ΑρχικήΕιδήσειςΔωμάτια κάστρων λαξευμένα σε πέτρα

Δωμάτια κάστρων λαξευμένα σε πέτρα

Μικρογραφίες δωματίων από κάστρα, λαξεύει ένας Βρετανός γλύπτης πάνω σε ακατέργαστη πέτρα, ο οποίος επιδιώκει να καταγράφει κάθε αρχιτεκτονική τους λεπτομέρεια.

Τα συγκεκριμένα έργα του Μάθιου Σίμοντς (Matthew Simmonds), έχουν ύψος από 30 έως 61 εκατοστά και έχει κανείς την αίσθηση πως πρόκειται για ερείπια κτιρίων, που έχουν δημιουργηθεί μέσα σε βράχους.

Ο Simmonds σμιλεύει τις μικρογραφίες του πάνω σε πέτρες, καθώς θεωρεί πως μένουν αναλλοίωτες στο χρόνο δίνοντας, παράλληλα, την εντύπωση της μονιμότητας. Και όπως λέει, «η πέτρα είναι ένα φυσικό υλικό, και έχει εγγενώς μια σύνδεση με το παρελθόν της Γης».

Αναλύοντας τη γλυπτική του επισημαίνει ότι απεικονίζει αυτό που πιστεύει ο ίδιος, πως είναι η αρχική εμφάνιση ενός κάστρου του 15ου αιώνα. Εκεί όπου υπάρχουν θόλοι, για τα περάσματα στα δωμάτια. Η μικρογραφία ανταποκρίνεται σε αυτόν τον εσωτερικό λαβύρινθο στο παιχνίδι της με το φως, το οποίο ελπίζει ότι «ενθαρρύνει την αίσθηση της εξερεύνησης».

Επίσης ένα άλλο αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι αυτά τα έργα δημιουργούνται αποκλειστικά με το χέρι, δηλαδή με σφυρί και καλέμι, και όχι με μηχανήματα, όπως τουλάχιστον θα νομίζει ο περισσότερος κόσμος.

Σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητο να επισημανθεί το γεγονός ότι η συγκεκριμένη δουλειά παρόλο που θεωρείται πρωτοποριακή για τα δεδομένα της – αφού δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο έως τώρα – δυστυχώς δεν έχει αναγνωριστεί όπως θα έπρεπε, τόσο από το ευρύ κοινό, όσο και από ειδικούς σε τούτο τον τομέα.

Προφανώς για να δημιουργηθεί μία τέτοια μινιατούρα με τόση λεπτομέρεια απαιτεί πρώτα να γίνει μελέτη, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται πάρα πολύ καιρός ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το κομψοτέχνημα, προκειμένου να δείχνει εντυπωσιακό και καλαίσθητο με απώτερο σκοπό να παρουσιαστεί ως έκθεμα σε διάφορες γκαλερί.

Φυσικά για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, τέτοιου είδους παρόμοιες κατασκευές γινόντουσαν και στην αρχαιότητα, όπως για παράδειγμα στην Αρχαία Ελλάδα, όμως όχι σε μέγεθος μινιατούρας, αλλά σε κλίμακα ενός κανονικού σπιτιού.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Zathura: A Space Adventure (2005)

Hoard (video game review)

Zatoichi (2003)

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166