Ένα νέο μοτίβο βοηθά τους επιστήμονες να αντιμετωπίσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.
Οι επιστήμονες βοήθησαν να δοθεί ένας τρόπος για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς μπορούμε να επιτρέψουμε στα φάρμακα να εισέλθουν στον εγκέφαλο και πώς τα καρκινικά κύτταρα το κάνουν να περάσει από το αιματοεγκεφαλικό φραγμό (fortress-like barrier).
Ο εγκέφαλος προστατεύεται από το αιματοεγκεφαλικό φραγμό, ένα φρούριο που προστατεύει τον εγκέφαλο αλλά αποτρέπει επίσης τη θεραπεία των ασθενειών του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων των όγκων του εγκεφάλου.
Ο Δρ Zaynah Maherally και η ομάδα του Πανεπιστημίου του Portsmouth έχουν αναπτύξει ένα μοντέλο που μιμείται το αιματοεγκεφαλικό φραγμό, ανοίγοντας το δρόμο για καλύτερες, πιο αποτελεσματικές και αξιόπιστες δοκιμές φαρμάκων για τη θεραπεία παθήσεων του εγκεφάλου.
Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι αποτέλεσμα μιας αργής και επίπονης έρευνας που ξεκίνησε το 2007, και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό FASEB.
Ο ρόλος του, για την προστασία του εγκεφάλου, καθιστά δύσκολο για τα περισσότερα φάρμακα να λειτουργήσουν ορθά και αποτελεσματικά στον εγκέφαλο για να θεραπεύσουν τους όγκους του εγκεφάλου . Ο Dr Maherally δήλωσε: “Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός είναι εντυπωσιακά πολύπλοκος και δύσκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί από τους επιστήμονες.
“Είναι μια δυναμική δομική, φυσιολογική και βιοχημική οχύρωση που ουσιαστικά προστατεύει τον εγκέφαλο με την παροχή πολλαπλών στρωμάτων πανοπλίας, σταματώντας την είσοδο των μορίων στο εγκέφαλο. Είναι εξαιρετικά επιλεκτική σε ό, τι επιτρέπει ή όχι.
“Σε ένα άτομο με εγκεφαλική νόσο όπως ο όγκος του εγκεφάλου ή άλλες νευρολογικές παθήσεις όπως η νόσος του Πάρκινσον, η άνοια ή οι τραυματισμοί στο κεφάλι, οι εντυπωσιακά πολύπλοκες αμυντικές εργασίες δυσχεραίνουν το έργο των ιατρών και των επιστημόνων που προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο δυνατό, το οποίο στη συνέχεια πιθανόν ή θα αποδειχθεί σωτήριο για τον ασθενή παρατείνοντας τη ζωή του ή το ακριβώς αντίθετο.
Ένας κοινός τρόπος για τους ιατρούς που αποκτούν σήμερα πρόσβαση στον εγκέφαλο είναι η χρήση αντλίας για τη χορήγηση φαρμάκων στον εγκέφαλο χρησιμοποιώντας έναν καθετήρα, παρακάμπτοντας τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.
Ο κύριος στόχος των ερευνητών ήταν να αναπτυχθεί ένα 3-D, ανθρώπινο, αναπαραγώγιμο και αξιόπιστο μοντέλο του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, χρησιμοποιώντας ανθρώπινα κύτταρα, προκειμένου να προσομοιωθεί καλύτερα ο φραγμός του ανθρώπινου εγκεφαλικού αίματος για τη μελέτη ασθενειών και θεραπειών.
Πολλοί ερευνητές χρησιμοποιούν μη ανθρώπινα ζωικά κύτταρα για να κατασκευάσουν μοντέλα αιματοεγκεφάλου με τα οποία θα διερευνήσουν τον καρκίνο του εγκεφάλου και θα παραδώσουν φάρμακα στον εγκέφαλο.
Τα ζωικά μοντέλα έχουν βασιστεί μέχρι σήμερα, καθώς δεν υπήρχε μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση και η πρόσβαση σε ανθρώπινο ιστό για έρευνα μπορεί να είναι δύσκολη.
Ο καθηγητής Geoff Pilkington, επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου εγκεφάλου εγκεφάλου της Σχολής Φαρμακευτικής και Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου, είναι ενθουσιασμένος με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο μοντέλο του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, χαρίζοντας ελπιδοφόρα μηνύματα για τη μελέτη ασθενειών του εγκεφάλου.
Είπε: “Πρόκειται για το πρώτο πραγματικό 3-D μοντέλο αιματοεγκεφαλικό φραγμού και είναι πολύ σημαντικό στον τομέα μας”.
Η έρευνα μας δίνει τα εχέγγυα να διερευνήσουμε περαιτέρω στοιχεία για να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο οι καρκίνοι μεταστατώνουν από το στήθος και τον πνεύμονα στον εγκέφαλο, καθώς και την αξιολόγηση της χορήγησης φαρμάκων νανοσωματιδίων και την δημιουργία ευκαιριών για τη δημιουργία προσωρινών ανοιγμάτων στο φράγμα ώστε να επιτρέπεται στα φάρμακα να διέρχονται στον εγκέφαλο.
Ο Δρ Maherally δήλωσε: «Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να φτάσουμε σε αυτό το στάδιο και πιστεύουμε ότι αυτό το μοντέλο θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό στα πειραματόζωα που χρησιμοποιούνται σε τέτοιες μελέτες και θα μειώσει το χρόνο που χρειάζεται για να καταστεί ένα ελπιδοφόρο θεραπευτικό μέσο σε κλινικές δοκιμές».