ΑρχικήΕιδήσειςΔορυφόρος της Nasa θα προβλέπει πότε θα γίνονται σεισμοί

Δορυφόρος της Nasa θα προβλέπει πότε θα γίνονται σεισμοί

Δορυφόρος της Nasa θα προβλέπει πότε θα γίνονται σεισμοί.

Οι δορυφόροι σε χαμηλή τροχιά της Γης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τους επιστήμονες να προβλέψουν πότε θα εκραγούν τα ηφαίστεια παρακολουθώντας τις εκπομπές αερίων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα που χρηματοδοτείται από το εργαστήριο εκτόξευσης αεριωθούμενων αεροσκαφών της NASΑ και δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο επιστημονικό περιοδικό Science. Το πρόγραμμα που θα φέρει εις πέρας αυτό το δύσκολο καθήκον, φέρει την ονομασία Orbiting Carbon Observatory-2 (OCO-2) και είναι μέρος του διαστημικού οργανισμού της NASΑ.

Πριν από την έκρηξη των ηφαιστείων συνήθως υπάρχει μια σειρά προειδοποιητικών σημείων – συμπεριλαμβανομένων των μικροσκοπικών ουσιών που σπάνια αισθάνεται ή βλέπει ο άνθρωπος.

Σε πολλές περιπτώσεις, ένα σημείο κλειδί είναι όταν αρχίζουν να εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του θείου, αλλά η παρακολούθηση αυτών των επιπέδων αερίου παραμένει επικίνδυνη για τους επιστήμονες.

Συνεπώς, οι ερευνητές δοκιμάζουν αν η “τηλεπισκόπηση” μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση των αυξανόμενων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τους ανθρώπους και τον εξοπλισμό.

Μια σημαντική ανακάλυψη στην έρευνα, πιστεύουν οι ειδικοί, ότι θα βοηθήσει στην πρόληψη ανθρωπιστικών καταστροφών και ψευδών συναγερμών. Συνήθως για τη Nasa, οι απαντήσεις στο πρόβλημα βρίσκονται στο διάστημα.

Το επιστημονικό άρθρο σχετικά με τα ευρήματα, με τίτλο “Διαστημική ανίχνευση τοπικών πηγών διοξειδίου του άνθρακα”, συντάχθηκε από τον ηφαιστερολόγο του Michigan, τον Simon Carn.

Αναλύει τις πρώτες γνωστές μετρήσεις των εντοπισμένων ανθρωπογενών (εκείνων που προέρχονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα) και των φυσικών πηγών διοξειδίου του άνθρακα από ένα δορυφόρο.

Τι σημαίνει αυτό; Ουσιαστικά, οι αισθητήρες του δορυφόρου ήταν σε θέση να εντοπίσουν τις πηγές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και να τις χωρίσουν σε δύο κατηγορίες: ανθρωπογενείς και φυσικές.

Οι δορυφορικοί αισθητήρες OCO-2 μετρούν το ηλιακό φως και την ακτινοβολία – σε υψηλή ανάλυση χρησιμοποιώντας μήκη κύματος μη ανιχνεύσιμα στο ανθρώπινο μάτι.

Όταν το φως διέρχεται από το διοξείδιο του άνθρακα, κάποιοι απορροφούνται από το αέριο και το υπόλοιπο φως αναπηδά από τον ωκεανό ή τη Γη (στεριά).

Οι αισθητήρες αιχμής της Nasa κατάφεραν να μετρήσουν το φως που αναπήδησε για να ποσοτικοποιήσει αυτό που απορροφήθηκε από το διοξείδιο του άνθρακα, επιτρέποντας στους επιστήμονες να απομονώσουν πηγές εκπομπών.

“Τα ηφαίστεια μπορεί να είναι ισχυρές, εντοπισμένες πηγές διοξειδίου του άνθρακα” εξήγησε ο Καρν. “Αλλά σε παγκόσμια βάση, όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες εκπέμπουν πολύ περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από τα ηφαίστεια”.

Τον περασμένο μήνα, ένα ηφαίστειο στο Μπαλί με το όνομα Mount Agung άρχισε να καπνίζει , με μικρούς σεισμούς να τρέμουν κάτω από το βουνό. Οι υπάλληλοι εκκένωσαν περιοχές που κατοικούσαν χιλιάδες άνθρωποι για να αποτρέψουν την επανάληψη αυτού που συνέβη όταν ξέσπασε τον Αύγουστο του 1963, όταν σκοτώθηκαν 1.000 άνθρωποι.

Yellowstone supervolcano.

Φυσικά, εκεί η τεχνολογία που θα μπορούσε να αποδειχθεί ανεκτίμητη για τους επιστήμονες είναι στην περίπτωση του supervolcano που κρύβεται κάτω από το Εθνικό Πάρκο του Yellowstone. Αυτή την εβδομάδα αυξήθηκαν οι φόβοι των επιστημόνων του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αριζόνα διότι η έκρηξη μπορεί να συμβεί πολύ νωρίτερα από ό, τι είχαν υπολογίσει προηγουμένως.

Οι εμπειρογνώμονες ανέφεραν ότι οι κινήσεις του θαλάμου μάγματος δείχνουν ότι μια καταστροφική έκρηξη θα μπορούσε να λάβει χώρα μέσα σε δεκάδες χρόνια, αντί των χιλιάδων ετών που είχαν προηγουμένως εκτιμηθεί. Είναι προφανές σημαντικό γιατί, λαμβάνοντας υπόψη αυτό το γεγονός , οι επιστήμονες της NASA θα έχουν ένα πολύτιμο σύστημα προειδοποίησης.

Η επιστημονική ομάδα δήλωσε ότι ενώ οι μετρήσεις του NCOs OCO-2 ήταν πρωτοφανείς στις νέες δοκιμές, ο δορυφόρος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί επί του παρόντος ως εργαλείο ρουτίνας παρακολούθησης ηφαιστείου, επειδή δεν περνά αρκετά συχνά από την ίδια θέση στη Γη.

Ο Carn προσθέτει: “Η τεχνική λειτουργεί, αλλά χρειαζόμαστε καλύτερους αισθητήρες πριν γίνει ένα εργαλείο ρουτίνας παρακολούθησης, ειδικά για τα ηφαίστεια όπου αναμένουμε ταχείες αλλαγές στις εκπομπές αερίων.”

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166