Κλειδώστε τα δεδομένα του USB flash drive σας

Κλειδώστε τα δεδομένα του USB flash drive σας
  • Απαιτήσεις: TrueCrypt
  • Κόστος: Δωρεάν
  • Ολοκλήρωση εγχειρήματος: 13 λεπτά
  • Επίπεδο δυσκολίας: 4/10

Κρυπτογραφήστε τα δεδομένα του USB flash drive σας εύκολα, γρήγορα και κυρίως χωρίς να πληρώσετε τίποτα και με μία σχετικά εύκολη διαδικασία που δεν απαιτεί ιδιαίτερο κόπο.

Τα USB flash drives είναι ο ευκολότερος τρόπος να έχει κανείς μαζί του τα αρχεία που θέλει. Η σύνδεσή τους σε οποιονδήποτε σχετικά σύγχρονο υπολογιστή δίνει άμεση πρόσβαση στα περιεχόμενά τους και ακόμη και στην περίπτωση ενός παλιότερου υπολογιστή, με τον οποίο αρχικά μοιάζουν ασύμβατα, υπάρχουν πάντα drivers! Το πρόβλημα με τα USB flash drives δεν εντοπίζεται στη χρήση, τη συμβατότητα, τη χωρητικότητα ή την ταχύτητά τους, αλλά ταυτίζεται με το εμφανέστερο προτέρημά τους: το μέγεθός τους. Δεν είναι και τόσο δύσκολο να χάσει κανείς ένα USB flash drive και τότε οποιοσδήποτε το βρει μπορεί να το βάλει στο δικό του τσεπάκι, να το συνδέσει στο δικό του υπολογιστή και να αποκτήσει πρόσβαση στα αρχεία που αυτό περιέχει. Σε αυτό το ζήτημα η λύση δεν είναι άλλη από τη δυνατότητα κρυπτογράφησης.

Εφαρμογές όπως το Truecrypt (σημειωτέον, διατίθεται απολύτως δωρεάν) επιτρέπουν τη δημιουργία ενός κρυπτογραφημένου αρχείου μέσα στο USB flash drive, το οποίο μπορεί να αναγνωρίζεται από τον υπολογιστή ως πρόσθετος σκληρός δίσκος – μετά την εισαγωγή κωδικού. Έτσι, στην περίπτωση που χάσετε το USB flash drive σας, τουλάχιστον θα γνωρίζετε ότι χάσατε κάποια αρχεία σας, που όμως βρίσκονται κρυπτογραφημένα και ασφαλή σε αυτό και δεν θα βρεθούν σε λίγες ώρες σε… δημοφιλή sites του Internet!

Οι πιο απαιτητικοί μπορούν να κρυπτογραφήσουν ολόκληρο το USB flash drive, αλλά και να “κρύψουν” το κρυπτογραφημένο αρχείο. Ωστόσο, για λόγους ευχρηστίας δεν συνιστάμε καμία από τις δύο προσεγγίσεις, αφού μια λανθασμένη κίνηση μπορεί να κοστίσει όλα τα κρυπτογραφημένα αρχεία, ενώ έτσι μειώνεται και η ταχύτητα πρόσβασης σε αυτά. Αντ’ αυτού, θα δούμε πώς μπορείτε να κρυπτογραφήσετε μόνο ένα κομμάτι του USB flash drive σας, στο οποίο θα τοποθετείτε τα πιο ευαίσθητα αρχεία, αφήνοντας το υπόλοιπο ελεύθερο για γενική χρήση.

Βήμα 1

Εκτελέστε την εγκατάσταση της εφαρμογής (είτε από το αρχείο που θα βρείτε στο συνοδευτικό DVD είτε κατεβάζοντάς το από το επίσημο site της, http://www.truecrypt.org). Όταν ρωτηθείτε σχετικά, μην επιλέξετε “Install” -δεν υπάρχει λόγος, αφού θέλουμε η εφαρμογή να είναι φορητή- αλλά “Extract”. Διαλέξτε ένα φάκελο στο δίσκο του υπολογιστή.

Βήμα 2

Αν δεν πειράξατε τις επιλογές κατά την εγκατάσταση/αποσυμπίεση της εφαρμογής, στην οθόνη θα εμφανιστεί ένα παράθυρο του Explorer, στο οποίο θα παρουσιάζεται ο φάκελος όπου αποσυμπιέστηκε η εφαρμογή. Τρέξτε το εκτελέσιμο αρχείο της (Truecrypt.exe) και από το παράθυρο που εμφανίζεται διαλέξτε το Tools>Volume Creation Wizard.

Βήμα 3

Από τις επιλογές που εμφανίζονται διαλέξτε την πρώτη, “Create a file container”, η οποία θα δημιουργήσει ένα αρχείο που θα μπορεί να προστεθεί στον υπολογιστή ως δίσκος στον οποίο θα βρίσκονται τα αρχεία που θέλετε να προστατεύσετε. Οι άλλες δύο επιλογές επιτρέπουν, κατά σειρά, τη δημιουργία και τη χρήση ενός πλήρως κρυπτογραφημένου partition (χρήσιμο περισσότερο για κρυπτογράφηση μεγάλου τμήματος ενός δίσκου) ή την κρυπτογράφηση του δίσκου/partition όπου είναι εγκατεστημένα τα Windows (δεν το συνιστάμε, αν δεν έχετε εξοικειωθεί με τη λογική της κρυπτογράφησης, αφού μπορεί να σας “κλειδώσει” έξω από το λειτουργικό σύστημα).

Βήμα 4

Στη συνέχεια καλείστε να επιλέξετε αν ο “δίσκος” του TrueCrypt θα είναι ένα τυπικό αρχείο, το οποίο θα είναι ορατό μέσα από το USB flash drive, ή ένα κρυφό αρχείο, που δεν θα φαίνεται πουθενά. Η δεύτερη περίπτωση είναι χρήσιμη στις πλέον δυσάρεστες περιπτώσεις. Στην πρώτη περίπτωση, όποιος το έχει στα χέρια του μπορεί να αναγκάσει με κάποιον τρόπο τον δημιουργό του να του δώσει τον κωδικό – ακόμη και διά της βίας.

Για αυτό, η δεύτερη επιλογή φροντίζει ώστε το αρχείο να είναι απολύτως κρυμμένο και να μην φαίνεται με κάποιον τρόπο, με την ελπίδα ότι ο χρήστης θα αποφύγει μια δυσάρεστη κατάσταση – μάλλον κάπως υπερβολική στη δική μας περίπτωση.

Βήμα 5

Επόμενο βήμα η δήλωση του σημείου όπου θα βρίσκεται το κρυπτογραφημένο αρχείο-δίσκος του TrueCrypt. Διαλέξτε μέσω του “Select File” το USB flash drive σας και δώστε ένα όνομα για το αρχείο που θα δημιουργηθεί σε αυτό – προτιμήστε ένα τυπικό όνομα, που δεν θα κινεί υποψίες, και όχι κάτι του τύπου “προσωπικές φωτογραφίες”, που θα τραβούσε τα βλέμματα με την πρώτη ματιά!

Βήμα 6

Στη συνέχεια διαλέξτε τον αλγόριθμο κρυπτογράφησης. Το Truecrypt υποστηρίζει πολλούς, αλλά όσο πιο αποτελεσματικός είναι ένας από αυτούς, τόσο πιο αργή είναι η πρόσβαση στα κρυπτογραφημένα αρχεία. Για να δείτε την απόδοση στον υπολογιστή σας, κάντε κλικ στο πλήκτρο “Benchmark” και, ανάλογα, διαλέξτε όποιον θεωρείτε ότι συνδυάζει αρκετά υψηλή ασφάλεια με ικανοποιητική ταχύτητα.

Βήμα 7

Τελευταίο βήμα στη δημιουργία του κρυπτογραφημένου αρχείου/δίσκου ο ορισμός του μεγέθους του. Διαλέξτε οι ίδιοι πόσο χώρο θέλετε να αφιερώσετε σε αυτό – ορίστε αρκετό χώρο, ώστε να χωρούν άνετα τα ευαίσθητα αρχεία που θέλετε να έχετε μαζί σας, αλλά χωρίς να καταλαμβάνετε όλο το χώρο του USB flash drive. Μετά δηλώστε τον κωδικό με τον οποίο θα ξεκλειδώνει το κρυπτογραφημένο αρχείο/δίσκος, ώστε να έχετε πρόσβαση στα περιεχόμενά του.

Τέλος, επιλέξτε το σύστημα αρχειοθέτησης (προτείνουμε το NTFS), κουνήστε λίγο το ποντίκι για να δημιουργηθεί ένα τυχαίο κλειδί κρυπτογράφησής του και κάντε κλικ στο “Format” για να ετοιμαστεί το αρχείο.

Βήμα 8

Διαλέξτε το Tools>Traveler Disk Setup και μέσω του “Browse” δίπλα από το “Create traveler disk…” το γράμμα στο οποίο αντιστοιχεί το USB flash drive σας. Από το “Browse” δίπλα από το “Auto-mount…” διαλέξτε το κρυπτογραφημένο αρχείο/δίσκο που δημιουργήσατε νωρίτερα. Βεβαιωθείτε ότι είναι ενεργό το “Open Explorer…” και κάντε κλικ στο “Create”. Τέλος, βγάλτε και ξαναβάλτε το USB flash drive στον υπολογιστή, εισαγάγετε τον κωδικό σας και ένας νέος, κρυπτογραφημένος και ασφαλής δίσκος θα προστεθεί στον υπολογιστή σας.

Επόμενο βήμα η δήλωση του σημείου όπου θα βρίσκεται το κρυπτογραφημένο αρχείο-δίσκος του TrueCrypt. Διαλέξτε μέσω του “Select File” το USB flash drive σας και δώστε ένα όνομα για το αρχείο που θα δημιουργηθεί σε αυτό – προτιμήστε ένα τυπικό όνομα, που δεν θα κινεί υποψίες, και όχι κάτι του τύπου “προσωπικές φωτογραφίες”, που θα τραβούσε τα βλέμματα με την πρώτη ματιά!

Προηγούμενο άρθροΕπεκτείνετε τις επιλογές του μενού δεξί κλικ στα Windows
Επόμενο άρθροΝόμιμο, αλλά παράλληλα και ανήθικο
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας