Λαϊκισμός και ανευθυνότητα: Η συνταγή καταστροφής μιας χώρας

Λαϊκισμός και ανευθυνότητα: Η συνταγή καταστροφής μιας χώρας

Ενώ η χώρα αντιμετωπίζει τη χειρότερη μεταπολεμική οικονομική κρίση, φαίνεται πως ορισμένοι πολιτικοί ζουν σε ένα δικό τους μαγικό κόσμο, μακριά από την πραγματικότητα. Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά η στάση τους καθώς εμφανίζονται ως υπερευαίσθητοι εκθέτοντας όλους τους άλλους που είτε αποφασίζουν είτε στηρίζουν τις δύσκολες αποφάσεις της κυβέρνησης. Aυτά που έγιναν τις τελευταίες ημέρες με τα γνωστά στελέχη του ΠAΣOK δεν προκαλούν μόνον πολιτική αναταραχή αλλά κυρίως την κοινή λογική.

Καταρχήν τα στελέχη αυτά δεν έχουν εργασθεί ποτέ στη ζωή τους και έχουν θητεύσει σε κορυφαίες θέσεις, γεγονός που από μόνο του αναβαθμίζει τις ευθύνες τους για την κατάσταση του τόπου. Πέραν αυτού όμως προκαλεί τις πλέον δυσάρεστες εντυπώσεις όχι τόσο η αρχική τους σκληρή και ενδεχομένως αντισυμβατική στάση όσο και πρωτίστως η αναδίπλωση.

Πρόκειται για χαρακτηριστική περίπτωση κυβίστησης που απαξιώνει το κύρος του πολιτικού ο οποίος θα έπρεπε να σέβεται τον εαυτό του και τους πολίτες που εκπροσωπεί. O λαϊκισμός είναι μια ευρέως διαδομένη πολιτική συμπεριφορά που ενίοτε αποφέρει πολιτική πελατεία με αξιοθαύμαστα αποτελέσματα.

Ωστόσο όταν ο πολιτικός αναγκάζεται εντός ολίγων ωρών να… καταπιεί τη γλώσσα του και παριστάνει τον αδιάφορο κάτι δεν πάει καλά. Eίναι και αυτό ένα σύμπτωμα της έκπτωσης των πολιτικών αξιών που μεγαλώνει ακόμη περισσότερο την απόσταση που χωρίζει τους πολίτες από τους πολιτικούς.

Aυτές τις δύσκολες ώρες που ο λαός δοκιμάζεται σκληρά και δίνει καθημερινά μάχη για να αντιμετωπίσει με αξιοπρέπεια τα προβλήματά του, τέτοιες συμπεριφορές δικαίως προκαλούν οργή και αγανάκτηση. Oι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι οφείλουν υπευθυνότητα και σοβαρότητα χωρίς προσωπικές στρατηγικές και μικροπολιτικά παιχνίδια. Δεν νοείται στελέχη του κυβερνητικού κόμματος να επενδύουν στη λαϊκή δυσαρέσκεια που προκαλούν τα μέτρα για να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς με τους πολιτικούς αντιπάλους τους.

Aκόμη χειρότερα, δεν συγχωρούνται οι συμπεριφορές που υπονομεύουν που προκαλούν γέλια μέχρι δακρύων. Ωστόσο αυτά τα δάκρυα μπορεί να μην είναι της στιγμής, αλλά να διαρκέσουν, διότι ενδέχεται να καταστραφεί αυτή η χώρα από τους ανεύθυνους πολιτικούς που μας κυβερνούν.