Τι είναι social media marketing (SMM) συμβουλές και κόλπα

Τι είναι το social media marketing (SMM) συμβουλές και κόλπα

Τι είναι social media marketing (SMM) συμβουλές και κόλπα.

Το social media marketing (SMM) είναι μια υποκατηγορία του  Διαδικτυακού Μαρκετίνγκ που εκμεταλλεύεται την άμεση επαφή με τους τελικούς χρήστες μέσα από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin κ.λπ.

Σε αντίθεση με άλλες μορφές μάρκετινγκ, ένα βασικό πλεονέκτημα του social media marketing είναι ό,τι δημιουργεί διαδραστικό περιεχόμενο ενθαρρύνοντας τον στόχο – χρήστη να κάνει κλικ στην ανάρτηση και να μοιραστεί συνδέσμους με άλλα άτομα στο δίκτυο.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν ένα μέσο για τις επιχειρήσεις να επικοινωνούν απευθείας με τους χρήστες τους ή τους μελλοντικούς πελάτες τους και να δημιουργούν ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις που διαφορετικά θα περιοριζόταν σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλους ξεπερασμένους τρόπους που δεν είναι αποδοτικοί.

Το SMM μπορεί να επιτευχθεί με τη μορφή δημοσιεύσεων στο Facebook που ενημερώνουν τους πελάτες για νέα προϊόντα (κατά κάποιο τρόπο μοιάζει με διαφημιστική προβολή που εμφανίζεται στη ροή ενός χρήστη), με κοινή χρήση βίντεο και εικόνων που μπορούν να μοιραστούν εύκολα ή συνδέσμους που ενθαρρύνουν τους χρήστες να συμμετάσχουν σε ένα γεγονός, και τέλος, μέσα σε όλο αυτό το συρφετό συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία δημοσκοπήσεων.

Σήμερα, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι πλέον μόνο ένα εργαλείο για να γνωστοποιήσει μία εταιρεία τα προϊόντα της, αλλά συχνά χρησιμοποιείται για να παρέχει λειτουργική υποστήριξη στους πελάτες, όπως ανταπόκριση σε ερωτήσεις, για την αντιμετώπιση παραπόνων, για καλύτερη γνωριμία με τους χρήστες ή πελάτες μέσα από συνεχιζόμενες ή περιοδικές συνομιλίες.

Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες εμπίπτουν αναμφισβήτητα στο social media marketing.

Η σημασία του social media marketing.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι καμπάνιες κοινωνικού μάρκετινγκ δεν πρέπει να έχουν μια συγκεκριμένη προσέγγιση, προφανώς διότι κάθε διαφημιστική εκστρατεία απαιτεί διαφορετική αντιμετώπιση.

Για παράδειγμα, μια εταιρεία ενός ταξιδιωτικού γραφείου μπορεί να χρησιμοποιεί μια ελκυστική φωτογραφία με την οποία μπορούν εύκολα οι χρήστες να αλληλεπιδράσουν, ενώ αντίθετα μια ασφαλιστική εταιρεία πρέπει να βασίζεται σε εμπεριστατωμένες πληροφορίες οι οποίες θα πείσουν κάποιον πως είναι απαραίτητο για αυτούς να αποκτήσουν μία ασφάλεια ζωής. Οι καλύτερες εκστρατείες είναι συμβατές με τις μοναδικές ανάγκες του στόχου-χρήστη τους.

Ωστόσο, το ύφος της καμπάνιας μπορεί να διαφέρει σημαντικά η μία από την άλλη, ανάλογα με την πλατφόρμα. Το Facebook και το LinkedIn είναι και τα δύο απίστευτα δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα, όμως το πρώτο είναι συχνά ένα πιο προσωπικό και χαλαρό περιβάλλον, ενώ το δεύτερο είναι συνήθως ένας τρόπος για έναν χρήστη να μοιράζεται πτυχές της επαγγελματικής του ζωής. Μεγάλο μέρος του περιεχομένου στο Twitter έχει έναν συνομιλητικό χαρακτήρα, ενώ το Instagram και το Pinterest βασίζονται κυρίως σε εικόνες για την επικοινωνία μηνυμάτων.

Η απόκτηση του στυλ και το ύφους μιας καμπάνιας δεν είναι μόνο σημαντική για τους στόχους πωλήσεων, αλλά θα την βοηθήσει να αποκτήσει περαιτέρω φήμη. Όμως το αρνητικό στοιχείο της υπόθεσης είναι πως μια εταιρεία δεν διεξάγει σωστή εκστρατεία SMM κινδυνεύει να αποξενώσει το ακροατήριό της και πιθανόν να προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά στο brand name της.

Καρφιτσωμένες αναρτήσεις (Sticky).

Το περιεχόμενο που δημιουργήθηκε ως μέρος μιας επιτυχημένης καμπάνιας SMM αναφέρεται συχνά ως «Sticky» – είναι οι αναρτήσεις που θα συνεχίσουν να εμφανίζονται στις ροές των χρηστών, επειδή παραμένουν αρκετό καιρό στην επικαιρότητα και αναπαράγεται διαρκώς από τους χρήστες, επαναλαμβανόμενα. Ωστόσο, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του SMM προέρχεται από το εύκολα προσβάσιμο και αναγνωρίσιμο ακροατήριό του, το οποίο – με την σωστή πρακτική – μπορεί να μιλάει για μια εταιρεία πολύ καιρό, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της εκστρατείας.

Δεδομένης της σχετικά στενής προσέγγισης της εταιρείας με το στόχο-κοινό της, οποιαδήποτε επιτυχημένη στρατηγική SMM θα βασίζεται στη διαχείριση κοινωνικών σχέσεων με πελάτες (CRM). Αυτή η διαδικασία δέσμευσης με το κοινό για τη συγκέντρωση ανατροφοδοτήσεων και η επεξεργασία παραπόνων παρέχει έναν τρόπο να απομακρυνθεί η στείρα εταιρική εικόνα και να δημιουργηθεί ένας πιο προσωπικός διάλογος με τους πελάτες, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Social media optimisation (SMO) και αναλυτικά στοιχεία.

Όπως και με οποιαδήποτε μορφή μάρκετινγκ μέσω διαδικτύου, καμία στρατηγική SMM δεν μπορεί να σταθεί με αξιοπρέπεια και να ευδοκιμήσει χωρίς αναλύσεις. Οι περισσότεροι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έχουν σήμερα ενσωματωμένα εργαλεία ανάλυσης, οπότε είναι απίστευτα εύκολο να παρακολουθείτε την απόδοση των αναρτήσεων σας.

Για να κατανοήσετε πραγματικά πόσο αποτελεσματικές είναι οι καμπάνιες σας, πρέπει να έχετε ακριβές προφίλ το κοινού που στοχεύετε, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους του στόχου σας, καθώς και κατηγορίες όπως το επάγγελμα και τα ενδιαφέροντα. Το Facebook και το Twitter έχουν ενσωματωμένα εργαλεία που βοηθούν στην κατηγοριοποίηση των χρηστών, παρόλο που υπάρχουν αρκετά δωρεάν εργαλεία εργαλεία τρίτου μέρους, θα σας πρότεινα να εμπιστευτείτε μόνο αξιόπιστα λογισμικά.

Το Social media optimisation (SMO) σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε ορισμένες λέξεις-κλειδιά και φράσεις σε μια καμπάνια για να στοχεύσετε το κοινό πιο αποτελεσματικά. Για παράδειγμα, η χρήση ορισμένων hashtags στο Twitter θα σας βοηθήσει να κατευθύνετε τα tweets στο επιθυμητό κοινό σας. Είναι πολύ παρόμοιο με το SEO, στο οποίο συμπεριλαμβανομένων των λέξεων-κλειδιών και των όρων που είναι δημοφιλείς στο κοινό στο διαδικτυακό, τους βοηθά να βρουν ποιο περιεχόμενο θα έχει περισσότερη ανταπόκριση.

Συμβουλές και κόλπα

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, δεδομένης της αναγκαίας προσαρμογής του περιεχομένου σε ένα συγκεκριμένο κοινό, καμία στρατηγική SMM δεν είναι η ίδια και πρέπει να υλοποιείται ξεχωριστά και μεμονωμένα βήμα – βήμα, επίσης χρειάζεται σταθερός προγραμματισμός για να παραμείνει μία ανάρτηση στην κορυφή των τάσεων. Επιπλέον, θα χρειαστεί επίσης να μην παραβείτε τους περιορισμούς ενός δικτύου κοινωνικής δικτύωσης. Για παράδειγμα, μερικοί ιστότοποι – όπως το Facebook – θα επιτρέψουν σε μια σελίδα να επιτύχει την πλήρη προσέγγισή της μόνο αν πληρώσει για να να προωθήσει μια ανάρτηση.

Όλα αυτά απαιτούν σοβαρότητα και οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να χρησιμοποιούν συχνά αποκλειστικές ομάδες για τα social media που θα συνεργάζονται στενά με το τμήμα μάρκετινγκ για τη δημιουργία περιεχομένου για να μην πάει στράφι ο κόπος, και κατ΄ επέκταση να μην χαθούν οι πολύτιμοι οικονομικοί πόροι που επενδύθηκαν στην επιχείρηση για να προοδεύσει.

Εάν χτίζετε κάτι από το μηδέν, αναμφισβήτητα απαιτείται αρκετός χρόνος για να δείτε απόδοση της επένδυσης σας, οπότε να είστε υπομονετικοί και να μην βιάζεστε.

Διαβάστε επίσης: Η πόλη του μέλλοντος αποτελεί σύμβολο προόδου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας