Ducati 848 με δικύλινδρο κινητήρα

Ducati 848 με δικύλινδρο κινητήρα

Λιτή, σεμνή, με γοητευτική εμφάνιση, δένει απόλυτα με την πίστα των Σερρών, σε προσπερνάει με ευκολία και περίσσια χάρη που τελικά κερδίζει το μέσο αναβάτη, τον χαλαρώνει και τον αφήνει να ευχαριστηθεί τη βόλτα. Αν αυτή η βόλτα είναι μέσα σε πίστα, τότε ακόμα καλύτερα. Τελειώνεις, δηλαδή, τη μεγάλη ευθεία και φρενάρεις: η 848 είναι προοδευτική και προβλέψιμη σε «ανθρώπινο» βαθμό.

Το ίδιο και στη συνέχεια, καθώς ανοίγεις γκάζι είτε νωρίς, είτε βαθιά στη στροφή. Ανταποκρίνεται με διάθεση συντρόφισσας και όχι μετρέσας, υποδεικνύοντας το πιθανό λάθος χωρίς να σε παρατηρεί φορτώνοντας σε ενοχές.

«Εκανα λάθος» σκέφτεσαι καθώς η έξοδος της στροφής σού έχει βγει οριακά, στην άκρη του δρόμου. «Θα το διορθώσω» συνεχίζεις κι αυτή η αμφίδρομη επικοινωνία με τη μοτοσυκλέτα συνεχίζεται σε όλη τη βόλτα.

Η Ducati δεν έφτιαξε μια απόλυτη μοτοσυκλέτα να χτυπάει τις ιαπωνικές 4κύλινδρες 600ρες στην πίστα. Η 848 είναι ο «προθάλαμος» της 1098, της απόλυτης «σπορ εμπειρίας». Έτσι δημιουργήθηκε μια συμπαθέστατη, φιλική μοτοσυκλέτα, ειδικά για σπορ Ducati, που όλοι γνωρίζουμε πόσο αμετακίνητες στο κομμάτι της απόλυτης οδικής συμπεριφοράς τους είναι.

Πλαίσιο και ψαλίδι προέρχονται από την 1098, ο κινητήρας έχει ελαφρύτερα κάρτερ, υγρό συμπλέκτη και αρκετές λοιπές διαφορές που κάνουν τη ζυγαριά να τον δείχνει 5 κιλά ελαφρύτερο. Εννοείται πως τα σώματα ψεκασμού είναι μικρότερα, η απόδοση χαμηλότερη και φιλικότερη, όπως και τα φρένα μπροστά (από την περασμένη γενιά των 749R).

Με ισχύ 134 ιπ/10.000 σ.α.λ. είναι μεν δυνατότερη από τις 4κύλινδρες ιαπωνικές 600ρες αλλά και την αξιόλογη 3κύλινδρη Triumph Daytona 675, που μπήκε δυναμικά στο προσκήνιο μετά το 2005, αλλά έχει την περίσσια ροπή που την κάνει να διαφέρει: 9,8 χγμ/8.250 σ.α.λ. Η ώθηση ξεκινάει από τις χαμηλές στροφές, αν και γίνεται πιο αισθητή πάνω από τις 5.000 – 5.500 σ.α.λ μέχρι τις… 10.500!

Η δύναμη αυτή περνάει ομαλά στην άσφαλτο, με θαυμαστή ροή, καθώς η μοτοσυκλέτα επιταχύνεται προοδευτικά, αφήνοντας τον αναβάτη να ασχοληθεί με τη στροφή που έρχεται. Πιέζεις τα προοδευτικά και προβλέψιμα φρένα, εμπιστεύεσαι το ανεστραμμένο πιρούνι της Showa και περνάς απροβλημάτιστα στην επόμενη φάση. Ανοίγεις το γκάζι με τη λεπτότητα που απαιτεί η μεγαλύτερη πρόκληση στον κόσμο της μοτοσυκλέτας: η στροφή, αυτός ο γίγας!

Το άνοιγμα του γκαζιού δεν φέρνει απώλεια πρόσφυσης – εκτός κι αν το επιδιώκεις κάτω από μεγάλη κλίση – αλλά αφήνει τα 168 κιλά να τιναχτούν μπροστά με την ίδια γλυκύτητα που έχει επιδείξει η μοτοσυκλέτα και προηγουμένως περνώντας από τη στροφή.

Η νέα μικρή σπορ Ducati γοητεύει αισθητικά, μέσα από το πρωτότυπο αγγελικό… λευκό, με σχήμα που διαφέρει απ’ οτιδήποτε κυκλοφορεί στο… «μάταιο τούτο κόσμο των σπορ μοτοσυκλετών» που ζουν σήμερα με το άγχος του αύριο, του μέλλοντος, που εμφανίζεται ολοένα «ισχυρότερο, ταχύτερο, λαμπρότερο».

Η λευκή Ducati ανταποκρίνεται με σιγουριά στις διαταγές του αναβάτη στην πίστα, ενώ στα πιο αργά κομμάτια, π.χ., στην πόλη, θα δυσκολέψει με το μικρό κόψιμο του τιμονιού ή την αγωνιστική θέση οδήγησης και τα άκρα των κλιπ – ον που στριμώχνουν τα δάκτυλα του χεριού στο ρεζερβουάρ.
Σε αστικές διαδρομές παρηγοριά αποτελούν η μοναδικότητα και η εμφάνιση, ο εξαιρετικός ήχος των εξατμίσεων και το βαρύ όνομα της παγκόσμιας πρωταθλήτριας MotoGP του 2007.

Με την τιμή της Ducati 848 (14.900 ευρώ) να ξεπερνάει ακόμη και τις γιαπωνέζικες 1000ρες, μοιραία προορίζεται για λίγους, που ξέρουν τι θα αποκτήσουν και η 1098 τούς πέφτει πιο ακριβή (+ 4.000) και πιο δυνατή (+26 ίπποι).

Το είπαμε και νωρίτερα, άλλο σύντροφος, άλλο… μετρέσα!

Ducati 848 τεχνικά χαρακτηριστικά

 • ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 4χρονος, υδρόψυκτος, V-2, 2ΕΕΚ 8 βαλβ.
 • ΚΥΒΙΣΜΟΣ 849 κ.εκ. 94×61,2 χλστ.
 • ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ Ηλεκτρονικός ψεκασμός
 • ΙΣΧΥΣ 134 ιπ/10.000 σ.α.λ.
 • ΡΟΠΗ 9,8 χγμ/8.250 σ.α.λ
 • ΕΚΚΙΝΗΣΗ Μίζα
 • ΠΛΑΙΣΙΟ Χωροδικτύωμα
 • ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 1,430 μ.
 • ΑΝΑΡΤΗΣΗ Τηλεσκοπικό, ανεστραμμένο πιρούνι 43 χλστ, ένα αμορτισέρ πίσω (πλήρως ρυθμιζόμενα)
 • ΦΡΕΝΑ Δίσκοι 320 χλστ (μπροστά), 245 χλστ (πίσω)
 • ΕΛΑΣΤΙΚΑ 120/70 – 17 (μπροστά), 180/55 – 17 (πίσω)
 • ΒΑΡΟΣ 168 κιλά (άδεια), ΡΕΖΕΡΒΟΥΑΡ 15,5 λτ
 • ΥΨΟΣ ΣΕΛΑΣ 83,0 εκατοστά