ΑρχικήΕργασίαΕκμεταλλεύσου τη Σκοτεινή Πλευρά για να Κάνεις Καριέρα

Εκμεταλλεύσου τη Σκοτεινή Πλευρά για να Κάνεις Καριέρα

Μην αφήσεις τα αρνητικά συναισθήματα να επηρεάσουν την καριέρα σου. Χρησιμοποίησε τα σωστά και επιτάχυνε την πορεία της, με την στρατηγική που θα σου εξηγήσει παρακάτω το Texnologia.Net.

Πριν από μερικά χρόνια είχα βρεθεί κατά λάθος σε ένα από αυτά τα σεμινάρια βελτίωσης της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης. Θυμάμαι ότι με έστειλαν από το περιοδικό Παρασκευή απόγευμα στην άλλη άκρη της πόλης λέγοντάς μου ότι ο τύπος που το οργάνωνε θα έδινε καλά λεφτά κι ότι η μόνη υποχρέωσή μου ήταν να εμφανιστώ για 1-2 ώρες. Μάλιστα, αν μου άρεσε, θα μπορούσα να το παρακολουθήσω ολόκληρο το Σαββατοκύριακο. Οι πάνω από 400 άνθρωποι που είχαν πληρώσει ένα μηνιάτικο για να παρακολουθήσουν αυτό το σεμινάριο κι εγώ (τσαμπατζής λόγω του καλού deal) φύγαμε από εκεί Κυριακή βράδυ.

Περπατήσαμε με γυμνά πόδια πάνω από κάρβουνα, το πέρασα μόνο με μία ελάχιστη φουσκάλα στη δεξιά πατούσα, αλλά δεν πρέπει να το δοκιμάσεις στο σπίτι, λυγίσαμε σιδερένιες βέργες με τα μήλα του Αδάμ μας (αυτό σίγουρα μην το δοκιμάσεις ούτε στο σπίτι ούτε στο εξοχικό) κι ανεβάσαμε το ηθικό και το κέφι μας πιο ψηλά κι απ’ ό,τι θα ήταν μετά από 9 1/2 Εβδομάδες (από τη θέση του Μίκι Ρουρκ βέβαια). Για καιρό μιλούσα γεμάτος χαμόγελα, ευχάριστη διάθεση, κέφι, μπρίο, λες και ήμουν ερωτευμένος ή παιδάκι που είχε κερδίσει ένα εισιτήριο του Γουίλι Γουόνκα.

Περιέργως, όλο αυτό δεν με βοήθησε ιδιαιτέρως στη δουλειά. Σήμερα μπορώ να σου πω με βεβαιότητα ότι αυτό που έπρεπε να κάνω μετά την πρώτη ώρα σε εκείνο το σεμινάριο «κεφιού» ήταν να σηκωθώ όρθιος, να κάνω μεταβολή και να φύγω από τη μεγάλη πόρτα. Εχω ένα φίλο που εδώ και χρόνια μου έλεγε «βαριέμαι τους ανθρώπους που πετάνε τη θετικότητά τους στα μούτρα μου». Είχε ακλόνητα επιχειρήματα. Όλη αυτή η ενέργεια δεν είναι καθόλου βοηθητική – κι ακόμα περισσότερο δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα. Περνώντας τα χρόνια άρχισα να δίνω ολοένα και περισσότερο δίκιο στον «μουντρούχη» φίλο μου.

Σαφώς υπάρχει μέρος για μια όλα-θα-πάνε-καλά αντιμετώπιση και μία χαμογελαστή γκριμάτσα στο πρόσωπο κάθε δυσκολίας που θα βρεις μπροστά σου, αλλά τις περισσότερες φορές συμφωνώ με τον Andrew Grove, ένα από τα παλιά αφεντικά της Intel, που έγινε διάσημος για το μάλλον αστείο μότο του: «Μόνο οι παρανοϊκοί επιβιώνουν».

Αν είσαι αρνί

Ας σου θυμίσω μόνο μερικά από τα πράγματα, τα οποία μπορεί να πάθει κάποιος που πορεύεται με το χαμόγελο στο στόμα και το σταυρό στο χέρι.

Κάρφωμα στην πλάτη

Ο χώρος εργασίας σου δεν είναι πάντοτε μια βόλτα στον κήπο με τις καμέλιες. Είναι πολύ πιο κοντά, τις περισσότερες φορές, με ένα σκοτεινό δάσος, γεμάτο με θάμνους από αγκάθια. Πλάσματα κρύβονται πίσω τους, σε κατασκοπεύουν μες στις κουφάλες των δέντρων, με τα στόματα τους γεμάτα αίμα και δίψα για την καυτή σάρκα σου. Ο.Κ., ίσως να μην είναι τόσο άσχημα. Υπάρχουν, όμως, πολλοί τύποι στο γραφείο, που δεν πιστεύουν ότι έχουν υποχρέωση να σε προειδοποιήσουν ότι έρχονται καταπάνω σου. Η μόνη λογική δράση απέναντί τους είναι να είσαι πάντα έτοιμος και να καλύπτεις τα νώτα σου.

Χαμηλά στην κλίμακα

Τα καλά παιδιά συνήθως δεν τα καταφέρνουν να ανέβουν στις υψηλές κλίμακες της διοίκησης. Οι φιλικοί άνθρωποι κάνουν τον κόσμο να γυρίζει, αλλά δεν διοικούν επιχειρήσεις. Ενώ μια δυναμική, θετική προσέγγιση σίγουρα έχει την αξία της, δεν είναι ο καταλληλότερος τρόπος για να αντιμετωπίζεις τις σχέσεις σου με τους ανθρώπους που παίρνουν τις μεγάλες αποφάσεις. Δεν λέω ότι δεν έχουν κι αυτοί τις υπέροχες, πανανθρώπινες, γλυκύτατες αξίες τους.

Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, είναι και πολύ ωραίοι τύποι όταν δεν είστε σε meeting για προϋπολογισμούς ή όταν πάνε διακοπές με τα πιτσιρίκια τους. Οι σκληροί, οι αδέκαστοι και οι πολύ προσεκτικοί τύποι, όμως, που τρώνε από την πλευρά του τραπεζιού που κάθονται τα αφεντικά του διοικητικού συμβουλίου είναι το πρόβλημά σου. Θα δουν το σκοτάδι μέσα σου, θα αναγνωρίσουν τον εαυτό τους σε αυτό και θα ευχαριστηθούν.

Κλοπή της δόξας σου

Ενας φιλικός χαιρετισμός κι ένα πιεσμένο χαμόγελο είναι απαραίτητα στοιχεία του καθημερινού οπλοστασίου σου. Δυστυχώς, όμως, πολλοί συνάδελφοί σου θα σε κλέψουν μπροστά στα μάτια σου αν τους δώσεις μισή ευκαιρία. Δεν εννοώ ότι θα μπουν στο γραφείο σου και θα σου πάρουν τον κουμπαρά με τα ψιλά σου. Θα περιφέρονται γύρω από τις λεπτομέρειες κάθε μικρού ή μεγάλου project σου, θα ψάχνουν για ένα κομμάτι από την πίτα που εσύ έχεις δικαιώματα πάνω της και θα αρχίσουν να μαζεύουν ψίχουλα μέχρι να σου κλέψουν το μαχαίρι – δηλαδή την αναγνώριση. Και οι πίτες, και η αναγνώριση για τη δουλειά σου είναι η ραχοκοκαλιά της καριέρας σου. Προστάτεψε τα.

Αν είσαι ντόμπερμαν

Αυτά, όπως είπα, είναι τα άσχημα πράγματα που μπορούν να σου συμβούν αν δεν έρθεις πιο κοντά στην εργασιακή παράνοιά σου. Δεν είναι, όμως, οι μόνοι λόγοι για να κάνεις κάτι τέτοιο. Ας ρίξουμε και μια ματιά στα υπέροχα πλεονεκτήματα που ακολουθούν την υπερβολική, εκνευρισμένη, νευρική, ανήσυχη συμπεριφορά. Αυτά περιλαμβάνουν…

Θα αποκτήσεις τακτική που αποδίδει

Ο Andrew Grove χρησιμοποίησε τους φουσκωμένους φόβους του για να αντιμετωπίσει όλους τους υποχθόνιους τρόπους, με τους οποίους οι ανταγωνιστές του θα μπορούσαν να τορπιλίσουν τη θέση της εταιρείας του. Αυτό έκανε την Intel ακόμα πιο επιτυχημένη. Δεν θες να αφήσεις την ενέργεια της σκοτεινής πλευράς να σε πνίξει και να σε στείλει στη γωνία γονατιστό να κλείνεις τα αυτιά και τα μάτια σου. Πρέπει να τη χρησιμοποιήσεις με τον τρόπο που οι σπουδαίοι, φοβισμένοι, κακοί της ιστορίας το έκαναν, όπως όριζε ο Μακιαβέλι, για να κινητοποιήσεις τη δράση σου και να καταστήσεις τον εαυτό σου απροσπέλαστο από οποιαδήποτε φωτιά μπορεί να περάσει από πάνω σου οποτεδήποτε. Το λειτουργικά ακραίο μυαλό είναι πολύ οργανωμένο και γεμάτο τακτική. Και στις μπίζνες αυτό είναι ατόφιο χρυσάφι.

Θα είσαι καλεσμένος σε περισσότερα meetings

Κι αυτό δεν γίνεται γιατί είσαι πιο δημοφιλής, αλλά γιατί το να είσαι εκεί που πρέπει είναι σημαντικό πια για σένα. Είσαι αυτός, του οποίου η βοηθός είναι πάντοτε στο τηλέφωνο, να στριμώχνει κάποιον από αυτούς που έχεις ζητήσει το κεφάλι τους επί πίνακι στη δική σου γωνία του ρινγκ. Είσαι ξύπνιος πριν από όλους τους άλλους πίνοντας έναν μαύρο εσπρέσο με έναν από αυτούς που προτιμάς να έχεις για φίλους παρά για εχθρούς. Ξέρεις πού γίνεται κάθε συνέδριο, meeting και πάρτι μες στον επόμενο μήνα, γιατί η ιδέα τού να βρίσκεσαι μακριά από καθετί σημαντικό σε τρομοκρατεί.

Θα οργιάσεις με την αίσθηση του ελέγχου

Εχω έναν παλιό φίλο, που δεν είναι ποτέ ευχαριστημένος. Νευρικός, καχύποπτος, πάντοτε ανήσυχος. Οταν δουλεύαμε μαζί, τον έβλεπα κάθε φορά που έμπαινε σε κάποιο άλλο γραφείο, να ισιώνει τα κάδρα στους τοίχους, να τακτοποιεί τα μολύβια των ανθρώπων που τον περίμεναν στο γραφείο τους. Η κατάστασή του τον έχει κάνει ένα μανιακό του ελέγχου, το οποίο έχει αποτέλεσμα να γίνει αφεντικό πριν καν κλείσει τα 35 του.

Θα είσαι σε εγρήγορση

Το «σκοτάδι» δεν παράγει μόνο ραντάρ κινδύνων. Ενεργοποιεί επίσης την αδρεναλίνη και την εγρήγορσή σου κι αυτό, ως ανταποδοτικό κέρδος, δημιουργεί το μεγαλύτερο επιχειρηματικό εργαλείο, που κάνει τους άντρες διάσημους: την οργή. Ενα από τα επιτυχημένα αφεντικά που είχα ποτέ είχε πρόβλημα διαχείρισης του θυμού του. Μία φορά που τα νέα που του μετέφεραν δεν του άρεσαν καθόλου, τον είδα να πετάει στην άλλη άκρη της τεράστιας αίθουσας το τασάκι σε αυτόν που τόλμησε να του πει κάτι τέτοιο. Τρία λεπτά μετά, με ένα αναψοκοκκινισμένο πρόσωπο που θα τον έκανε βασιλιά των ινδιάνων, το αφεντικό γύρισε και μου είπε: «Δεν πιστεύω τώρα να έχουν αντίρρηση πως τα πράγματα θα γίνουν όπως ακριβώς τους έλεγα ότι θα γίνουν». Εγώ βλέπεις, τον είχα ξαναδεί να εκνευρίζεται.

Θα κρατήσεις τη δουλειά σου

Υπάρχει λόγος που όλοι αυτοί οι γεμάτοι θετική ενέργεια τύποι είναι έξω στους δρόμους, κάνουν κήρυγμα και γράφουν blogs από το σπίτι τους. Δεν είδαν τη σφαίρα να έρχεται καταπάνω τους, γιατί είχαν γυρίσει την πλάτη τους ήσυχοι. Τώρα έχουν πολύ χρόνο για να νιώσουν καλά για την ανθρωπότητα. Εσύ δεν έχεις. Εσύ έχεις δουλειά να κάνεις.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166