Θαύμα! Το σημερινό άρθρο κάλλιστα θα μπορούσε να χωρέσει σε τέσσερα με πέντε tweets, πράγμα εκπληκτικό για τα “στανταράκια” στα οποία σε έχω συνηθίσει! Σήμερα θα σου σερβίρω -σε ποσότητα γκουρμέ εστιατορίου- δυο interactive διαμαντάκια του διαδικτύου, σχετικά με τις επιστήμες πάντα, με τα οποία μπορείς να παίξεις, να χαρείς και να μάθεις — μέσες άκρες με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή, που σε είχα βάλει να το κάνεις παλαιότερα με προτάσεις “βιολογικόσχετιζόμενων” παιχνιδιών.
Deep brain stimulation
Πάντα ήθελες να γίνεις νευροχειρούργος και να ανακατεύεις εγκεφάλους -ίσως για να είσαι κοντά σε κάτι που δεν έχεις- αλλά λίγο η σχετική έλλειψη, λίγο το ότι πιάνεις πέτρα και καταφέρνεις να την χαλάσεις, ποτέ δεν έφτασες να πραγματώσεις τα όνειρά σου! Μην ανησυχείς, γι’ αυτό είναι εδώ το διαδίκτυο και οι υπολογιστές, για να μπορείς να κάνεις εκ του ασφαλούς πράγματα που ούτε θα τολμούσες, ούτε θα μπορούσες να τα κάνεις στην πραγματική σου ζωή.
Στο Deep Brain Stimulation του EdHeads θα βοηθήσεις την Dr. Vanessa Mei -ναι, ακόμα και σε virtual καταστάσεις είσαι κομπάρσος!- να εμφυτεύσει έναν εγκεφαλικό βηματοδότη έτσι ώστε να πραγματοποιήσει εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση σε ασθενή με κινητικά προβλήματα. Τι περιμένεις; Άρπαξε το τρυπάνι σου και κάνε κλικ!
Σε περίπτωση που σου καλοάρεσε το παραπάνω κάνε επίσης κλικ στο “Choose an activity” και δοκίμασε το χέρι σου σε μεταμοσχεύσεις, σε δημιουργία κυτταρικής σειράς βλαστικών κυττάρων, φτιάξε ένα κινητό τηλέφωνο ή παίξε με νανοσωματίδια και όγκους εγκεφάλου! Ποιος θα σου το έλεγε πως η επιστήμη μπορεί να είναι τόσο διασκεδαστική! Εντάξει, μην μου πάθεις τίποτα και από το όλο “εξιτασιόν“!
Science Supremo: Clinical trials
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς φτιάχνεται ένα φάρμακο και πώς γίνονται τα τεστ για να διαπιστωθεί πόσο ασφαλές είναι και αν είναι αποτελεσματικό; Έχεις ψάξει ποτέ, έτσι από απλή περιέργεια και βαρεμάρα, μεταξύ παιξίματος παιχνιδιών στο Facebook και κατάθεσης της αποψάρας σου σε κάποιο φλέγον ζήτημα, να δεις τι στάδια πρέπει να περάσει εκείνο το blockbuster φάρμακο που κάνει τζίρο δισεκατομμυρίων για να φτάσει στα χέρια σου για πρώτη φορά;
Πριν τις μυστικές συνελεύσεις μιας πολυεθνικής πάνω από κάποιο γρανιτένιο τραπέζι -πάντα στο ημίφως- για το πώς θα φέρουν υπό τον έλεγχό τους τον πληθυσμό της Γης και πριν τις πλεκτάνες φαρμακάδων και γιατρών, υπάρχει και λίγη επιστήμη! Το Science Supremo: Clinical Trials σε βάζει στα γάντια ενός επιστήμονα, στο τελευταίο στάδιο τεσταρίσματος ενός φαρμάκου για την φυματίωση: αυτό των κλινικών δοκιμών. Η δουλειά σου είναι να σχεδιάσεις μια ηθική, ασφαλή και αποτελεσματική μελέτη για να δεις αν δουλεύει το φάρμακό σου. Θα πρέπει να σκεφτείς επιστημονικά, να συμπεριλάβεις στην μελέτη ανθρώπους ή να τους απορρίψεις με κάποια κριτήρια που να έχουν νόημα, να αποφασίσεις αν θα λάβουν placebo ή φάρμακο και σε ποια δόση, όπως επίσης και να πράξεις όλα τα παραπάνω με συγκεκριμένο budget και συγκεκριμένο χρόνο προς διάθεση.
Αν σου φανεί πιο πολύπλοκο ή πιο δύσκολο από ότι περίμενες , αναλογίσου πως αυτό το παιχνίδι σε βάζει στα τελευταία στάδια ανακάλυψης ενός καινούργιου φαρμάκου.
Πριν φτάσεις εδώ έχουν προηγηθεί κάμποσες εργατοώρες και εκατομμύρια στο να προσπαθείς να βρεις μόρια με ενδιαφέρουσες ιδιότητες και να τα συνθέσεις, να απορρίψεις την πλειονότητα αυτών σε δοκιμές πάνω σε κυτταρικές σειρές, να απορρίψεις λόγω τοξικότητας ή αναποτελεσματικότητας τα εναπομείναντα πάνω σε δοκιμές σε ζώα, καθώς σε κράζει “σπισιστή” σύσσωμο το animal liberation front και, τέλος, να τα βγάλεις πέρα με το όλο “σύστημα” μιας -κατά πάσα περίπτωση- ιδιωτικής εταιρίας.
Χμ, όσο λιγότερα ξέρεις για κάτι τόσο ευκολότερο είναι να φωνάζεις για αυτό και να το κριτικάρεις — μην μασάς, όμως, νιώσε θαλπωρή μέσα στην πλειοψηφικότητα της συμπεριφοράς σου: η φράση που ψάχνεις εδώ είναι το “back seat driver“.