Έκθεση κατηγορεί κινεζικές εταιρείες για αέριο που καταστρέφει το όζον

Έκθεση κατηγορεί κινεζικές εταιρείες για αέριο που καταστρέφει το όζον

Έκθεση κατηγορεί κινεζικές εταιρείες για αέριο που καταστρέφει το όζον.

Mία ομάδα περιβαλλοντολόγων δημοσίευσε σήμερα (9 Ιουλίου 2018) έκθεση κόλαφος που αναφέρει ότι τα κινεζικά εργοστάσια χρησιμοποιούν παράνομα χλωροφθοράνθρακες που καταστρέφουν το όζον, και μάλιστα πρόσφατα υπήρξε έξαρση του φαινομένου, γεγονός που προβληματίζει ακόμη περισσότερο την επιστημονική κοινότητα.

Η περιβαλλοντική ομάδα φέρει την ονομασία Υπηρεσία Περιβαλλοντική Διερεύνηση (Environmental Investigation Agency) και δήλωσε ότι 18 εργοστάσια σε 10 κινεζικές επαρχίες που εξέτασαν χρησιμοποιούν απαγορευμένους χλωροφθοράνθρακες.

Οι Κινέζοι παραγωγοί και οι έμποροι είπαν στους ερευνητές ότι οι περισσότερες από τις κινεζικές εταιρείες που παράγουν αφρό ως μονωτικό υλικό στον αναπτυσσόμενο τομέα των κατασκευών εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το CFC-11 λόγω της καλύτερης ποιότητας και της χαμηλότερης τιμής τους.

Τα CFC είναι χημικές ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος, την λεπτή αέρια ασπίδα που προστατεύει τη ζωή στη γη από τις επικίνδυνες ηλιακές ακτίνες.

Σύμφωνα με το διεθνώς δεσμευτικό πρωτόκολλο του Μόντρεαλ που υπογράφηκε το 1987, η παραγωγή των CFCs απαγορεύτηκε επίσημα στις αναπτυσσόμενες χώρες το 2010.

Οι κινεζικές αρχές δήλωσαν ότι η χώρα τερμάτισε επιτυχώς τη βιομηχανική πρακτική της χρήσης CFC το 2007. Το υπουργείο περιβάλλοντος της κίνας δεν προέβη σε καμία δήλωση αναφορικά με αυτό το ζήτημα, τουλάχιστον επί του παρόντος.

Ένας εκπρόσωπος μιας εταιρείας που αναφέρεται στην έκθεση δήλωσε ότι η εταιρεία προμηθεύεται CFCs από μη αδειοδοτημένα εργοστάσια που ακολουθούν δόλιες πρακτικές στην Μογγολία και αποκρύπτουν σκοπίμως την ουσία από τα επίσημα στοιχεία κατά την εξαγωγή σε άλλες χώρες.

Άλλες εταιρείες που συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση ανέφεραν ότι οι εταιρείες τους παράγουν την ίδια την ουσία, στα εργοστάσια τους, και μάλιστα έχουν την ικανότητα να παράγουν 40 τόνους CFC ημερησίως, ένα εξωφρενικά μεγάλο νούμερο για τα σημερινά δεδομένα που ισχύει η υποτιθέμενη απαγόρευση.

Οι έμποροι που κατονομάζονται στην έκθεση ανέφεραν επίσης ότι οι κινεζικές εταιρείες εξάγουν τους απαγορευμένους παράγοντες CFC με την εσφαλμένη σήμανση τους ως ενώσεις υδροφθοράνθρακα (HFC) ή ως άλλα χημικά μείγματα.

Δεδομένου του όγκου των εξαγωγών τέτοιων ενώσεων σε άλλες χώρες, κυρίως στην Ασία και τη Μέση Ανατολή, υπάρχει πιθανότητα τα έθνη που έχουν δεσμευθεί να απαγορεύσουν τις CFCs να έχουν εισαγάγει ακούσια αυτές τις απαγορευμένες ουσίες, αναφέρει η έκθεση.

Αν η Κίνα δεν σταματήσει αυτή την παράνομη παραγωγή, θα θέσει σε κίνδυνο τη στιβάδα του όζοντος που είναι δύσκολο να επανέλθει στη φυσική του κατάσταση.

Το CFC-11 είναι επίσης ένας παράγοντας που ενισχύει την κλιματική αλλαγή και την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη, προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα.

Τον Μάιο, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων δημοσίευσε έρευνα που έδειξε ότι η αρνητική δράση του CFC-11 στην ατμόσφαιρα συνεχίζεται ακόμη, υποδηλώνοντας ότι παράγεται κρυφά παρά την παγκόσμια απαγόρευση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας