Το εισοδηματικό χάσμα μεταξύ πτυχιούχων πανεπιστημίου και αποφοίτων μέσης εκπαίδευσης διευρύνεται συν τω χρόνω

Το εισοδηματικό χάσμα μεταξύ πτυχιούχων πανεπιστημίου και αποφοίτων μέσης εκπαίδευσης διευρύνεται συν τω χρόνω

Σύμφωνα με μια έρευνα, το χάσμα στις απολαβές ανάμεσα στους πτυχιούχους και στους συνομηλίκους τους χωρίς πτυχίο διευρύνεται συν τω χρόνω. Μάλιστα παρατηρείται πως τα εισοδήματα ορισμένων μη-πτυχιούχων σταδιακά μειώνονται.

Η έρευνα ανέλυσε τα εισοδήματα δύο ομάδων υποκειμένων, γεννημένων το 1958 και το 1970 -καθώς διένυαν τις δεκαετίες του 1990 και του 2000- και προσδιόρισε τους παράγοντες που επηρεάζουν τις πιθανότητες να ανέλθουν ή να κατέλθουν στη μισθολογική κλίμακα. Στην έρευνα συμμετείχαν 10,000 άνθρωποι.

Η μελέτη του «ρεζολούσιον φαουντέισιον» (RF) έδειξε ότι οι πτυχιούχοι ήταν πιο πιθανό να δουν τους μισθούς τους να αυξάνονται με τα χρόνια, ενώ οι απόφοιτοι γυμνασίου και λυκείου ήταν πιο πιθανό να βιώσουν μειώσεις στο εισόδημά τους. Τη δεκαετία του 2000 μάλιστα, η διαφορά αυτή εντάθηκε, σε σχέση με την δεκαετία του 1990.

Τη δεκαετία του 1990 οι απόφοιτοι εγκύκλιας εκπαίδευσης είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες να δουν τον μισθό τους να πέφτει, σε σχέση με τους πτυχιούχους. Οι απόφοιτοι γυμνασίου είχαν 42% περισσότερες πιθανότητες και αυτοί που τελείωσαν κατώτερες τεχνικές σχολές 60.5%. Όσοι εγκατέλειψαν πρόωρα το σχολείο, χωρίς απολυτήριο, είχαν 90% περισσότερες πιθανότητες να κατέλθουν στην μισθολογική κλίμακα.

Τη δεκαετία του 2000, πάντοτε σε σχέση με τους πτυχιούχους ανωτάτων σχολών, οι απόφοιτοι τεχνικών σχολών ανώτερου επιπέδου είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να «πέσουν» στη μισθολογική κλίμακα, έναντι 67.5% για τους αποφοίτους μέσων τεχνικών σχολών και 95% για τους αποφοίτους κατώτερων τεχνικών σχολών. Όσοι είχαν εγκαταλείψει το πρόωρα σχολείο είχαν 133% περισσότερες πιθανότητες να δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται (ήταν δηλαδή 2.3 φορές πιθανότερο να το κάνουν) σε σχέση με έναν πτυχιούχο).

Το ερευνητικό ίδρυμα διαπίστωσε ότι σήμερα σε νοικοκυριά χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος λιγότεροι από ένας στους πέντε ενήλικες έχουν ένα πτυχίο, σε αντίθεση με νοικοκυριά πιο αυξημένου εισοδήματος όπου πτυχίο κατέχουν οι δύο στους πέντε.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι αποθαρρυντικά για τους νέους που επέλεξαν να μην ακολουθήσουν πανεπιστημιακές σπουδές λόγω της αύξησης των διδάκτρων από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, από τα 5,000 ευρώ (που ήταν το μέγιστο ως τώρα) σε 13,000.

Όπως έγραψε ένας επισκέπτης της ιστοσελίδας «δε στιούντεντ ρουμ», ονόματι «xlovekillsx»: «αποφάσισα να μην πάω στο πανεπιστήμιο εξαιτίας των διδάκτρων. Πιστεύω ότι μπορεί κανείς να φτάσει οπουδήποτε, απλά και μόνο με σκληρή δουλειά και αφοσίωση. Με εξαίρεση ίσως το να γίνει γιατρός, όπου αναγκαστικά χρειάζεσαι πτυχίο… Δυστυχώς», συνεχίζει «πηγαίνω στο λύκειο και όταν όλοι περιγράφουν πόσο άγχος έχουν για την είσοδό τους στο πανεπιστήμιο κι εγώ λέω ότι δε θα πάω, με κοιτάνε υποτιμητικά και με αποκόβουν από την κουβέντα».

Σύμφωνα με την επισκέπτρια «KJane» «στο σχολείο μου, όσοι αποφάσισαν να μην πάνε στο πανεπιστήμιο κατά κάποιον τρόπο περιθωριοποιήθηκαν και όλη η προσοχή των καθηγητών φάνηκε να πέφτει πάνω στα παιδιά που θα πήγαιναν. Ένα κορίτσι που είχε “στρωμένη δουλειά” τελειώνοντας το τεχνικό σχολείο, έλεγε ότι διαρκώς την ρωτούσαν γιατί δε θέλει να πάρει πτυχίο… Ξέρω πολλούς ανθρώπους που έχουν καλές δουλειές χωρίς να έχουν πτυχίο. Ο αδερφός μου είναι 22 ετών και βγάζει τριάντα χιλιάδες ευρώ το χρόνο χωρίς να έχει πάει στο πανεπιστήμιο, ενώ η φιλενάδα του μόλις τελείωσε το πανεπιστήμιο και βρήκε την πρώτη της δουλειά, που δεν αποφέρει το ίδιο εισόδημα. Ένας τύπος, λίγα χρόνια μεγαλύτερος από μένα, έχει με τη σύντροφό του καταθέσεις αρκετές για να αγοράσει σπίτι, ενώ οι φίλοι του μόλις τώρα τελείωσαν το πανεπιστήμιο»,

Μια έρευνα κοινωνικής κινητικότητας του RF έδειξε ότι όσοι έχουν μεσαία εισοδήματα είναι πιο πιθανό να αυξάνουν συν τω χρόνω το εισόδημά τους, ενώ αυτοί με μικρότερα εισοδήματα είναι πιο πιθανό να παραμείνουν στην ίδια κατάσταση.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής του RF Γκάβιν Κέλι (Gavin Kelly) «γνωρίζαμε με σαφήνεια ως τώρα ότι η εκπαίδευση είναι απαραίτητη για την κοινωνική κινητικότητα. Το νέο είναι αλλού: καθώς όλο και περισσότεροι παίρνουν πτυχίο, αυτοί που δεν έχουν ανώτατη μόρφωση φαίνεται να βρίσκονται αντιμέτωποι με αυξανόμενες μειώσεις των εισοδημάτων τους… Αυτό είναι ανησυχητικό για την πλειονότητα των νοικοκυριών χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος, στα οποία οι άνθρωποι συνήθως δεν έχουν πτυχίο».

Η πλήρης έρευνα, στην οποία επίσης εξετάζεται η σχέση του εισοδήματος με το φύλο, τη περιοχή κατοικίας, τον τύπο της εργασίας και τις περιόδους ανεργίας θα δημοσιευθεί αργότερα.

Προηγούμενο άρθροΕκκαθαρίσεις δίσκων ΕΠΕ
Επόμενο άρθροΛιμός, ο ανθρώπινος παράγοντας και η διεθνής αλληλεγγύη
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας