Το Twitter κατάργησε 299.649 λογαριασμούς που συνδέονται με την τρομοκρατία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017.
Το Twitter Inc, δήλωσε ότι οι εσωτερικοί έλεγχοι της επέτρεψαν να εξαλείψει λογαριασμούς που χρησιμοποιούνται για την «προώθηση της τρομοκρατίας», θέλοντας να ανταποκριθεί στα αιτήματα της Αμερικανικής κυβέρνησης, ούτως ώστε να λάβει δράση απέναντι σε αυτό το κακό φαινόμενο.
Οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πιέζουν τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης ενημέρωσης, όπως το Twitter, το Facebook Inc και το Google Alphabet Inc, για να πολεμήσουν σκληρότερα από ότι στο παρελθόν την διαδικτυακή προώθηση των τρομοκρατικών ενεργειών, ιδίως τις βίαιες ισλαμικές ομάδες που υπόκεινται στο ISIS.
Το Twitter δήλωσε ότι είχε αφαιρέσει 299.649 λογαριασμούς κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους που ήταν άμεσα συνυφασμένοι με την τρομοκρατία, το οποίο όμως γνώρισε μία μείωση της τάξεως του 20% συγκριτικά με τους προηγούμενους έξι μήνες, αν και δεν έδωσε καμία εξήγηση για αυτήν την πτωτική τάση. Τα τρία τέταρτα των λογαριασμών αυτών αναστέλλονται πριν καν ο χρήστης στείλει το πρώτο του μήνυμα
Ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Amber Rudd, έκανε μια επίσκεψη στη Silicon Valley τον περασμένο μήνα, ζητώντας από το Facebook, τη Microsoft, το Twitter και το YouTube να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την κατάργηση περιεχομένου που υποστηρίζει την ρητορική μίσους και πιθανόν να έχουν άμεση σχέση με τις τέσσερις επιθέσεις στη Βρετανία.
“Οι τρομοκράτες πρέπει να αντιμετωπίζονται με ακόμη πολύ πιο σκληρό τρόπο. Το διαδίκτυο είναι το κύριο εργαλείο πρόληψης και αν το χρησιμοποιήσουμε καλύτερα θα κόψουμε τον ομφάλιο λώρο που συνδέεται με ετούτα τα άτομα”, ανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump σε tweet την περασμένη Παρασκευή μετά από την βομβιστική επίθεση σε τρένο στο Λονδίνο.
Λιγότερο από το 1% αναστολής των λογαριασμών οφείλονται σε κυβερνητικά αιτήματα, δήλωσε το Twitter, ενώ το 95% ήταν χάρη στις εσωτερικές προσπάθειες της εταιρείας να καταπολεμήσει το ριζοσπαστικό περιεχόμενο με “ιδιόκτητα εργαλεία”, από 74% που ήταν τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα πάντα με την τελευταία έκθεση διαφάνειας που διεξάγεται δύο φορές το χρόνο.
Το Twitter ορίζει την “προώθηση της τρομοκρατίας” ως ενεργή ενθάρρυνση ή προώθηση της βίας “που συνδέεται με διεθνώς αναγνωρισμένες τρομοκρατικές οργανώσεις”.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ανακοινώσεων από τις κυβερνήσεις αφορούσε την «καταχρηστική συμπεριφορά», η οποία περιλαμβάνει βίαιες απειλές, παρενόχληση, συμπεριφορά μίσους και πλαστοπροσωπία.
Το Twitter δήλωσε ότι έχει αφαιρέσει 935.897 λογαριασμούς για την προώθηση της τρομοκρατίας μεταξύ 1 Αυγούστου 2015 και 30 Ιουνίου φέτος.
Η γνωστή πλατφόρμα εξήγησε ότι από το Μάιο έως τις 30 Ιούλίου είχε 328 εκατομμύρια μέσους μηνιαίους ενεργούς χρήστες κατά τους τρεις μήνες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της αυστηρής νομοθεσίας που εφάρμοσε απειλεί τις επιχειρήσεις διαδικτύου σχετικά με το παράνομο περιεχόμενο αν δεν εντείνουν τις προσπάθειές τους για ορθότερη αστυνόμευση θα έχουν σοβαρά μπλεξίματα.
Το Twitter δήλωσε ότι έλαβε περίπου 3% περισσότερα νομικά αιτήματα και δικαστικές εντολές για την κατάργηση περιεχομένου που δημοσιεύτηκαν από χρήστες το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους από ό, τι κατά τους τελευταίους έξι μήνες του 2016.
Περίπου το 90% αυτών των αιτημάτων κατάργησης προέρχεται από την Τουρκία, τη Ρωσία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Η έκθεση για τη διαφάνεια έδειξε ότι η Τουρκία ήταν η πιο ενεργή χώρα στην αναζήτηση της κατάργησης του περιεχομένου, αντιπροσωπεύοντας το 45% όλων των αιτήσεων παγκοσμίως.
Το Twitter δήλωσε ότι έλαβε οκτώ αιτήματα από τις κυβερνήσεις για να καταργήσει περιεχόμενο που δημοσιεύτηκε από δημοσιογράφους και ειδησεογραφικούς οργανισμούς κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, αλλά δεν έδρασε σε κανένα από αυτά “λόγω του πολιτικού και δημοσιογραφικού τους χαρακτήρα”.
Από τις οκτώ, οι πέντε ήταν δικαστικές αποφάσεις ή άλλες νομικές απαιτήσεις από την Τουρκία, οι οποίες παραγγέλλουν στο Twitter να αποσύρει περιεχόμενο από δημοσιογράφους ή ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Η Τουρκία κρατούσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των δεκάδων δημοσιογράφων, μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα τον περασμένο Ιούλιο. Η καταστολή από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εδώ και χρόνια προσπαθεί να εξουδετερώσει αυτό που βλέπει ως παράνομη διαδικτυακή δραστηριότητα, έχει φέρει σε δύσκολο σημείο τις σχέσεις του με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.
Το Twitter δήλωσε ότι υπέβαλε νομικές αντιρρήσεις σε δικαστικές αποφάσεις που αφορούσαν Τούρκους δημοσιογράφους και ειδησεογραφικά πρακτορεία όπου ήταν δυνατόν, αλλά κανένας από αυτούς δεν επικράτησε.