Άρθρο του Γαστρεντερολόγου Κώστα Ιωαννίδη
Αιτίες και Φυσικός, Oριστικός Τρόπος Θεραπείας
Είναι η μάνα σχεδόν όλων των ασθενειών. Και είναι φυσικό.
Όταν ένα έντερο είναι καθημερινά γεμάτο από βρώμικο υλικό και ο οργανισμός το απορροφά λίγο-λίγο, δεν μπορεί να μείνει όργανο που να μην επηρεαστεί, και δεν είναι δυνατόν να νιώθει υγιής, ήρεμος, ευχαριστημένος.
Από τη δυσκοιλιότητα είναι δυνατό να προκληθούν αρκετές από τις πιο κάτω παθήσεις. Από έρευνα που έκανα ανάμεσα σε εκατοντάδες δυσκοίλια άτομα, που με επισκέφτηκαν για να τα καθοδηγήσω πώς να απαλλαγούν από την τρομερή μάστιγα που λέγεται δυσκοιλιότητα, βρήκα ότι τα περισσότερα απ’ αυτά υπέφεραν από 8-12 παθήσεις.
Παθήσεις λόγω δυσκοιλιότητας
Φουσκώματα, παγωμένα πόδια και χέρια, πονοκέφαλος, ενοχλημένη σκωληκοειδής απόφυση (τυφλό), αϋπνία, νευρικότητα, κατάθλιψη, αδιαφορία στο σεξ, σπυριά, νωθρότητα, ψυχοπάθεια, κακοσμία στόματος, ανωμαλία στην έμμηνη ρήση, κολπικά υγρά, στομαχικοί πόνοι, πόνοι στην κοιλιά, χλωμό πρόσωπο, γρομπαλάκια στο μαστό, φαγούρα, βουητό αυτιών, τριχοφυΐα στα μπράτσα και γάμπες, διαβήτης, φαγούρα, στειρότητα, αιμορροΐδες και πολλές άλλες.
Αν είστε δυσκοίλιος, εξετάστε τον εαυτό σας με βάση τον πιο πάνω κατάλογο. Θα βρείτε αρκετές από τις αναφερόμενες παθήσεις.
Όμως μην ανησυχήσετε. Θεραπεύονται, όταν απαλλαγείτε από τη δυσκοιλιότητα.
Και η δυσκοιλιότητα κατανικάται, όταν εφαρμόσετε με επιμονή και υπομονή τη φυσική θεραπευτική αγωγή, που περιγράφω στη συνέχεια.
Η εν λόγω αγωγή είναι δοκιμασμένη κι αποτελεσματική.
Οι αιτίες δυσκοιλιότητας
Είναι δυο ειδών: κύρια και δευτερεύοντα.
Κύρια αιτία
- Κακή διατροφή
- Κληρονομικότητα
Δευτερεύοντα αιτία
- Καθιστική ζωή – έλλειψη άσκησης
- Αναβολή για χρήση της τουαλέτας
- Συχνές φοβίες και φοβερές αγωνίες
Κακή διατροφή
Η κακή διατροφή είναι το πρώτο αίτιο της δυσκοιλιότητας. Πέραν του 70% των περιπτώσεων βαριάς δυσκοιλιότητας οφείλεται στο αίτιο αυτό.
Ποια διατροφή προκαλεί δυσκοιλιότητα:
- Είναι εκείνη που δεν περιλαμβάνει στο διαιτολόγιό της λαχανικά, όσπρια, φρούτα, ξερά φρούτα ή περιλαμβάνει πολύ λίγα και από καιρό σε καιρό.
- Η πάθηση της δυσκοιλιότητας προετοιμάζεται από την παιδική ηλικία, που τα περισσότερα παιδιά αποφεύγουν δυστυχώς, σε μεγάλο βαθμό τα φρούτα και τα χόρτα. Αυτό είναι ερευνημένο και αποτελεί διαπίστωση αδιαμφισβήτητη.
Κληρονομικότητα
- Είναι το δεύτερο σοβαρό αίτιο για τη δυσκοιλιότητα. Από έρευνα που έκαμα ανάμεσα σε 200 δυσκοίλιους γονείς, που με επισκέφτηκαν για καθοδήγηση, το 80% είχαν παιδί δυσκοίλιο.
- Όταν και οι δυο γονείς είναι δυσκοίλιοι, στα τρία παιδιά που θα γεννήσουν, τα δύο βγαίνουν δυσκοίλια.
- Κάνω σύσταση προς όλους τους νέους γονείς, όπως πρωτού αποφασίσουν να κάνουν παιδί, αν έχουν δυσκοιλιότητα να προβούν σε φυσική θεραπεία.
- Να λύσουν το πρόβλημά τους ριζικά και μόνιμα. Όχι με τσίχλες και καθαρτικά.
- Αυτά δημιουργούν με τον καιρό νέες καταστάσεις κακής υγείας σε διάφορα όργανα, στο στομάχι, συκώτι, έντερα, κλπ.
- Είναι έγκλημα οι γονείς να μεταδίδουν τις δικές τους αδυναμίες και παθήσεις στα παιδιά τους από άγνοια ή αμέλεια.
- Γονείς, αρχίστε να προβληματίζεστε με τη δυσκοιλιότητα. Μην τη θεωρήσετε ζήτημα απλό. Σας μιλώ από προσωπική πείρα. Προετοιμάζει το έδαφος για την πιο οδυνηρή ανθρώπινη δυστυχία.
- Μέχρι και την τρέλα και τον καρκίνο.
- Οι περισσότεροι ψυχοπαθείς στα άσυλα είναι άτομα βαριά ή δυσκοίλια.
- Συνάντησα πολλούς καρκινοπαθείς, που είναι δυσκοίλιοι.
- Η κληρονομική δυσκοιλιότητα είναι η πιο δύσκολη περίπτωση για θεραπεία. Με φυσικά μέσα. Πρόκειται για έντερο αδύναμο και η ενδυνάμωσή του απαιτεί εντατική φυσική θεραπευτική προσπάθεια χωρίς παρεκκλίσεις.
Γενικές παρατηρήσεις για τη δυσκοιλιότητα
- Η υπερκατανάλωση τροφών που περιέχουν άσπρο αλεύρι και άσπρη ζάχαρη αποτελεί έναν από τους σοβαρούς συντελεστές της δυσκοιλιότητας.
- Τα υπακτικά (χάπια που υποβοηθούν τις κενώσεις) καταστρέφουν τη δραστηριότητα του παχέως εντέρου και αυξάνουν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας.
- Όποιος κάνει την αρχή με υπακτικά, δεν μπορεί εύκολα ν’ απαλλαγεί απ’ αυτά. Το έντερο εθίζεται σ’ αυτά και τα περιμένει. Τα υπακτικά δεν προσβάλλουν μόνο το παχύ έντερο, αλλά και πολλά άλλα όργανα.
- Οι πολλοί καφέδες είναι για πολλά άτομα συντελεστής δυσκοιλιότητας. Επίσης το γάλα και το τυρί.
5.Οι επτά στους δέκα ανθρώπους σήμερα υποφέρουν από δυσκοιλιότητα λόγω της αφύσικης ανθυγιεινής διατροφής.
Θεραπεία δυσκοιλιότητας
Είναι γνωστό ότι η δυσκοιλιότητα δε θεραπεύεται με φαρμακευτικά
μέσα (χάπια, τσίχλες κ.λ.π.). Προσωρινή ανακούφιση προσφέρουν.
Το έντερο δεν αδειάζει πλήρως. Η μόνη ελπίδα και λύση, θα έλεγα, είναι η Φυσική Υγιεινή με τη δική της μέθοδο, που είναι αφάρμακη.
Τα λογής λογής καθαρτικά, με τον καιρό υπονομεύουν τη λειτουργία του παχέως εντέρου καθώς και άλλων οργάνων (στομάχι, λεπτό έντερο, συκώτι, πάγκρεας) με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων ασθενειών.
Επειδή η δυσκοιλιότητα στους ανθρώπους δεν είναι η ίδια (υπάρχει δυσκοιλιότητα των δύο ημερών, των τριών, των τεσσάρων, πέντε, δέκα, δεκαπέντε), έτσι και η θεραπευτική μέθοδος της φυσικής υγιεινής διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση.
Παρακάτω προσθέτω ένα πρόγραμμα φυσικής θεραπευτικής αγωγής, που μπορεί να ανταποκριθεί σε πολλές περιπτώσεις.
Ολοκληρωμένο πρόγραμμα φυσικής θεραπείας της δυσκοιλιότητας (επιτυχία 95%)
- 7.00 π.μ.: ένα – δυο ποτήρια βοτανόνερο (για την παρασκευή βοτανόνερου θα αναφερθώ στο τέλος)
- 7.15 – 7.30: μια – δυο κουταλιές ελαιόλαδο
- 8.00 – 8.30: μισό κιλό μήλα ή πορτοκάλια ή γιαρμάδες ή κεράσια ή σταφύλι ή αχλάδια ή πεπόνι ή άλλο φρούτο της εποχής (τα ίδια φρούτα μπορούν να γίνουν χυμός, αν ο πάσχων τον προτιμά).
- 10.30 -11.00: 6 – 8 παστά δαμάσκηνα ή ένα τσάι από χαμομήλι με μια κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι. Ο λιναρόσπορος να καταπίνεται μαζί με το τσάι σ’ όλες τις αναγραφόμενες περιπτώσεις.
- 12.30μ.μ: ένα – δυο ποτήρια βοτανόνερο
- 1.00-1.30: ένα πιάτο σαλάτα με δυο – τρεις κουταλιές λεμονόλαδο, δυο – τρεις φρυγανιές σικάλινες ή από σιταρένιο ψωμί (αλεύρι ολικής άλεσης) και 3 – 4 ξερά δαμάσκηνα ή σύκα ή σταφίδες και λίγα φύτρα σταριού φακής, ηλιόσπορου κ.λ.π.
- Για την παρασκευή της σαλάτας χρησιμοποιούμε 6 – 7 είδη διάφορων χόρτων (μαρούλι, σέλινο, αντράκλα (γλιστρίδα), ρόκα, καρότο, κόλιαντρο, τομάτα, πιπεριά κ.λ.π.)
- 4.30 – 5.00: ένα – δυο ποτήρια βοτανόνερο
- 5.30 : ένα τσάι με λιναρόσπορο και 4 – 5 δαμάσκηνα ξερά
- 7.30 – 8.00: μισό κιλό φρούτο της εποχής ή μισό πιάτο σαλάτα ή διάφορα χόρτα εκτός σαλάτας μαζί με παστά φρούτα (σταφίδες ή παστόσυκα ή δαμάσκηνα ή παστά κεράσια) και 1 – 2 φρυγανιές
- 10.00 -10.30: ένα – δυο ποτήρια βοτανόνερο
Ασκήσεις γυμναστικής
- ημικαθίσματα (20 – 30) δυο φορές την ημέρα
- εναέριο ποδήλατο. Ξαπλωμένοι με τις πλάτες στο πάτωμα, φέρνουμε τα πόδια μας πάνω απ’ το κεφάλι και κάνουμε για 5 λεπτά εναέριο πετάλι
- περπάτημα στις μύτες των ποδιών και τα χέρια ψηλά για 5 λεπτά (μπορούμε να διακόπτουμε για ξεκούραση)
- αναπηδήματα με τα χέρια ψηλά
- μασάζ στην κοιλιακή χώρα
- Ο περίπατος να διαρκεί μια ώρα περίπου και να διεξάγεται με γρήγορο βήμα, στα πλαίσια των δυνάμεων του καθενός.
Βεβαιώνω κάθε αναγνώστη ότι η θεραπευτική μέθοδος της φυσικής υγιεινής για τη δυσκοιλιότητα είναι επιτυχής, ακόμη και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις. Προς απόδειξη της πραγματικότητας αυτής έχω στα χέρια μου πολλές μαρτυρίες γραπτές και ηχογραφημένες συνεντεύξεις δυσκοίλιων ατόμων, που έχουν θεραπευθεί με τις υποδείξεις μου. Ενδεικτικά παραθέτω 3 σχετικές επιστολές.
Η γνώση και η υπομονή σώζουν
Αγαπητέ κ. Κώστα Ιωαννίδη,
Νιώθω ειλικρινά την ανάγκη να σας εκφράσω και γραπτώς τις θερμές μου ευχαριστίες για την πολύτιμη βοήθεια σας.
Ακολουθώντας πιστά, τις συμβουλές και τα διατροφολόγια που μου συστήσατε, για 40 μέρες, κατάφερα να ξεπεράσω το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας που με απασχολούσε σοβαρά τον τελευταίο καιρό.
Ταυτόχρονα, οι γνώσεις που απόκτησα όσον αφορά την Υγιεινή Διατροφή είναι πολύ χρήσιμες για την καθιέρωση ενός υγιεινότερου τρόπου ζωής και σας ευχαριστώ ιδιαίτερα γιαυτό.
Θα προσπαθήσω να κρατήσω αυτές τις συνήθειες για όλη μου τη ζωή.
Τελειώνοντας, σας συγχαίρω για τη βοήθεια που τόσο αφιλοκερδώς προσφέρετε στους συνανθρώπους σας.
Με εκτίμηση Μαρία Πετρίδου. Αθήνα.
Πως σώθηκα από τη δυσκοιλιότητα
κύριε Κώστα Ιωαννίδη
Σας ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά που με τις συμβουλές σας με βοηθήσατε να λύσω ένα τεράστιο πρόβλημά μου πού είχα από γεννήσεώς μου, τη δυσκοιλιότητα.
Σήμερα είμαι 24 χρόνων. Η δυσκοιλιότητά μου ξεπερνούσε τις 15 μέρες.
Όπως μου είχατε πει, ήταν μια από τις χειρότερες που είχατε αντιμετωπίσει.
Παρόλο τούτο, μου εμπνεύσατε την πίστη ότι θα γινόμουνα καλά.
Όταν πέρασαν 20 μέρες χωρίς κανένα αποτέλεσμα και άρχιζα να λυγίζω από την αμφιβολία, σεις με δυναμώνατε με πολύ ενθαρρυντικά λόγια να συνεχίσω.
Εγώ σας εμπιστεύτικα, χωρίς να έχω άλλη εκλογή.
Συνέχισα πιο αυστηρή δίαιτα, μαζί με κλύσματα και το θαύμα έγινε την 25η μέρα.
Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη. Πηγαίνω τακτικά αποχωρητήριο μέχρι και 2 φορές την ημέρα.
Εγώ και όλη η οικογένειά μου τρεφόμαστε υγιεινά και σας είμαστε: ευγνώμονες.
Με εκτίμηση
Σταυρούλα Παπαπέτρου, Θεσσαλονίκη.
Πως απαλλάχτηκα από τις βασανιστικές μου αρρώστιες
κύριε Ιωαννίδη,
Ονομάζομαι Γεωργία Χρήστου. Είμαι 38 χρόνων.
Δεν πίστευα όταν ερχόμουν κοντά σας ότι θα γινόμουν καλά από ένα σωρό αρρώστιες, που υπέφερα για 16 χρόνια, με τη δίαιτα.
Κι όμως σε 20 μέρες το πέτυχα. Κει, που για χρόνια δεν μπορούσα να φάω μαϊντανό, μαρούλι, κρεμμύδι και άλλα χόρτα λόγω σπαστικής κολίτιδας, τώρα τα τρώω ελεύθερα.
Έπινα 13 χάπια την ημέρα για τη δυσκοιλιότητα, για τα φουσκώματα, για τη σπαστική κολίτιδα, για τον ύπνο κ.λ.π.
Τώρα δεν παίρνω ούτε ένα χάπι. Τα πέταξα από την πρώτη μέρα.
Οι παθήσεις μου ήταν οι εξής: τρομερές ημικρανίες, δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες, σπαστική κολίτιδα, στομάχι. και άλλες αρρώστιες.