ΑρχικήΨυχαγωγίαΕκδρομή στο Λεωνίδιο, χρήσιμες πληροφορίες για επισκέπτες

Εκδρομή στο Λεωνίδιο, χρήσιμες πληροφορίες για επισκέπτες

Το Λεωνίδιο φυλάει εκπλήξεις στον ταξιδιώτη που δεν έχει προσπαθήσει ποτέ να διασχίσει τον Πάρνωνα ή να κατηφορίσει σχεδόν ολόκληρη την ανατολική ακτή της Αρκαδίας για να βρεθεί στο οροπέδιο που κλείνει μέσα τo σπάνιο αυτό ‘στολίδι’ της Αρκαδίας. Κι όμως οι διαδρομές που καταλήγουν εδώ αξίζουν πραγματικά την υπομονή του επισκέπτη που αναζητά καινούργιες συγκινήσεις στην ελληνική ύπαιθρο. Το Λεωνίδιο τα συνδυάζει όλα. Η πρώτη εικόνα που έχει κανείς, φτάνοντας εδώ, είναι αυτή της ειδυλλιακής Πλάκας, του επινείου της κωμόπολης. Μια μεγάλη αμμουδιά απλώνεται σε ολόκληρο το άνοιγμα της κοιλάδας που σχηματίζεται από τη μεγάλη χαράδρα και τον ξεροπόταμο που καταλήγει στα πεντακάθαρα νερά του Μυρτώου Πελάγους. Πίσω ακριβώς από την κοιλάδα του Λεωνιδίου ορθώνεται επιβλητικός ο Πάρνωνας, που η κορυφή του χάνεται το χειμώνα μέσα στα σύννεφα, στα 1.934 μέτρα. Το Λεωνίδιο αποτελεί μια ξεχωριστή νότα ελληνικής παράδοσης και κρατάει ακόμη τα δικά του χαρακτηριστικά, στην αρχιτεκτονική, τη μουσική, το τραγούδι, στην ξυλογλυπτική, στοιχεία που αποδίδουν θαυμάσια τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της Τσακωνιάς, της περιοχής που ανάπτυξε το δικό της πολιτισμό και τη δική της διάλεκτο.

Περπατώντας κανείς στα σοκάκια του Λεωνιδίου αντιλαμβάνεται αμέσως ότι ανάμεσα στα καινούργια σπίτια, υπάρχουν κάποια κτίρια, παλιά αρχοντικά, που κάνουν την αντίθεση με το ψυχρό και άχρωμο του τσιμέντου και του αλουμινίου. Παλιά πέτρινα σπίτια, με περίτεχνες καμινάδες και ανθισμένες αυλές, αρχοντόσπιτα με ξύλινα πατώματα και σκαλιστά ταβάνια, αυτή είναι η εικόνα του Λεωνιδίου έτσι όπως ξεχωρίζει σε μερικές γωνιές του διατηρώντας την τσακώνικη παράδοση μέχρι τις μέρες μας.

Μπαίνοντας λίγο πιο μέσα νιώθεις σαν κάτι το ιδιαίτερο να κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα, που σχεδόν σε ανησυχεί. Κοιτάζοντας ψηλά αντιλαμβάνεσαι αμέσως τι συμβαίνει. Αριστερά του Λεωνιδίου υψώνονται τεράστιοι κοκκινόβραχοι κάθετοι προς το έδαφος, που δεσπόζουν επιβλητικοί στο τοπίο και αποτελούν σήμα κατατεθέν για όσους έχουν επισκεφτεί την κωμόπολη. Λίγο πιο χαμηλά, βρίσκεται ο κάμπος του Λεωνιδίου, με έκταση περίπου 6.000 στρέμματα. Εδώ παράγονται τα πάντα. Το εύφορο έδαφος δίνει ζωή στις ντομάτες, τα εσπεριδοειδή και τα κηπευτικά, και φυσικά στην περίφημη τσακώνικη μελιτζάνα, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 317 ευρωπαϊκά προϊόντα με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης. Αν αποφασίσετε, μάλιστα να επισκεφτείτε το Λεωνίδιο το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, τότε θα είστε από τους τυχερούς, που θα παρακολουθήσουν τη Γιορτή της Τσακώνικης Μελιτζάνας.

Το Λεωνίδιο καλεί τον κάθε επισκέπτη του να ξαποστάσει στο καφενεδάκι της κεντρικής πλατείας ή στο ‘καφέ’ που βρίσκεται στο δρόμο για την Πλάκα Λεωνιδίου.

Ένας περίπατος στα γραφικά σοκάκια, θα σας φέρει σιγά – σιγά έξω από το Λεωνίδιο και ίσως να φτάσετε στην Πλάκα, με το γραφικό λιμάνι και την υπέροχη αμμουδιά. Αν ανηφορίσετε δυτικά, μπαίνετε στο ορεινό κομμάτι και συνεχίζετε προς τις πλαγιές του Πάρνωνα, με πρώτο προορισμό τη Μονή της Παναγίας της ‘Ελωνας, χτισμένη σε έναν απόκρημνο βράχο δέκα χιλιόμετρα από το Λεωνίδιο. Εάν συνεχίσετε με το αυτοκίνητό σας και αντέχετε μια διαδρομή ανηφορική, με πολλές στροφές, θα φτάσετε μέχρι τον Κοσμά, ένα ορεινό χωριό, σε ένα από τα υψηλότερα σημεία του Πάρνωνα. Ο Κοσμάς είναι το χωριό με την καλύτερη θέα προς τον Ευρώτα και τον Ταύγετο.

Δεν χρειάζεται να σας πει κανείς να καθίσετε στην κεντρική πλατεία του χωριού. Μόλις δείτε το θεόρατο πλάτανο και τις βρύσες με το παγωμένο νερό που πηγάζει από τα έγκατα του βουνού, θα χαλαρώσετε και θα πιείτε την πορτοκαλάδα σας ή τον καφέ σας, με το βλέμμα να χάνεται, πότε στα κλαδιά του πλάτανου, πότε στους γραφικούς εξώστες των σπιτιών της πλατείας, πότε στο βάθος του ορίζοντα στα διάσελα του Ταύγετου. Αφού δείτε τη δύση του ηλίου από το αγνάντι του Κοσμά μπορείτε να πάρετε το δρόμο της επιστροφής για το Λεωνίδιο και την έντονη νυχτερινή ζωή της Πλάκας. Νύχτα με χορό στον Ευκάλυπτο, το Πανόραμα, το Πρωτόκολλο και το Φοίνικα, αναλόγως των γούστων και της επιθυμίας για ξεφάντωμα. Καφέ για τους λιγότερο ξενύχτηδες, με καλή μουσική υπάρχει και στο Λεωνίδιο, όπως επίσης και ταβέρνες με καλό φαγητό και φυσικά Τσακώνικη μελιτζάνα τηγανητή. Τα ψαροκάικα από το απόγευμα θα έχουν αδειάσει την ψαριά τους και για τους μερακλήδες της θαλασσινής κουζίνας υπάρχει ψάρι άφθονο από τα περάσματα του Μυρτώου.

Κι επειδή ο καιρός μπορεί, ακόμη, να ευνοεί για βουτιές στην καταγάλανη θάλασσα, μην ξεχνάτε ότι το Λεωνίδιο έχει μια από τις ομορφότερες αμμουδιές της περιοχής, στην Πλάκα, ενώ ειδυλλιακές παραλίες θα βρείτε στον Τυρό, στο Λιβάδι, τη Σαμπατική, τα Πούλιθρα, το Λάκκο και το Φωκιανό.

Πως θα πάτε στο Λεωνίδιο

Η απόσταση Αθήνα – Λεωνίδιο, μέσω της νέας Εθνικής Οδού της Τρίπολης είναι μόλις 180 χιλιόμετρα. Υπάρχει πάντοτε και η γραφικότερη διαδρομή για τους λιγότερο βιαστικούς και περισσότερο ρομαντικούς, που κατεβαίνει τις ανατολικές ακτές της Αρκαδίας και περνάει από όμορφους ορμίσκους, βραχώδεις παραλίες και όμορφα παραθαλάσσια χωριουδάκια.

Από τη θάλασσα τα ιπτάμενα δελφίνια σας φέρνουν σε περίπου 3 ώρες στον Τυρό ή στην Πλάκα Λεωνιδίου, μέσω των νησιών του Αργοσαρωνικού.

Τι θα αγοράσετε στο Λεωνίδιο

Ξεκινήστε τις αγορές σας από τις μελιτζάνες, για φαγητό ή και γλυκό του κουταλιού μελιτζανάκι. Αγοράστε και ντόπιο μέλι από τα θυμάρια και τα μελίσσια του Πάρνωνα. Στον Κοσμά και τα Μελανά θα βρείτε Τεχνίτες κεραμικών και στο Λιβάδι μία και μόνη καλλιτέχνης Βιτρώ. Επίσης ξυλόγλυπτα από το Λεωνίδιο.

Δραστηριότητες στο Λεωνίδιο

Το Λεωνίδιο με τη θαυμάσια παραλία του προσφέρεται για θαλάσσια και παραθαλάσσια σπορ, από ιστιοσανίδα μέχρι και βόλεϊ στην αμμουδιά. Η αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία Ατραπός έχει ειδικευθεί, τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού και προσφέρει τη δυνατότητα περιήγησης και αγροτοτουρισμού. Τόσο η ορειβασία, όσο και η ποδηλασία βουνού βρίσκει εδώ τις καλύτερες αφετηρίες για περιπέτεια βουνού.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166