ΑρχικήΕπιστήμηΕίναι το παιδί μου κοντό; Ψηλώνει κανονικά; Πόσο ψηλό θα γίνει;

Είναι το παιδί μου κοντό; Ψηλώνει κανονικά; Πόσο ψηλό θα γίνει;

«Είναι το παιδί μου κοντό; Ψηλώνει κανονικά; Πόσο ψηλό θα γίνει;», είναι από τις συχνότερες ερωτήσεις προς τον παιδίατρο. Όταν εξετάζουμε ένα παιδί για έλεγχο αναστήματος θα πρέπει να προσεγγίσουμε το ύψος του σε σχέση με το φυσιολογικό για την ηλικία του, δηλαδή τα συνομήλικά του παιδιά, του ίδιου φύλου. Αυτό είναι απλό, διότι σε κάθε βιβλιάριο υγείας υπάρχουν οι καμπύλες ανάπτυξης αναστήματος και σωματικού βάρους, ειδικές για τον ελληνικό πληθυσμό, την ηλικία και το φύλο. Η εφαρμογή τους πρέπει να γίνεται κάθε φορά από τον παιδίατρο για να διαπιστώσουμε αν το ανάστημα είναι εντός του αναμενόμενου και εάν ο ρυθμός ανάπτυξης -δηλαδή ο ρυθμός που ψηλώνει το παιδί- είναι φυσιολογικά.

Εξίσου σημαντική είναι και η αξιολόγηση του αναστήματος, σε σχέση με το γενετικό προσδόκιμο του κάθε παιδιού, που καθορίζεται κυρίως από το ανάστημα των γονέων. Ο παιδίατρος μπορεί να υπολογίσει το γενετικό «ύψος – στόχο» με έναν ειδικό μαθηματικό τύπο και να αξιολογήσει εάν το παιδί ψηλώνει αντίστοιχα με τα «γονίδια ύψους» που έχει κληρονομήσει από τους γονείς του.

Πρέπει να προβληματιζόμαστε για το ανάστημα του παιδιού εάν:

  • Η ταχύτητα ανάπτυξης είναι χαμηλή, δηλαδή στην προεφηβική ηλικία κάτω από τα 5 εκατοστά ετησίως.
  • Το ανάστημα είναι χαμηλότερο από το αναμενόμενο για την ηλικία και το φύλο.
  • Το ανάστημα είναι χαμηλότερο από το αναμενόμενο για την οικογένεια δηλαδή εκτός του « γενετικού ύψους – στόχου».
  • Συνυπάρχουν και άλλα προβλήματα, όπως αυξημένη ή ελαττωμένη πρόσληψη σωματικού βάρους, καθυστέρηση της εφηβείας ή αντίθετα πρόωρη ήβη, κεφα-λαλγία, κοιλιακός πόνος με δυσκοιλιότητα ή διάρροια, πόνος στις αρθρώσεις, διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα κ.ά.

Εφόσον ο γονιός και ο παιδίατρος διαπιστώσουν κάποια διαταραχή στην ανάπτυξη, το παιδί θα πρέπει να παραπεμφθεί για ενδοκρινολογική εκτί-μηση. Αυτή περιλαμβάνει εξέταση από παιδο-ενδοκρινολόγο και εφόσον κριθεί απαραίτητο, εξατομικευμένο εργαστηριακό έλεγχο με εξετάσεις αίματος, ούρων και ακτινογραφία οστικής ηλικίας. Ειδικότερες εξετάσεις, που αφορούν στην έκκριση της αυξητικής ορμόνης (γνωστές και ως καμπύλες αυξητικής ορμόνης), δεν αποτελούν έλεγχο πρώτης γραμμής και γίνονται μόνο κατόπιν συστάσεως του παιδοενδοκρινολόγου. Χαμηλό ανάστημαΠότε πρέπει να ανησυχούμε;

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Smokin’ Aces (soundtrack)

The Good German (soundtrack)

300 Original Motion Picture Soundtrack

Ghost Rider: Original Motion Picture Soundtrack

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166