Κατάρρευση διαδικτύου: χιλιάδες ιστότοποι εκτός σύνδεσης, συμπεριλαμβανομένων των Amazon και Twitch | Τι συνέβη

Κατάρρευση διαδικτύου: χιλιάδες ιστότοποι εκτός σύνδεσης, συμπεριλαμβανομένων των Amazon και Twitch | Τι συνέβη

Μεγάλο μέρος του διαδικτύου βρέθηκε αναπάντεχα εκτός σύνδεσης για λίγο περισσότερο από μία ώρα: Amazon, Reddit, Corriere della Sera , Shopify, StackOverflow, La Gazzetta dello Sport , Spotify , Twitch, PayPal, New York Times , η ιστοσελίδα της βρετανικής κυβέρνησης, το BBC , ακόμη και το δικό μας Texnologia.Net δεν ήταν προσβάσιμο. Η παγκόσμια αναταραχή με την κατάρρευση του διαδικτύου προκλήθηκε από μια δυσλειτουργία από το Fastly, ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα παράδοσης περιεχομένου (CDN) στον κόσμο.

Οι κωδικοί σφάλματος ήταν οι εξής:

  • Αποτυχία σύνδεσης με τον κεντρικό υπολογιστή
  • Σφάλμα 503 Η υπηρεσία δεν είναι διαθέσιμη

Το περιστατικό ξεκίνησε στις 12:59 π.μ. – ή τουλάχιστον όταν οι μηχανικοί της Fastly ανακοίνωσαν ότι είχαν αρχίσει να διερευνούν το πρόβλημα. Η πλατφόρμα Fastly βασίζεται στο Varnish, ένα λογισμικό επιτάχυνσης HTTP που έχει σχεδιαστεί ειδικά για δυναμικούς ιστότοπους με πλούσιο και βαρύ περιεχόμενο. Είναι ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη: η πρώτη έκδοση του Varnish χρονολογείται από το 2006.

Στις 14:03 φαίνεται ότι οι περισσότεροι από τους ιστότοπους που επηρεάστηκαν από το πρόβλημα ήρθαν ξανά σε σχεδόν φυσιολογική κατάσταση, συμπεριλαμβανομένου του Disqus που ήταν από τα πρώτα που ανέκαμψε. Η επίσημη ανακοίνωση από μεριάς του Fastly δείχνει επί του παρόντος ότι το πρόβλημα δεν έχει ακόμη επιλυθεί πλήρως, αλλά μας διαβεβαιώνει ότι έχει εντοπίσει την αιτία του κακού και έχουν ξεκινήσει διαφορές ενέργειες επιδιόρθωσης του ζητήματος.

Εν τούτοις πρέπει να καταστεί σαφές πως οι ιστότοποι υψηλού προφίλ που ομολογουμένως έχουν τεράστια οικονομική ευχέρεια έχουν προνοήσει, λαμβάνοντας δραστικά μέτρα για τέτοιου είδους περιστάσεις, για παράδειγμα χρησιμοποιούν εφεδρικά CDN, αλλά προφανώς δεν το πράττουν όλοι. Άλλωστε για αυτό προέκυψε αυτό το χάος.

Σε αυτό το σημείο να εξηγήσω σε όσους δεν γνωρίζουν τι είναι το CDN (Content delivery network) πως πρόκειται για μία υπηρεσία που φέρει την ονομασία στα ελληνικά ως «δίκτυο παράδοσης περιεχομένου», ενώ όπως λέει και το όνομα του, μέσω διαφόρων διακομιστών βοηθάει να παραδίδεται το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας γρηγορότερα στο χρήστη, χωρίς να επιβαρύνεται ο κεντρικός διακομιστής του εκάστοτε ιστότοπου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας