Επέτειος της φούσκας dot.com

Επέτειος της φούσκας dot.com

Διανύουμε μία εβδομάδα επετείων, σήμερα συμπληρώνονται 19 χρόνια από τότε που ο Nasdaq κατέγραψε ράλι, βούλιαξε και πήρε φωτιά. Η φούσκα dot.com μοιάζει να έρχεται από άλλον κόσμο, μια κερδοσκοπική τρέλα που έχει τελειώσει. Αλλά συνεχίζουμε να ζούμε με τις επιπτώσεις της.

Οι μετοχές του τομέα τεχνολογίας ήταν η κλασική περίπτωση κερδοσκοπικών υπερβολών και υπερτιμήσεων, μια κατάσταση που μπορεί να συγκριθεί με την Ιαπωνία του ’80 ή τις ΗΠΑ του ’20. Αλλά η Fed έλαβε τα κατάλληλα μέτρα για να μην επαναληφθεί αυτό που συνέβη στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’30 και στην Ιαπωνία το ’90: Μείωσε το βασικό της επιτόκιο για να διασφαλίσει ελαφρές μακροοικονομικές ζημίες στην οικονομία από το σκάσιμο της φούσκας dot.com.

Οι συνέπειες από αυτά τα μέτρα αποδείχθηκαν ότι διαρκούν καιρό. Η δεκαετία του ’90 χαρακτηρίστηκε από «αλόγιστη ευφορία» – τεράστιες και αφελείς επενδύσεις στα χρηματιστήρια από ιδιώτες επενδυτές. Την τελευταία 10ετία τα πρωτεία είχαν οι επενδύσεις με μόχλευση. Αυτά τα χαμηλά επιτόκια έκαναν ιδιαίτερα φθηνό για τους επενδυτές όπως τα hedge funds να μεγεθύνουν τις αποδόσεις τους με μόχλευση. Και καθόρισαν την πορεία των αγορών.

Βοηθήθηκαν από μια άλλη επίπτωση της βουτιάς του τομέα τεχνολογίας. Τα αμοιβαία κεφάλαια κατέρρευσαν μαζί με τον Nasdaq. Τα hedge funds, μπορώντας να πουλήσουν με ανοικτές θέσεις (short) και να αλλάζουν εύκολα στοιχήματα μεταξύ με διαφορετικές αξίες, μπόρεσαν να έχουν κέρδη τα χρόνια που έσκασε η φούσκα dot.com. Τούτο, με τη σειρά του, προσέλκυσε τεράστια νέα κεφάλαια από χρηματοοικονομικές εταιρείες, που κυνηγούσαν τις αποδόσεις όσο κανείς άλλος.

Ως εκ τούτου, έγιναν της μόδας πολλές τεχνικές και στρατηγικές μόχλευσης που χρησιμοποιούσαν τα hedge funds. Υπερβολικά μεγάλα κεφάλαια διοχετεύθηκαν σε δομημένες πιστωτικές επενδύσεις, ή σε νομίσματα των αναδυόμενων αγορών. Όλοι τώρα γνωρίζουμε τις συνέπειες. Ύστερα από 19 χρόνια είναι οι συνέπειες του ράλι του Nasdaq.

Βέβαια όσοι ασχολούνται με αυτά τα θέματα γνωρίζουν από πρώτο χέρι πώς αυτές οι καταστάσεις δεν πρέπει να τις παίρνουμε καθόλου στην πλάκα, προφανώς γιατί όταν πιάσει φωτιά στο σπίτι του διπλανού, τότε ενδέχεται αυτή να μεταβεί κάποια στιγμή και στο δικό μας σπίτι. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.