ΑρχικήΕιδήσειςDVD εγγραφής, άπλετος χώρος, αλλά με ιδιοτροπίες

DVD εγγραφής, άπλετος χώρος, αλλά με ιδιοτροπίες

Ενώ τα CD εγγραφής έχουν καθιερωθεί και έχουν γράψει τη δική τους ιστορία, ωστόσο δεν πάνε πίσω και τα DVD (Digital Versatile Disc) εγγραφής, που πλέον είναι σχεδόν απαραίτητο εργαλείο για πολλούς Gamers που θέλουν να παίζουν τα παιχνίδια τους μέσω αυτής της οδού, όπως και για τους ταινιόφιλους που επιθυμούν να βλέπουν τις ταινίες μέσω DVD.

Άπλετος χώρος, αλλά με ιδιοτροπίες

Πολλοί θα πουν, ότι το πρόβλημα είναι η υψηλή τιμή σε αντίθεση με τα cd. Τα DVD εγγραφής απέχουν από το να είναι “προσιτά” για τον απλό χρήστη, αν και η τιμή τους σε καμία περίπτωση δεν είναι εκτός των δυνατοτήτων των επαγγελματιών και των πιο ”πιστών” χρηστών. Άλλοι, που έχουν κάποια έφεση στις θεωρίες συνωμοσίας, θα “δουν” τις εταιρείες διανομής ταινιών σε DVD ως τους υπεύθυνους για το “φρενάρισμα” του μέσου, το οποίο γενικά δεν έχει τη διάδοση που όλοι περίμεναν.

Οι αναλυτές της αγοράς περίμεναν, ότι το 2000 δεν θα πωλείται υπολογιστής χωρίς DVD drive, ωστόσο μία δεκαετία αργότερα είδαμε τις πρώτες ενδείξεις, και επί της ουσίας αυτό το σκεπτικό έγινε πραγματικότητα. Ωστόσο, υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας, που δεν επιτρέπει τη διάδοση του DVD στις “μάζες”, ή τουλάχιστον περιορίζει την επέκταση του: η μάχη των στάνταρτ. Το CD καθιερώθηκε ως ένα αδιαίρετο και ενιαίο στάνταρτ, ήδη από τη δημιουργία του media και πολύ πριν κάποιος σκεφτεί να γράψει δεδομένα (data) στα μικρά ασημένια δισκάκια, που μέχρι τότε ήταν προνόμια του Hi Fi. Η καθιέρωση ενός ενιαίου στάνταρτ όσον αφορά στα CD έγινε “φυσικά” και χωρίς κλυδωνισμούς, οπότε ανάλογη ήταν και η πορεία του CD εγγραφής.

Αλλά δεν φαίνεται, ότι θα συμβεί το ίδιο και με τα DVD, όπου η μάχη των στάνταρτ μαίνεται εδώ και αρκετό καιρό. Ποιο θα είναι το στάνταρτ που θα επικρατήσει; Το DVD-R ή το DVD+R; Μήπως θα είναι το DVD-RW, ή το DVD+RW; Και… το DVD-RAM; Τι γίνεται με αυτό; Τα στάνταρτ είναι ακόμη πολλά και η κατάσταση δεν έχει ξεκαθαρίσει, ενώ τα στελέχη της βιομηχανίας το μόνο που κάνουν όταν ερωτώνται σχετικά, είναι να επαναλαμβάνουν το στερεότυπο “ο χρόνος θα αναδείξει το νικητή”.

Ποιοι είναι οι αντίπαλοι;

DVD-RAM

Είναι το πιο “επίσημο” από τα formats που κυκλοφορούν, αν και η πορεία του δεν είναι τόσο εντυπωσιακή όσο θα περίμενε κανείς από τα “ηχηρά” ονόματα που βρίσκονται πίσω του και μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι: Panasonic, Hitachi, Toshiba, Samsung. Το DVD-RAM βασίζεται στην τεχνολογία κατασκευής phase change disc και προσφέρεται σε δύο χωρητικότητες, 2,6 και 4,7 GB, ανάλογα με το αν είναι μονής ή διπλής όψης, ενώ υπάρχει και ένας δίσκος μικρότερης διαμέτρου (8 εκατοστά σε αντίθεση με τα 12 εκατοστά που είναι η διάμετρος των “κανονικών” δίσκων) που έχει χωρητικότητα 1.5 GB. Τα δισκάκια που ακολουθούν αυτό το στάνταρτ, είναι επανεγγράψιμα.

DVD-R

Ένας από τους υποψήφιους για το στάνταρτ του CD-R των DVD εγγραφής, δηλαδή του μέσου για μία και μόνη εγγραφή χωρίς δυνατότητα διαγραφής, είναι το DVD-R. Το στάνταρτ, που έχει γίνει ευρύτερα αποδεκτό κυρίως στον τομέα του authoring, αναπτύσσεται κατά βάση από την Pioneer. Και εδώ προσφέρονται δύο χωρητικότητες: 3.95 και 4.7 GB. Το …δυσάρεστο σε αυτό το στάνταρτ είναι, ότι οι εκδόσεις των DVD που δεν προορίζονται για authoring (δηλαδή του consumer standard, που συχνά κυκλοφορεί ως “data storage”), διαθέτουν ενσωματωμένη προστασία εγγραφής, ώστε να μην μπορούν να αντιγραφούν σε αυτά άλλα DVD.

DVD-RW

Πρόκειται ουσιαστικά για μια παραλλαγή του DVD-R, που επιτρέπει πολλαπλές επανεγγραφές-διαγραφές, όπως το CD-RW. Και αυτό το στάνταρτ αναπτύσσεται από την Pioneer και υποστηρίζεται μεταξύ των άλλων από τη Sony, τη Sharp και την LG. Βγαίνει σε μία μόνο χωρητικότητα στα 4.7 GB και προσφέρεται σε δύο τύπους: έναν που είναι συμβατός με τα σημερινά DVD players, αλλά έχει μειωμένες δυνατότητες και έναν που έχει αυξημένες δυνατότητες, αλλά δεν κρατά την προς τα πίσω συμβατότητα.

DVD+RW

Είναι το αποτέλεσμα μιας πανίσχυρης συμμαχίας, στην οποία μεταξύ άλλων μετέχουν: η Phillips, Sony, Hewlett-Packard, Ricoh και πολλές εταιρείες, που κατασκευάζουν και εμπορεύονται δισκάκια εγγραφής. Το στάνταρτ προσφέρεται σε μία χωρητικότητα (4.7 GB) και υπόσχεται 1000+ φορές εγγραφής/διαγραφής. Είναι συμβατό με τα σημερινά DVD αναπαραγωγής, χωρίς να θυσιάζει τη λειτουργικότητά του, κάτι που το κάνει πιο ελκυστικό ως πρόταση από το DVD-RW.

Ποιο στάνταρτ επικρατεί;

Αυτό είναι μια μάλλον δύσκολη ερώτηση. Ολα τα στάνταρτ έχουν την ελάχιστη διάδοση, ενώ κανένα δε φαίνεται να έχει ξεχωρίσει. Αυτό στο οποίο συμφωνούν όλοι οι γνώστες του κλάδου, είναι ότι η επικράτηση κάποιου στάνταρτ δεν εξαρτάται πλέον από τεχνολογικούς παράγοντες, αλλά από επιχειρηματικούς. Ποια από τις “συμμαχίες” που προωθούν το κάθε format, θα αποδειχθεί αρκετά δυνατή και επίμονη, ώστε να καθιερώσει τη δική της πρόταση; Η συμμαχία που προωθεί το DVD+RW φαίνεται “δυνατή” και έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της στην τελευταία CeBIT το (το Μάρτιο του 2002). Το πρόβλημα με αυτό το στάνταρτ φαίνεται για την ώρα να είναι η τιμή του.

Για παράδειγμα το DVD+RW media κοστίζει γύρω στα 17 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση, ενώ το DVD+R (η πρόταση της ίδιας συμμαχίας για ένα DVD+ μίας εγγραφής) θα το βρείτε γύρω στα 10-12 ευρώ. Για να κάνετε τις συγκρίσεις σας, το DVD-R πωλείται σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες για λιγότερο από 4 ευρώ, εξασφαλίζοντας μάλιστα και πολύ υψηλότερη συμβατότητα με τα σημερινά DVD players. Η ίδια η Pioneer, η “μαμά” του DVD-R, ανακοίνωσε πρόσφατα νέα τιμολογιακή πολιτική και τα DVD-R που φέρουν το όνομά της, πωλούνται στις ΗΠΑ προς 6 δολάρια, ενώ για DVD-RW της Pioneer ο Αμερικάνος καταναλωτής θα πληρώσει 10 δολάρια.

Η συμμαχία που προωθεί το DVD+RW, υποστηρίζει, ότι η συμβατότητα του DVD+R με τα σημερινά DVD players θα είναι παρόμοια με αυτήν του DVD-R, αν και σήμερα το DVD+RW δεν πετυχαίνει πάνω από 60%. Βεβαίως, τα drives του DVD+R/RW format θα είναι ταχύτερα από τα αντίστοιχα DVD-R/RW. Στη φετινή CeBIT πάντως, τη “βόμβα” την έριξε η Sony, που δήλωσε δια εκπροσώπου της, ότι θα κυκλοφορήσει ένα drive εγγραφής μέσα στο Σεπτέμβριο, που θα υποστηρίζει και τα δύο formats. Θα είναι δηλαδή DVD-R και DVD+R συμβατό.

Πληροφορίες: DVD – εγγραφής

Το πρόβλημα όπως είπαμε με τα DVD εγγραφής, είναι τα πολλά και διαφορετικά formats, που κυκλοφορούν στην αγορά. Ουδείς μπορεί να είναι πρακτικά σίγουρος, αν το δισκάκι που αγόρασε θα γράφεται από το DVD εγγραφής που διαθέτει, πόσο μάλλον αν παίζεται από το DVD player που έχει εγκατεστημένο. Ζητήσαμε από τις εταιρείες του χώρου να μας στείλουν τα δισκάκια που κυκλοφορούν στην αγορά, με στόχο να σας τα παρουσιάσουμε. Δεν κάναμε συγκριτική δοκιμή εγγραφών, καθώς κάτι τέτοιο δε θα είχε νόημα να γίνει λόγω των πολλών διαφορετικών στάνταρτ. Eντυπωσιακή είναι η διασπορά των formats, αφού τα έξι δισκάκια που πήραμε, ανήκαν σε τέσσερα διαφορετικά formats: τρία DVD-R και από ένα DVD-RAM, DVD-RW και DVD+RW. Eνα επίσης εντυπωσιακό στοιχείo είναι η μεγάλη διαφορά στις τιμές, με “πρωταθλητή” το DVD-RAM της Fujitsu, που ούτε λίγο ούτε πολύ κοστίζει 30.50 ευρώ.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166