Δώστε ρετρό μορφή στα βίντεο σας

Δώστε ρετρό μορφή στα βίντεο σας
  • Απαιτήσεις: VirtualDub
  • Κόστος: Δωρεάν
  • Ολοκλήρωση εγχειρήματος: 45 λεπτά περίπου
  • Επίπεδο δυσκολίας: 4/10

Ένα από τα τρικ που συναντάμε συχνά σε ταινίες είναι η παρουσίαση των αναμνήσεων των χαρακτήρων τους με τη μορφή παλιάς ταινίας. Ας δούμε μαζί πώς θα δώσετε αποχρώσεις… νουάρ στα δικά σας προσωπικά βίντεο.

Ο πρωταγωνιστής κοιτάζει με απλανές βλέμμα την κάμερα, τα μάτια του θολώνουν και η εικόνα γίνεται ασπρόμαυρη. Αναμνήσεις από το παρελθόν, με σπαστή κίνηση, κόκκο και μουντά χρώματα μας δείχνουν ένα στιγμιότυπο που πλέον αποτελεί μια ανάμνηση. Εν μέσω ενός σύγχρονου έργου ξαφνικά παρακολουθούμε μία βουβή ταινία, ένα φιλμ νουάρ, μία ιστορία που είναι εμφανώς βγαλμένη από το παρελθόν.

Αυτό το σκηνοθετικό τρικ, που συναντάται συχνά σε ταινίες όπως το πολύ επιτυχημένο θρίλερ “The Ring” ή -με πιο ήπια υλοποίηση- στην ταινία “Η λίστα του Σίντλερ”, καταφέρνει να δείξει οπτικά στο θεατή πως ό,τι βλέπει στην οθόνη εξελίχθηκε στο παρελθόν και δεν αποτελεί κομμάτι της κανονικής ροής της ιστορίας της ταινίας.

Η λογική του είναι απλή: αφού παλιά, λόγω τεχνικών περιορισμών, οι ταινίες ήταν ασπρόμαυρες, έτσι και αντίστροφα, για να απεικονίσει κανείς κάτι που έγινε στο παρελθόν, μπορεί να χρησιμοποιήσει ασπρόμαυρο φιλμ. Προσθέτοντας και κατασκευασμένες τεχνικές ατέλειες, όπως “σπασίματα” στην κίνηση και αλλοιώσεις στη φωτεινότητα, ένα βίντεο μπορεί να δείχνει σαν να γυρίστηκε πριν από αρκετές δεκαετίες. Πώς θα το πετύχετε όμως;

Μια παλιά ιστορία

Το να κάνετε το δικό σας προσωπικό βίντεο να δείχνει παλιό είναι πραγματικά εύκολο, χάρη στα φίλτρα και τα εφέ με τα οποία είναι εξοπλισμένες οι περισσότερες σύγχρονες εφαρμογές επεξεργασίας βίντεο που μπορείτε να προσθέσετε στον υπολογιστή σας. Το να το κάνετε, όμως, και με χαμηλό κόστος δείχνει ακόμη πιο ελκυστική πρόταση. Για αυτό κι εμείς καταφύγαμε στη δημοφιλή και αναγνωρισμένη λύση του VirtualDub. Να επισημανθεί για εκείνους όσους δεν γνωρίζουν πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι open source, δηλαδή διατίθεται δωρεάν.

Σε αυτό μπορεί να προστεθεί σωρεία φίλτρων, που, όπως και η ίδια η εφαρμογή, έχουν μηδενικό κόστος. Το αρνητικό αυτής της προσέγγισης είναι η γραμμική φύση της εφαρμογής: δεν είναι εύκολο να τροποποιήσετε μία μόνο σκηνή από ένα βίντεό σα.

Για αυτό, αποφασίσαμε να σας δείξουμε όχι μόνο πώς να κάνετε ασπρόμαυρο ένα βίντεό σας, αλλά και όλα τα απαραίτητα βήματα για να επιλέξετε, να εξαγάγετε, να τροποποιήσετε και να προσθέσετε και πάλι μία σκηνή σε αυτό, δημιουργώντας αυτό που αναφέραμε παραπάνω: μία σκηνή αναμνήσεων μέσα σε αυτό, που θα παρουσιάζεται διαφορετική από το σύνολό του. Πριν ξεκινήσουμε, πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν θα ασχοληθούμε με τη διαδικασία της συμπίεσης. Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με αυτήν μπορείτε να βρείτε στο project “Βινύλιο και κασέτες, SOS” των τριών προηγούμενων τευχών.

Βήμα 1

Η αφαίρεση του χρώματος, η αλλοίωση της φωτεινότητας και το “έξυπνο” θόλωμα ενός βίντεο είναι αρκετά για να “παλιώσετε” μία σκηνή της ταινίας σας, δίνοντας την εντύπωση ότι γυρίστηκε πριν από αρκετά χρόνια. Γι’ αυτό, αρκεί το δωρεάν πρόγραμμα VirtualDub και τα φίλτρα που το συνοδεύουν.

Βήμα 2

Στο VirtualDub, από το μενού File > Open Video File (ή με το συνδυασμό πλήκτρων Ctrl+O) βρείτε και ανοίξτε το αρχείο βίντεο που θέλετε να επεξεργαστείτε. Πατήστε Ctrl+αριστερό cursor key για να μετακινηθείτε στην αρχή του βίντεό σας. Εκεί πατήστε το πλήκτρο Home από το πληκτρολόγιο, για να μαρκάρετε το καρέ που απεικονίζεται ως “αρχή επιλογής”.

Βήμα 3

Μετακινηθείτε κατά μήκος του βίντεο χρησιμοποιώντας την μπάρα στο κατώτερο τμήμα της εφαρμογής και τα αριστερά-δεξιά cursor keys (για περισσότερη λεπτομέρεια), μέχρι να βρείτε το τμήμα που επιθυμείτε.

Βήμα 4

Με τα πλήκτρα ανίχνευσης (που έχουμε τονίσει στην εικόνα) η εφαρμογή ψάχνει ακριβώς για την αρχή της σκηνής. Αν δεν την εντοπίσει επιτυχώς, διορθώστε την και πάλι με τα αριστερά-δεξιά cursor keys.

Βήμα 5

Πατήστε το “End” για να σημειώσετε ως “τέλος επιλογής” το καρέ όπου βρίσκεστε. Θα δείτε ότι ο χώρος πίσω από την μπάρα, στο κατώτερο τμήμα της εφαρμογής, θα χρωματίσει την επιλογή σας. Από το μενού Video>Compression, αν έχετε αρκετές δεκάδες ελεύθερα GB χώρου στο δίσκο σας, επιλέξτε το “Uncompressed”, ειδάλλως διαλέξτε τον αλγόριθμο συμπίεσης Huffyuv.

Βήμα 6

Από το μενού File > Save As αποθηκεύστε το επιλεγμένο τμήμα ως “Part1.avi”. Ίσως χρειαστεί να περιμένετε λίγη ώρα μέχρι η εφαρμογή να αποθηκεύσει το τμήμα του βίντεο στο δίσκο.

Βήμα 7

Πατήστε το Home στο καρέ όπου βρίσκεστε, εντοπίστε το τέλος της σκηνής και αποθηκεύστε την ως “Part2.avi”. Επαναλάβετε τα ίδια βήματα για το υπόλοιπο βίντεο και αποθηκεύστε το ως “Part3.avi”.

Βήμα 8

Φορτώστε το Part2.avi και από το Video > Filters > Add επιλέξτε το Greyscale, το οποίο θα αναλάβει να αφαιρέσει κάθε ίχνος χρώματος από το βίντεο σας, κάνοντάς το ασπρόμαυρο.

Βήμα 9

Πάλι από το μενού των Filters επιλέξτε και προσθέστε το Box Blur. Από τις ρυθμίσεις του αφήστε το Filter radius στην τιμή 1, αλλά αλλάξτε το Filter Power σε 2 – quadratic. Δείτε το αποτέλεσμα από το preview.

Βήμα 10

Παραμένοντας στα φίλτρα, προσθέστε το General Convolution. Αφήστε την κεντρική από τις τιμές στο 230 και την πάνω αριστερά στο 120, ώστε να αλλοιωθεί η φωτεινότητα του βίντεο.

Βήμα 11

Μετακινηθείτε κατά μήκος του βίντεο και, πατώντας το Delete στο πληκτρολόγιο, διαγράψτε ορισμένα καρέ, ώστε να “σπάει” η κίνηση σε ορισμένα σημεία – δοκιμάστε να διαγράψετε και 2 ή 3 καρέ μαζί.

Βήμα 12

Από το μενού File > Save As αποθηκεύστε το επεξεργασμένο βίντεο ως Part2+.avi. Κατόπιν, από το ίδιο μενού φορτώστε το πρώτο τμήμα του βίντεό σας με το Open Video File.

Βήμα 13

Μέσω του File > Append segment επιλέξτε, κατά σειρά, τα Part2+.avi και Part3.avi, για να ενωθεί και πάλι το βίντεο σας. Τέλος, αποθηκεύστε το τελικό αρχείο στο δίσκο σας ως “Final.avi”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας