ΑρχικήΕιδήσειςΈχετε σκεφθεί που πάνε οι ηλεκτρικές συσκευές, όταν πεθάνουν

Έχετε σκεφθεί που πάνε οι ηλεκτρικές συσκευές, όταν πεθάνουν

Έχετε σκεφθεί που πάνε οι ηλεκτρικές σας συσκευές, όταν πεθάνουν; Ξέρετε ότι με ένα απλό τηλεφώνημα μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι οι παλιές, αγαπημένες σας συσκευές δεν θα γίνουν σκουπίδια, αλλά πρώτη ύλη για την παραγωγή άλλων συσκευών ή αγαθών;

Τι έγινε εκείνος ο ηλεκτρονικός υπολογιστής που αντικαταστάθηκε από το λάπτοπ; Και ποια η τύχη της ηλεκτρικής κουζίνας του παλιού σας σπιτιού; Αν δεν κάνατε τις κατάλληλες κινήσεις, όταν ήλθε η ώρα … του αποχωρισμού, το πιθανότερο είναι «ότι κατέληξαν στη χωματερή». Όχι πια. Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που έπαψαν να λειτουργούν ή δεν μας αρέσουν πια, έχουν πλέον, μία… δεύτερη ευκαιρία ζωής!

Αν οι ανατολικοί λαοί πιστεύουν στην μετενσάρκωση των ψυχών, οι δυτικοί πιστεύουν στην μετενσάρκωση των …συσκευών. Αυτό δεν είναι καλό μόνο για τις συσκευές μας, που έχουν την ευκαιρία να…αναστηθούν, αλλά και για όλους εμάς! Αρκεί να σκεφθούμε πως κάθε συσκευή, όταν την πετάμε στα σκουπίδια, επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον και την υγεία μας, καθώς απελευθερώνει (σε έδαφος, ατμόσφαιρα και νερό) δεκάδες τοξικές ουσίες.

Οι ηλεκτρικές συσκευές συνήθως αποτελούνται από σιδηρούχα μέταλλα, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο και χαλκό. Όλα καλά ως εδώ. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα –φαινομενικά απλά- υλικά είναι συνήθως επικαλυμμένα με επικίνδυνες ουσίες.

Αρκεί να σκεφθούμε ότι, σε κάθε μόνιτορ υπολογιστή, υπάρχουν από 1,36 έως 3,6 κιλά μολύβδου, ουσία που μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε νεφρά, συκώτι, αίμα, να πυροδοτήσει δερματίτιδες και αλλεργίες, βλάβες στους πνεύμονες ή καρκινογενέσεις. Οι μητρικές και άλλες πλακέτες που βρίσκονται στις ηλεκτρονικές συσκευές, περιέχουν χημικές ουσίες όπως βρώμιο, νικέλιο, ψευδάργυρο και υδράργυρο. Τέλος, ο αμίαντος, παρών σε πολλές μικροσυσκευές παλαιότερης τεχνολογίας (τοστιέρες, σίδερα, ηλεκτρικές καφετιέρες) είναι ένα καρκινογόνο υλικό, που προκαλεί μόλυνση της ατμόσφαιρας είναι έντονα τοξικό, όταν έλθει σε επαφή με τα μάτια ή το δέρμα.

Η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. είναι το πρώτο συλλογικό σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Σε αυτό, συμμετέχουν οι δήμοι (ορίζοντας συγκεκριμένα -δημοτικά- σημεία συλλογής), μεμονωμένοι πολίτες (που μπορούν να τηλεφωνούν στο δήμο ζητώντας την απομάκρυνση των μεγάλων τους συσκευών), πολλά σχολεία, αλλά και καταστήματα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και σούπερ μάρκετ (που έχουν τοποθετήσει στο χώρο τους ειδικούς κάδους συλλογής).

Μετά τη συλλογή τους, οι συσκευές μπορούν είτε να επισκευαστούν και να επαναχρησιμοποιηθούν, είτε να αποσυναρμολογηθούν και να οδηγηθούν προς ανακύκλωση. Έτσι, και ο όγκος των απορριμμάτων που καταλήγουν στις ΧΥΤΑ μειώνεται και πρώτες ύλες εξοικονομούνται.

Ένα τηλεφώνημα είναι αρκετό για να δώσετε μια …«ευκαιρία ζωής» στην τηλεόραση που σταμάτησε να παίζει, στο μίξερ που σταμάτησε να γυρνάει και στο ράδιο που σταμάτησε να ηχεί: Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. Λεωφόρος Συγγρού 196 & Χαροκόπου 2, Καλλιθέα, τηλέφωνο 210-5319780, 5319762-5, www.electrocycle.gr

Ποιες συσκευές ανακυκλώνονται

  • μεγάλες οικιακές συσκευές
  • μικροσυσκευές
  • εξοπλισμός πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών
  • ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία
  • παιχνίδια
  • φωτιστικά είδη
  • ιατροτεχνολογικά προϊόντα
  • όργανα παρακολούθησης και ελέγχου
  • συσκευές αυτόματης διανομής
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166