Ένα τεράστιο ραδιοτηλεσκόπιο στον Καναδά παρακολουθεί την ιστορία επέκτασης του σύμπαντος.
Ένα ολοκαίνουριο ραδιοτηλεσκόπιο στον Καναδά μόλις άρχισε να ψάχνει για ψηφιοποιημένα σήματα που μπορούν να βοηθήσουν τα όργανα να μετρήσουν την επέκταση του σύμπαντος. Το τηλεσκόπιο που ονομάζεται Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experimen, ή απλά CHIME, χρησιμοποιεί τα ψηφιοποιημένα σήματα που συλλέγει για να δημιουργήσει έναν τρισδιάστατο χάρτη πυκνότητας υδρογόνου για να μετρήσει την επέκταση του σύμπαντος, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του CHIME.
Το τηλεσκόπιο αναπτύχθηκε με τη συνεργασία 50 επιστημόνων από τα κορυφαία πανεπιστήμια, όπως το: University of British Columbia, το McGill University, το Πανεπιστήμιο του Τορόντο και το Dominion Radio Astrophysical Observatory. Αυτά και άλλα πανεπιστήμια από όλη τη Βόρεια Αμερική θα δουλέψουν μαζί με το τηλεσκόπιο και τα δεδομένα που συλλέγει.
Αρχικά το τηλεσκόπιο σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση υδρογόνου, αλλά το σχέδιο κατέληξε να είναι το ιδανικότερο για τη συλλογή εκρήξεων που συνέβησαν κατά το παρελθόν ή πριν μόλις λίγα δευτερόλεπτα. Το τηλεσκόπιο μπορεί να παρακολουθεί σύντομα ραδιοφωνικά σήματα και είναι ιδανικό για την παρακολούθηση παλμικών συχνοτήτων.
Ξεκίνησε τη συλλογή δεδομένων την Πέμπτη, αλλά είναι άγνωστο πότε θα καταγράψει την πρώτη γρήγορη έκρηξη. Είναι τυχαίες και δύσκολο να προβλεφθούν, αλλά οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν καν από πού προέρχονται. Ο στόχος του CHIME είναι να παρακολουθεί ένα μεγάλο κύμα ουράνιων εκρήξεων την ώρα που συμβαίνουν. Καθώς η Γη στρέφεται, το τηλεσκόπιο θα εκτεθεί σε μεγαλύτερο μέρος του νυχτερινού ουρανού, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να καταγράψει μερικές έως δώδεκα γρήγορες εκρήξεις σε μια νύχτα.
Εκτός από τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις γρήγορες ραδιοφωνικές εκρήξεις, το CHIME θα εξετάσει επίσης το αέριο υδρογόνου στους άλλους γαλαξίες που επηρεάστηκαν από τη σκοτεινή ενέργεια του σύμπαντος. Η τεχνική χαρτογράφησης έντασης του υδρογόνου θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία του χάρτη της κατανομής της ύλης, η οποία είναι γρήγορη και επιτρέπει τη συλλογή πολλών δεδομένων με τη μία.