EmDrive: Η Κίνα ισχυρίζεται ότι έχει κατασκευάσει Impossible Engine που δεν χρειάζεται καύσιμο
Η Κίνα έχει καταφέρει να κατασκευάσει τη δική της έκδοση της αμφιλεγόμενης μηχανής “EmDrive”, την οποία είχε δοκιμάσει η Nasa και δήλωσε ότι ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει υπό προϋποθέσεις.
Το EmDrive, γνωστό και ως “Impossible Engine”, είναι ένας κινητήρας που βασίζεται στην τεχνολογία ηλεκτρομαγνητικού διαστήματος, ο οποίος, θεωρητικά, παράγει ώθηση αλλά χωρίς να χρησιμοποιεί καμιά προωθητική ουσία, έτσι δεν αφήνει πίσω ούτε καυσαέρια. Ένα τέτοιο μηχάνημα είναι σχεδόν αδύνατο να λειτουργήσει, λέει ο Nasa λόγω του θεμελιώδους νόμου περί φυσικής που διατηρεί την ορμή.
Το HuffPost, επικαλούμενο ένα βίντεο από τον κρατικό τηλεοπτικό φορέα της Κεντρικής Τηλεόρασης (CCTV) της Κίνας, ανέφερε ότι η Ακαδημία Διαστήματος της Κίνας (CAST) έχει κατασκευάσει με επιτυχία ένα τέτοιο μοντέλο εργασίας.
Το βίντεο του CCTV υποστήριξε ότι όχι μόνο μια ομάδα CAST με επικεφαλής τον Δρ Chen Yue οικοδόμησε ένα πλήρως λειτουργικό μοντέλο αυτού του κινητήρα, αλλά το κατασκεύασε με τη δική του εκδοχή του μηχανήματος.
Σύμφωνα με την έκθεση του HuffPost, η ομάδα του Δρ Yue ήταν σε θέση να παράγει 1,2 χιλιοστογρ. / Κιλό ώθηση σε κενό.
Το EmDrive υιοθετήθηκε από τον βρετανό φυσικό Roger Shawyer, ο οποίος σε συνέντευξή του πέρυσι ανέφερε: “Υπάρχουν πολλές αρμόδιες οργανώσεις σε πολλές χώρες που υποστηρίζουν το έργο μου τα τελευταία χρόνια και πολλά άλλα κράτη, όπως οι Κινέζοι, έχουν αποδείξει ότι ενδιαφέρονται για την παρούσα τεχνολογία, γι ‘αυτό δεν μου προκάλεσε έκπληξη αυτή η είδηση”.
Παρά το γεγονός ότι η Boeing χορήγησε την άδεια της συγκεκριμένης τεχνολογίας στη NASA, το EmDrive συνέχισε να είναι κάτι τόσο μυστήριο που κατάφερε όλη υπόθεση να καταντήσει γελοία, αφού ο καθένας βγαίνει και ισχυρίζεται ότι του κατέβει, διαψεύδοντας τους ανταγωνιστές του.
Σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής, για να μετακινηθεί ένα αντικείμενο, πρέπει να ωθήσει άλλο αντικείμενο προς την αντίθετη κατεύθυνση με την ίδια δύναμη. Συνδέεται στενά με τον τρίτο νόμο του Νεύτωνα που μιλά για πράξεις που έχουν αντίθετες και ίσες αντιδράσεις.
Η Nasa είπε νωρίτερα ότι υπήρχε σκεπτικισμός σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει η μηχανή, διότι δεν θα υπήρχε τίποτα για να εξισορροπηθεί η μεταβολή της ορμής της μηχανής σε περίπτωση επιτάχυνσης, επειδή δεν υπάρχει εξάτμιση.
Ένα διαστημικό σκάφος που τροφοδοτείται από το EmDrive θα μπορούσε, όπως αναφέρθηκε, να περικόψει δραστικά το χρόνο των μεγάλων ταξιδιών, όπως για παράδειγμα στον Άρη, σε μερικές εβδομάδες αντί για χρόνια.
Καθώς δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από την CAST ή την κινεζική κυβέρνηση σχετικά με αυτό το επίτευγμα, έτσι δεν υπάρχει κανένας πραγματικός τρόπος να διαπιστωθεί εάν οι ισχυρισμοί είναι έγκυροι ή όχι.
Εάν είναι πραγματικό, τότε θα μπορούσε, όπως είπε ο Shawyer, να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε. “Οι βιομηχανίες της αεροδιαστημικής πρέπει να καθίσουν και να επανεξετάσουν τα πράγματα.Οι μεγάλες εταιρείες αεροδιαστημικής έχουν σχεδιάσει τα τελευταία τους μεγάλα αεριωθούμενα αεροπλάνα, αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα: ο καθένας θα μπορεί να πετάξει μεγάλα αεριωθούμενα αεροσκάφη για μεταφορές τεράστιων αποστάσεων σε 20 χρόνια και δεν θα να χρειάζονται διαδρόμους είτε”.