Media player, ένα μέσο αναπαραγωγής για όλες τις δουλειές

Media player, ένα μέσο αναπαραγωγής για όλες τις δουλειές

Εικόνες, μουσική και βίντεο από τον σκληρό δίσκο κατευθείαν στην τηλεόραση; Με τα media players που θα σας παρουσιάσουμε στη συνέχεια, αυτό γίνεται πραγματικότητα. Το σημαντικότερο δε, είναι ότι δεν απαιτείται μετατροπή των αρχείων, αφού αυτές οι συσκευές είναι συμβατές με τους δημοφιλέστερους τύπους multimedia υλικού.

Τα προϊόντα με τα οποία θα ασχοληθούμε σε αυτό το τεστ, είναι γνωστά με αρκετά ονόματα. Στα καταστήματα μπορείτε να τα συναντήσετε ως multimedia σκληρούς δίσκους, media centers, ή απλά ως media players. Όποιο και αν είναι το όνομα τους, πρόκειται για συσκευές που συνδέονται με κάποιο αποθηκευτικό μέσο (εσωτερικά ή εξωτερικά) και προβάλλουν multimedia υλικό σε τηλεοράσεις και PC monitors.

Φανταστείτε κάτι σαν φορητά DVD players, μόνο που δεν ενσωματώνουν οδηγό ανάγνωσης δίσκων DVD, αλλά αντλούν το περιεχόμενο τους από άλλα αποθηκευτικά μέσα, όπως είναι οι σκληροί δίσκοι και τα USB Flash drives.

Οι συσκευές media players έχουν ενσωματωμένες μια σειρά από θύρες σύνδεσης για να μπορούν να επικοινωνήσουν απρόσκοπτα με δέκτες όλων των τύπων, ενώ είναι συμβατά και με τα σημαντικότερα πρωτόκολλα βίντεο, ήχου και εικόνας. Στη συνέχεια, θα αναφερθούμε στα βασικά χαρακτηριστικά αυτών των συσκευών, ενώ θα παρουσιάσουμε και έναν πίνακα με αναλυτικά στοιχεία για 6 από τα δημοφιλέστερα μοντέλα της αγοράς.

Εν αρχή ο δίσκος

Κάποιοι χρήστες ίσως να είναι ήδη εξοικειωμένοι με την ιδέα των USB stick και USB flash Drive στα οποία τοποθετούμε περιεχόμενο από έναν εσωτερικό σκληρό δίσκο για να τον μετατρέψουμε σε εξωτερικό αποθηκευτικό μέσο. Επάνω σε αυτή τη λογική βασίζονται και οι media players που παρουσιάζουμε εδώ. Κάποιοι από αυτούς διαθέτουν ανάλογες υποδοχές στο εσωτερικό τους για να τοποθετήσετε τον δικό σας δίσκο, ενώ κάποιοι άλλοι πωλούνται πακέτο μαζί καινούριο σκληρό δίσκο.

Αν έχετε κάποιον δίσκο του υπολογιστή που δεν χρησιμοποιείτε πλέον, εσωτερικό ή εξωτερικό, σας συμφέρει να αγοράσετε ένα media player χωρίς δίσκο και να χρησιμοποιήσετε με αυτόν το παλιό σας αποθηκευτικό μέσο. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την ταχύτητα, καθώς ακόμα και τα παλαιότερα μοντέλα μπορούν να αντεπεξέλθουν εύκολα στην αναπαραγωγή του multimedia υλικού.

Όσον αφορά τη χωρητικότητα, όσο μεγαλύτερος είναι ο δίσκος τόσο το καλύτερο, καθώς θα μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα αρχεία. Προσοχή θα πρέπει να δείξετε, παρόλα αυτά, στο θέμα της συνδεσμολογίας των εσωτερικών δίσκων, καθώς ορισμένα media players χρησιμοποιούν το παλαιότερο πρωτόκολλο IDE, ενώ κάποια άλλα το σύγχρονο SATA. Φροντίστε λοιπόν να ελέγξετε τη συγκεκριμένη πληροφορία πριν προβείτε σε αγορές, αλλιώς υπάρχει πιθανότητα να βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Τροφοδότησε με αρχεία το Media Player

Για να φορτώσετε το media player με αρχεία, έχετε πολλές επιλογές. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, κάποιες από αυτές τις συσκευές διαθέτουν θύρες USB για να συνδέσετε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους ή ακόμα και USB Flash drives. Αυτός είναι και ο πλέον εύκολος τρόπος για να προβάλλετε τα αρχεία σας στην τηλεόραση. Σημειώστε ότι θα πρέπει συνδέσετε εκ των προτέρων τον δίσκο ή το USB drive στον υπολογιστή, για να αντιγράψτε σε αυτά το multimedia υλικό.

Μια δεύτερη εκδοχή, ιδιαίτερα για τα μοντέλα που φέρουν εσωτερικό δίσκο, είναι να ενσωματώνουν θύρα USB επάνω στη συσκευή, για να συνδέονται με τον τρόπο αυτό κατευθείαν στο PC. Σε αυτήν την περίπτωση, η συσκευή αναγνωρίζεται από τα Windows ως εξωτερικός σκληρός δίσκος (κάτι που ισχύει) και στον οποίο αντιγράφετε τα αρχεία προς αναπαραγωγή.

Κάποια μοντέλα ενσωματώνουν και θύρα Ethernet, μέσω της οποία μπορούν να συνδεθούν ακόμα και στο Διαδίκτυο (περισσότερα για αυτό σε λίγο). Παράλληλα, η ίδια θύρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τοποθετήσετε τη συσκευή σε τοπικό δίκτυο και να αντιγράψετε σε αυτήν αρχεία από διαφορετικά PCs, αλλά και να αναπαράγετε αρχεία δικτυακά κατευθείαν από τον υπολογιστή μέσω της τεχνολογίας streaming. Συναντήσαμε, τέλος, και δυνατότητα ασύρματης δικτύωσης (Wi-Fi) στο μοντέλο Lacie LaCinema Black Max, λειτουργία που προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη άνεση κατά τη σύνδεση με τον υπολογιστή και το σημαντικότερο, χωρίς καλώδια.

Πρωτόκολλα συμβατότητας σε media players

Το πιθανότερο είναι ότι θα γνωρίζετε ήδη τη φιλοσοφία με βάση την οποία αναπαράγονται τα multimedia αρχεία στα Windows. Κάθε εικόνα, ήχος ή αρχείο βίντεο είναι συμπιεσμένο με κάποιον αλγόριθμο συμπίεσης γνωστό και ως codec. Για τις περισσότερες εικόνες αλλά και πολλούς ήχους, τα codecs για την αναπαραγωγή τους συμπεριλαμβάνονται στα Windows. Αυτός είναι και ο λόγος που για να ανοίξετε -για παράδειγμα- μια εικόνα JPEG ή να ακούσετε ένα αρχείο MP3, αρκεί μόνο ένα διπλό κλικ.

Το πρόβλημα εντοπίζεται περισσότερο στα αρχεία βίντεο, όπου και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε πρόσθετους αλγόριθμους συμπίεσης για να μπορέσετε να τα αναπαράγετε. Κλασικό παράδειγμα αυτού, το δημοφιλές πλέον DivX. Για να μπορέσετε να“παίξετε κάποιο από τα εκατοντάδες βίντεο που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και είναι συμπιεσμένα με βάση αυτό το πρότυπο, θα χρειαστεί να κατεβάσετε το “πακέτο” της εγκατάστασης του codec από το site www.divx.com. Αντίστοιχα codecs απαιτούνται και για άλλα πρότυπα βίντεο, όπως για παράδειγμα το mkv και το mov.

Αυτή η εισαγωγή όσον αφορά τη λειτουργία των codecs στα Windows είναι απαραίτητη για να κατανοήσετε τον τρόπο που λειτουργούν αντίστοιχα οι συσκευές media players. Οι multimedia δίσκοι ενσωματώνουν ηλεκτρονικά κυκλώματα και chips, τα οποία είναι ουσιαστικά hardware codecs για την αναπαραγωγή των δημοφιλέστερων multimedia αρχείων.

Αντίστοιχα συστήματα βρίσκονται και στο εσωτερικό των επιτραπέζιων DVD Players που είναι σε θέση, για παράδειγμα, να αναπαράγουν DivX ή MP3. Η συμβατότητα των συσκευών με τα διάφορα διαθέσιμα πρότυπα είναι ιδιαίτερα σημαντική και αποτελεί μάλιστα και έναν από τους βασικότερους αγοραστικούς παράγοντες.

Θύρες σύνδεσης σε media players

Τα media players διαθέτουν μια σειρά από θύρες σύνδεσης εικόνας και ήχου, ώστε να μπορούν να συνδεθούν με οποιοδήποτε τηλεοπτικό δέκτη παλαιότερης ή σύγχρονης τεχνολογίας. Αυτό είναι και το πρώτο που θα πρέπει να ελέγξετε στην τηλεόρασή σας, οι θύρες δηλαδή που ενσωματώνει. Όλες οι τηλεοράσεις περιλαμβάνουν τουλάχιστον μια θύρα Scart, στην οποία μπορείτε να συνδέσετε (συνήθως μέσω ειδικών μετατροπέων) το media player.

Τα Component, S-Video και Composite είναι τρεις ακόμα τρόποι σύνδεσης της συσκευής με τον τηλεοπτικό δέκτη, με το πρώτο να διαθέτει καλύτερη ποιότητα εικόνας από τα υπόλοιπα – θα πρέπει να το προτιμήσετε σε περίπτωση που υπάρχει στη συσκευή αλλά και στην τηλεόρασή σας. Αυτοί είναι όλοι οι πιθανοί τρόποι αναλογικής σύνδεσης.

Αν είστε κάτοχος LCD τηλεόρασης με δυνατότητα απεικόνισης σε υψηλή ανάλυση (High Definition), ο δέκτης σας θα ενσωματώνει και θύρα HDMI. Πρόκειται επίσης για ένα πρωτόκολλο που περιλαμβάνεται και σε κάποιους από τους media players της αγοράς και επιτρέπει τη μεταφορά σήματος εικόνας και ήχου με υψηλή πιστότητα. Οι θύρες HDMI ανεβάζουν συνήθως το συνολικό κόστος της συσκευής, αλλά αν ενδιαφέρεστε για την καλύτερη δυνατή ποιότητα εικόνας, αυτό το πρωτόκολλο είναι μονόδρομος.

Χειρισμός και μενού των media players

Αφού όλες οι συνδέσεις έχουν πραγματοποιηθεί σωστά, θα πρέπει να έχετε εικόνα στην οθόνη της τηλεόρασης. Κάθε ένα εκ των media players διαθέτει το δικό του μενού και τις δικές του λειτουργίες. Πρόκειται σε γενικές γραμμές για ιδιαίτερα απλά “λειτουργικά συστήματα” που θα σας βοηθήσουν να αναπαράγετε με ευκολία τα αρχεία του αποθηκευτικού μέσου που έχετε επιλέξει. Θα συναντήσετε συνήθως έναν file browser που θυμίζει τον Windows Explorer και στον οποίο πλοηγείστε με τη βοήθεια τηλεχειριστηρίου (περιλαμβάνεται σε όλους τους media players).

Από εκεί και πέρα υπάρχουν ρυθμίσεις που αφορούν την ανάλυση της εικόνας, με ορισμένες συσκευές να φτάνουν ακόμα και στα 1080p, ανάλυση που χρησιμοποιείται στις ταινίες Blu-ray. Σημειώστε ότι για τη βέλτιστη δυνατή ποιότητα, θα πρέπει και το υλικό που αναπαράγετε να είναι κατασκευασμένο σε αυτή την υψηλή ανάλυση, αλλιώς θα υπάρξει αλλοίωση της εικόνας. Σε γενικές γραμμές τα μενού είναι απλά και δεν θα σας προβληματίσουν, ενώ ακόμα και αν δε θελήσετε να ρυθμίσετε τίποτα, η προβολή των αρχείων σας θα γίνει απροβλημάτιστα.

Παρακάτω θα βρείτε όλες τις απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα που αφορούν τους Media Player. Σημείωση: Με έντονα μαύρα χρώματα είναι οι ερωτήσεις

Θα ήθελα να μου προτείνετε ένα πρόγραμμα που να μετατρέπει τραγούδια WMA σε MP3 για να μπορέσω να τα ακούω από το MP3 player που έχω.

Υπάρχουν αρκετά αξιόλογα προγράμματα για την εργασία που θέλετε να κάνετε. Μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα www.wma-mp3.com που είναι αφιερωμένη στο εργαλεία μετατροπής ήχου και να κατεβάσετε τις δοκιμαστικές εκδόσεις εφαρμογών όπως είναι τα Advanced WMA Workshop 2.2, Audio Conversion Wizard 1.8, All To MP3 Converter 1.6 και Fast Audio Converter 1.2.

Θα πρέπει να έχετε υπ’ όψη σας, παρόλα αυτά, πως η ακουστική ποιότητα των τραγουδιών WMA όχι μόνο δεν βελτιώνεται με τη μετατροπή τους σε MP3, αλλά είναι πολύ πιθανό να χειροτερέψει. Κατά τη μετατροπή καλό θα είναι να επιλέξετε υψηλό επίπεδο ποιότητας, ακόμα και αν αυτό δημιουργήσει μεγαλύτερα σε μέγεθος αρχεία. Επίσης, αν το MP3 player σας υποστηρίζει την αναπαραγωγή αρχείων WMA, θα σας προτείναμε να μην τα μετατρέψετε καθόλου, αλλά να τα αντιγράψετε ως έχουν από τον υπολογιστή στη συσκευή.

Πως μπορώ να συλλάβω εικόνες μέσα από ένα βίντεο; Έχω διάφορα βιντεάκια από βιντεοκάμερα και θα ήθελα να τα έχω και σε φωτογραφίες.

Η αλήθεια είναι πως η σύλληψη εικόνας μέσα από βίντεο μπορεί να αποδειχθεί πιο δύσκολη διαδικασία από ότι αρχικά φαίνεται, καθώς δεν υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των προγραμμάτων του χώρου. Αν τα βίντεο δεν τα έχετε περάσει ακόμα στον υπολογιστή σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πολύ καλό Windows Movie Maker της Microsoft που ενσωματώνεται στα Windows 10. Για να το εκκινήσετε μεταβείτε στη διαδρομή Έναρξη> Προγράμματα> Βοηθήματα (Start> Programs> Accessories) και κάντε κλικ στο εικονίδιο του προγράμματος. Από την κάθετη στήλη στα δεξιά, κάντε κλικ στο Καταγραφή από συσκευή βίντεο (Capture from video device) και από το νέο παράθυρο επιλέξτε τη βιντεοκάμερα ως “είσοδο” του βίντεο.

Συνεχίζοντας, επιλέξτε ως μέθοδο σύλληψης την καλύτερη δυνατή για αναπαραγωγή στον υπολογιστή. Όταν η σύλληψη ολοκληρωθεί, το βίντεο θα έχει προστεθεί σε μία από τις “συλλογές” του προγράμματος και θα μπορείτε να δείτε ένα χαρακτηριστικό εικονίδιό του στο βασικό παράθυρο. Κάντε διπλό κλικ επάνω του, και θα ξεκινήσει να παίζει στο παράθυρο αναπαραγωγής στα δεξιά. Για να τραβήξετε τις φωτογραφίες σας μέσα από αυτό, πατήστε παύση σε οποιοδήποτε σημείο επιθυμείτε και κάντε κλικ το πλήκτρο με τη φωτογραφική μηχανή (Λήψη εικόνας) Take Picture.

Αν τώρα τα βίντεό από τη βιντεοκάμερα σας είναι ήδη αποθηκευμένα στο δίσκο σας, θα σας προτείναμε να χρησιμοποιήσετε το δωρεάν πρόγραμμα VirtualDud Mod που μπορέιτε να κατεβάσετε από τη διεύθυνση sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=65889.

Η διαδικασία περιλαμβάνει περισσότερα από ένα βήματα, αλλά είναι εύκολη και σίγουρη. Εκκινήστε το VirtualDub Mod και “ανοίξτε” το βίντεό σας μέσα από αυτό. Χρησιμοποιώντας τη μπάρα στο κάτω μέρος του παραθύρου μεταβείτε στη σκηνή που θέλετε να “φωτογραφίσετε” και πατήστε το πλήκτρο Print Screen από το πληκτρολόγιο. Ανοίξτε στη συνέχεια το πρόγραμμα MsPaint (βρίσκεται στην ίδια διαδρομή με το Movie Maker) και επιλέξτε Επεξεργασία> Επικόλληση (Edit> Paste). Μπορείτε στη συνέχεια να αποθηκεύσετε την εικόνα σας αφού αφαιρέσετε φυσικά τα περιττά παράθυρα του Virtual Dub γύρω από αυτήν χρησιμοποιώντας το εργαλείο Selection (Επιλογή) του MsPaint.

Θέλω να μετατρέψω τραγούδια MP3 σε μουσικά CDs και το ανάποδο. Πως μπορώ να το κάνω;

Υπάρχουν πάρα πολλά προγράμματα που σας προσφέρουν τη δυνατότητα να κάνετε αυτό ακριβώς που ζητάτε. Εμείς θα σας προτείναμε να χρησιμοποιήσετε το Windows Media Player 11 που διατίθεται δωρεάν από τη διεύθυνση www.microsoft.com/windows/windowsmedia.

Για να μετατρέψετε τραγούδια από ένα μουσικό CD σε MP3, τοποθετήστε το CD στο drive και ανοίξτε το πρόγραμμα. Κάντε κλικ στο πλήκτρο Rip και από το μενού που εμφανίζετε επιλέξτε Format> mp3. Αντίστοιχα από τη λίστα με τα τραγούδια του CD βάλτε ένα “τικ” σε όσα θέλετε να αντιγράψετε και κάντε κλικ στο πλήκτρο Start Rip. Τα αντιγραμμένα τραγούδια θα τοποθετηθούν στο φάκελο Η μουσική μου (My Music).

Για την αντίστοιχη διαδικασία, κάντε κατ’ αρχήν κλικ στο πλήκτρο Library και στη συνέχεια επιλέξτε Add to library. Μέσα από το παράθυρο που θα εμφανιστεί επιλέξτε τον φάκελο ή τα αρχεία με τα τραγούδια MP3 που θέλετε να προσθέσετε στη Βιβλιοθήκη (Media Library) του προγράμματος. Στη συνέχεια τοποθετήστε ένα άδειο CD στο DVD-RW και κάντε κλικ στο πλήκτρο Burn. Από τη βιβλιοθήκη στα δεξιά επιλέξτε τα τραγούδια MP3 που θέλετε να αντιγράψετε στο μουσικό CD και κάντε κλικ στο πλήκτρο Start Burn για να ξεκινήσετε.

Θα ήθελα να μου πείτε αν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που θα μπορώ να χρησιμοποιήσω για να “απομονώνω” από ένα τραγούδι MP3 μόνο το ρεφρέν ή οποιαδήποτε άλλο τμήμα του για να μπορέσω μετά να το βάλω στο κινητό μου ως ήχο κλήσης.

Η κατηγορία των προγραμμάτων που αναφέρεστε είναι γνωστή ως MP3 editors. Μεταβαίνοντας στη διεύθυνση www.mp3editor.net/download.htm μπορείτε να κατεβάσετε μια δοκιμαστική έκδοση του προγράμματος Super MP3 Editor που θα κάνει αυτό ακριβώς που θέλετε. Αφού “φορτώσετε” κάποιο αρχείο MP3 μέσα από το πρόγραμμα, θα εμφανιστεί η κυματομορφή του τραγουδιού στο κεντρικό παράθυρο της εφαρμογής. Από εκεί μπορείτε να απομονώσετε οποιοδήποτε κομμάτι της μουσικής επιθυμείτε, να το αποθηκεύσετε σε μορφή MP3 και να το χρησιμοποιήσετε ως ήχο κλήσης στο κινητό σας τηλέφωνο. Το σημαντικό είναι ότι μπορείτε να ακούτε ανά πάσα στιγμή το κομμάτι που έχετε επιλέξει, κάτι που σημαίνει πως μπορείτε να το “κόβετε” με μεγάλη ακρίβεια αλλά και ευκολία.

Πρόσφατα εγκατέστησα μια κάρτα τηλεόρασης TV/FM στον υπολογιστή μου ώστε να μεταφέρω τις παλιές VHS σε DVD. Όλα καλά με την είσοδο και την αποθήκευση της ταινίας στον σκληρό δίσκο, αλλά όταν την “καίω” σε DVD αυτό δεν “παίζει” στον player της τηλεόρασης παρά μονό στον υπολογιστή. Μήπως φταίει το format;

Το mpeg είναι το format που χρησιμοποιείται από τα προγράμματα των περισσότερων καρτών τηλεόρασης για την εισαγωγή βίντεο στον υπολογιστή. Σε περίπτωση που η κάρτα τηλεόρασης είναι σε θέση να εγγράψει βίντεο κατευθείαν σε μορφή mpeg-2, τότε είστε έτοιμοι να δημιουργήσετε ένα DVD που θα μπορεί να αναπαράγεται από οποιονδήποτε κοινό επιτραπέζιο DVD Player χωρίς καμία μετατροπή στο βίντεο. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα πρόγραμμα εγγραφής DVD όπως για παράδειγμα το Nero. Από το μενού Videos/Εικόνες, θα πρέπει να επιλέξετε Αρχείο DVD-Video και το Nero θα φροντίσει να τοποθετήσει κατά την εγγραφή το mpeg-2 βίντεο στους κατάλληλους φακέλους ώστε να είναι αναγνώσιμο το DVD από τα επιτραπέζια DVD Players.

Αν το βίντεο που δημιουργεί η εφαρμογή της κάρτας τηλεόρασής σας δεν είναι μορφής mpeg-2, τότε θα χρειαστεί μετατροπή σε αυτή τη μορφή, κάτι που μπορεί να γίνει για παράδειγμα με το πρόγραμμα ConvertXtoDVD (www.vso-software.fr/products/convert_x_to_dvd).

Τι πρέπει να κάνω για να έχω επάνω στις φωτογραφίες, στον υπολογιστή μου, κάποιο “λογότυπο” ή “όνομα”, ούτος ώστε να μην είναι δυνατόν να αντιγράφουν χωρίς να φαίνεται ποιος τις τράβηξε ή τις δημιούργησε;

Το “λογότυπο” στο οποίο αναφέρεστε ονομάζεται υδατογραφία και είναι μια πολύ συνήθης τακτική για να διασφαλίζετε πνευματικά δικαιώματα για τις φωτογραφίες που έχετε τραβήξει εσείς. Υπάρχουν αρκετά προγράμματα που κάνουν αυτήν ακριβώς την εργασία, τοποθετούν δηλαδή το όνομα του ιδιοκτήτη ή οποιοδήποτε άλλο κείμενο θέλετε εσείς επάνω στη φωτογραφία. Συνήθως μπορείτε να επιλέξετε επίπεδο διαφάνειας της υδατογραφίας ώστε να μην καλύπτει εντελώς τη φωτογραφία, αλλά να είναι παράλληλα διακριτό και ευανάγνωστό.

Τα προγράμματα αυτής της κατηγορίας είναι συνήθως shareware, όπως για παράδειγμα το DropWaterMark που σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε. Για να κατεβάσετε μια δοκιμαστική έκδοση της εφαρμογής επισκεφτείτε το site www.dropwatermark.com.

Εναλλακτικά, και αν διαθέτετε κάποιες βασικές γνώσεις επεξεργασίας εικόνας, μπορείτε κάλλιστα να δημιουργήσετε το δικό σας υδατογράφημα με ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας όπως για παράδειγμα το Adobe Photoshop.

Μια όχι ιδιαίτερα καλαίσθητη λύση, η οποία όμως λειτουργεί εξίσου καλά, είναι η τοποθέτηση απλού κειμένου συνήθως σε μια γωνιά της φωτογραφίας. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και με ένα ιδιαίτερα απλό πρόγραμμα, όπως για παράδειγμα η Ζωγραφική των Windows.

Μπορώ να μετατρέψω τα VCD σε DVD και αν ναι, με ποιο πρόγραμμα;

Τα VCD εμπεριέχουν βίντεο σε μορφή MPEG-1. Παρόλα αυτά, το αρχείο του βίντεο έχει πάντα επέκταση dat, για να συμβαδίζει με το format του Video CD και να αναπαράγεται και από επιτραπέζια DVD Players. Το αρχείο αυτό DAT, μπορείτε πολύ απλά να το αντιγράψετε από το CD στο σκληρό δίσκο και να αλλάξετε την επέκτασή του σε mpg. Κάνοντας διπλό κλικ επάνω του, θα δείτε ότι αναπαράγεται κανονικά από τον Media Player όπως οποιοδήποτε κοινό αρχείο mpg. Δείτε και το σχετικό ερώτημα στο ένθετο “Από το Forum”.

Στη συνέχεια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα οποιοδήποτε πρόγραμμα “συγγραφής” DVD (DVD authoring) για να δημιουργήσετε το DVD σας. Εμείς σας προτείνουμε το ConvertXtoDVD που διακρίνεται για την ευχρηστία του. Μια δοκιμαστική έκδοση του προγράμματος μπορείτε να κατεβάσετε από τη διεύθυνση www.vso-software.fr/products/convert_x_to_dvd.

Θα ήθελα να ρωτήσω πώς μπορώ να συμπιέσω μια ταινία DVD ώστε να χωράει σε έναν δίσκο 4.7GB και αφού το κάνω αυτό, να το γράψω σε ένα κανονικό άδειο DVD.

Θα πρέπει εξαρχής να αναφέρουμε ότι η αντιγραφή ταινιών DVD επιτρέπεται μόνο για ταινίες των οποίων είστε ο νόμιμος κάτοχος. Ο σκοπός της αντιγραφής θα πρέπει να είναι η διατήρηση αντιγράφων ασφαλείας των δίσκων για προσωπική πάντα χρήση.

Για τη συμπίεση των ταινιών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δωρεάν πρόγραμμα DVD Shrink που μπορείτε να κατεβάσετε από τη διεύθυνση www.mrbass.org/dvdshrink/dvdshrink32setup.zip. Το συμπιεσμένο αρχείο ZIP που θα κατεβάσετε, μπορείτε να το αποσυμπιέσετε με το πρόγραμμα WinZip (www.winzip.com). Μέσα σε αυτό. θα βρείτε το αρχείο της εγκατάστασης του προγράμματος DVD Shrink. Η συγκεκριμένη εφαρμογή σάς επιτρέπει να αφαιρέσετε τα “extras” που πολύ συχνά συναντάμε σε ταινίες DVD, καθώς και το περιττό ηχητικό υλικό (αφήγηση σκηνοθέτη, μεταγλωττισμοί κ.α.).

Με τον τρόπο αυτό κερδίζετε χώρο στο δισκάκι και μπορείτε να χωρέσετε ολόκληρη την ταινία. Η τελευταία, αλλά και ο ήχος, θα υποστούν επίσης μια μικρή μορφή συμπίεσης, η οποία όμως συνήθως δεν αλλοιώνει πολύ την τελική ποιότητα της ταινίας. Έναν αναλυτικό οδηγό χρήσης του προγράμματος με εικόνες, μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση www.mrbass.org/dvdshrink.

Θέλω να δημιουργήσω ένα μουσικό CD με ένα μόνο track. Πώς γίνεται αυτό;

Όλα τα προγράμματα εγγραφής CD και DVD προσφέρουν φυσικά και τη δυνατότητα δημιουργίας μουσικών CD. Μέσα από τις επιλογές του εκάστοτε προγράμματος, μπορείτε να επιλέξετε να μην υπάρχουν παύσεις μεταξύ των τραγουδιών, κάτι το οποίο θα δημιουργήσει ένα και μοναδικό track στο CD. Στην τελευταία έκδοση του Nero Express, για παράδειγμα, στο παράθυρο όπου εισάγετε τα μουσικά αρχεία για τη μετατροπή σε μουσικό CD, θα πρέπει να κάνετε κλικ στην επιλογή No pause between tracks από τα δεξιά του παραθύρου. Το αποτέλεσμα θα είναι να δημιουργηθεί ένα ενιαίο track στο CD.

