Δώστε ζωή στις ψηφιακές φωτογραφίες με μουσική και αφήγηση

Δώστε ζωή στις ψηφιακές φωτογραφίες με μουσική και αφήγηση

Βαθμός Δυσκολίας: 1/10

Δώστε ζωή στις ψηφιακές σας φωτογραφίες προσθέτοντας μουσική και αφήγηση για να δημιουργήσετε τις μοναδικές προσωπικές σας ιστορίες.

Εάν έχετε μια μεγάλη συλλογή από ψηφιακές φωτογραφίες, είναι σίγουρο πως θα θέλετε να τις δείξετε σε φίλους ή συγγενείς. Στο άρθρο αυτό θα σας εξηγήσουμε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δωρεάν πρόγραμμα Photo Story της Microsoft ώστε να μετατρέψετε τις φωτογραφίες σας σε ένα ηλεκτρονικό άλμπουμ.

Βήμα 1

Για να κατεβάσετε το πρόγραμμα, πληκτρολογήστε τη διεύθυνση https://www.microsoft.com/en-us/p/photo-story/9nblggh1z351#activetab=pivot:overviewtab στη γραμμή διεύθυνσης του browser σας και πατήστε το πλήκτρο Enter.

Μετά κάντε κλικ στο Download Photo Story (στο μέσο της σελίδας) και θα μεταβείτε στην επόμενη οθόνη όπου θα απαιτηθεί η πιστοποίηση της εγκυρότητας του αντιγράφου των Windows που διαθέτετε (validation), πατώντας το κουμπί Continue.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία κατεβάσματος του αρχείου (5MB), κάντε διπλό κλικ στο εικονίδιο για να το εγκαταστήσετε. Ακολούθως, κάντε κλικ στο Έναρξη> Όλα τα προγράμματα (Start> All Programs) και Photo Story. Από την εισαγωγική οθόνη, επιλέξτε Begin a new story και κάντε κλικ στο Next.

Βήμα 2

Κατά πρώτον, προσθέστε τις φωτογραφίες για να δημιουργήσετε το άλμπουμ σας (Story), κάνοντας κλικ στο κουμπί Import Pictures και ακόλουθα χρησιμοποιώντας το δενδρόγραμμα στα αριστερά του πλαισίου διαλόγου για να μεταβείτε στην τοποθεσία που είναι αποθηκευμένες οι φωτογραφίες σας. Χρησιμοποιήστε το ρυθμιστικό διαβάθμισης στο επάνω δεξιά μέρος, τραβώντας το προς τα αριστερά με το ποντίκι ώστε να μειώσετε το μέγεθος των thumbnails. Όταν είναι σε ορατό μέγεθος, κάντε κλικ στο πρώτο και κρατώντας πατημένο το πλήκτρο Shift, κάντε κλικ στο τελευταίο για να τε επιλέξετε όλα. Τέλος, κάντε κλικ στο OK.

Βήμα 3

Θα παρατηρήσετε πως οι φωτογραφίες είναι συγκεντρωμένες σε μια σειρά από εικονίδια (filmstrip) στη βάση του παραθύρου – κάντε κλικ σε οποιοδήποτε από αυτά και θα το δείτε σε πλήρες μέγεθος, στο κεντρικό παράθυρο του προγράμματος. Μπορείτε επίσης να αλλάξετε τη σειρά των φωτογραφιών, κάνοντας drag and drop τις φωτογραφίες κατά μήκος του filmstrip με το ποντίκι. Κάντε απλές επιδιορθώσεις χρησιμοποιώντας τα κουμπιά κάτω από την κύρια φωτογραφία για να αναπροσαρμόσετε τα χρώματα, να επιδιορθώσετε τα κόκκινα μάτια ή και να περιστρέψετε αριστερά/ δεξιά τη φωτογραφία (rotate).

Βήμα 4

Παρατηρήστε πως μια νέα επιλογή έχει εμφανιστεί κάτω από το κουμπί Import Pictures – πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που μετακινεί τα μαύρα περιθώρια, καθώς και τον κενό χώρο που εμφανίζεται στο περιθώριο των φωτογραφιών μετά την περιστροφή τους. Κάντε κλικ στο link Remove black borders ώστε να εμφανιστεί το σχετικό πλαίσιο διαλόγου. Χρησιμοποιήστε το ποντίκι για να τοποθετήσετε το ειδικό εργαλείο-πλαίσιο στη φωτογραφία αριστερά και ακόλουθα δείτε τα αποτελέσματα σε πλήρες μέγεθος στο δεξί τμήμα του παραθύρου. Εφόσον το αποτέλεσμα σάς ικανοποιεί, κάντε κλικ στο κουμπί Yes το κυρίως παράθυρο του Photo Story.

Βήμα 5

Επιλέξτε μια διαφορετική φωτογραφία και πατήστε το κουμπί Edit από κάτω του. Από το συγκεκριμένο πλαίσιο διαλόγου είναι δυνατόν να περιστρέψετε και να περικόψετε τη φωτογραφία, να βελτιώσετε την αντίθεση και τα χρώματα, και να προσθέσετε ειδικά φωτογραφικά εφέ. Για να δοκιμάσετε το τελευταίο χαρακτηριστικό, κάντε κλικ στην καρτέλα Add Effect στην κορυφή και ακόλουθα ανοίξτε τη drop-down λίστα επιλέγοντας ένα από τα εφέ. Εάν σας ικανοποιεί, πατήστε το Save ή διαφορετικά δοκιμάστε ένα άλλο εφέ. Παρατηρήστε πως το ίδιο εφέ μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις φωτογραφίες από το συγκεκριμένο πλαίσιο διαλόγου.

Βήμα 6

Η περικοπή των φωτογραφιών αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο ώστε να “τραβήξετε” τα βλέμματα σε ένα συγκεκριμένο σημείο της φωτογραφίας. Κάντε κλικ στην καρτέλα Rotate and Crop στην κορυφή και ακόλουθα βάλτε ένα τικ στο κουτάκι με την ένδειξη Crop. Ένα μικρό πλαίσιο θα εμφανιστεί επάνω στη φωτογραφία. Μετακινήστε το με το ποντίκι ή αλλάξτε το μέγεθός του μετακινώντας κάποιο από τα “χερούλια” σε κάθε γωνία ή στο μέσο κάθε πλευράς. Στη συγκεκριμένη φωτογραφία περικόπτουμε τον περιβάλλοντα χώρο.

Βήμα 7

Κάντε κλικ στο κουμπί Save Project, δώστε ένα όνομα στο άλμπουμ και ακόλουθα κλικ στο Save. Πατήστε τώρα το κουμπί Next. Θα εμφανιστεί ένα κενό πεδίο κειμένου για να πληκτρολογήσετε τις επικεφαλίδες ή τα σχόλια που θα συνοδεύουν κάθε φωτογραφία στο άλμπουμ. Πληκτρολογήστε το κείμενο και μετά χρησιμοποιήστε τα κουμπιά μορφοποίησης για να το τοποθετήσετε στα αριστερά, στο κέντρο ή στα δεξιά της φωτογραφίας. Ακολούθως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κουμπί Font ώστε να αλλάξετε το στυλ του κειμένου, το μέγεθος και το χρώμα. Κάντε κλικ σε κάθε φωτογραφία ξεχωριστά στο filmstrip και γράψτε μια επικεφαλίδα για κάθε μία από αυτές με τον ίδιο τρόπο.

Βήμα 8

Όταν έχετε ορίσει τίτλους για κάθε μία φωτογραφία, κάντε κλικ στο Next. Το επόμενο βήμα χρησιμοποιείται για να προσθέσετε σημειώσεις (σαν υπενθύμιση) και αφήγηση, αν και πρώτα πρέπει να ελέγξετε τις ρυθμίσεις του μικροφώνου. Συνδέστε ένα μικρόφωνο στην υποδοχή mic in του υπολογιστή (αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο εγχειρίδιο της κάρτας ήχου) και μετά κάντε κλικ στο μικρό κουμπί με το μικρόφωνο στα δεξιά της οθόνης για να ανοίξετε τον Sound Hardware Test Wizard. Κάντε κλικ στο Next και περιμένετε. Μιλήστε στο μικρόφωνο και παρατηρήστε τον πράσινο δείκτη εγγραφής. Ακόλουθα κάντε κλικ στο Next και μιλήστε ξανά. Και οι δύο δείκτες θα εμφανιστούν με πράσινο χρώμα.

Βήμα 9

Κάντε κλικ στο Next και μετά στο Finish. Κάντε τώρα κλικ στο πρώτη διαφάνεια (slide) στην περιοχή filmstrip στη βάση και μετά πατήστε το κουμπί Record. Δώστε μια περιγραφή για την πρώτη διαφάνεια και όταν ολοκληρώσετε, κάντε κλικ στην επόμενη και δώστε μια περιγραφή και σε αυτή. Εργαστείτε κατά παρόμοιο τρόπο και στο υπόλοιπο filmstrip. Καθώς ολοκληρώνεται κάθε διαφάνεια ξεχωριστά, η χρονική της διάρκεια αναγράφεται επάνω σε κάθε μικρογραφία ξεχωριστά. Όταν ολοκληρωθεί η αφήγηση, κάντε κλικ στο κουμπί Stop και αποθηκεύστε εκ νέου το project.

Βήμα 10

Εξ ορισμού, κάθε εικόνα “σβήνει” μέσα στην επόμενη αλλά είναι επίσης δυνατόν να προσθέσετε πιο εντυπωσιακές μεταβάσεις (transitions). Απλά επιλέξτε μια φωτογραφία από τη filmstrip στη βάση και ακόλουθα πατήστε το κουμπί Customize Motion. Αυτόματα θα ανοίξει ένα παράθυρο από όπου θα μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο που γίνεται ζουμ σε μια φωτογραφία όταν αναπαράγεται και να εισάγετε ένα ειδικό εφέ κατά τη μετάβαση σε μια επόμενη διαφάνεια. Κάντε κλικ στην καρτέλα Transition και πειραματιστείτε με κάποια από τα υπάρχοντα transitions.

Βήμα 11

Κάντε κλικ στο Save και μετά στο Close. Προσθέστε transitions και στις άλλες φωτογραφίες κατά τον ίδιο τρόπο και πατήστε Next. Στο επόμενο παράθυρο, μπορείτε να προσθέσετε μουσική στο άλμπουμ σας. Για να προσθέσετε ένα τραγούδι, πατήστε το κουμπί Select Music και μετά αναζητήστε την τοποθεσία στον σκληρό δίσκο σας που έχετε αποθηκεύσει το αρχείο και κάντε διπλό κλικ για να το ανοίξετε. Το Photo Story το προσθέτει αυτόματα – κάντε κλικ στο κουμπί Preview για να δείτε το άλμπουμ και να ακούσετε τη μουσική και την αφήγηση σε ενιαίο αποτέλεσμα.

Βήμα 12

Κλείστε το παράθυρο του player κάνοντας κλικ στο x στην επάνω δεξιά γωνία του. Δοκιμάστε τώρα να προσθέσετε πρωτότυπη μουσική. Πατήστε το κουμπί Create Music στο κέντρο για να ανοίξετε το πλαίσιο διαλόγου και από εκεί επιλέξτε το είδος, το στυλ και τη “διάθεση” (mood) από τα αντίστοιχα πεδία. Σύρετε το ρυθμιστικό με το ποντίκι αριστερά-δεξιά για να αυξήσετε ή να μειώσετε τον ρυθμό (tempo) και κάντε κλικ στο Play για μια προ-ακρόαση του πώς θα ακούγεται η μουσική σας πριν την ενσωματώσετε. Εάν τα αποτελέσματα σάς ικανοποιούν, πατήστε OK.

Βήμα 13

Κάντε κλικ στο Preview ώστε να παρακολουθήσετε το τελικό αποτέλεσμα και μετά κάντε κλικ στο Next. Τα άλμπουμ σας μπορούν να αποθηκευτούν σε PC, κινητή συσκευή (όπως είναι το τηλέφωνο με Windows) ή να τα αποστείλετε με email. Σε κάθε περίπτωση, η μορφή και το μέγεθος προσδιορίζονται αυτόματα από το Photo Story, οπότε δεν θα χρειαστεί να κάνετε κάτι. Για να έχετε όμως περισσότερο έλεγχο στο θέμα της αποθήκευσης, επιλέξτε από το πεδίο Activities τη “δραστηριότητα” που θέλετε. Επιλέγοντας -όπως κάναμε εμείς- Save your story for plαyback on your computer, το άλμπουμ σας θα αποθηκευτεί για αναπαραγωγή στον σκληρό δίσκο του PC. Κάντε κλικ στο Next για να το δημιουργήσετε.

Βήμα 14

Θα απαιτηθούν ένα με δύο λεπτά -ανάλογα με το μέγεθος και την περιπλοκότητα του άλμπουμ, καθώς και από τη μουσική υπόκρουση- ώστε να μπορέσει το Photo Story να τα συνδέσει όλα αρμονικά. Στο τελικό πλαίσιο διαλόγου, κάντε κλικ στο link View your story και το ολοκληρωμένο άλμπουμ θα αναπαραχθεί με τις μεταβάσεις, τις επικεφαλίδες, την αφήγηση και τη μουσική του. Μπορείτε εξάλλου να επεξεργαστείτε ξανά τα ολοκληρωμένα άλμπουμ, να τα αντιγράψετε σε ένα CD ή να τα επισυνάψετε σε ένα email (αν και λόγω μεγέθους μπορεί να αποδειχθεί ασύμφορο).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας