. Invisible, μας παρουσιάζουν ένα κομμάτι που χρησιμοποιούν Maschine αλλα και Traktor Scratch. Ενδιαφέρον έχει το solo και στα δυο μηχανήματα!

Κλείνοντας στο θέμα του performance, βλέπουμε και το τελευταίο video που μας δείχνει τον Bryan Ferry μαζί με το Maschine στο στούντιο του γράφοντας μελωδίες για τον τελευταίο του δίσκο.

Maschine Mikro

Μα και βέβαια θα υπήρχε μια πιο λιτή έκδοση του maschine! Αυτό έλειπε! Για τον ίδιο λόγο που κάποιοι δεν θέλουν να αγοράζουν midi keyboards με 6 οκτάβες αλλά μόνο δυο. Για τον ίδιο λόγο που κάποιοι δεν μπορούν να αγοράσουν καγιάκ και αγοράζουν βάρκα. Το Mikro είναι, κατά την γνώμη μου, η καλύτερη εισαγωγή στον κόσμο του groove boxing. Εκτός από τον άψογο σχεδιασμό του η Native Instruments μας δίνει 6+GB με loops συν το πρόγραμμα για τον υπολογιστή.

Δεν λείπει κάτι απο το hardware που να μας εμποδίσει να παρουσιάσουμε την δουλειά μας στο κοινό. Μάλιστα υπάρχουν και πραγματικοί μάγοι του maschine που μόνο μουσική δεν μας παρουσιάζουν. Χορεύουν με τα δάχτυλά τους και μας ανεβάζουν! Jeremy Ellis είναι η σειρά σου…

iMaschine

Εδώ είναι που μένουμε όλοι με την απορία. Τι άλλο θα μας προσφέρει η NI; Η καλύτερα να το θέσω έτσι όπως το σκέφτηκα εξ αρχής: Πόσο πιο μικρό μπορεί να γίνει το Maschine; Πώς μπορούν και γράφουν μουσική έτσι; Η απάντηση είναι πως χώρεσε σε ένα iPhone και πως ο άνθρωπος μπορεί να γράψει μουσική σε όλες τις συνθήκες και με οποιοδήποτε μουσικό όργανο. Αυτό είναι στην φύση του ανθρώπου.

Στην προκειμένη περίπτωση, επίσης λάτρεψα το iMaschine. Τόσο που εδώ και κάποιο καιρό μέσα στο λεωφορείο έχω αφήσει τα βιβλία μου στην τσάντα μου, πιάνω το iMaschine, βάζω ακουστικά και πειραματίζομαι. Πάντα έχω στο μυαλό μου να μην αρχίσω να τραγουδώ, να μην με καταλάβει κανείς. Είναι πραγματικά εθιστικό αυτό! Έχει καταπληκτικούς ήχους και είναι θέμα δευτερολέπτων να γράψεις μια απλή μελωδία!

Βέβαια μετά απο καιρό εννοείται πως θα θέλεις να κάνεις μια μικρή αναβάθμιση των samples σου είτε έχεις Maschine είτε iMaschine. Μερίμνησε και εδώ η NI με τα επιπλέον πακέτα αναβάθμισης ήχων. Με το Maschine Expansion θα μπορείτε να βυθιστείτε ακόμα πιο πολύ στον κόσμο των ρυθμών.