ΑρχικήΕιδήσειςΣτάσεις λεωφορείων φιλικές προς τις μέλισσες (Bee Bus Stops)

Στάσεις λεωφορείων φιλικές προς τις μέλισσες (Bee Bus Stops)

Ιδίως κατά την τελευταία δεκαετία, όλο και περισσότερες πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο τείνουν να αγκαλιάζουν με θέρμη την πράσινη αρχιτεκτονική, σε όλες της τις εκφάνσεις. Συνεπώς δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αρκετοί αρχιτέκτονες και σχεδιαστές (designers) ασχολούνται αποκλειστικά με αυτή την κατηγορία, πιθανώς γιατί τους εκφράζει τούτη η κοσμοθεωρία, και δεν το πράττουν απλά για το φαίνεσθαι ή το θεαθήναι.

Όμως, ποιος θα πίστευε ότι οι στάσεις λεωφορείων θα μπορούσαν επίσης να είναι φιλικές προς τις μέλισσες; Το Δημοτικό Συμβούλιο του Λέστερ συνεργάστηκε με τον διαφημιστικό γίγαντα Clear Channel για να αντικαταστήσει και να διαχειριστεί τις 479 στάσεις λεωφορείων της πόλης, ώστε να καταστούν χρήσιμες και για άλλους σκοπούς, πέραν των προφανών χρήσεων.

Πλέον κάθε παλιά στάση λεωφορείων θα αντικαθίσταται με μια φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση, όπου η στέγη της θα μπορεί να φιλοξενεί τις φωλιές των μελισσών, με τέτοιο περίτεχνο τρόπο ούτως ώστε να μην ενοχλούνται από τους ανθρώπους, ούτε φυσικά να συμβαίνει και το αντίθετο. Μάλιστα ήδη αυτές οι στάσεις έχουν αποκτήσει και παρατσούκλι από τους ντόπιους, και τις αποκαλούν χαριτολογώντας «Bee Bus Stops».

Σε κάθε στέγη θα φυτεύεται ένα μείγμα αγριολούλουδων και φυτών για την ενίσχυση της τοπικής βιοποικιλότητας, η οποία θα βοηθήσει επίσης στο απογοητευτικό φαινόμενο μείωσης του αριθμού των μελισσών, των πεταλούδων και άλλων επικονιαστικών εντόμων.

Επιπρόσθετα είναι επιτακτική ανάγκη να σημειωθεί πως αυτό το εγχείρημα δεν είναι κάποια μόδα που ήρθε και θα φύγει, αλλά υπάρχει ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα από μεριάς του Λέστερ που φέρει την ονομασία «Bee Roads», και έχει ως βασικό σκοπό να φυτευτούν αγριολούλουδα σε όλους τους αστικούς δρόμους της περιοχής. Στόχος είναι να μετατρέψει την πόλη σε ένα φιλόξενο μέρος για επικονίαση των εντόμων, καθώς τα αγριολούλουδα παρέχουν το απαιτούμενο και απαραίτητο φαγητό, ώστε να τρέφονται κάθε φορά που σταματούν για να ξεκουραστούν και έπειτα να φύγουν ξανά προς τον προορισμό τους

Τα νέα καταφύγια των μελισσών στις στάσεις των λεωφορείων, δεν θα προσθέτουν απλά μια πινελιά πράσινου στην πόλη, αλλά θα θυμίζουν στους κατοίκους πως πρέπει να γίνουν πιο ευσυνείδητοι, και για αυτό το καλό παράδειγμα το δίνει πρώτη η δημοτική αρχή.

Εκτός από τις στέγες, όλες οι στάσεις λεωφορείων στην πόλη θα είναι επίσης εξοπλισμένες με ηλιακούς συλλέκτες για την τροφοδοσία έξυπνου φωτισμού για εξοικονόμηση ενέργειας.

Ως μέρος αυτής της οικολογικής εκστρατείας, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε πως θα καταργήσει όλες τις διαφημίσεις και τις αφίσες από χαρτί. Αντ ‘αυτού, θα αντικατασταθούν με οθόνες που θα προβάλουν ψηφιακά τις διαφημίσεις, οι οποίες θα τροφοδοτούνται με 100% ανανεώσιμη ενέργεια από τα ηλιακά πάνελ.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166