ΑρχικήHow toΟικονομική διαχείριση, πως να μειώσετε τις δαπάνες στα έξοδα σας

Οικονομική διαχείριση, πως να μειώσετε τις δαπάνες στα έξοδα σας

Οι περισσότεροι άνθρωποι από τη φύση τους είναι υλιστές και αρέσκονται διαρκώς να ξοδεύουν τα λεφτά τους σε ανούσια πράγματα, ωστόσο μία τέτοια συμπεριφορά μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση τον οποιοδήποτε άνθρωπο, ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης, πεποιθήσεων και επίπεδο μόρφωσης, προφανώς γιατί τα χρήματα που έχει ο καθένας στην κατοχή του δεν είναι απεριόριστα και σίγουρα κάποια στιγμή θα τελειώσουν.

Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ό,τι εφόσον υπάρξει οικονομική δυσχέρεια, και ξεκινήσουν τα δανεικά από συγγενείς, φίλους ή ακόμη και από τράπεζα, μπορεί να συσσωρευτεί ένα υπέρογκο χρέος που σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ πιθανόν να μην είναι διαχειρίσιμο, και όπως γίνεται αντιληπτό μετά αρχίζουν οι μπελάδες, διότι η υποχρέωση αποπληρωμής του δανείου θα ακολουθεί το εκάστοτε άτομο εσαεί, έως ότου ξεχρεώσει, εκτός και αν δηλώσει πτώχευση.

Σε γενικές γραμμές, όλα αρχίζουν από την οικονομική παιδεία που έχει ο καθένας, δηλαδή να προβαίνει σε ορθή οικονομική διαχείριση των χρημάτων και των εξόδων που έχει.

Εάν για παράδειγμα ένα άτομο έχει μισθό 600 ευρώ το μήνα και δαπανά όλα τα χρήματα του μέσα σε λίγες μέρες, μετά που λάβει το μισθό του, είναι λογικό πως για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του κατά τις επόμενες εβδομάδες θα αναγκαστεί, είτε να ζητήσει δανεικά, είτε να την περάσει με ψωμί και αλάτι έως ότου λάβει τον επόμενο μισθό.

Εν ολίγοις είναι μία δυσάρεστη κατάσταση που δεν αρέσει σε κανέναν, αλλά δυστυχώς συμβαίνει συχνά σε πολλούς συμπολίτες μας μέσα στην κοινωνία, ακόμα και στους πιο εγκρατείς ανθρώπους που λόγω δυσμενών συγκυριών δεν κατόρθωσαν να κινηθούν σε λογικά πλαίσια.

Παρακάτω θα σας αναλύσω τις ουσιαστικές πτυχές της οικονομικής διαχείρισης, τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και για τα νοικοκυριά, όμως για να μην τρέφουμε αυταπάτες, για να επιτευχθεί τούτος o σκοπός, απαιτείται ο ενδιαφερόμενος να καταβάλει τεράστια προσπάθεια, παλεύοντας με πειρασμούς. Μην ξεχνάτε πως το όλο ζήτημα έχει να κάνει καθαρά με τον ψυχολογικό παράγοντα.

Το κυριότερο από όλα είναι να έχει διάρκεια αυτή η μεθοδολογία, και να μη γίνεται αποσπασματικά ή μόνο, όταν έρχονται τα δύσκολα και στενεύουν τα περιθώρια, διαφορετικά θα είστε καταδικασμένοι να ζείτε κάτω από αντίξοες οικονομικές συνθήκες.

Οικονομική πειθαρχία

Κατά το παρελθόν έχουν διεξαχθεί άπειρες ακαδημαϊκές έρευνες αναφορικά με την οικονομική πειθαρχία των ατόμων μέσα στην κοινωνία, και όλες λίγο – πολύ λένε το ίδιο πράγμα, αλλά με διαφορετικά λόγια, δηλαδή για να μπορέσει κάποιος να αποφύγει τις δυσάρεστες οικονομικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου των χρεών, είναι απαραίτητο να του γίνει βίωμα η πειθαρχία, και να πορεύεται κατά αυτόν τον τρόπο, ακόμη κι αν έχει τεράστια περιουσία.

Άλλωστε η οικονομική παιδεία διδάσκεται στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού πολιτισμού, ήδη από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου, με την προοπτική, όταν οι πολίτες της εκάστοτε χώρας ενηλικιωθούν να γίνουν υπεύθυνοι άνθρωποι εντός της κοινωνίας.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό οφείλεται στο γεγονός πως όταν η πλειοψηφία των πολιτών μιας χώρας έχει μεγάλο χρέος προς τις τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τότε αυτόματα τούτο το χρέος συμπεριλαμβάνεται και στις οικονομικές ζημιές της χώρας, αφού τα περισσότερα εξ αυτών θεωρούνται μη εξυπηρετήσιμα και κόκκινα δάνεια που δεν πρόκειται ποτέ να πληρωθούν, λόγω αδυναμίας του οφειλέτη, και έχει ως αρνητική συνέπεια, όταν θα συσσωρευτούν αυτά τα κόκκινα δάνεια σε υπέρμετρο βαθμό, η τράπεζα θα χρειάζεται ανακεφαλοποίηση, διαφορετικά θα κλείσει. Μία ιδιαίτερα γνωστή κατάσταση για το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.

Τώρα, όσον αφορά την οικονομική πειθαρχία, θα σας παραθέσω ένα λαμπρό παράδειγμα που συμβαίνει κατά κόρον στις βορειοευρωπαϊκές χώρες, φερειπείν, όσοι από εσάς συναναστρέφεστε με άτομα από τη Γερμανία θα διαπιστώσετε πως όταν πάνε στο σούπερ μάρκετ, και έχουν ρέστα ακόμη και ένα λεπτό του ευρώ, το ζητάνε από τον ταμία και δεν του το χαρίζουν ως φιλοδώρημα, επειδή έχουν την φιλοσοφία πως φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι, αν και η παροιμία είναι ελληνική, εμείς δυστυχώς δεν την τηρούμε.

Επίσης, συνεχίζοντας το παραπάνω παράδειγμα, όταν οι Γερμανοί πηγαίνουν στο οπωροπωλείο δεν ψωνίζουν 1 κιλό ντομάτες, αλλά παίρνουν μόνο δύο κομμάτια, αφού εκτιμούν πως τα υπόλοιπα δεν τα χρειάζονται, και είναι επί της ουσίας πεταμένα λεφτά.

Εν ολίγοις, αυτή η περίσταση ονομάζεται αυτάρκεια, που σημαίνει πως αγοράζεις μόνο ό,τι χρειάζεσαι. Μάλιστα αρκετοί διάσημοι οικονομολόγοι ανά την υφήλιο επισημαίνουν πως η αυτάρκεια είναι αρετή στον άνθρωπο που τον βοηθάει να ζήσει μία φυσιολογική ζωή, χωρίς τεράστιες διακυμάνσεις στην ψυχολογία, δηλαδή την μία μέρα στα ψηλά και την άλλη στα χαμηλά, και μετά από λίγες μέρες πάλι τα ίδια, που έχει ως αρνητική συνέπεια να έρχεται η ψυχολογική φθορά.

Εφαρμόστε ένα οικονομικό πλάνο με τα έξοδα και τα έσοδα

Για να καταφέρετε να αποκτήσετε τον πλήρη έλεγχο στα οικονομικά σας, αρχικά θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα πλάνο με όλα τα έξοδα και τα έσοδα που έχετε κατά τη διάρκεια του μήνα, πράγμα που σημαίνει πως θα γνωρίζετε με αναλυτική λεπτομέρεια που πηγαίνουν τα χρήματα σας, όταν τα δαπανάται.

Φερειπείν, ας υποθέσουμε πως κάθε μέρα πηγαίνετε δύο φορές στην καφετέρια και αγοράζετε έναν καφέ που κοστίζει 3 ευρώ, δηλαδή ξοδεύετε 6 ευρώ την ημέρα, και στις 30 μέρες βγαίνει 180 ευρώ. Επομένως εάν ο μισθός σας είναι 500 ευρώ, τότε καταλαβαίνετε πως σχεδόν το 1/3 πηγαίνει χαμένο, ενώ θα μπορούσατε κάλλιστα να καλύψετε άλλες ανάγκες που έχουν προτεραιότητα.

Επίσης εάν συνηθίζετε να αγοράζετε κάθε πρωί μία τυρόπιτα που κοστίζει 1.80 ευρώ, τότε στις 30 μέρες το συνολικό κόστος θα ανέρχεται στα 54 ευρώ, ένα διόλου ευκαταφρόνητο χρηματικό ποσό, εφόσον είστε μεροκαματιάρης, ενώ θα μπορούσατε με αυτά τα χρήματα να πληρώσετε το λογαριασμό της ΔΕΗ ή το λογαριασμό της κινητής τηλεφωνίας, και απλά να τρώτε το πρωινό στο σπίτι σας, αντί να το αγοράζετε από τον φούρνο της γειτονιάς σας.

Οπότε σας προτείνω ανεπιφύλακτα να καταγράφεται λεπτομερώς όλες τις δαπάνες σας. Έτσι θα έχετε ένα μπούσουλα και θα ξέρετε που προχωράτε, και κατά συνέπεια δεν θα βγαίνετε ποτέ εκτός προγράμματος, εάν πειθαρχήσετε πιστά σε τούτο το σχέδιο.

Μειώστε τα έξοδα της διασκέδασης

Αν και εμείς οι Έλληνες φημιζόμαστε για τον έξαλλο τρόπο ζωής που διεξάγουμε, και τυπικά είναι κάτι που μας κάνει να ξεχωρίζουμε από τους υπόλοιπους λαούς, εν τούτοις όταν τα έξοδα της διασκέδασης υπερβαίνουν κατά πολύ τις οικονομικές μας αντοχές, τότε αυτή η παράμετρος αποτελεί καίριο σημείο στον οικονομικό μας όλεθρο, συμβάλλοντας έτσι περαιτέρω στην ανέχεια που ζούμε.

Εδώ τα πράγματα είναι απλά, και θα σας εξηγήσω αμέσως τι εννοώ. Κανείς δεν λέει να κόψουμε παντελώς την έξοδο μας για ένα ποτό το βράδυ στο μπαράκι της περιοχής μας, όμως σίγουρα είναι εφικτό να περιορίσουμε την συχνότητα που βγαίνουμε για να διασκεδάσουμε στα κέντρα διασκέδασης, και ούτω καθεξής.

Δηλαδή, αντί να πηγαίνουμε κάθε μέρα στο μπαράκι και να ξοδεύουμε 20 ευρώ τη βραδιά, θα ήταν συνετό να το πράττουμε μία φορά την εβδομάδα, για παράδειγμα μόνο το Σάββατο, και τα χρήματα που θα εξοικονομήσουμε θα τα επενδύσουμε κάπου αλλού.

Ωστόσο για να μην υπάρξουν παρανοήσεις, σε καμία περίπτωση δεν προτείνω να κλειστείτε στο σπίτι, διότι έτσι πιθανόν δεν θα περνάτε ευχάριστα τον ελεύθερο σας χρόνο, εσώκλειστος στα τέσσερα ντουβάρια. Αντ’ αυτού μπορείτε να βγαίνετε βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς σας ή να επισκέπτεστε τους φίλους σας στα σπίτια τους, και το ακριβώς αντίστροφο.

Μην ξεχνάτε πως η καλή παρέα είναι από τα σπουδαιότερα πράγματα πάνω σε αυτό το μάταιο πλανήτη, και αντικειμενικά όσοι περιτριγυρίζονται από καλούς φίλους, τους συμπαραστέκονται και τους βοηθούν να ξεχάσουν τις φουρτούνες που βιώνουν. Όσοι είναι τυχεροί σε αυτό τον τομέα, καταλαβαίνουν επακριβώς τι λέω και τι εννοώ

Απαρνηθείτε το shopping therapy

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες ήρθε στη μόδα ο όρος shopping therapy, που ουσιαστικά σημαίνει, πως ψωνίζοντας σωρηδόν ό,τι βρεθεί μπροστά μας, θα αποβάλλουμε το άγχος και θα νιώσουμε καλύτερα. Εν μέρει αυτή η λογική έχει κάποια βάση, αλλά τα οφέλη είναι εφήμερα, διότι όταν μαθαίνει κάποιος να σκορπάει τα λεφτά του για ανούσια πράγματα, όπως ρούχα, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικά γκάτζετ κ.λπ, που όχι απλά δεν μας λείπουν, αλλά τα έχουμε σε αφθονία, τότε θα σημαίνει πως πλέον θα ζούμε για να καταναλώνουμε, ικανοποιώντας μόνο το εγώ μας και τίποτα άλλο.

Το shopping therapy είναι μία γνωστή κακή συνήθεια του δυτικού πολιτισμού που προέρχεται κατά κύριο λόγο από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, και ως γνωστόν εκεί ως γνωστόν εκεί τα πάντα μετριούνται με το χρήμα και την απληστία, αφού ο κόσμος βομβαρδίζεται καθημερινά από χιλιάδες διαφημίσεις τόσο στην τηλεόραση, όσο και στο διαδίκτυο για να ψωνίσει την επώνυμη μάρκα, και επιτέλους να γίνει ένας προχωρημένος άνθρωπος που πάντα θα είναι εντός της μόδας.

Να επισημάνω δε, πως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως Facebook, Twitter, Instagram οι διάφοροι influencer πληρώνονται αδρά από τα μεγάλα brand name για να περάσουν στο κοινό τους διάφορα μηνύματα πως η τάδε μάρκα έχει το καλύτερο προϊόν και πρέπει να το αγοράσετε. Για εκείνους που δεν γνωρίζουν το influencer marketing είναι τυπικά το μάρκετινγκ του επηρεασμού για να πείσουν τους ακόλουθους τους να αγοράσουν πράγματα, κάτι που έχει επικριθεί ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, προφανώς γιατί η όλη διαδικασία γίνεται με υπόγειο τρόπο, και ορισμένες φορές τα κίνητρα είναι αμφιλεγόμενα έως κατακριτέα.

Από την άλλη μεριά, εάν αναρωτιέστε γιατί μπορεί να είναι κακό μία προσωπικότητα στο instagram να παρακινεί τους οπαδούς του, να ψωνίσουν το εκάστοτε προϊόν, θα σας το εξηγήσω απλά για να γίνει κατανοητό ακόμη και από τον πιο αδαή: «Ο άγραφος κώδικας ηθικής δεοντολογίας λέει πως πάντα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και να επισημαίνεται ξεκάθαρα πότε γίνεται προώθηση προϊόντος ή υπηρεσιών, είτε με χρήματα, είτε αφιλοκερδώς, σε διαφορετική περίπτωση ετούτη η περίσταση παραπέμπει σε εμπαιγμό, υποτιμώντας τη νοημοσύνη των ανθρώπων που εμπιστεύονται τον εκάστοτε influencer».

Μείωση εξόδων του σπιτιού

Μειώστε το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας

Οφείλω να ομολογήσω πως η διαδικασία μείωση του κόστους στην ηλεκτρική ενέργεια του σπιτιού σε θεωρητικό επίπεδο είναι αντικειμενικά μία εύκολη υπόθεση, απλά πρέπει να μπείτε σε ένα πρόγραμμα, και να καταστήσετε σαφές στον εαυτό σας, όσο και στους στην οικογένεια σας, πως πλέον δεν θα πρέπει να ανάβουν όλα τα φώτα του σπιτιού ταυτόχρονα και να τα αφήνουμε ανοιχτά για αμέτρητες ώρες, ιδίως αν δεν υπάρχει κάποια σημαντική ανάγκη.

Επιπρόσθετα σας συστήνω να αντικαταστήσετε τις ενεργοβόρες συσκευές με αντίστοιχες που είναι ενεργειακής κλάσης ΑΑΑ, όπως για παράδειγμα το ψυγείο, το πλυντήριο ρούχων και πιάτων, τον ηλεκτρικό φούρνο, το φούρνο μικροκυμάτων κ.λπ, επίσης αντικαταστήσετε τις λάμπες πυρακτώσεως με ενεργειακούς λαμπτήρες.

Σας διαβεβαιώνω μετά λόγου γνώσεως πως έτσι μπορεί να γλιτώσετε έως και το 60% των εξόδων σας αναφορικά με την ηλεκτρική ενέργεια, επιπλέον εκτιμάται πως η απόσβεση για τα έξοδα αγοράς των νέων ενεργειακών συσκευών μπορεί να γίνει μέσα σε δύο με τρία χρόνια, ίσως και λίγο περισσότερο, όμως οι καινούργιες συσκευές θα σας κρατήσουν τουλάχιστον για μία δεκαετία εάν δεν προκύψει κάποια δυσλειτουργία ή πρόβλημα.

Μειώστε το κόστος της κινητής τηλεφωνίας

Εδώ τα πράγματα είναι λίγο συγκεχυμένα, επειδή οι ρυθμοί ζωής που διανύουμε διαφέρουν κατά πολύ από τις προηγούμενες δεκαετίες, και πλέον όλα γίνονται με άμεσο τρόπο και τη στιγμή που θέλουμε, σχετικά με την επικοινωνία που έχουμε τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Εδώ υπάρχουν αρκετές αξιόλογες λύσεις που πραγματικά θα σας λύσουν τα χέρια.

Συγκεκριμένα θα μπορούσατε να μειώσετε δραστικά το κόστος της κινητής τηλεφωνίας εάν επικοινωνείτε με τους φίλους σας και τους συγγενείς σας μέσω messenger, whatsapp, skype, facebook. Βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο, που σχεδόν σήμερα όλα τα νοικοκυριά έχουν λίγο-πολύ έστω μία σύνδεση 24 Mbps στο διαδίκτυο. Επομένως είναι κάτι εφικτό και συνάμα καθόλου κουραστικό για να επιτευχθεί.

Τώρα, όσον αφορά τα επαγγελματικά σας, φροντίστε να επιλέξετε κάποιο συνδρομητικό πακέτο που θα σας παρέχει αρκετές ώρες δωρεάν ομιλίας που θα είναι ειδικά προσαρμοσμένο στα μέτρα σας, αποφεύγοντας τα πανάκριβα πακέτα που στο τέλος κάθε μήνα αναπόφευκτα περισσεύουν πολλές ώρες. Εδώ έγκειται καθαρά στη δική σας κρίση πως θα κινηθείτε, βάσει των υπαρχόντων αναγκών σας. Μην ξεχνάτε πως κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και έχει διαφορετικό τρόπο ζωής από τους υπόλοιπους, οπότε βρείτε τη χρυσή τομή και πράξτε ανάλογα.

Έξοδα ύδρευσης (νερού)

Αν έχετε τη συνήθεια να ξοδεύετε αλόγιστα νερό δίχως να σας καίγεται καρφί, μάλλον θα πρέπει να αλλάξετε σκεπτικό και να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας, αφού προσωπικά γνωρίζω περιπτώσεις που ορισμένα νοικοκυριά πληρώνουν μέχρι και 1.000 ευρώ σε κάθε λογαριασμό ύδρευσης που τους έρχεται κάθε τετράμηνο, όμως αξίζει να αναφέρω πως αυτό είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.

Εάν επιθυμείτε να μειώσετε δραστικά το κόστος ύδρευσης θα πρέπει να κάνετε 5-6 απλά πραγματάκια, όπως να μην πλένετε τα πιάτα στο χέρι αφήνοντας τη βρύση να τρέχει ασταμάτητα, σπαταλώντας πολύτιμο νερό που κάποιοι άλλοι άνθρωποι στην Αφρική δεν έχουν να πιουν ούτε ένα ποτήρι. Επίσης όταν σκοπεύετε να κάνετε μπάνιο, μην γεμίζετε ολόκληρη την μπανιέρα με νερό, τουναντίον, προτιμότερο θα ήταν να κάνετε ένα ντουζ, όπου εκεί θα ανοίγετε τη βρύση επιλεκτικά για να ξεπλύνετε το σώμα σας.

Κατά τους θερινούς μήνες μην πλένετε τακτικά τα μπαλκόνια και τις βεράντες με το λάστιχο, εκτός κι αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη και έχει λερωθεί το δάπεδο και γίνει κατ’ εξαίρεση. Μία άλλη έξυπνη τακτική είναι να μαζεύετε το νερό της βροχής με υδροσυλλέκτες και να το χρησιμοποιείτε για το καζανάκι της τουαλέτας. Προσοχή το νερό της βροχής δεν είναι πόσιμο, εκτός κι αν γίνουν τα απαραίτητα βήματα μέσω ειδικών μηχανημάτων που προορίζονται για ετούτη τη δουλειά.

Έξοδα θέρμανσης

Η χώρα μας βρίσκεται σχετικά κοντά στον ισημερινό και κατά συνέπεια δεν έχει το τσουχτερό κρύο που είθισται να υπάρχει στην βόρεια Ευρώπη, Επομένως ευνοούν οι συνθήκες να προβούμε σε εξοικονόμηση της θέρμανσης. Βέβαια για να λέμε του στραβού το δίκιο, η βόρεια Ελλάδα εν αντιθέσει με την νοτιά έχει αισθητή διαφορά θερμοκρασίας, φερειπείν η Δράμα με το Ηράκλειο Κρήτης, που στη μία περιοχή μπορεί να έχει 10 βαθμούς το χειμώνα και στην άλλη περιοχή να χιονίζει.

Όπως και να έχει, εδώ προτείνω να μην ανάβετε τα καλοριφέρ ή την ξυλόσομπα το βράδυ όταν κοιμόσαστε, αφού έτσι κι αλλιώς είσαστε κάτω από το πάπλωμα και την κουβέρτα, και δεν έχετε τόσο μεγάλο πρόβλημα όπως όταν θα ήσασταν καθισμένος στον καναπέ του σαλονιού τη νύχτα ή το πρωί. Μία άλλη εξίσου σημαντική πτυχή του όλου θέματος είναι να καταστήσετε την οικία σας, θερμομονωτική. Φυσικά για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να φωνάξετε το κατάλληλο τεχνικό συνεργείο για να προβεί στις απαραίτητες εργασίες, αλλά πιστέψτε με αξίζει τον κόπο γιατί είναι μία επένδυση που θα κρατήσει για δεκαετίες.

Έξοδα του σούπερ μάρκετ

Αυτή η ενότητα απευθύνεται κυρίως στις γυναίκες και λιγότερο στους άνδρες που πηγαίνουν σχεδόν μέρα παρά μέρα στο σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούν υποτίθεται όλα τα απαραίτητα, αλλά στην τελική ανάλυση παίρνουν χίλια περιττά πράγματα, με αρνητική συνέπεια να φουσκώνει εκθετικά ο λογαριασμός του νοικοκυριού.

Σε πρώτη φάση καλό θα ήταν να περιορίσετε τις επισκέψεις σας στο σούπερ μάρκετ, και να πηγαίνετε μία φορά την εβδομάδα ή μία φορά στις 10 μέρες. Επιπρόσθετα πριν πάτε στο σούπερ μάρκετ σημειώστε μόνο εκείνα τα προϊόντα που χρειάζεστε, και μην ψωνίσετε τίποτα άλλο. Επιπλέον ποτέ μην πηγαίνετε σε τέτοια μέρη νηστικοί, διότι όταν βρεθείτε μπροστά στις σοκολάτες και τα γλυκά θα σας ανοίξει η όρεξη και θα αναγκαστείτε να υποκύψετε στον πειρασμό, γεμίζοντας τις σακούλες με ό,τι σαβούρα υπάρχει.

Μειώστε τα έξοδα των μετακινήσεων

Κατά γενική ομολογία η μετακίνηση με το αυτοκίνητο είναι πιο δαπανηρή από εκείνη με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ, τα αστικά λεωφορεία, το τρένο, το μέτρο και το τραμ, ιδιαίτερα εάν προμηθευτείτε την μηνιαία κάρτα επιβίβασης που θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα έξοδα σας περίπου κατά 50%.

Όμως κακά τα ψέματα το αυτοκίνητο είναι πιο βολικό εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα μεταφορικά μέσα, και σας πηγαίνει ακριβώς εκεί που θέλετε, χωρίς να περιμένετε στη στάση, αλλά επειδή είθισται να είναι πιο ακριβό, εάν συμπεριλάβουμε όλα τα έξοδα που έχει για να συντηρηθεί, συμπεριλαμβανομένων των τελών κυκλοφορίας και όχι μόνο τις βενζίνες, τότε γίνεται κατανοητό πως είναι ασύμφορο οικονομικά, και δεν νοείται να γίνει ορθή οικονομική διαχείριση με ένα τόσο πολύ έξοδο μέσο.

Επίσης σκεφτείτε πολύ σοβαρά να πάρετε ένα ποδήλατο για τις κοντινές μετακινήσεις στην περιοχή σας, και μην διανοηθείτε να νιώσετε άσχημα, γιατί αυτά είναι τα κακά στερεότυπα της κοινωνίας που ουσιαστικά είναι τα υπολείμματα του νεοπλουτισμού των νεοελλήνων στην εποχή των παχιών αγελάδων πριν καν αρχίσει η οικονομική κρίση στη χώρα μας, τότε που ο κόσμος έπαιρνε τα δάνεια λες και ήταν καραμέλες, όπου τελικά πιάσαμε πάτο και η Ελλάδα βρίσκεται ανεπίσημα υπό πτώχευση.

Συμβουλευτείτε οικονομικό σύμβουλο

Η συγκεκριμένη επιλογή σίγουρα δεν είναι για όλους και ενδείκνυται ιδιαίτερα σε εκείνους που έχουν μία σχετική οικονομική ευχέρεια. Ένας οικονομικός σύμβουλος είναι απαραίτητος διότι θα μελετήσει προσωπικά την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και θα ξέρει από πρώτο χέρι ποια μέθοδος είναι κατάλληλη για τον πελάτη του, προτείνοντας ενδεδειγμένες λύσεις. Μην ξεχνάτε πως είναι οι πλέον αρμόδιοι πιστοποιημένοι επαγγελματίες για να χειριστούν τέτοιου είδους θέματα, και θα σας βοηθήσουν να βγείτε από το αδιέξοδο με συνοπτικές διαδικασίες εφόσον ακολουθήσετε πιστά τις συμβουλές τους, και δεν κάνετε παρασπονδίες.

Από την άλλη μεριά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως ένας οικονομικός σύμβουλος αμείβεται αρκετά ακριβά για τις υπηρεσίες που προσφέρει, ιδιαίτερα αν είναι καταξιωμένος στον τομέα του. Ωστόσο μην βιαστείτε να προσλάβετε τον πρώτο επαγγελματία που θα βρείτε μπροστά σας, αλλά κάντε μία έρευνα αγοράς, και ζητήστε να σας παρουσιάσουν το χαρτοφυλάκιό τους με τις επιτυχημένες περιπτώσεις που έχουν αναλάβει.

Μα που πήγαν όλες οι οικονομίες μου;

Αν αναρωτιέσαι πού εξαφανίζονται τα λεφτά σου, παρακάτω ίσως βρεις την απάντηση και τελικά συνετιστείς και αλλάξεις τρόπο ζωής. Γιατί η ευημερία συνοδεύεται παράλληλα με τη σωστή διαχείριση των οικονομικών σου.

Παραείσαι γενναιόδωρη

Κάνεις πάντα τα ακριβότερα δώρα; Μπορεί να μη νιώθεις καμιά ενοχή για τέτοιου είδους σπατάλες, όμως κανείς δεν πρόκειται να σου δώσει αύξηση γι’ αυτό. Τσέκαρε αν το κάνεις από τύψεις απέναντι στους φίλους σου ή για να καλοπιάσεις κάποιον και βρες εναλλακτικούς τρόπους να ενισχύσεις τη σχέση σας, χωρίς λεφτά. Ή προγραμμάτιζε καλύτερα τις αγορές σου (βλ. συμβουλή παραπάνω).

Παραείσαι πολυάσχολη

Αν τρέχεις συνεχώς, είναι δύσκολο να παρακολουθήσεις πού δίνεις (αγχωμένη) τα λεφτά σου – μέχρι το τέλος του μήνα, που συνειδητοποιείς ότι τα έχεις ξοδέψει όλα. Φρόντισε να αυτοματοποιήσεις τις βασικές πληρωμές που έχεις να κάνεις και αξιοποίησε την τεχνολογία (π.χ. το smartphone σου) για να καταγράφεις επιτόπου τα έξοδά σου, έτσι ώστε να διαπιστώσεις πού φεύγουν τα πιο πολλά χρήματα.

Παραείσαι καλή

Αν έχεις τουλάχιστον δύο κομμάτια στην ντουλάπα σου αγορασμένα από τύψεις προς την πωλήτρια που σου τα είχε φέρει από την αποθήκη, θα σου κάνει καλό να εξασκηθείς στο να λες ευγενικά «όχι» όταν δεν είσαι σίγουρη αν αυτό που σου προτείνουν είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή. Ιδιαίτερα χρήσιμο όταν έχεις να κάνεις με πωλητές που προσπαθούν να σε πείσουν να συμφωνήσεις σε ένα νέο συμβόλαιο μέσω τηλεφώνου.

Παραείσαι οργανωμένη

Είναι καλό να έχεις καταλήξει στις μάρκες που σε βολεύουν πιο πολύ, αλλά ορισμένες φορές αξίζει να πειραματίζεσαι με νέα προϊόντα – μπορεί να εκπλαγείς ευχάριστα και να γλιτώσεις πολλά χρήματα στην πορεία. Για να είσαι σίγουρη ότι συγκρίνεις σωστά τις τιμές, τσέκαρε το κόστος ανά 100 γρ. προϊόντος που αναγράφεται στο ταμπελάκι του σουπερμάρκετ.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166