ΑρχικήΟχήματαΕλαστικά με βάση το Origami μπορούν να αλλάξουν σχήμα ενώ το όχημα...

Ελαστικά με βάση το Origami μπορούν να αλλάξουν σχήμα ενώ το όχημα κινείται

Μια ομάδα ερευνητών από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και την εταιρεία Hankook Tire and Technology Co. Ltd., έχουν αναπτύξει ένα ελαστικό βασισμένο σε σχεδιασμό origami που επιτρέπει την αλλαγή του σχήματος του ενώ το όχημα κινείται. Η παρούσα ανακάλυψη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Robotics, όπου εκεί περιγράφονται αναλυτικά όλες οι πτυχές αυτού του νέου πρωτοποριακού σχεδιασμού των ελαστικών και πόσο καλά λειτούργησαν κατά την διάρκεια των δοκίμων.

Το Origami είναι μια τέχνη που βασίζεται στην αναδίπλωση χαρτιού για τη δημιουργία ενός συγκεκριμένου σχήματος ή πολλαπλών σχημάτων παράλληλα. Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η τέχνη γεννήθηκε από Ιάπωνες καλλιτέχνες πριν από εκατοντάδες χρόνια, και πλέον έχει γίνει ένα αξιαγάπητο διεθνές χόμπι εκατομμυρίων ανθρώπων ανά την υφήλιο.

Τα τελευταία χρόνια, έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των μηχανικών που έχουν χρησιμοποιήσει σχέδια origami για να δημιουργήσουν χρήσιμα αντικείμενα από πλαστικά και μέταλλα. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές έχουν επινοήσει ένα σχέδιο origami που ονομάζεται waterbomb tessellation – και περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός τροχού που μπορεί να έχει δύο διαμορφώσεις ανάλογα με το πώς χρησιμοποιείται από το άτομο που το χειρίζεται.

Μάλιστα χρήζει ανάξιο αναφοράς το γεγονός ότι οι ερευνητές κατόρθωσαν να επιτύχουν να σχεδιάσουν αυτό τον τύπο ελαστικού σε πολλά και διάφορα μεγέθη – μερικά από τα οποία ήταν τόσο μεγάλα, όσο τα ελαστικά των αυτοκινήτων. Ο σχεδιασμός έχει την θετική ιδιότητα να εναλλάσσεται μεταξύ διαφόρων διαμορφώσεων ενώ φέρει βαρύ φορτίο, και ενώ το όχημα βρίσκεται σε κίνηση.

Για να δοκιμάσουν τις δυνατότητες του σχεδιασμού, δημιούργησαν αρκετούς τροχούς που φορούσαν αυτά τα πρωτοποριακά ελαστικά σε ένα μεγάλο αριθμό οχημάτων. Σε όλες τις περιπτώσεις, αποδείχθηκε περίτρανα πως το κύριο πλεονέκτημα τους ήταν ότι ενώ το όχημα κινούνταν μπορούσε ο οδηγός με το πάτημα ενός κουμπιού να αλλάξει την μορφολογία του τροχού με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς να χρειαστεί να σταματήσει ή να κατέβει κάτω προκειμένου να προβεί σε κάποια χειρωνακτική διεργασία για την πραγματοποίηση του εγχειρήματος.

Εν τούτοις είναι επιτακτική ανάγκη να σημειωθεί πως αυτό το σπουδαίο εγχείρημα της επιστημονικής ομάδας βρίσκεται ακόμη στα αρχικά του στάδια και τα οχήματα που φορούν αυτά τα ελαστικά δεν είναι ακόμη έτοιμα να κινηθούν σε δημόσιους δρόμους με πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας, αλλά η ομάδα πιστεύει ότι τα ελαστικά τους μπορεί κάποια μέρα να χρησιμοποιηθούν σε περίπλοκα περιβάλλοντα, όπως στο φεγγάρι ή τον πλανήτη Άρη.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166