Πέρασε μία δεκαετία ακριβώς από τότε που τα χρηματιστήρια είχαν κλείσει στο ναδίρ εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Το ράλι που ξεκίνησε από τότε διατηρείται άθικτο. Σε όρους δολαρίου, ο παγκόσμιος δείκτης FTSE All World έχει από τότε ενισχυθεί κατά 75%, καμία σημαντική αγορά δεν καταγράφει πτώση και οι μεγάλες αναδυόμενες αγορές είχαν τεράστια κέρδη -μεγαλύτερα του 160% για τη Ρωσία και την Ινδονησία.
Αλλά ύστερα από ένα χρόνο, διακρίνουμε δύο διαφορετικές φάσεις αυτού του ράλι. Πρώτα υπήρξε ένα επτάμηνο εκρηκτικής ανάπτυξης, με πρωτοστάτες τις μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα. Από τότε οι εν λόγω μετοχές «πάγωσαν» ή ακόμη και υποχώρησαν, με τους βασικούς δείκτες να πηγαίνουν στο πουθενά.
Οι επενδυτές παραμένουν πεπεισμένοι πως το σενάριο «Αρμαγεδδών» περί καταστροφής του παγκόσμιου συστήματος πληρωμών αποτράπηκε. Αλλά δεν είναι απολύτως βέβαιοι για την ανάκαμψη. Φοβούνται τώρα ένα άλλο σενάριο τρόμου -πως οι κυβερνητικές δαπάνες που απέτρεψαν εν πρώτοις την καταστροφή θα οδηγήσουν σε χρεοστάσια χωρών.
Ας δούμε την πορεία της Citigroup. Πυροδότησε το ράλι με ένα εσωτερικό σημείωμα του διευθύνοντος συμβούλου της, Βίκραμ Πάντιτ, που επιβεβαίωνε πως ο όμιλος είχε κέρδη το πρώτο δίμηνο πέρσι. Οι φόβοι για εθνικοποίηση της Citi προκάλεσαν την τελική πτώση της αγοράς.
Καθώς απομακρύνθηκε αυτός ο φόβος, οι επιδόσεις της Citi ήταν εντυπωσιακές. Έως τον Αύγουστο είχε ανακάμψει από το ναδίρ της κατά 240%. Από τότε, ωστόσο, έχει υποχωρήσει κατά 31%. Ο ευρύτερος τραπεζικός δείκτης ΚΒW είναι ενισχυμένος κατά 162% το τελευταίο 12μηνο, αλλά λίγο χαμηλότερα από το υψηλότερο σημείο του τον περασμένο Οκτώβριο. Υστερα από υπερβολικές πιέσεις πριν από 12 μήνες, οι τράπεζες επέστρεψαν στα φυσιολογικά επίπεδα πέρσι το φθινόπωρο και από τότε οι μετοχές έχουν καταγράψει κάποια οριακή μεταβολή.
Τούτο ήταν ένα κλασικό «ράλι ανακούφισης» που αντάμειψε όσους είχαν τα κότσια να στοιχηματίσουν στο ότι οι μεγάλες τράπεζες δεν μπορούσαν να κρατικοποιηθούν και πως τα μέτρα απόγνωσης της κυβέρνησης θα απέδιδαν. Αλλά τελείωσε, και δεν είναι δυνατό να προβλέψουμε τι ακολουθεί.