Κάθε φορά που το τραγούδι θα ολοκληρώνεται, αυτόματα θα ξεκινάει το επόμενο, χωρίς να υπάρχει καθόλου παύση μεταξύ των μουσικών κομματιών. Αντίστοιχες επιλογές υπάρχουν και σε όλα τα υπόλοιπα προγράμματα εγγραφής CD και DVD.

Ποια είναι η διαφορά του ΜP3 με το ΜΡ4;

Τα αρχεία MP3, είναι τα γνωστά σε όλους μας συμπιεσμένα αρχεία ήχου. Το πρότυπο MP4, αντίθετα, χρησιμοποιείται από αρχεία βίντεο, τα οποία όμως διαθέτουν υψηλή συμπίεση άρα και σχετικά χαμηλή ποιότητα.

Όταν συμπιέζω ήχους τύπου WAV σε MP3, το πρόγραμμα που χρησιμοποιώ μου ζητάει να επιλέξω Kbps (128, 192, 256 κ.λπ.). Υπάρχει διαφορά στην ποιότητα του ήχου ανάλογα με την επιλογή που θα κάνω;

Σαφώς και υπάρχει διαφορά στην ποιότητα του ήχου, ανάλογα με το bitrate που θα επιλέξετε. Παρόλα αυτά, χρησιμοποιώντας ένα τυπικό σετ ηχείων για υπολογιστή δεν θα καταλάβετε ιδιαίτερη διαφορά στον ήχο, όποιο bitrate και αν χρησιμοποιήσετε. Αντίθετα, αν συνδέετε τον υπολογιστή με κάποιο ακριβό ηχοσύστημα ή στερεοφωνικό συγκρότημα, θα πρέπει να επιλέξετε bitrate τουλάχιστον 192Kbps. Ένα τυπικό νούμερο που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι χρήστες πάντως όταν συμπιέζουν τραγούδια MP3, είναι τα 128Kbps που είναι υπέρ αρκετά για ακρόαση από ηχεία για υπολογιστή. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε πως όσο αυξάνει το bitrate, αυξάνει παράλληλα και το μέγεθος του τελικού αρχείου MP3.

Έχω κάποιες ταινίες DVD και θα ήθελα να τις περάσω στον υπολογιστή σε άλλο format, ώστε να καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο.

Η συμπίεση ταινιών DVD είναι μια συνήθης μέθοδος για να μειώσουμε το μέγεθός τους, διατηρώντας την ποιότητα σε όσο το δυνατό υψηλότερα επίπεδα. Σε πολλές περιπτώσεις, μπορούμε να συμπιέσουμε μια ταινία ώστε να χωράει ακόμα και σε ένα CD, αν και θα υπάρξει εμφανής μείωση στην ποιότητα της εικόνας, αλλά και του ήχου. Θα πρέπει ωστόσο να αναφέρουμε για άλλη μια φορά, πως όλη αυτή η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις όπου είστε ο νόμιμος κάτοχος της ταινίας DVD, ενώ είναι παράνομη αν συμβεί για ταινίες που έχετε νοικιάσει για παράδειγμα από κάποιο video club.

Ένα από τα πιο εύχρηστα προγράμματα συμπίεσης ταινιών είναι το AutoGK που διατίθεται δωρεάν από το site www.autogk.me.uk/modules.php?name=Downloads. Κάντε κλικ στον σύνδεσμο Full Stable Releases και στη συνέχεια κλικ στο AutoGK full package – Mirror 1. Πρόκειται για ένα πακέτο εφαρμογών που θα εγκατασταθούν στον υπολογιστή σας μία προς μία, έπειτα από την εκτέλεση του αρχείου που θα κατεβάσετε.

Στο πεδίο Input File, κάντε κλικ στο χαρακτηριστικό φακελάκι, και επιλέξτε το αρχείο VTS_01_1.VOB που θα βρείτε μέσα στον φάκελο VIDEO_TS του DVD. Στο ίδιο πεδίο, επιλέξτε ένα σημείο στο δίσκο όπου θα αποθηκευτεί η συμπιεσμένη ταινία. Σημειώστε εδώ ότι θα χρειαστείτε το πολύ 2GB ελεύθερο χώρο για τη συγκεκριμένη διαδικασία. Στο πεδίο Step 3 θα πρέπει να επιλέξετε το μέγεθος που θέλετε να έχει η συμπιεσμένη ταινία.

Εδώ, καλό είναι να επιλέξετε Custom Size και να πληκτρολογήσετε τον αριθμό 1400, που σημαίνει πως η ταινία θα έχει μέγεθος 1.4GB αλλά και πολύ καλή ποιότητα εικόνας και ήχου. Ολοκληρώνοντας, κάντε κλικ στο Add Job και στη συνέχεια στο Start για να ξεκινήσετε. Η διαδικασία θα διαρκέσει αρκετή ώρα, ανάλογα με τη επεξεργαστική ισχύ του υπολογιστή σας. Σε ένα Pentium 4, με συχνότητα λειτουργίας τα 3GHz, διαρκεί περίπου 2.5 ώρες.

Θα ήθελα σε ένα από τα τεύχη σας να αναφέρετε τον τρόπο που γίνεται η εγγραφή απλών βίντεο (mpeg, avi) σε DVD.

Υπάρχουν αρκετά προγράμματα που πραγματοποιούν ακριβώς την εργασία που θέλετε. Μία από τις πιο εύχρηστες εφαρμογές που επιλέξαμε είναι η ConvertXtoDVD μια δοκιμαστική έκδοση του οποίου μπορείτε να κατεβάσετε από το site www.vso-software.fr/products/convert_x_to_dvd.

Η δοκιμαστική έκδοση δεν έχει χρονικούς περιορισμούς, αλλά τοποθετεί μία υδατογραφία σε κάθε δημιουργία σας. Το ConvertXtoDVD υποστηρίζει επίσης μια μεγάλη γκάμα από format αρχείων βίντεο όπως είναι DivX, Xvid, MPEG4, MOV, AVI, WMV και πολλά άλλα. Αν πάντως επιθυμείτε να αγοράσετε την πλήρη έκδοση, αυτή θα σας κοστίσει 35 ευρώ.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο freeware πρόγραμμα με το οποίο να μπορώ να αλλάξω το μέγεθος μιας φωτογραφίας.

Υπάρχει ένα εξαιρετικά απλό πρόγραμμα που ονομάζεται Multiple Image Resizer και μπορείτε να κατεβάσετε από τη διεύθυνση www.acumensystems.com/mir/download.aspx. Μεταξύ αρκετών άλλων λειτουργιών που διαθέτει, θα σας επιτρέψει επίσης να αλλάξετε εύκολα το μέγεθος των εικόνων σας. Θα χρειαστεί να δηλώσετε το directory που βρίσκονται οι εικόνες σας και στη συνέχεια να επιλέξετε μία από αυτές από τη λίστα που εμφανίζεται στην κορυφή του παραθύρου.

Στη συνέχεια κάντε κλικ στην καρτέλα Resize από το κάτω μέρος, επιλέξτε τη νέα ανάλυση της εικόνας (σε pixels) και επιλέξτε Go για να πραγματοποιηθεί η αλλαγή μεγέθους. Η εικόνα με το νέο της μέγεθος θα έχει τοποθετηθεί στον φάκελο C:\resized.

Που μπορώ να βρω skins για το WinAmp; Ξέρετε κάποια sites; Πώς ακριβώς τα εγκαθιστώ;

Η διαδικασία εγκατάστασης skins για τον δημοφιλή media player της Nullsoft είναι εξαιρετικά εύκολη. Καταρχήν θα πρέπει να επισκεφτείτε το site του προγράμματος www.winamp.com και να κάνετε κλικ στον σύνδεσμο Skins από την κορυφή της σελίδας. Αμέσως θα εμφανιστεί μια δεύτερη σελίδα με πολλά διαθέσιμα skins για να κατεβάσετε. Κάθε skin διαθέτει ένα μικρό εικονίδιο για να βλέπετε άμεσα την εμφάνισή του, ενώ για να το κατεβάσετε, κάντε κλικ στο σύνδεσμο download.

Το skin είναι ένα αρχείο τύπου wal που αναγνωρίζεται αυτόματα από το WinΑmp. Αποθηκεύστε το σε κάποιο φάκελο στον δίσκο σας και εκτελέστε το κάνοντας διπλό κλικ επάνω του. Αμέσως θα ανοίξει το WinAmp με την εμφάνιση του νέου skin. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε δεκάδες διαφορετικά skins από το προαναφερθέν site. Στη συνέχεια, μέσα από το WinAmp, μπορείτε να κάνετε δεξί κλικ στην μπάρα τίτλου της εφαρμογής και από το μενού που εμφανίζεται (skins), να επιλέγετε κάθε φορά την εμφάνιση της αρεσκείας σας.

Έχω φτιάξει ένα slideshow με φωτογραφίες, το οποίο έχω επενδύσει με ένα μουσικό κομμάτι, έχω βάλει εφέ μετάβασης βίντεο, καθώς και διάφορους τίτλους. Πως μπορώ να αναπαράγω το CD με τη δημιουργία αυτή, μέσα από το επιτραπέζιο DVD Player;

Το Nero έχει κάποιους περιορισμούς όσον αφορά στο “υλικό” που θα κληθεί να μετατρέψει σε VCD ή DVD. Για τη δημιουργία, για παράδειγμα, δίσκου VCD απαιτείται το βίντεο να είναι μορφής MPEG1, ενώ για τη δημιουργία DVD, βίντεο μορφής MPEG2. Υπάρχουν παρόλα αυτά αρκετές σουίτες προγραμμάτων που αναλαμβάνουν όλες αυτές τις μετατροπές, ανεξάρτητα τη μορφή του “υλικού” που θα χρησιμοποιήσετε.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για αυτό τον σκοπό το Roxio Easy Media Creator 8 που παρουσιάσαμε στο προηγούμενο τεύχος του Texnologia.Net (www.roxio.com), το WinDVD Creator 2 της Intervideo (www.intervideo.com), το DVD Movie Factory της Ulead (www.ulead.com) ή το PowerProducer της CyberLink (www.cyberlink.com). Τα προγράμματα αυτά διαθέτουν κατά βάση αυτοματοποιημένες λειτουργίες και μπορούν να μετατρέψουν το “υλικό” στη σωστή μορφή άμεσα, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις από τον χρήστη.

Έχω κάποια βίντεο από τα οποία κάποιες σκηνές θα ήθελα να τις κάνω φωτογραφίες. Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα για αυτό τον σκοπό;

Το πρόγραμμα που αναζητάτε, δεν είναι άλλο από το Windows Movie Maker που συμπεριλαμβάνεται στα Windows XP (Έναρξη> Προγράμματα> Βοηθήματα). Ανοίξτε ένα βίντεο μέσα από το πρόγραμμα (υπάρχει αναλυτικό αφιέρωμα στο προηγούμενο τεύχος) και από την οθόνη της προεπισκόπησης στα δεξιά, μετακινήστε την μπάρα στο κάτω μέρος (slider) μέχρι να βρείτε το καρέ που θέλετε να τραβήξετε φωτογραφία.

Κάντε κλικ στο κάτω δεξί πλήκτρο του παραθύρου (λήψη φωτογραφίας) και αμέσως θα ανοίξει ένα παράθυρο διαλόγου που θα σας ρωτάει πού να αποθηκεύσετε τη φωτογραφία σας. Επιλέξτε το σημείο στον δίσκο σας και κάντε κλικ στο αποθήκευση.

Μήπως γνωρίζετε κάποιο δωρεάν πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο επιπέδου Pinnacle Studio 9;

Το Windows Movie Maker συμπεριλαμβάνεται στην δεύτερη έκδοση του Service Pack για τα Windows και μπορείτε να το εκκινήσετε από το Έναρξη> Προγράμματα> Βοηθήματα> Windows Movie Maker. Πρόκειται για ένα πολύ καλό εργαλείο “βασικής” επεξεργασίας βίντεο που μπορεί να μη διαθέτει το “βάθος” άλλων διάσημων προγραμμάτων του χώρου, αλλά είναι εξαιρετικά εύχρηστο και κατανοητό.

Το Virtual Dub το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν από τη διεύθυνση www.virtualdub.org είναι ένα επίσης εξαιρετικό εργαλείο επεξεργασίας βίντεο. Αδύνατό του σημείο είναι σαφώς η ευχρηστία και το περιβάλλον εργασίας, αλλά οι δυνατότητές του είναι μεγάλες. Η σημαντικότερη διαφορά του με Windows Movie Maker 2, είναι ότι υποστηρίζει “γραμμική” επεξεργασία βίντεο χωρίς να διαθέτει την κλασική σε αυτά τα προγράμματα “λωρίδα χρόνου” (timeline). Χρησιμοποιεί επίσης όλους τους διαθέσιμους codecs που ενσωματώνουν τα Windows, αλλά και όσους έχετε εγκαταστήσει εκ των υστέρων.

Πως μπορώ να μετατρέψω αρχεία τύπου WMA σε WAV ή σε MP3;

Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε πως δεν είναι απαραίτητη η μετατροπή των αρχείων WMA σε MP3 ή WAV, καθώς η ακουστική ποιότητα δε θα βελτιωθεί, αλλά αντίθετα μπορεί να χειροτερεύσει εξαιτίας της επανασυμπίεσης. Αν παρόλα αυτά θέλετε οπωσδήποτε να κάνετε τη μετατροπή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα Advanced WMA Workshop μια δοκιμαστική έκδοση του οποίου μπορείτε να κατεβάσετε από τη διεύθυνση www.litexmedia.com/wma_workshop.

Η τελευταία έκδοση 10, του Media Player μπορεί επίσης να μετατρέψει κατευθείαν τραγούδια από μουσικά CDs σε MP3. Μεταβείτε στο μενού Εργαλεία> Επιλογές> Αντιγραφή μουσικής από CD> Ρυθμίσεις αντιγραφής και από το ειδικό πλαίσιο επιλέξτε μορφή mp3 (Tools> Options> Rip Music> Rip Settings> Format). Είναι γενικότερα πιο σωστό να αποφεύγετε τις μετατροπές από μία συμπιεσμένη μορφή μουσικού αρχείου σε μια άλλη και να επιλέγετε εκ των προτέρων μία συγκεκριμένη μορφή την οποία και θα δημιουργήσετε κατευθείαν από μουσικό CD.

Θέλω να παρακολουθήσω αυτά που βλέπω στην οθόνη του υπολογιστή, στην τηλεόραση.

Για την σύνδεση του υπολογιστή με την τηλεόραση, απαιτείται φυσικά να υπάρχει TV Out στην κάρτα γραφικών. Το αντίστοιχο βύσμα στην τηλεόραση μπορεί να είναι είτε το κλασικό RCA του video (κίτρινο χρώμα) είτε το Scart. Στην περίπτωση του Scart θα χρειαστείτε επίσης έναν μετατροπέα σε βύσμα RCA που μπορείτε να αγοράσετε από καταστήματα ηλεκτρονικού και ηλεκτρολογικού υλικού.

Η ρύθμιση στη συνέχεια θα γίνει μέσα από τις ιδιότητες των οδηγών της κάρτας γραφικών. Μεταβείτε στον Πίνακα Ελέγχου> Οθόνη (Control Panel> Display) και επιλέξτε την καρτέλα που αναφέρεται στην κάρτα γραφικών σας. Από το σχετικό μενού επιλέξτε “μορφή” τηλεοπτικού σήματος κάποιο από τα διαθέσιμα PAL (συνήθως PAL N, PAL P, ή PAL B/G). Η εικόνα που βλέπετε στην τηλεόρασή σας θα είναι ούτως ή άλλως θολή σε σχέση με το monitor, καθώς η τηλεόραση διαθέτει σαφώς μικρότερη ευκρίνεια. Δεν μπορείτε για παράδειγμα να διαβάσετε μικρές σε μέγεθος γραμματοσειρές ή να δείτε καθαρά τα μικρά εικονίδια. Η σύνδεση του PC με την TV προτείνεται μόνο για την θέαση ταινιών ή για παιχνίδια.

Πως μπορώ να μετατρέψω αρχεία βίντεο από τη μορφή MOV σε AVI;

Για τις μετατροπές αρχείων βίντεο από τη μία μορφή σε μία άλλη, υπάρχει ένα πολύ καλό και δωρεάν εργαλείο που κάνει ακριβώς τη δουλειά που θέλετε. Το πρόγραμμα είναι το The RAD Video Tools και μπορείτε να το κατεβάσετε από τη διεύθυνση www.radgametools.com/bnkdown.htm. Παρόλο που διαθέτει πλήθος ρυθμίσεων, εσείς θα χρειαστεί απλά να κάνετε κλικ στο Convert file (μετατροπή αρχείου) και να επιλέξετε το αρχείο MOV που θέλετε να μετατρέψετε. Ειδικά για τη μετατροπή σε ΑVI, θα χρειαστεί να επιλέξετε επίσης τη μορφή συμπίεσης (codec), χρησιμοποιώντας έναν από τους αλγόριθμους συμπίεσης (codecs) του συστήματος.

Όταν λοιπόν σας ζητηθεί από το πρόγραμμα, επιλέξτε Microsoft Windows Media Video (που συμπεριλαμβάνεται στα Windows) είτε κάποιον άλλο codec που έχετε εγκαταστήσει εσείς (π.χ. DivX). Προσοχή μόνο να μην επιλέξετε ασυμπίεστη μορφή (uncompressed), καθώς θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο σε μέγεθος αρχείο. Για να επεξεργαστείτε στη συνέχεια το βίντεο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε ένα από τα πανίσχυρα εμπορικά προγράμματα του είδους (π.χ. Adobe Premiere, www.adobe.com) είτε το επίσης πολύ καλό και δωρεάν -αν και με σαφώς λιγότερες δυνατότητες- Virtual Dub (www.virtualdub.org).

Μπορεί ο Windows Media Player να παίξει ταινίες DivX;

Ο Windows Media Player φυσικά και μπορεί να αναπαραγάγει ταινίες DivX. Όλοι οι Media Players είναι σε θέση να αναπαραγάγουν αρχεία βίντεο με βάση τους codecs που υπάρχουν στο σύστημα. Όταν εγκαθιστάτε ένα codec, κάποια αρχεία τοποθετούνται σε συγκεκριμένους φακέλους συστήματος των Windows και χρησιμοποιούνται από όλους τους Media Players του λειτουργικού συστήματος. Η αναπαραγωγή όλων των τύπων βίντεο, εξαρτάται αποκλειστικά από τους codecs και όχι από τους Media Players.

Υπάρχει κάποιο δωρεάν καλό πρόγραμμα για αναπαραγωγή ταινιών DVD από τον υπολογιστή μου; Γιατί ενώ ο Windows Media Player στα Windows XP είναι και DVD Player δεν παίζει και ταινίες DVD;

Για να μπορέσει ο Windows Media Player να αναπαραγάγει ταινίες DVD, θα πρέπει να έχει εκ των προτέρων εγκατασταθεί συγκεκριμένο codec. Όλα τα εμπορικά προγράμματα αναπαραγωγής ταινιών DVD (π.χ. WinDVD, PowerDVD διαθέτουν ενσωματωμένο codec, το οποίο εγκαθίσταται αυτόματα με την εγκατάσταση του προγράμματος. Στην συνέχεια, ο Windows Media Player χρησιμοποιεί το ίδιο codec για την αναπαραγωγή των DVDs. Μπορείτε παρόλα αυτά να εγκαταστήσετε κατευθείαν και κάποιο δωρεάν codec όπως είναι το Elecard MPEG Video Decoder, που μπορείτε να κατεβάσετε από τη διεύθυνση www.elecard.com.

Στον υπολογιστή μου έχω αποθηκευμένες φωτογραφίες, τις οποίες μέχρι τώρα έβλεπα από το πρόγραμμα εμφάνισης φωτογραφιών των XP. Μετά την εγκατάσταση του Nero δεν μπορώ να δω τις φωτογραφίες μου διότι επεμβαίνει το Nero και δεν τις εμφανίζει. Τι πρέπει να κάνω;

Με την εγκατάσταση του προγράμματος Nero Burning ROM, άλλαξε προφανώς το File Association των εικόνων σας. Πρόκειται για μία ρύθμιση των Windows που συνδυάζει τύπους αρχείων με συγκεκριμένα προγράμματα. Με τη βοήθεια του File Association, μπορείτε εύκολα να αναπαράγετε συγκεκριμένους τύπους αρχείων, μέσα από τα κατάλληλα προγράμματα, αυτόματα, κάνοντας απλώς διπλό κλικ επάνω τους. Κλασικό παράδειγμα είναι τα αρχεία εικόνας, όπου κάνοντας διπλό κλικ επάνω τους ανοίγει αυτόματα το εκάστοτε πρόγραμμα που έχουμε επιλέξει για την αναπαραγωγή τους.

Στην περίπτωσή σας, τα Windows φαίνεται να έχουν “μπερδευτεί”, προσπαθώντας να ανοίξουν τις εικόνες σας με το Nero. Για να το διορθώσετε αυτό, επιλέξτε από τον Windows Explorer Εργαλεία> Επιλογές φακέλων, και στην συνέχεια την καρτέλα Τύποι αρχείων (Tools> Folder Options> File types). Ψάξτε στη λίστα με τα αρχεία, να βρείτε τα αρχεία εικόνας που σας ενδιαφέρουν, (π.χ. JPEG, BMP), κάντε κλικ αρχικά σε ένα από αυτά και στη συνέχεια επιλέξτε αλλαγή.

Από τη νέα λίστα που εμφανίζεται, επιλέξτε το πρόγραμμα που θα ανοίγει αυτόν τον τύπο εικόνας, που στην περίπτωσή σας είναι το Πρόγραμμα προβολής εικόνων και φαξ των Windows (Windows Picture and Fax viewer). Ολοκληρώνοντας, επιλέξτε οπωσδήποτε και το Άνοιγμα αυτού του είδους του αρχείου πάντα με το επιλεγμένο πρόγραμμα (Always use the selected program to open this kind of file) και κάντε κλικ στο OK. Επαναλάβετε την ανωτέρω διαδικασία για όλα τα επιθυμητά αρχεία εικόνας.

Πως μπορώ να βελτιώσω τα βίντεο που έχουν ληφθεί από κινητό μου, ώστε να έχουν καλή ανάλυση στο PC και να μοντάρω πολλά μικρά βίντεο σε μία μεγάλη ταινία;

Tα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν μπορούσε να γίνει αυτό. Δυστυχώς η ανάλυση των βίντεο που καταγράφουν τα κινητά τηλέφωνα είναι τόσο μικρή, που οπουδήποτε αλλού και αν προβληθούν εκτός από την οθόνη του τηλέφωνου φαίνονται άσχημα. Να θυμάστε ως κανόνα πως η μεγάλη ανάλυση (των βίντεο αλλά και των εικόνων) μπορεί να μικρύνει εύκολα και χωρίς επιπτώσεις στην ποιότητα, ενώ το αντίθετο δυστυχώς δεν ισχύει. Όσον αφορά το μοντάζ, μπορεί να γίνει εύκολα με πολλά προγράμματα “συρραφής” βίντεο όπως είναι για παράδειγμα το πολύ καλό και δωρεάν Virtual Dub, το Media Studio 9 της Pinnacle, το Premiere της Adobe και πολλά άλλα. Το σημαντικό εδώ είναι να μετατρέψετε τα αρχεία βίντεο του κινητού (συνήθως από το format .3gp) σε κάποιο αναγνώσιμο από το PC πρότυπο (πχ. AVI).

Σε ποιο format μπορώ να μετατρέψω τις αναλογικές ταινίες από VHS για να την κάνω VCD;

H αντιγραφή βίντεο από αναλογική πηγή, όπως είναι η βιντεοκάμερα VHS που χρησιμοποιείτε, είναι μία όχι ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία, η οποία όμως απαιτεί αρκετό “ψάξιμο” για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα. Το ποιοτικότερο αποτέλεσμα θα το έχετε αναμφισβήτητα αν χρησιμοποιήσετε το format MPEG-2 (ανάλυση DVD). Στη συνέχεια επεξεργάζεστε το βίντεο με τη βοήθεια ενός προγράμματος DVD Authoring (π.χ. Ulead DVD Workshop 2) και το γράφετε σε ένα δίσκο DVD.

Από τη στιγμή τώρα που θέλετε να δημιουργήσετε Video CD, θα σας προτείναμε αναμφισβήτητα το format MPEG-1 και το πρόγραμμα Intervideo WinDVR 3. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα απλό αλλά δυναμικό πρόγραμμα, που θα σας βοηθήσει να γράψετε τα CDs σας εύκολα και γρήγορα. Το καλύτερο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται αναμφισβήτητα με μία βιντεοκάμερα DV και συμπίεση σε MPEG-2.

Πως μπορώ να συμπιέσω τα τραγούδια μου και να τα μεταφέρω στο MP3 Player που έχω;

Ο Windows Media Player, μπορεί να αντιγράψει τραγούδια σε ένα φορητό MP3 Player, προσαρμόζοντας ανάλογα την ποιότητα ώστε να χωράνε όσο το δυνατόν περισσότερα. Σύνδεσε το MP3 Player στο PC σου, και εκκίνησε τον Media Player. Επίλεξε το μενού Εργαλεία (Tools) και κάνε κλικ στο Επιλογές (Options). Επίλεξε στη συνέχεια την καρτέλα Συσκευές (Devices) και περίμενε μέχρι να ανιχνεύσουν τα Windows όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο PC σου.

Όταν η λίστα εμφανιστεί, κάνε κλικ στο όνομα του MP3 Player και στην συνέχεια στο Ιδιότητες (Properties). Κάνε και πάλι κλικ στο Επιλογή Ποιότητας (Select Quality level) και μετακίνησε τη μπάρα για να ορίσεις μέγεθος αρχείου. Για να αντιγράψεις μουσική στη φορητή συσκευή σου, κάνε κλικ στο Αντιγραφή σε CD ή Συσκευή (Copy to CD or Device), επίλεξε τα τραγούδια από τη λίστα στα αριστερά και μετάφερέ τα στη λίστα στα δεξιά. Επίλεξε τέλος Αντιγραφή (Copy) και ο Media Player θα μετατρέψει αυτόματα τα τραγούδια στην ποιότητα που επέλεξες και θα τα αντιγράψει στη συνέχεια στο MP3 Player.

Μπορεί ο Windows Media Player να αναπαράγει ταινίες DivX;

Ο Windows Media Player φυσικά και μπορεί να αναπαραγάγει ταινίες DivX. Όλοι οι Media Players είναι σε θέση να αναπαραγάγουν αρχεία βίντεο με βάση τους codecs που υπάρχουν στο σύστημα. Όταν εγκαθιστάτε ένα codec, κάποια αρχεία τοποθετούνται σε συγκεκριμένους φακέλους συστήματος των Windows και χρησιμοποιούνται από όλους τους Media Players του λειτουργικού συστήματος. Η αναπαραγωγή όλων των τύπων βίντεο, εξαρτάται αποκλειστικά από τους codecs και όχι από τους Media Players.

Ο Windows Media Player στα Windows είναι και DVD Player. Γιατί δεν παίζει και ταινίες DVD;

Για να μπορέσει ο Windows Media Player να αναπαράγει ταινίες DVD, θα πρέπει να έχει εκ των προτέρων εγκατασταθεί συγκεκριμένο codec. Όλα τα εμπορικά προγράμματα αναπαραγωγής ταινιών DVD (π.χ. WinDVD, PowerDVD διαθέτουν ενσωματωμένο codec, το οποίο εγκαθίσταται αυτόματα με την εγκατάσταση του προγράμματος.

Στην συνέχεια, ο Windows Media Player χρησιμοποιεί το ίδιο codec για την αναπαραγωγή των DVDs. Μπορείτε παρόλα αυτά να εγκαταστήσετε κατευθείαν και κάποιο δωρεάν codec όπως είναι το Elecard MPEG Video Decoder, που μπορείτε να κατεβάσετε από τη διεύθυνση www.elecard.com.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας