Έπεσε εχθές το μισό διαδίκτυο από πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο Cloudflare

Έπεσε εχθές το μισό διαδίκτυο από πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο Cloudflare

Εχθές, κατά τις μεσημεριανές ώρες, μία μεγάλη μερίδα ιστότοπων στο διαδίκτυο δεν λειτουργούσε για αρκετή ώρα, επειδή χρησιμοποιούν τους διακομιστές του Cloudflare, οι οποίοι εμφάνισαν μία ασυνήθιστη δυσλειτουργία, με αρνητική συνέπεια όταν ο επισκέπτης προσπαθούσε να μπει σε μία σελίδα να του εμφανίζεται το μήνυμα «502 Gateway Error» ή απλά να μη φορτώνει το περιεχόμενο, και κατά συνέπεια να μην είναι προσβάσιμη προς το χρήστη.

Αυτή ήταν η δεύτερη διακοπή λειτουργίας των διακομιστών στην Cloudflare μέσα σε δύο εβδομάδες, κάτι που επηρέασε τεράστια ονόματα του διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένων του Texnologia.Net, Discord, OKCupid, Peloton, Feedly, και CoinDesk, αλλά για τραγική ειρωνεία η εταιρεία κάνει τον κινέζο, και δεν αποζημίωσε τους ιστότοπους που έχουν πληχτεί από ετούτο το χτύπημα. Εν τούτοις για να είμαστε δίκαιοι, ίσως να το πράξει μόνο για και εκείνους τους ιστότοπους που πληρώνουν κάποιο συνδρομητικό πακέτο, και όχι για όσους χρησιμοποιούν το δωρεάν πακέτο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Cloudflare, ο Matthew Prince ανέφερε σε ένα tweet ό,τι η διακοπή δεν οφείλεται σε κάποια επίθεση από ομάδα χάκερς, αλλά από υπερφόρτωση των διακομιστών (αγγλικά: servers), δηλαδή απόπ μαζική άνοδο χρήσης της CPU, οι οποία προκάλεσε πτώση των πρωτογενών και εφεδρικών συστημάτων που είναι υπεύθυνα για την ορθή λειτουργία των διαδικτυακών τοποθεσιών.

Η εταιρεία εξήγησε από την μεριά της ό,τι οι ιστότοποι επηρεάστηκαν για περίπου 30 λεπτά και επέστρεψαν ξανά σε κανονικές συνθήκες μετά την αποκατάσταση του ζητήματος. Η διακοπή φαίνεται να είναι ανεξάρτητη από αυτή που προέκυψε η Cloudflare στις 24 Ιουνίου, όταν τότε η εταιρεία έριξε το φταίξιμο στον Αμερικανό πάροχο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, την Verizon, λόγω δυσλειτουργίας στο δίκτυο της, όπου μεταξύ άλλων φιλοξενούνταν και οι υπηρεσίες της cloudflare.

Για όσα άτομα δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τον χώρο των website, αξίζει να αναφέρουμε πως όταν μία διαδικτυακή τοποθεσία παρουσιάζει διακοπές στη λειτουργία της, και αυτή η κατάσταση συμβαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα, τότε σημαίνει πως θα δεχθεί ποινή από την Google, με αποτέλεσμα να πέσει στα οργανικά αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, δηλαδή από την 3η θέση στην πρώτη σελίδα, να βρεθεί στην 45η θέση στην τέταρτη σελίδα, κάπως έτσι να αρχίζει να χάνει μεγάλο μέρος της επισκεψιμότητας που δέχεται, που μεταφράζεται σε οικονομική ζημιά και ολοκληρωτική καταστροφή.