ΑρχικήΛογισμικάDNALinux: Ένα virtual desktop για Βιοπληροφορική

DNALinux: Ένα virtual desktop για Βιοπληροφορική

Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με τo DNALinux, πρόκειται για μια Linux διανομή η οποία έρχεται προρυθμισμένη, ώστε να τρέχει μέσα σε μια Virtual Machine με ειδικευμένο λογισμικό για την Βιοπληροφορική.

Περιλαμβάνει DNA και protein sequence manipulation λογισμικό, όπως τα EMBOSS, Primer3, ClustalW, T-Coffe και άλλα. Εκτός από ανοιχτό λογισμικό, περιλαμβάνει και άλλα προγράμματα, όπως τα ClustalW και Phylip, τα οποία είναι δωρεάν μόνο για μη εμπορική χρήση ( ελέγξτε την άδεια του κάθε λογισμικού, εάν σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε με εμπορικό τρόπο).

Έρχεται με έκδοση για εικονικές μηχανές, καθώς είναι πιο εύκολο για επιστήμονες και ερευνητές να την χρησιμοποιήσουν, από ότι να έκαναν εγκατάσταση ή να την έτρεχαν live.

Το DNALinux Virtual Desktop Python for Bioinformatics, βασίζεται στο Xubuntu, παρέχοντας ένα εύχρηστο και γρήγορο desktop, συμβάλλοντας στην προκειμένη περίπτωση στην αναγκαία παραγωγικότητα, αν και οι πιο παλιές εκδόσεις της (οι οποίες είναι διαθέσιμες, μα δεν υποστηρίζονται), βασίζονται σε μια έκδοση της διανομής SLAX.

Το DNALinux, διατίθεται για download, μέσω torrent και φυσικά, θα πρέπει να έχετε εγκατεστημένη και κάποια virtual machine στο σύστημα σας, ώστε να το τρέξετε στη συνέχεια. Επίσης, θα χρειαστείτε και το 7zip, προκειμένου να την αποσυμπιέσετε μόλις κατέβει.

Στη συνέχεια μπορείτε να αναπαραγάγετε το vmk αρχείο της, με την εικονική σας μηχανή (VirtualBox ή VMWare Player).

Η ιστοσελίδα του DNALinux: www.dnalinux.com

Η διανομή παρέχει προεγκατεστημένο και έτοιμο προς χρήση κορυφαίο ειδικευμένο λογισμικό Βιοπληροφορικής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από ειδικευμένους επιστήμονες, όσο και από ερασιτέχνες, μα και φοιτητές/σπουδαστές αντίστοιχων επιστημών.

Εν τούτοις αξίζει να υπογραμμιστεί πως η προγραμματίστρια εταιρεία που αναπτύσσει και συντηρεί το συγκεκριμένο υλικολογισμικό πως έχει δημιουργήσει μία έκδοση που τρέχει στο Cloud και επί της ουσίας είναι επί πληρωμή (Pay what to use), δηλαδή πληρώνετε μόνο το χρονικό διάστημα που χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα. Συνεπώς το κόστος εξαρτάται από το χρονικό διάστημα που χρησιμοποιείτε το DNALinux.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166