Εκκαθαρίσεις δίσκων ΕΠΕ

Εκκαθαρίσεις δίσκων ΕΠΕ

Μπορεί να έχεις πολλούς δίσκους (ή πολλά partitions) στον υπολογιστή σου, το καθένα με τα δικά του αρχεία, φακελάκια και υποφακελάκια αλλά, αν έχεις ένα τυπικό PC με Windows, το πιθανότερο είναι πως συχνά βλέπεις ειδικά το δίσκο / partition με το γράμμα “C:” να γεμίζει, να γεμίζει περισσότερο και να ξαναγεμίζει με αρχεία ενώ ο ελεύθερος χώρος του μειώνεται.

Αυτό βέβαια είναι λογικότατο, αφού στο “C:” βρίσκεται εξαρχής το λειτουργικό σύστημα (δηλαδή τα Windows) καθώς και ο φάκελος Documents (όπου οι περισσότερες εφαρμογές αποθηκεύουν τα αποτελέσματα της εργασίας σου με αυτές αν δεν αλλάξεις “χειροκίνητα” την τοποθεσία αποθήκευσης τους) αλλά και ο Program Files (όπου εγκαθίστανται εφαρμογές και παιχνίδια).

Αν δεν είσαι σίγουρος 200% πως γνωρίζεις τι κάνεις, δεν θα πρέπει ποτέ μα ποτέ να διαγράψεις αρχεία από το δίσκο/partition “C:”, θεωρώντας πως “αν δεν γνωρίζεις τα ονόματα τους, λογικά είναι άχρηστα”. Αντίθετα, ακολούθησε την ασφαλή μέθοδο.

Πίνακας περιεχομένων

Προσθαφαίρεση

Πήγαινε στο Start > Control Panel > Add / Remove Programs και δες στη λίστα που αναφέρεται εκεί αν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που γνωρίζεις, αλλά που θεωρείς πως δεν χρειάζεσαι πια – π.χ. αν έχεις εγκαταστήσει το OpenOffice και θεωρείς πως σε καλύπτει, το Word του Office της Microsoft σου είναι άχρηστο, ή το αντίστροφο. Μπορείς, λοιπόν, να το επιλέξεις και με ένα κλικ στο Remove να το αφαιρέσεις από το δίσκο κερδίζοντας τον χώρο που καταλάμβανε.

Πρόσεξε πως δεν θα πρέπει να αφαιρείς εφαρμογές που χρειάζεσαι ή που δεν γνωρίζεις τι κάνουν (αφού μπορεί να απαιτούνται για τη σωστή λειτουργία ενός εξαρτήματος του υπολογιστή – δεν θα ήθελες, για παράδειγμα, να μείνεις χωρίς ήχο!). Να θυμάσαι επίσης πως η αφαίρεση είναι ακριβώς αυτό: αφαίρεση – για αυτό και “αδειάζει” χώρος στο δίσκο, επειδή αφαιρούνται τα αρχεία της. Δεν μπορείς μετά να ξαναπροσθέσεις μια εφαρμογή αν δεν έχεις το αρχείο ή το δισκάκι εγκατάστασης της.

Disk Cleanup

Μια ακόμη καλύτερη μέθοδος είναι η εκτέλεση του Disk Cleanup που μπορείς να βρεις στο Start > All Programs > Accessories. Αυτό επιθεωρεί το δίσκο, εντοπίζει όλα τα στοιχεία που μπορούν να αφαιρεθούν ή συμπυκνωθούν με ασφάλεια και δίχως να επηρεάσουν την εργασία σου και… κάνει ακριβώς αυτό που υπόσχεται: καθαρίζει το δίσκο και σου “δίνει πίσω” αρκετό χώρο για να συνεχίσεις την εργασία σου απροβλημάτιστα.

Πρόσεξε πως αν έχεις περισσότερο από 20-25% του δίσκου ελεύθερο, δεν έχει και τόσο νόημα να… αγχώνεσαι και να σπεύδεις να διαγράφεις αρχεία. Πρόσεξε όμως επίσης πως δεν θα πρέπει να περιμένεις να φτάσει ο ελεύθερος χώρος στο 1% για να αποφασίσεις να προβείς σε καθαρισμό του. Όποτε βλέπεις να πέφτει ο χώρος κάτω από το 10-15%, εκτέλεσε τα παραπάνω βήματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας