Έξυπνο ύφασμα αυξάνει τις αθλητικές επιδόσεις και βοηθά στην ανάρρωση

Έξυπνο ύφασμα αυξάνει τις αθλητικές επιδόσεις και βοηθά στην ανάρρωση
Image credit: Dartmouth College

Μια επιστημονική ομάδα που δραστηριοποιείται στον τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών από το Κολλέγιο Ντάρτμουθ (αγγλικά: Dartmouth College) δημιούργησε ένα έξυπνο ύφασμα που μπορεί να βοηθήσει τους αθλητές να βελτιστοποιήσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις και παράλληλα έχει την ιδιότητα να μειώνει τη συχνότητα των τραυματισμών.

Επίσης βοηθάει τους ασθενείς να επιταχύνουν την ανάρρωση τους από τα μυϊκά τραύματα.

Ουσιαστικά το συγκεκριμένο έξυπνο ύφασμα έχει ενσωματωμένο ένα προηγμένο σύστημα μέσα σε ένα κλωστοϋφαντουργικό σύμπλεγμα που παρακολουθεί της κίνησης των μυών και των αρθρώσεων.

Τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου υφάσματος είναι πάρα πολλά, όπως για παράδειγμα ό,τι είναι ελαφρύ, χαμηλού κόστους, εύκολο στο πλύσιμο και άνετο, καθιστώντας το ιδανικό για αθλητές όλων των επιπέδων και σε όλα τα αθλήματα, ή για ασθενείς που αναρρώνουν από τραυματισμούς.

Η παρούσα μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the ACM και η νέα εφεύρεση θα παρουσιαστεί το Σεπτέμβριο στο συνέδριο UbiComp 2019 στο Λονδίνο.

O Xia Zhou, αναπληρωτής καθηγητής πληροφορικής στο Κολλέγιο Ντάρτμουθ και ένας από τους ερευνητές της μελέτης δήλωσε: «Καταφέραμε μέσα από σκληρή δουλειά να δημιουργήσουμε ένα έξυπνο ύφασμα για τους αθλητές με την προοπτική να αυξήσουν στο έπακρο τις επιδόσεις τους, και συνάμα να βοηθήσει τους ασθενείς να θεραπευτούν γρηγορότερα από τα διάφορα μυϊκά τραύματα. Εν ολίγοις ο τέλειος συνδυασμός».

Η ακριβής παρακολούθηση της κίνησης των αρθρώσεων είναι σημαντική για την αύξηση των αθλητικών επιδόσεων και την ανάρρωση. Συγκεκριμένα η μακροχρόνια παρακολούθηση των αρθρώσεων και των μυών μπορεί να βοηθήσει τους ειδικούς που παρακολουθούν του αθλητές για να αναλύσουν τις κινήσεις και να προτείνουν διορθώσεις, φυσικά ο τρόπος καθοδήγησης έγκειται καθαρά στον προπονητή, τον κινησιολόγο ή τον φυσιοθεραπευτή, που είναι αρμόδιος για αυτά τα θέματα.

Για τους τραυματισμένους αθλητές ή άλλους ασθενείς που προβαίνουν σε φυσικοθεραπεία για να επανέλθουν σε φυσιολογική κατάσταση, ετούτη η παρακολούθηση μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα των ιατρικών και φυσικών θεραπειών.

Η ερευνητική ομάδα διευκρίνισε πως για να καταστήσουν το έξυπνο ύφασμα σε μία ιδανική αθλητική φορεσιά έπρεπε σε πρώτη φάση να καταστήσουν το ύφασμα εύκαμπτο και λειτουργικό, και κατά δεύτερο λόγο έπρεπε να βρουν τους κατάλληλους και προηγμένους μικρό – αισθητήρες που θα είναι ικανοί να ανιχνεύουν την οποιαδήποτε κίνηση, ούτως ώστε να παρουσιάζουν αναφορές με απόλυτη ακρίβεια, αρκεί βέβαια αυτά τα δεδομένα που θα προκύψουν να αξιοποιηθούν από τον ενδιαφερόμενο, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έχει καμία απολύτως αξία το όλο εγχείρημα.

Για να καταλάβετε επακριβώς πως λειτουργεί το έξυπνο ύφασμα, θα σας το εξηγήσω όσο πιο απλά γίνεται: Από το συγκεκριμένο ύφασμα μπορούν να δημιουργηθούν φανελάκια, σορτσάκια ή ολόσωμες φόρμες που θα φοριούνται από τον αθλητή ή τον ασθενή 24 ώρες το 24ωρο, έπειτα μέσα από τους αισθητήρες θα παράγονται δεδομένα που θα αποστέλλονται σε μία βάση δεδομένων όπως για παράδειγμα το smartphone ή τον υπολογιστή του προπονητή, του φυσιοθεραπευτή για να τα αναλύσει και να καθοδηγήσει το εκάστοτε άτομο. Επιπρόσθετα το συγκεκριμένο ύφασμα έχει την ιδιότητα να συντομεύει τον χρόνο ανάρρωσης, κάτι που αντικειμενικά θεωρείται από τις πιο σημαντικές πτυχές του όλου θέματος.

Ενώ υπάρχουν ήδη αρκετές συσκευές παρακολούθησης των αρθρώσεων, ωστόσο συνήθως αυτά είναι βαριά όργανα μέτρησης που συνοδεύονται από άκαμπτους αισθητήρες και δεν ενδείκνυνται για αθλητικές δραστηριότητες. Επιπλέον, τα τελευταίας γενιάς wearables, αν και κάνουν ομολογουμένως αξιόλογη δουλειά δεν παρέχουν υψηλής ποιότητας ανάλυσης, πράγμα που σημαίνει πως δεν έχουν την ικανότητα να βοηθήσουν στο μέγιστο τους αθλητές που κάνουν πρωταθλητισμό. Μην ξεχνάτε πως στο υψηλό επίπεδο πρωταθλητισμού λεπτομέρειες παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο

Η ομάδα του Dartmouth επικεντρώθηκε στην αύξηση της ικανότητας και της αξιοπιστίας της ανίχνευσης, χρησιμοποιώντας υφάσματα χαμηλού κόστους, χωρίς επιπλέον ηλεκτρικούς αισθητήρες. Αυτά τα ρούχα που δημιουργήθηκαν από τους ερευνητές είναι πραγματικά φθηνά, αφού το κόστος τους ξεκινάει από τα 50 δολάρια.

Και αν νομίζετε ό,τι τα 50 δολάρια είναι πολλά, τότε μπορείτε εύκολα να το συγκρίνετε με μία φανέλα μιας ποδοσφαιρικής ομάδας, όπως της Ρεάλ Μαδρίτης που κοστίζει πάνω από 100 ευρώ, χωρίς να προσφέρει όλες τις προαναφερόμενες ιδιότητες του έξυπνου υφάσματος.

Διαβάστε επίσης:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας