Επιχειρηματική εξωστρέφεια, πόσο αναγκαία είναι;

Επιχειρηματική εξωστρέφεια, πόσο αναγκαία είναι;

Η ανάγκη δημιουργίας κουλτούρας επιχειρηματικής εξωστρέφειας, που θα συνδυάζεται με την εξαγωγή υπηρεσιών, είναι ένα ζήτημα που ταλανίζει αρκετές εταιρείες. Για αυτό το λόγο θα σας παρουσιάσουμε μία παλιά συνέντευξη ορόσημο πάνω σε αυτό το αντικείμενο που θα βοηθήσει πολλούς επιχειρηματίες να αλλάξουν σκέψη. (Συνέντευξη Χρήστου Φαρμάκη πρώην Προέδρου ΕΝΔΥ ΟΕΥ).

Επανέρχονται στην επικαιρότητα τα θέματα που απασχολούν την Eνωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων (ΟΕΥ), καθώς η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, που θα βοηθήσει να βγει η χώρα από την κρίση, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και στην προσέλκυση επενδύσεων.

Τα μέλη της ΕΝΔΥ, οι διπλωματικοί υπάλληλοι Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ), είναι αυτοί που «γυρίζουν» και γνωρίζουν τις αγορές του κόσμου, οι άνθρωποι που θα βοηθήσουν να υπάρχουν τα ελληνικά προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ διεθνώς, αλλά και θα φέρουν στην Ελλάδα επενδυτές από διάφορες χώρες.

Στα θέματα της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων (ΕΝΔΥ), αλλά και στις προοπτικές των ελληνικών εξαγωγών, αναφέρεται ο Χρήστος Φαρμάκης.

Στη συνέντευξή του, ο κ. Φαρμάκης αναφέρεται με έμφαση στην ανάγκη δημιουργίας μιας πραγματικής κουλτούρας εξωστρέφειας, που θα διαπερνά όχι μόνο την εξαγωγική δραστηριότητα, αλλά θα συνδυάζεται με την εξαγωγή υπηρεσιών (τουρισμό, ναυτιλία, εκπαίδευση και πολιτισμό).

Σχετικά με τη συμβολή των ΟΕΥ προς την κατεύθυνση αυτή, αναφέρει πως το 2010 απευθύνθηκαν στα γραφεία ΟΕΥ ανά τον κόσμο 9.000 επιχειρήσεις, ενώ το 93% των επιχειρήσεων που απευθύνονται στους ΟΕΥ δηλώνουν ικανοποιημένοι.

Ωστόσο, οι ΟΕΥ αντιμετωπίζουν, όπως επισημαίνει, έντονα προβλήματα, τα οποία πρέπει να επιλυθούν άμεσα προκειμένου να δραστηριοποιηθούν αποτελεσματικότερα στα 60 γραφεία που λειτουργούν ανά τον κόσμο, αλλά και στο εσωτερικό της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ο κ. Φαρμάκης αναφέρεται στη «θεσμοθέτηση γραφείων ΟΕΥ στις έδρες των περιφερειών, προκειμένου να παρέχουν πληροφόρηση και συμβουλές ενισχύοντας τις προσπάθειες των εξωστρεφών επιχειρήσεων, τον εντοπισμό δυναμικών επιχειρήσεων και σε στενή συνεργασία με τα επιμελητήρια και τους εξαγωγικούς συνδέσμους να διοργανώνουν σε κάθε περιφέρεια δράσεις εξωστρέφειας».

Κύριε Φαρμάκη, παρατηρείται μια «έξαρση» των ελληνικών εξαγωγών. Τι πρέπει να γίνει για να συνεχιστεί αυτή η πολύ θετική πορεία, και μάλιστα με εντονότερο ρυθμό;

«Πράγματι, αυτή την περίοδο η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών αποτελεί τη μοναδική νότα αισιοδοξίας. Για να συνεχιστεί αυτή η τάση θα πρέπει να υπάρξει άμεσα κλίμα σταθεροποίησης και εμπιστοσύνης, ενίσχυση της ρευστότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ενώ σε δεύτερο χρόνο σειρά συνεκτικών πολιτικών με σκοπό την αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας, τη μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων, την ενίσχυση της καινοτομίας και τη δημιουργία επώνυμων προϊόντων (brand names).

Μια σειρά συνεκτικών πολιτικών με σχεδιασμό σε βάθος χρόνου, που θα δημιουργήσουν μια πραγματική κουλτούρα εξωστρέφειας, η οποία θα διαπερνά όχι μόνον την εξαγωγική δραστηριότητα αλλά θα συνδυάζεται με την εξαγωγή υπηρεσιών (τουρισμό, ναυτιλία, εκπαίδευση) και τον πολιτισμό».

Ποιες είναι οι αγορές που παρουσιάζουν τις καλύτερες προοπτικές για τα ελληνικά προϊόντα;

«Οι εξαγωγικές επιδόσεις που παρατηρούνται κατά το 2010 δείχνουν ότι τα ελληνικά προϊόντα μπορούν να τοποθετηθούν σε όλες τις αγορές. Βέβαια, οι εξαγωγικές μας δυνατότητες προσδιορίζουν σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα, όμως δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος όγκος κατευθύνεται προς τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε ότι η χώρες της ΝΑ Ευρώπης -λόγω γειτνίασης και σημαντικής ελληνικής οικονομικής παρουσίας- θα αποτελούν πάντοτε σημαντικές αγορές.

Παράλληλα η δυναμική παρουσία μας στην αμερικανική αγορά, στις αραβικές χώρες και η επιτυχία που σημειώνουν δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις σε δύσκολες αγορές όπως στις χώρες της Ασίας, στη Ρωσία, στέλνουν το μήνυμα ότι τα διεθνώς ανταγωνιστικά/καινοτόμα προϊόντα μπορούν να προωθηθούν με επιτυχία και σε δύσκολες αγορές, όταν η εξαγωγική προσπάθεια διοργανώνεται με σοβαρό και μεθοδικό τρόπο».

Μιλήσατε για χώρες της Ευρωπαϊκής Eνωσης ως τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας. Ωστόσο, υπάρχει και η εξωτερική διάσταση της Ε.Ε., υπάρχουν οι συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών που υπογράφει με διάφορες τρίτες χώρες, όπως είναι για παράδειγμα η συμφωνία με την Κορέα. Αξιοποιούνται από τους Eλληνες εξαγωγείς αυτές οι συμφωνίες, οι οποίες προβλέπουν κατάργηση δασμών, διοικητικών ή άλλων εμποδίων κ.λπ.; Πώς μπορούν να συμβάλουν τα γραφεία ΟΕΥ και οι εμπορικοί σύμβουλοι στην περαιτέρω ενίσχυση της θετικής πορείας των ελληνικών εξαγωγών;

«Το διεθνές δίκτυο των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) αποτελεί την αιχμή του δόρατος του εθνικού συστήματος στήριξης της οικονομικής εξωστρέφειας και των εξαγωγών. Πέραν των άλλων αρμοδιοτήτων τους, οι υπηρεσίες αυτές παρέχουν στις επιχειρήσεις χρήσιμη πληροφόρηση και υπηρεσίες, (έρευνες αγοράς, ανεύρεση πιθανών συνεργατών, πληροφορίες για το κανονιστικό πλαίσιο, εξιδικευμένη πληροφόρηση για τις συνθήκες των ξένων αγορών κ.ά.).

Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς διότι οι επιχειρήσεις που απευθύνονται προς τα Γραφεία ΟΕΥ εκφράζουν κατα 93% την ικανοποίησή τους για την συνεργασία τους με αυτά, ενώ είναι πιστεύω και χαρακτηριστικό του σημαντικού έργου που επιτελούν, το γεγονός ότι το 2010 προσέφυγαν στα Γραφεία ΟΕΥ σχεδόν 9.000 επιχειρήσεις!

Αποτελούμε μια δημόσια υπηρεσία για την οποία ο ιδιωτικός τομέας, και μάλιστα το πλέον εξωστρεφές τμήμα του, αναγνωρίζει την προσφορά μας και θεωρεί ζωτικής σημασίας για τη δραστηριότητά του την ενίσχυση και αναβάθμιση των Γραφείων ΟΕΥ».

Τι πρέπει να γίνει, κατά τη γνώμη σας, ώστε να πραγματοποιηθούν αυτά που προαναφέρατε και να ενισχυθεί, ως αποτέλεσμα, η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας;

«Η Eνωσή μας έχει επεξεργαστεί σε συνεργασία με τους εξαγωγικούς φορείς και τα επιμελητήρια μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα αντιμετωπίσει με μόνιμο και αποτελεσματικό τρόπο παθογένειες του παρελθόντος, παθογένειες που αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα θα έχουν δυσάρεστες επιπτώσεις στην εθνική προσπάθεια για την αύξηση των εξαγωγών, εξέλιξη που αποτελεί σε μεγάλο βαθμό και σημαντική προϋπόθεση για την έξοδο από τη σημερινή κρίση. Δυστυχώς από το 2007 και μέχρι σήμερα δεν υπήρξε η ανταπόκριση που θα έπρεπε από τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών.

Τα Γραφεία ΟΕΥ είναι σήμερα σε πορεία περιθωριοποίησης και διάλυσης. Αρκεί να σας αναφέρω ότι το 65% των εξειδικευμένων υπαλλήλων ΟΕΥ (οι οικονομικοί και εμπορικοί σύμβουλοι της χώρας) βρίσκεται σε υποαπασχόληση στην Αθήνα, ενώ τα 3/4 των Γραφείων ΟΕΥ είναι μονομελή!
Ο σκληρός ανταγωνισμός που υπάρχει σε ένα έντονα διεθνοποιημένο περιβάλλον καθιστά την εξαγωγική δραστηριότητα, τη διεθνή παρουσία μιας επιχείρησης δύσκολη αλλά και απαραίτητη επιλογή, με υψηλό κόστος, πολύπλοκη τις περισσότερες φορές, και η ουσιαστική υποστήριξή της απαιτεί ειδικές γνώσεις και ιδιαίτερη εμπειρία. Είναι στοιχεία που διαθέτουν τα στελέχη του κλάδου των υπαλλήλων ΟΕΥ, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν αξιοποιούνται κατάλληλα».

Ποια είναι τα σημαντικότερα σημεία αυτής της ολοκληρωμένης πρότασης που επεξεργάζεστε σε συνεργασία με τους εξαγωγικούς φορείς;

«Συνοπτικά θα σας αναφέρω τα πιο σημαντικά στοιχεία της:

  • Πρώτον, τη μετατροπή της υφιστάμενης Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Βοήθειας σε ανεξάρτητη και αυτοτελή προκειμένου να σχεδιάσει την εξαγωγική πολιτική σε βάθος χρόνου, με πολυετή προγράμματα δράσης (τριετή και πενταετή), που θα εξειδικεύονται σε ετήσια προγράμματα και θα αφορούν τις αγορές στόχους, να επεξεργάζεται τους προϋπολογισμούς προγραμμάτων και να διαχειρίζεται ως προς τη στελέχωση και την ανάπτυξή του το δίκτυο των 60 Γραφείων ΟΕΥ σε όλο τον κόσμο. Η θεσμοθέτηση αυτής της Γραμματείας θα επιλύσει πολλά προβλήματα συντονισμού και πολυδιάσπασης αρμοδιοτήτων.
  • Δεύτερον, τη θεσμοθέτηση των Γραφείων ΟΕΥ ως τμημάτων των πρεσβειών με διοικητική, οικονομική και επιχειρησιακή αυτοτέλεια, συνθήκες αναγκαίες για την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας προς τις εξαγωγικές και εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις σε συνδυασμό με τη δυνατότητα εισαγωγής συστήματος ανταποδοτικότητας.
  • Τρίτον, τη θεσμοθέτηση Γραφείων ΟΕΥ στις έδρες των περιφερειών προκειμένου να παρέχουν πληροφόρηση και συμβουλές ενισχύοντας τις προσπάθειες των εξωστρεφών επιχειρήσεων, τον εντοπισμό δυναμικών επιχειρήσεων και σε στενή συνεργασία με τα επιμελητήρια και τους εξαγωγικούς συνδέσμους να διοργανώνουν σε κάθε περιφέρεια δράσεις εξωστρέφειας.
  • Τέταρτον, τη δημιουργία ευέλικτου και με αποφασιστικές αρμοδιότητες οργάνου, όπου θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων, το οποίο θα εγκρίνει τα πολυετή και ετήσια προγράμματα εξωστρέφειας καθώς και το οικονομικό τους κόστος, με παράλληλη παρουσίασή τους στην αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου, τόσο κατά τον σχεδιασμό όσο και απολογητικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας