Με το δεύτερο εμβόλιο που σχεδιάστηκε για την πρόληψη του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας – τη δεύτερη πιο συχνή μορφή κακοήθους νόσου στο γυναικείο πληθυσμό – ενισχύεται η φαρέτρα των Ελλήνων γιατρών. Μετά το ήδη εμπορικά διαθέσιμο Gardasil, πράσινο φως έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων και το Cervarix που αναμένεται να κυκλοφορήσει στη χώρα σε λίγες εβδομάδες.
Το νέο εμβόλιο δρα κατά των τύπων του ιού HPV 16 και 18, που χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου, καθώς ενοχοποιούνται για την πλειοψηφία των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας μέσω της εμφάνισης προκαρκινικών αλλοιώσεων (τραχηλικές ενδοεπιθηλιακές νεοπλασίες CIN 2 και 3). Την απόφαση έγκρισής του χαιρέτησαν οι ειδικοί που συμμετείχαν στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ερευνας για τις Γενετικές Μολύνσεις και τη Νεοπλασία (Eurogin), που ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο στο Μόντε Κάρλο.
«Η ύπαρξη των δύο εμβολίων είναι ένα σημαντικό βήμα για τις γυναίκες, που δεν επιτρέπεται στην εποχή μας να πεθαίνουν από μια απολύτως προβλέψιμη μορφή καρκίνου», τόνισε ο Τόμας Ράιτ, Καθηγητής Παθολογίας και Διευθυντής του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογικής Παθολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Columbia. Τον τρόπο δράσης του νέου εμβολίου ανέλυσε η Μάργκαρετ Στάνλεϊ, Καθηγήτρια Επιθηλιακής Βιολογίας στο Τμήμα Παθολογίας του Βρετανικού Πανεπιστημίου Cambridge. «Το στοιχείο που το διαφοροποιεί από άλλα εμβόλια είναι πως στο σχεδιασμό του αντί των συνηθισμένων ανοσοενισχυτικών, χρησιμοποιήθηκε το πρωτοποριακό ανοσοενισχυτικό ASO4, το οποίο προκαλεί πιο ισχυρή ανοσολογική απάντηση στον οργανισμό», εξηγεί η Αγγλίδα επιστήμονας εκ των βασικών εισηγητών του Συνεδρίου.
Το ανοσοενισχυτικό είναι συστατικό που προστίθεται στα εμβόλια συνδυασμένο με ένα αντιγόνο, ώστε να διεγείρει την παραγωγή αντισωμάτων στους εμβολιαζόμενους.
Από κλινικές μελέτες προκύπτει ότι με το ASO4 οι συγκεντρώσεις των αντισωμάτων στο αίμα διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα για 5,5 χρόνια, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι η παρεχόμενη προστασία έναντι των καρκινογόνων τύπων του ιού ΗPV 16 και 18 θα διαρκεί πάνω από δύο δεκαετίες. Για το φλέγον θέμα της ασφάλειας μίλησε η Νταϊάν Χάρπερ, Καθηγήτρια Ιατρικής στο Τμήμα Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Οικογενειακής Ιατρικής του Αντικαρκινικού Κέντρου «Norris Cotton» του Dartmouth. «Μέχρι στιγμής δεν έχουν παρουσιαστεί παρενέργειες μείζονος σημασίας και συνεπώς, το εμβόλιο διαθέτει πολύ καλό προφίλ ασφαλείας. Επιπλέον, φαίνεται από τις μελέτες ότι προσφέρει διασταυρούμενη προστασία και από τους επίσης καρκινογόνους τύπους του ιού ΗPV 31 και 45. Αν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν το εμβόλιο θα προστατεύει τις γυναίκες ενάντια στον καρκίνο του τραχήλου σε ποσοστό έως και 90%» επισημαίνει η Νταϊάν Χάρπερ.
Για ποιες ηλικίες ενδείκνυται
Το νέο εμβόλιο, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να χορηγηθεί σε κορίτσια 11 έως 15 ετών (πριν από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής). Η προτεινόμενη ομάδα εμβολιασμού μπορεί να επεκταθεί μέχρι τα 26 έτη, καθώς το εμβόλιο προστατεύει από νέες μολύνσεις όσες εκτέθηκαν στον ιό αλλά τον απέβαλαν από τον οργανισμό τους.
Αυτό συμβαίνει συχνά, αφού από τις σεξουαλικά ενεργές γυναίκες που μολύνονται, ποσοστό 90% θεραπεύεται, καθώς η λοίμωξη υποχωρεί. Οπως τονίζει η Νταϊάν Χάρπερ, δεν χρειάζεται προκαταρκτικός έλεγχος πριν από τον εμβολιασμό, καθώς το εμβόλιο αποδεικνύεται αναποτελεσματικό μόνο σε περίπτωση ταυτόχρονης μόλυνσης από τα στελέχη 16 και 18 (ποσοστό μικρότερο του 1%).