Η διατροφή του πλανήτη μας με το πέρασμα των καιρών έχει γίνει μια αρκετά δύσκολη διαδικασία, και φυσικά όλοι γνωρίζουμε τα αρνητικά αποτελέσματα της. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κλιματική αλλαγή, την κατάχρηση των γαιών και την εξάντληση των πόρων που υπονομεύουν τα συστήματα διατροφής.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (αγγλικά: Food and Agricultural Organization) των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε σήμερα (28 Νοεμβρίου 2018) ότι πλέον θα εντείνει τις εκκλήσεις του για ορθότερες πολιτικές και αποτελεσματικές τεχνολογίες που θα έχουν την ικανότητα να εξαλείψουν την πείνα στη Γη.
Η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού απαιτεί προμήθειες πιο θρεπτικών τροφίμων και σε προσιτές τιμές, ωστόσο κάτι τέτοιο θεωρείται αντικειμενικά δύσκολο έως ακατόρθωτο με τα σημερινά υπάρχοντα δεδομένα, καθώς οι άνθρωποι έχουν φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων τους για την παραγωγή τροφής.
Περίπου 820 εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται σε όλο τον κόσμο. Το Ινστιτούτο Ερευνών του FAO και του Διεθνούς Ινστιτούτου Επισιτιστικής Πολιτικής δημοσίευσε μια έκθεση με στόχο την επιτάχυνση των προσπαθειών για την επίτευξη μηδενικής πείνας σε όλο τον κόσμο.
Η επισιτιστική ασφάλεια θεωρείται ως ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στον πλανήτη μας που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε προσιτές και επαρκώς θρεπτικές διατροφές για διάφορους λόγους, όπως η φτώχεια.
Εν τούτοις, οφείλουμε να αναφέρουμε πως αυτό το ζήτημα οφείλεται και στους πολέμους, όπως και τις εμφύλιες διαμάχες.
Για παράδειγμα ο πόλεμος στην Υεμένη, όπου χιλιάδες πολίτες έχουν πεθάνει από αεροπορικές επιθέσεις από ένα συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, κρύβει και ένα ένοχο μυστικό. Ο φιλανθρωπικός οργανισμός Save the Children λέει ότι 85.000 παιδιά κάτω των 5 ετών μπορεί να έχουν πεθάνει από την πείνα ή τις ασθένειες εξαιτίας αυτού του πολέμου.
Στο Αφγανιστάν, η μεγάλη ξηρασία και οι εμφύλιες συγκρούσεις έχουν εκτοπίσει περισσότερους από 250.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την UNHCR, την υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ.
Ο Γενικός Διευθυντής του FAO, ο Jose Graziano da Silva σημείωσε ότι ο αριθμός των πεινασμένων και υποσιτισμένων ανθρώπων παγκοσμίως έχει αυξηθεί σε δυσθεώρητα επίπεδα εν αντιθέσει πριν από μία δεκαετία.
Η πείνα μπορεί να είναι ιδιαίτερα αισθητή στην Αφρική, αλλά ο μεγαλύτερος αριθμός υποσιτιζόμενων ανθρώπων ζει στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ανέφερε η έκθεση. Επομένως, οι σωστές πολιτικές και η τεχνολογία είναι τα κλειδιά για τη βελτίωση της κατάστασης.
Ο FAO εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση για τρόφιμα θα σημειώσει ιδιαίτερη άνοδο μετά το 2030 έως το 2050. Οι γεωργοί μπορούν να επεκτείνουν τη χρήση της γης για να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση αυτής της διαφοράς, αλλά αυτό εξαρτάται καθαρά από τους υπάρχοντες περιορισμούς σε μέρη όπως η Ασία και ο Ειρηνικός, αφού η περαιτέρω αστικοποίηση θα δεσμεύσει ακόμη περισσότερο γη που που θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί για τη γεωργία.
Η αύξηση της αγροτικής παραγωγής πέρα από τα βιώσιμα επίπεδα μπορεί να προκαλέσει μόνιμη ζημιά στα οικοσυστήματα, σημειώνει η έκθεση, επειδή συχνά προκαλεί διάβρωση του εδάφους, ρύπανση με τα διάφορα πλαστικά, τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα και την απώλεια βιοποικιλότητας.