Honda CB 600F Hornet: Αλλαγή σκηνικού

Honda CB 600F Hornet: Αλλαγή σκηνικού

Εκ βάθρων

Ο Ιάπωνας μηχανικός ανέβηκε στο βήμα και όλοι τέντωσαν τα αφτιά τους να ακούσουν καλά. Ξερόβηξε, μειδίασε και ξεκίνησε: «Ευτυχώς ή δυστυχώς οι καιροί αλλάζουν κι εμείς πρέπει να προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις τους. Ο κόσμος θέλει κάτι να τον εντυπωσιάζει, κάτι να τον τραβήξει μακριά από τα τετριμμένα, να τον διαφοροποιήσει. Εμείς στη Honda ανέκαθεν βασιζόμασταν στην ποιότητα. Τώρα ήρθε η ώρα να κάνουμε κάτι και με την εμφάνιση.

Το 1998 κάναμε το πρώτο βήμα με τη Hornet 600 και σήμερα επανερχόμαστε με μια μοτοσικλέτα που, εκτός του ονόματος και της φιλοσοφίας, δεν έχει άλλη σχέση μαζί της. Είναι η πιο ακραία σε σχεδίαση μοτοσικλέτα παραγωγής της Honda και διαθέτει όλα τα απαραίτητα συστατικά για να κατακτήσει την καρδιά των οπαδών της κατηγορίας. Κοιτώντας τον ανταγωνισμό τα τελευταία χρόνια, θα συμφωνήσετε πως ήρθε η ώρα για κοσμοϊστορική αλλαγή στην εταιρία μας. Κυρίες και κύριοι, καλωσορίστε μια νέα εποχή για τη Honda, μια εποχή που αποχωρίζεται το συντηρητικό χαρακτήρα και που θα μας πάει κατευθείαν ακόμα πιο ψηλά στην κορυφή των πωλήσεων».

Νέα όψη

Κοιτώντας νέα και παλιά Hornet παρατηρούμε ότι διαθέτουν μόνο δύο κοινά σημεία: το ανεστραμμένο πηρούνι με τα χρυσά καλάμια (χωρίς δυνατότητα ρυθμίσεων), αλλά τώρα με διαφορετικό σετάρισμα, πιο σπορ. Και τα συμβατικά φρένα με τις διπίστονες δαγκάνες μπροστά. Όλα τα άλλα αλλάζουν.

Πλαίσιο (πάντα κεντρικής ραχοκοκαλιάς) και ψαλίδι έγιναν αλουμινένια και η ακαμψία αυξήθηκε κατά 16%, η έδραση του αμορτισέρ είναι υπό μεγαλύτερη γωνία και το μεταξόνιο αυξήθηκε κατά 1,5 εκ. Νέες ζάντες με 5 ακτίνες, ρεζερβουάρ, σέλα, μαρσπιέδες, τιμόνι, όργανα και πλαστικά απέκτησαν ιδιαίτερα αιχμηρό σχήμα προϊδεάζοντας για τη συνέχεια, το δε σχεδιαστικό σήμα κατατεθέν της περασμένης γενιάς, το τελικό, δηλαδή, της εξάτμισης ψηλά δίπλα στη σέλλα πάει περίπατο και στη θέση του αφήνει ένα άλλο κοντό σε μήκος αλά MotoGp, που βγαίνει χαμηλά δεξιά, κάτω από το μαρσπιέ του συνεπιβάτη.

Με τους λαιμούς της εξάτμισης λες και βγήκαν από έργο τέχνης, αναδεικνύουν σε οπτική απόλαυση τη δεξιά της πλευρά, αλλά δεν θα λέγαμε το ίδιο και για την αριστερή, όπου η τήρηση των προδιαγραφών Euro 3 είναι υπεύθυνη για ένα καζανάκι-καταλύτη αμφιβόλου αισθητικής.

Κινητήρας

Στην καρδιά της νέας CB 600 F χτυπάει αυτούσιος ο κινητήρας της φετινής CBR 600 RR, που δεν είναι άλλος από τον 4κύλινδρο, 16βάλβιδο υδρόψυκτο εν σειρά, με 2 ΕΕΚ με τις μικρότερες διαστάσεις και βάρος της κατηγορίας (-5 κιλά σε σχέση με του περσινού RR), έχοντας υποστεί τις κατάλληλες μετατροπές για να προσαρμοστεί στο διαφορετικό χαρακτήρα μιας γενικότερης χρήσης μοτοσικλέτας όπως η Ηornet, με την ισχύ να έχει «περιοριστεί» στους 102 ίππους, αλλά να είναι στην κορυφή της κατηγορίας. Πιο ήπιοι εκκεντροφόροι, έμβολα χαμηλότερης συμπίεσης, καταλύτης και νέα χαρτογράφηση ψεκασμού-ανάφλεξης και η νέα Hornet βγάζει τη δύναμή της στο δρόμο μεστά και γραμμικά από το ρελαντί μέχρι το κόκκινο, χωρίς να ταράζει τον οδηγό με ξεσπάσματα ψηλά ήαπροθυμα χαμηλά. Ο ηλεκτρονικός ψεκασμός στέλνει τα καρμπυρατέρ στο χρονοντούλαπο και ανά πάσα στιγμή ελέγχει την παροχή καυσίμου, χωρίς να σημαίνει ότι το προηγούμενο μοντέλο δεν είχε σωστή τροφοδοσία με δυνατότητα πολλών ρυθμίσεων.

Οδηγώντας αυτό το θεριό

Ανεβαίνεις στη Hornet κι όλα είναι οικεία και φιλικά. Συμπλέκτης πούπουλο, κιβώτιο ταχυτήτων βούτυρο, γωνίες χεριών και ποδιών σε φυσική θέση, αν είσαι από 1.70μ. μέχρι 1.90. Τo σχετικά μικρό και ίσιο τιμόνι, σε συνδυασμό με το πιο μακρύ ρεζερβουάρ σε τοποθετούν σε πιο σκυφτή θέση από αυτή που σε έχει συνηθίσει ο ανταγωνισμός ( Suzuki GSR, Yamaha FZ-6) και αυτό θα εκτιμηθεί περισσότερο εκτός παρά εντός πόλης.

Ο κινητήρας αισθάνεται καλά ακόμα και όταν δουλεύει χαμηλά, ο δε αναβάτης ακόμα καλύτερα όσο αρχίζει να ανεβάζει στροφές. Κάπου στις 4.000 σ.α.λ. συνειδητοποιείς ότι η διαθέσιμη δύναμη της νέας Hornet είναι περισσότερη κι από της CBR, κάπου δε στις 6.000 σ.α.λ. συλλαμβάνεις τον εαυτό σου να σφίγγει ασυναίσθητα το τιμόνι, αφού το πάρτι των αλόγων μόλις έχει ξεκινήσει.

Ο ορίζοντας πια στενεύει, ο κινητήρας αρχίζει να αισθάνεται -και να ακούγεται- ευτυχισμένος και η επιτάχυνση δεν λέει να κοπάσει πριν ο δείκτης του αναλογικού στροφόμετρου διεισδύσει βαθειά στο κόκκινο. Με 6η και τις στροφές να φλερτάρουν τις 13.000 ίσα που μπορείς να δεις την ένδειξη 240 στο ταχύμετρο, όχι φυσικά γιατί αυτό δεν είναι ευανάγνωστο, αλλά γιατί η πίεση του αέρα χορεύει πεντοζάλι το κράνος σου.

Λογικεύεσαι στη σκέψη ότι κάτω από τα πόδια σου δεν έχεις μια σούπερσπορ, κατεβάζεις ρυθμό και ξεχύνεσαι για το πρώτο στροφιλίκι. Η αρχικά μαύρη σκέψη που είχες κάνει για τις προδιαγραφές των φρένων μετατρέπεται σε ευχάριστη εμπειρία όταν φτάσεις με πολλά και φρενάρεις την τελευταία στιγμή, καθώς, τότε και μόνον τότε, σταματάς να στενοχωριέσαι που δεν υπάρχουν 4πίστονες ή ακτινικές δαγκάνες εμρός. Δεν έχουμε ακόμα οδηγήσει την έκδοση με ABS με 3πίστονες και σύστημα συνδυασμένου φρεναρίσματος (+ 600 € ), αλλά εδώ τα Nissin κάνουν καλά τη δουλειά τους και δεν ασχολείσαι μαζί τους, ακόμα και μετά από παρατεταμένα… βουνοανεβοκατεβάσματα!

Στο ρυθμό αυτό, ευχάριστη έκπληξη αποδεικνύεται η ανάρτηση, που δίνει σωστή πληροφόρηση στον αναβάτη χωρίς να τον ταλαιπωρεί με τη, σχετικά, σφικτή ρύθμισή της. Το μυστικό βρίσκεται στην ενδοτικότητα του πλαισίου στις στρεβλώσεις και στις δυνάμεις που αναπτύσσονται πάνω του, κάτι που τελικά δικαιώνει τη σχεδιαστική επιλογή της μονής ραχοκοκαλιάς έναντι περιμετρικών του ανταγωνισμού.

Οσο περνούν τα χιλιόμετρα τόσο και πιο πολύ εκτιμάς τη νέα Hornet, που τελικά αναδεικνύεται στην πιο σπορ της κατηγορίας. Από στροφή σε στροφή αποκτάς όλο και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις οδηγικές σου ικανότητες και εκμεταλλευόμενος το χαμηλό βάρος της (το μικρότερο στην κατηγορία) κερδίζεις εμπειρίες για να έχεις να διηγείσαι στους φίλους σου. Οι αλλαγές κατεύθυνσης γίνονται σχεδόν με τη σκέψη και δεν θα αργήσει η ώρα που -ανάλογα με την εμπειρία του- θα αρχίσει τα πλασαρίσματα με πλαγιολίσθηση στις φουρκέτες. Είναι τόσο φιλική και προβλέψιμη η συμπεριφορά της σφίγγας που σε κάνει να αισθάνεσαι σαν τον Πεντρόζα. Και εδώ ακριβώς κρύβεται η επιτυχία της, στην ικανότητα, δηλαδή, να κινείται από τελείως νωχελικά μέχρι άκρως επιθετικά με μοναδική, απόλυτη σιγουριά.

Χρηστική στριτφαϊτερ;

Χωρίς δεύτερη σκέψη, ναι! Είναι η δυνατότερη, η ελαφρότερη, η εντυπωσιακότερη και δεν σταματάει να είναι φιλική όπως κάθε Honda. Εντάξει, δεν είναι τόσο άνετη και βολική στην πόλη όπως η περασμένη, αλλά από εκεί και πέρα δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τις Hornet που μας συνόδευαν από το 1998 μέχρι τις αρχές του φετινού χρόνου. Η σκυφτή θέση οδήγησης και η σπορ ανάρτηση έχουν το τίμημά τους, αλλά είναι τόσες οι αρετές του συνόλου που εύκολα το αντιπαρέρχεσαι. Μια μικρή ζελατίνα που θα βρείτε στα καταστήματα αξεσουάρ θα βελτιώσει την χρηστικότητα, επιτρέποντας σε ένα ή δύο άτομα να ταξιδεύουν πιο άνετα με 160-180 χλμ/ώρα.
Συμπερασματικά, η νέα Hornet κάνει τη σχεδιαστική της υπέρβαση και δεν αρκείται μόνο σε αυτήν. Τώρα πια μπορεί να υπερηφανεύεται και για την εμφάνισή της, χωρίς συμβιβασμούς στους υπόλοιπους τομείς. Μια στριτφάιτερ με κεφαλαία γράμματα είναι γεγονός.

Ηonda CB 600F Hornet τεχνικά χαρακτηριστικά

 • Κινητηρας 599 κυβικά εκατοστά, Υδρόψυκτος, 4χρονος, 4κύλινδρος εν σειρά, 2 ΕΕΚ, 16βάλβιδος, Euro 3
 • Πλαισιο Αλουμινένιο σωληνωτό, τύπου ραχοκοκαλιάς
 • Τροφοδοσια Ηλεκτρονικός ψεκασμός 36 χιλιοστά
 • Αναφλεξη Ψηφιακή
 • Εκκινηση Μίζα
 • Συστημα λιπανσης Υγρό κάρτερ, αντλία λαδιού
 • Διαμετρος χ διαδρομη 67 x 42,5 χιλιοστά
 • Ιπποι 102 στις 12.500 σ.α.λ.
 • Ροπη 6, 5 χγμ. στις 10.500 σ.α.λ.
 • συμπιεση 12
 • Κιβωτιο ταχυτητων 6 σχέσεων
 • Συμπλεκτης Υγρός, πολύδισκος, μηχανικός
 • Τελικη μεταδοση Αλυσίδα, γρανάζια
 • Τροχοι 120/70-17 μπροστά και 180/55-17 πίσω. Aλουμινένιες χυτές ζάντες
 • Φρενα Δύο πλευστοί δίσκοι 296 χλστ. μπροστά με διπίστονες δαγκάνες Nissin (τριπίστονες με ABS) δίσκος 240 χλστ. με μονοπίστονη δαγκάνα Nissin πίσω. Ανεστραμένο πηρούνι Showa 41 χλστ. μπροστά και μονό αμορτισέρ Showa χωρίς μοχλικό πίσω, προφόρτιση ελατηρίου, αλουμινένιο ψαλίδι.
 • Βαρος 173 κιλά κενή και 177 κιλά με ABS
 • Υψος σελας 800 χιλιοστά
 • Μεταξονιο 1.435 χιλιοστά
 • Ρεζερβουαρ 19 λίτρα (ενώ η ρεζέρβα χωράει 4 λίτρα)

Στανταρ εξοπλισμος

Αναλογικό στροφόμετρο, 2 οθόνες υγρών κρυστάλλων με ενδείξεις για ταχύμετρο, ολικό και δύο μερικούς χιλιομετρητές, θερμόμετρο, στάθμη καυσίμου, πίεση λαδιού και ρολόι. Ενδεικτικές λυχνίες για νεκρά, φώτα, φλας, ρεζέρβα.Ιμομπιλάιζερ, αλουμινένια ποδιά λαιμών εξάτμισης, ρυθμιζόμενη μανέτα φρένου, χειρολαβές συνεπιβάτη, χώρος για μικροαντικείμενα κάτω από τη σέλα.