ΑρχικήΨυχαγωγίαMovies-seriesΈνας Βέγγος για όλες τις δουλειές (1970 ταινία)

Ένας Βέγγος για όλες τις δουλειές (1970 ταινία)

Σε μια υπέροχη πόλη – κατά προτίμηση γεμάτη τσιμεντένιες πολυκατοικίες -, με υπέροχους δρόμους –γεμάτους αυτοκίνητα και καυσαέριο-, και σε μια ακόμη πιο υπέροχη γειτονιά –η φτώχεια το κύριο χαρακτηριστικό της- επιλέγει να παρουσιάσει την δική του ιστορία το 1970 ο Ντίνος Κατσουρίδης, βασισμένος στο σενάριο του ιδίου αλλά και του Ναπολέοντος Ελευθερίου. Το κλασσικό ρωμαίικο φιλότιμο βρίσκει απλοϊκό αντίκρισμα στο πρόσωπο του Θανάση Βέγγου στην ταινία «Ένας Βέγγος για όλες τις Δουλειές». Η φωτογραφία είναι του Συράκου Δανάλη και η μουσική του Μίμη Πλέσσα ενώ η ιδέα στην οποία στηρίζεται η ταινία ανήκει στον Ν. Επιτροπάκη.

Φαρσοκωμωδία που για πολλοστή φορά στηρίζεται πάνω στην εικόνα που δημιούργησε και υπεράσπισε με την καριέρα του ο Θ. Βέγγος. Αυτήν του καλού, αγαθού ανθρώπου που αναγκάζεται να αλλάζει διαρκώς δουλειές καθώς η τιμιότητά του δεν του επιτρέπει να στεριώσει σε καμία. Ο Θανάσης Χατζηκαραθανάσης ( Θανάσης Βέγγος) ένας καλόκαρδος και τίμιος μεροκαματιάρης προσπαθεί να σταδιοδρομήσει σε κάποιο επάγγελμα μα η τιμιότητα του αποδεικνύεται εμπόδιο. Η καρδιά του παράλληλα είναι δοσμένη σε ένα κορίτσι της γειτονιάς του, την Ανθούλα (Αιμιλία Υψηλάντη) η οποία όμως έχει ήδη δώσει την δική της καρδιά στον Λευτέρη. Τον Λευτέρη που της τον πήρε η θάλασσα, της τον έδωσε πάλι πίσω όμως αφήνοντας την αγκαλιά του Θανάση άδεια.

Μαζί με τον Βέγγο, στους δεύτερους ρόλους, οι: Αλέκος Τζανετάκος (Φώτης, ο φίλος και συμπαραστάτης του Θανάση στα σχέδια του, στα σχέδια για να σκορπίσει το γέλιο σε αυτούς που αγαπά), Τάκης Μηλιάδης (ο κος Καραμουτζούφλης, απατεώνας και εκμεταλλευτής της ανθρώπινης ανάγκης για εξασφάλιση), καθώς και η Γκιζέλα Ντάλι, Περικλής Χριστοφορίδης και ο Ανδρέας Μπάρκουλης.

Ο ήρωάς μας είναι ένα μάλλον απλοϊκός ήρωας που αντιλαμβάνεται τον κόσμο μέσα από την αντίθεση του καλού και του κακού και αυτή παραμένει και η προσέγγιση του Ντίνου Κατσουρίδη ο οποίος περιορίζεται στο να “κεντράρει” πάνω στον λαοφιλή ήρωα που ταυτίστηκε πολύ εύκολα με τον αεικίνητο και καλόκαρδο Ρωμιό. Τον ρωμιό που θεωρεί ότι καμία δουλειά δεν είναι ντροπή, τον ρωμιό που αγαπά τα καθαρά και σταράτα λόγια (και πράγματα), τον ρωμιό που ξέρει ότι το φιλότιμο είναι αυτό που θα τον δικαιώσει στο τέλος. Απλά πράγματα. Καθόλου πολύπλοκα και αρκετά αναχρονιστικά, στον αντίποδα όμως, συχνά ανακουφιστικά. Οι ήρωες του Βέγγου συχνά δημιουργούν στον θεατή ένα αίσθημα ανακούφισης ακριβώς επειδή διαθέτουν ένα ένστικτο που τους οδηγεί σε σταθερές αξίες. Οι ήρωές του δεν στήνουν καμιά παγίδα, δεν είναι κακοπροαίρετοι αντιθέτως συχνά πέφτουν θύματα πιο επιτηδείων και είναι η ακεραιότητα του χαρακτήρα τους αυτή που τους βοηθά να ξεπερνούν τις καταστάσεις αλώβητοι.

Το χιούμορ στην ταινία εντοπίζεται όχι μόνο στην ίδια την φιγούρα του Θανάση αλλά και σε ατάκες και λόγια ή επιγραφές που παρουσιάζονται σε κάθε σεκάνς. Η ειρωνεία στα λόγια του Ανδρέα Μπάρκουλη, εκφωνητή και αφηγητή της ταινίας, η ταμπέλα «ΟΙΝΟΜΑΓΕΙΡΙΟΝ ΤΙΜΙΟΤΗΣ» και από κάτω το όνομα Ν.Χατζηνταβέλης να παραπέμπει στον λήσταρχο Νταβέλη ίδιο και απαράλλαχτο με τον μαγαζάτορα, ‘κτηματικές επιχειρήσεις η θεία πρόνοια’, πρόνοια που γεμίζει τις τσέπες ενός απατεώνα όμως. Ακόμα και η επιλογή της μουσικής επένδυσης «πετραδάκι πετραδάκι το τσαρδάκι το έχτισα» ενώ αναφέρεται σε οικόπεδα που δεν υπήρξαν ποτέ και σε μια εταιρεία απάτη, ή το «άνοιξε πέτρα» όταν τα όνειρα του Θανάση για τη χαμένη του αγάπη σβήνουν, καταδεικνύουν τα απλοϊκά όπλα που χρησιμοποιεί το είδος της φάρσας για να γίνει ξεκάθαρο και αντιληπτό από κάθε θεατή.

Βεβαίως, τελικά ο Θανάσης κάνει όλον τον κόσμο να γελά υιοθετώντας το στυλ και την φιγούρα του πολυμήχανου καραγκιόζη εκτός από την αγαπημένη του Ανθούλα που είναι γι αυτόν ‘…και άνθρωπος μου και γειτονάκι μου και αδελφή μου και τα πάντα…να την κάνω να γελάσει θέλει…’ εκεί τον λόγο παίρνει ο εκλεκτός της καρδιά της που μόνο εκείνος κατορθώνει να φέρει το χαμόγελο στα χείλη της.

Η ταινία μοιάζει να είναι ένας συνδιασμός των απολύτως βασικών στοιχείων της αμερικανικής φάρσας με το ντόπιο γέλιο και όλα αυτά χωρίς δομή και με ένα σενάριο άνευ απαιτήσεων.

Ένας Βέγγος για όλες τις Δουλειες λοιπόν αντεπιτίθεται σκορπίζοντας γέλιο και καλοσύνη και φυσικά μοιράζοντας απλόχερα την ατάκα ‘καλέ μου άνθρωπε!!!’ Καλοί μου αναγνώστες και λάτρεις του Θ.Β. η ταινία είναι μια από τις πολλές αυτού του είδους του Θ. Βέγγου και φυσικά μια από αυτές που αγαπούν τόσο οι μικροί θεατές όσο και όλοι αυτοί που νιώθουν στην θέση του ήρωα μας. Ενός ήρωα που τρέχει, τρέχει για να πιάσει το όνειρο. Αν είστε ανάμεσα τους , καλή συνέχεια στον δικό σας αγώνα και …καλή διασκέδαση!!!!!!!

  • Βαθμολογία: 4/10
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166