ΑρχικήΛογισμικάΛογισμικό μπορεί να βρει τη σεξουαλική προτίμηση των ανθρώπων

Λογισμικό μπορεί να βρει τη σεξουαλική προτίμηση των ανθρώπων

Λογισμικό μπορεί να βρει τη σεξουαλική προτίμηση των ανθρώπων, όμως το θέμα εγείρει αρκετές ανησυχίες όσον αφορά το ηθικό κομμάτι της υπόθεσης, διότι η κακόβουλη χρήση του μπορεί να διασύρει τον κόσμο στον κοινωνικό του περίγυρο.

Η τεχνολογία ανίχνευσης προσώπου χρησιμοποιείται συνήθως για τον εντοπισμό ατόμων με σκοπό την πρόληψη του εγκλήματος ή ως μια μέθοδο βιομετρικής ασφάλειας. Αλλά ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο Stanford – με τίτλο απλά “Τα βαθιά νευρωνικά δίκτυα είναι πιο ακριβή από τον άνθρωπο για την ανίχνευση σεξουαλικού προσανατολισμού από τις εικόνες του προσώπου” – δείχνει ότι θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό της σεξουαλικότητας των ανθρώπων.

Χρησιμοποιώντας AI και βαθιά νευρωνικά δίκτυα, έχουν αποδειχθεί ότι οι αλγόριθμοι έχουν πολύ καλύτερη προσέγγιση στο συγκεκριμένο θέμα από τους ανθρώπους. Με δείγμα πάνω από 35.000 φωτογραφίες, το σύστημα ήταν σε θέση να προσδιορίσει σωστά αν τα άτομα ήταν ομοφυλόφιλα ή ετεροφυλόφιλα με εκπληκτική ακρίβεια – 81% των ανδρών και 74% των γυναικών. Ενώ από τη μία πλευρά τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, υπάρχουν και ηθικές ανησυχίες.

Η ικανότητα του συστήματος να εντοπίζει σωστά τους ομοφυλόφιλους άνδρες και τις γυναίκες είναι σημαντικά καλύτερη από το κανονικό ποσοστό πρόβλεψης για τον άνθρωπο. Η ανθρώπινη εκτίμηση αποδείχθηκε ότι απέφερε ποσοστό επιτυχίας περίπου 61% για τους άνδρες και 54% για τις γυναίκες. Η έρευνα από τον Michal Kosinski και του Yilun Wang δείχνει ότι η AI είναι σε θέση να ανακαλύψει τις λεπτές διαφορές στη δομή του προσώπου ανάμεσα σε ομοφυλόφιλους και στους ετεροφυλόφιλους ανθρώπους.

Η έκθεση, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα Journal of Personality and Social Psychology και δημοσιοποιήθηκε επίσης στο Open Science Framework , χρησιμοποίησε εικόνες διαθέσιμες στο κοινό από έναν ιστοχώρο, όμως προέκυψε- το πρώτο από τα ηθικά ζητήματα που κάποιοι μπορεί να εντοπίσουν στην έρευνα, δηλαδή η εχεμύθεια και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα στοιχεία.

Χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι λογισμικού που ονομάζεται VGG-Face, και από τη στιγμή που θα μπουν φωτογραφίες ξεκινά να λειτουργεί ο αλγόριθμος, ο οποίος έχει την ικανότητα να κάνει ορθή πρόβλεψη της σεξουαλικότητας (η οποία στη συνέχεια συγκρίθηκε με τον σεξουαλικό προσανατολισμό που δηλώθηκε στην ιστοσελίδα ). Ο Economist εξηγεί:

Όταν εμφανίζεται μια φωτογραφία καθενός από έναν ομοφυλόφιλο και ετεροφυλόφιλο άνθρωπο, και οι δύο επιλεγμένοι τυχαία, το μοντέλο διακρίνει μεταξύ τους σωστά 81% . Όταν παρουσιάστηκαν πέντε φωτογραφίες από κάθε άνθρωπο, αποδόθηκε σωστά η σεξουαλικότητα στο 91%. Το μοντέλο εμφανίστηκε χειρότερο με τις γυναίκες, πέφτοντας σωστά στις προβλέψεις του κατά 71% και μετά από πέντε φωτογραφίες 83% Και στις δύο περιπτώσεις, το επίπεδο απόδοσης ξεπερνά κατά πολύ την ανθρώπινη ικανότητα να κάνει αυτή τη διάκριση. Χρησιμοποιώντας τις ίδιες εικόνες, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αγγίξουν το 61% για τους άνδρες και 54% για τις γυναίκες. Αυτό ευθυγραμμίζεται με την έρευνα που υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να καθορίσουν τη σεξουαλικότητα από τα πρόσωπα απλώς από τύχη.

Αυτό ακούγεται σαν ένα εντυπωσιακό ποσοστό ακρίβειας, αλλά το σύστημα είναι λανθασμένο. Το υψηλό ποσοστό επιτυχίας επιτυγχάνεται μόνο όταν συγκρίνουμε εικόνες δύο ανδρών όταν ένας από αυτούς είναι γνωστός ως γκέι. Σε δοκιμές “πραγματικού κόσμου” όπου η αναλογία ομοφυλόφιλων προς straight άτομα είναι πολύ χαμηλότερη, η ακρίβεια μειώθηκε δραματικά. Το σύστημα ήταν, ωστόσο, σε θέση να επιλέξει με ακρίβεια 90% ανάμεσα από 10 προσωπικότητες που ήταν σίγουρα ομοφυλόφιλοι.

Ενώ η έρευνα έδειξε ότι είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν χαρακτηριστικά όπως η μορφή της μύτης, το μέτωπο και το μήκος της γνάθου (που παρουσιάζουν, στη διατύπωση του εγγράφου “χαρακτηριστικά άτυπων φύλων”) για να καθορίσουν με κάποια ακρίβεια τη σεξουαλικότητα, οι συγγραφείς εκδίδουν μια προειδοποίηση:

Είναι σημαντικό να προειδοποιήσουμε τους αναγνώστες μας κατά της παρερμηνείας ή της υπερβολικής ερμηνείας των ευρημάτων αυτής της μελέτης. Πρώτον, το γεγονός ότι τα πρόσωπα των ομοφυλοφίλων και των λεσβιών είναι, κατά μέσον όρο, άτυπες μεταξύ των φύλων, δεν σημαίνει ότι όλοι οι ομοφυλόφιλοι είναι πιο θηλυκοί από όλους τους ετεροφυλόφιλους άνδρες ή ότι δεν υπάρχουν ομοφυλόφιλοι με εξαιρετικά αρσενικά χαρακτηριστικά προσώπου στην περίπτωση των λεσβιών). Οι διαφορές στη θηλυκότητα που παρατηρήθηκαν σε αυτή τη μελέτη ήταν λεπτές, εξαπλωμένες σε πολλά χαρακτηριστικά του προσώπου και εμφανή μόνο όταν εξετάζονταν μέσες εικόνες πολλών προσώπων. Δεύτερον, τα αποτελέσματά μας δεν δείχνουν καθόλου ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός μπορεί να προσδιοριστεί από τα πρόσωπα των ανθρώπων.

Έπειτα, υπάρχει η ανησυχία ότι μια τέτοια τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά. Αυτό είναι κάτι που οι συγγραφείς γνωρίζουν και αγγίζουν στο έγγραφο:

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αναρωτιούνται εάν τέτοια ευρήματα πρέπει να δημοσιοποιηθούν. Συμμεριζόμαστε αυτήν την ανησυχία. Ωστόσο, καθώς οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες φαίνεται ότι ήδη αναπτύσσουν ταξινομητές βάσει προσώπου με στόχο την ανίχνευση προσωπικών χαρακτηριστικών (Chin & Lin, 2017, Lubin, 2016), υπάρχει επείγουσα ανάγκη να γίνουν γνωστοί οι κίνδυνοι για τη χάραξη πολιτικής στο ευρύ κοινό και τις ομοφυλοφιλικές κοινότητες που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα. Η καθυστέρηση ή η εγκατάλειψη της δημοσίευσης αυτών των ευρημάτων θα μπορούσε να στερήσει από τα άτομα την ευκαιρία να λάβουν προληπτικά μέτρα και τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής, την ικανότητα εισαγωγής νομοθεσίας για την προστασία των ανθρώπων. Επιπλέον, αυτό το έργο δεν προσφέρει κανένα πλεονέκτημα σε όσους μπορούν να αναπτύσσουν αλγορίθμους ταξινόμησης, εκτός από την έμφαση στις ηθικές συνέπειες της εργασίας τους.

Χρησιμοποιήσαμε ευρέως διαθέσιμα εργαλεία και μεθόδους που είναι γνωστές στους επαγγελματίες των υπολογιστών. Δεν δημιουργήσαμε ένα εργαλείο που εισβάλλει στην ιδιωτική ζωή, αλλά μάλλον έδειξε ότι οι βασικές και ευρέως χρησιμοποιούμενες μέθοδοι δημιουργούν σοβαρές απειλές για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Ελπίζουμε ότι τα ευρήματά μας θα ενημερώσουν το κοινό και τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής και θα τους εμπνεύσουν να σχεδιάσουν τεχνολογίες για καλό σκοπό.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166