Εκδρομή στα Ζαγοροχώρια, ορεινός τουρισμός

Εκδρομή στα Ζαγοροχώρια, ορεινός τουρισμός

Ο προσδιορισμός της εκδρομής σε πρακτικό επίπεδο είναι κάτι γενικό, και θα μπορούσες να το θέσεις ως μία ακόμη απόδραση από το κλεινόν άστυ. Ωστόσο, όταν τούτη η ενέργεια έχει να κάνει με την περιήγηση στα Ζαγοροχώρια, τότε τότε αυτός ο ορισμός είναι πολύ λίγος για να περιγράψει την μαγεία που νιώθει ο ταξιδιώτης σε αυτόν τον επίγειο παράδεισο. Χρειάζονται χιλιάδες αράδες γραμμών κειμένου για να αποτυπώσεις με ακρίβεια αυτό που βιώνεις εκεί πέρα και επίσης αμέτρητες εικόνες για τις διάφορες εποχές του χρόνου που η κάθε μία έχει να χαρίσει κάτι ξεχωριστό.

Προσωπικά έχοντας κάνει πάνω από 30 εκδρομές στα Ζαγοροχώρια στο ενεργητικό μου, δικαιούμαι να έχω μία πιο ολοκληρωμένη άποψη αναφορικά με τούτο το χαρισματικό μέρος.

Ο γράφων τολμά να αναφέρει πάνω από 30 εκδρομές στην ευρύτερη περιοχή των Ζαγορίων, χωρίς καταληκτική προτίμηση σε κάποιο συγκεκριμένο χωριό. Όλα τα χωριά και όλοι οι δρόμοι έχουν την χάρη τους. Για τους πεζοπόρους και ορειβάτες τα χαρτογραφημένα μονοπάτια, επίσης. Η αλήθεια είναι ότι ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για να αποκομίσει κάποιος μία γεύση (όχι γαστρονομική, μην πάει ο νούς σας αμέσως εκεί, ακόμη δεν ξεκινήσαμε καλά-καλά), χρειάζεται ένα Παρασκευο-Σαββατο-Κυριακο-Δεύτερο, ξέρετε εσείς, από αυτά που μια αδιαθεσία την Δευτέρα δεν μας επέτρεψε την παρουσία στην δουλειά.

Ξεκινάμε λοιπόν από Αθήνα και προορισμό τα Ιωάννινα. Εκεί μία μικρή παράκαμψη για να επισκεφτούμε έναν καλό φίλο και συνάδελφο (Ι. Παπαδημητρίου) υπεύθυνο κατασκευής στο τμήμα της Εγνατίας Οδού στα Ιωάννινα. Το συγκεκριμένο τμήμα είναι και το τελευταίο στην κατασκευή που απαιτείται για να ολοκληρωθεί η σύνδεση της πόλης των Ιωαννίνων με την πόλη του Μετσόβου. Η κατασκευή των γεφυρών είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή. Η δε συγκεκριμένη διαδρομή όταν θα ολοκληρωθεί υπολογίζεται να συντομεύσει από τις 2 ώρες περίπου, στα 45 λεπτά.

Αφήσαμε πίσω τα έργα και τα Ιωάννινα, με κατεύθυνση το Μεγάλο Πάπιγκο και τον ξενώνα του Γ. Παπαευαγγέλου (συστήνεται ανεπιφύλακτα!!). Ξεκούραση, περπάτημα στο χωριό, ύπνος για πρώτη μέρα. Για δεύτερη ημέρα σε ήπιους ρυθμούς, τολμήστε μία πεζοπορεία στον Βοϊδομάτη. Μην μείνετε όπως όλοι στις αναμνηστικές φωτογραφίες δίπλα στο γεφυράκι. Αφήστε το αυτοκίνητο και τολμήστε το περπάτημα στο μονοπάτι δίπλα στο ποτάμι για αρκετή ώρα, κάθε 20 μέτρα θα βλέπεται και άλλες εικόνες.

Και επειδή η φύση επιβάλετε στους βιορυθμούς, συνεχίστε μετά προς τον οικισμό Βίκος για ακόμη έναν καφέ με θέα το φαράγγι. Προτείνετε επίσης και μία βόλτα προς το Μικρό Πάπιγκο με στάση προς τις φυσικές πισίνες (Κολυμπήθρες), όπου ο εργολάβος ΝΕΡΟ, σκάλισε με εκατοντάδων χρόνων επιμονή, περίτεχνα τους βραχώδεις σχηματισμούς της Πίνδου, χαρίζοντας μικρές πισίνες σε μικρούς και μεγάλους.

Η προτίμησή μας, όμως αυτή την φορά, λόγω καλού καιρού ήταν η εξόρμηση προς τον οικισμό Τσεπέλοβο και ακόμη πιο πέρα. Συγκεκριμένα από το Πάπιγκο και δια μέσου της Αρίστης, ακολουθήσαμε τον ασφάλτινο πλέον δρόμο προς Μονοδένδρι και Τσεπέλοβο. Στο Τσεπέλοβο μην σας παρασύρουν οι μυρωδιές των ψητών (κάτι σαν ορεινές μούσες που σαγηνεύουν τους ταξιδώτες), συνεχίστε με κατεύθυνση προς Ηλιοχώρι. Ο δρόμος ορεινός ανάμεσα σε ψηλά δένδρα και νερά παντού.

Στάση στον παραδοσιακό φυλασσόμενο χώρο της Σαρακατσανεϊκης στάνης (ναι οι ινδιάνοι υπήρχαν σε σύγχρονη μορφή και στην Πίνδο). Κάπου εκεί κοντά αρχίζει το ενδιαφέρον για τους σκληροπυρηνικούς φίλους του ektos. Διαδρομή προς Βοβούσα, διασχίζοντας το δάσος (τον χειμώνα με το πυκνό χιόνι δεν φαίνεται ο δρόμος ξεχάστε το!). Διαδρομή 20 χιλιομέτρων, το σχόλιο κάποιων τολμηρών πάνω στην πληροφοριακή πινακίδα χαρακτηριστικό!

Εμείς απλά καταγράψαμε με φωτογραφίες, και φυσικά σας το προτείνουμε. Από Βοβούσα επιστροφή από τον ίδιο δρόμο για αυτούς που δεν τους έφτασε, αλλιώς από την ασφάλτινη διαδρομή διασχίζοντας χωριά του Ανατολικού Ζαγορίου, ανεβοκατεβαίνοντας αυχαίνες και μισγάγγιες του ορεινού συμπλέγματος της Πίνδου, μέχρι να καταλήξετε στην γέφυρα της Μπαλντούμας στη επαρχιακή οδό Μετσόβου-Ιωαννίνων.

Η λύση αυτή είναι ένας μεγάλος κύκλος, αλλά θα σας βάλει στην διαδικασία της αναζήτησης για μια ακόμη δήθεν αδιαθεσία κάποιας επερχόμενης Παρασκευής (για να μην μας πάρουν και χαμπάρι) για μια νέα εκδρομή. Πάλι δεν έφτασαν τρεις μέρες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας