ΑρχικήΥπολογιστέςΠως να μεταφέρετε όλα τα περιεχόμενα του παλιού σας υπολογιστή στον καινούριο

Πως να μεταφέρετε όλα τα περιεχόμενα του παλιού σας υπολογιστή στον καινούριο

Ένας καινούριος υπολογιστής μπορεί να είναι ένας νέο κόσμος που περιμένει να τον διαμορφώσετε… Μπορεί όμως και να αποτελέσει μια ανεξάντλητη πηγή προβλημάτων που περιμένουν να τα λύσετε!

Συγχαρητήρια! Μόλις αποκτήσατε τον καινούργιο σας υπολογιστή, μια αστραφτερή πύλη στον κόσμο της USB 3.0, ή ακόμα και στα Windows 10 της Microsoft που δεν είχατε τολμήσει να εγκαταστήσετε στο παλιό σας μηχάνημα.

Τώρα όμως τι γίνεται; Πως θα μπορέσετε να μεταφέρετε όλα τα περιεχόμενα του παλιού σας υπολογιστή στον καινούριο;

Όχι, δεν αρκεί να μεταφέρετε αρχεία τύπου Word ή Excel: θυμηθείτε όλα τις αγαπημένες σας ιστοσελίδες που έχετε αποθηκεύσει στο φυλλομετρητή που χρησιμοποιείτε, τους κωδικούς εισόδου σε ηλεκτρονικούς χώρους, τις αμέτρητες προσωπικές ρυθμίσεις που έχετε κάνει στα προγράμματα που χρησιμοποιείτε συχνά, ή ακόμα και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχετε αποθηκεύσει στο σκληρό σας δίσκο. Ή τον ίδιο το λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Και η λίστα δε μοιάζει να έχει τέλος…

Η μεταφορά δεδομένων σε ένα καινούργιο υπολογιστή μπορεί να γίνει αρκετά δύσκολη υπόθεση. Μερικές απλές συμβουλές όμως θα σας βοηθήσουν στην …επικίνδυνη αποστολή σας!

Έτοιμοι για μεταφορά

Αν λάβουμε σαν δεδομένο ότι ο νέος υπολογιστής λειτουργεί με Windows 10, ενώ ο παλιός με οποιαδήποτε έκδοση ανάμεσα στις Windows 95, 98, ME, 2000 XP, Vista, η και 8 καλύπτουμε την πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Όπως είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς, το πρώτο βήμα είναι η εγκατάσταση του νέου μηχανήματος, η οποία θα γίνει σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Αυτό όμως που κανένα φυλλάδιο οδηγιών χρήσεως δε θα σας πει, αλλά καλό θα είναι να κάνετε, είναι να τοποθετήσετε το νέο υπολογιστή κοντά στον παλιό –θα αποδειχθεί εξαιρετικά πρακτικό μέχρις ότου βεβαιωθείτε ότι όλα τα απαραίτητα δεδομένα βρίσκονται και στο νέο σας σκληρό δίσκο.

Μια από τις αποφάσεις που θα πρέπει να λάβετε σύντομα είναι ο τρόπος μεταφοράς των δεδομένων.

Ίσως η πρακτικότερη, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λύση είναι η εγκατάσταση ενός δικτύου που θα επιτρέπει την άμεση επικοινωνία των δύο υπολογιστών. Αν έχετε ήδη εγκατεστημένο δίκτυο, απλά προσθέστε το νεοαποκτηθέν σύστημα.

Σε περίπτωση όμως που είτε τα δίκτυα αποτελούν για σας ένα σκοτεινό και άγνωστο πεδίο, είτε δεν έχετε τα μέσα για να συνδέσετε τους δύο υπολογιστές, υπάρχουν και πιο «παραδοσιακές» λύσεις.

Η πλέον δημοφιλής στην κατηγορία αυτή είναι η μεταφορά δεδομένων με εξωτερικές συσκευές αποθήκευσης. Ανάμεσα σε αυτές οι πλέον εύχρηστες είναι τα DVD ή ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος (κυρίως για την περίπτωση των φορητών υπολογιστών). Αν τα αρχεία που θέλετε να μεταφέρετε έχουν …αξιοσέβαστο μέγεθος αποφύγετε τα CD.

Σε γενικές γραμμές παρόλα αυτά η μεταφορά με εξωτερικές συσκευές μπορεί να προκαλέσει ισχυρούς πονοκεφάλους: είναι πολύ πιθανό να πιάσετε τον εαυτό σας να μεταφέρει από τον ένα υπολογιστή στον άλλο ξανά και ξανά τα ίδια αρχεία αρκετές φορές.

Από την άλλη πλευρά, αν δεν προμηθευτήκατε οθόνη για το νέο σας υπολογιστή αλλά σκοπεύετε να συνεχίσετε την πορεία σας στον κυβερνοχώρο με το παλιό και πιστό σας μόνιτορ, ίσως οι εξωτερικές συσκευές αποθήκευσης να αποτελούν για σας την καλύτερη λύση, αφού δεν θα χρησιμοποιήσετε ταυτόχρονα και τους δύο υπολογιστές, επομένως θα γλιτώσετε και από την παγίδα την συνεχούς μετακίνησης αρχείων.

Η «χρυσή συμβουλή» για όλους όσους προσπαθούν να αποκτήσουν το παλιό, καλό και δοκιμασμένο περιβάλλον του προηγούμενού τους υπολογιστή στον καινούργιο είναι μία: κρατήστε τον σε ετοιμότητα!

Προτού βιαστείτε να καταχωνιάσετε το παλιό σας μηχάνημα στα βάθη της αποθήκης σας περιμένετε μέχρι ότου βεβαιωθείτε ότι έχετε μεταφέρει σωστά στο καινούργιο όλες τις ρυθμίσεις που χρησιμοποιούσατε.

Τα πιο γνωστά από τα προγράμματα μεταφοράς ρυθμίσεων (από τον ενσωματωμένο στα Windows «μάγο», μέχρι τα Move Me της Spearit Software και PC Relocator της Eisenworld Alohabob) συνήθως είναι αποτελεσματικά, όμως είναι πολύ πιθανό να μην γίνουν σωστά όλες οι απαιτούμενες ρυθμίσεις.

Έχοντας τον παλιό σας υπολογιστή «σε ετοιμότητα» μπορείτε ανά πάσα στιγμή να ανατρέξετε στις ρυθμίσεις που είχατε κάνει στα εκεί εγκατεστημένα προγράμματα και να λύσετε όποιο πρόβλημα προκύψει.

Μάλιστα, οι ειδικοί επιμένουν ότι χρειάζονται δύο μήνες χρήσης χωρίς προβλήματα του καινούργιου υπολογιστή προτού πάρετε τη μεγάλη απόφαση να … ξεφορτωθείτε τον παλιό!

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166