Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που θυμόμαστε αναβάτες να περιγράφουν πρόσφατες οδηγικές τους εμπειρίες, λέγοντας ότι «στο… τάδε σημείο οδήγησα γυροσκοπικά…». Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν στιγμές που η επίδραση της δράσης του αναβάτη επάνω στο τιμόνι, είναι σαφέστερη από άλλες. Επίσης είναι αλήθεια ότι άλλοτε η μοτοσικλέτα στρίβει λόγω του γυροσκοπικού φαινομένου και άλλοτε όχι…
Στο άρθρο μας «Πως στρίβει η μοτοσυκλέτα» εριγράψαμε γιατί στις χαμηλές ταχύτητες η μοτοσικλέτα υπακούει την κατεύθυνση που υπαγορεύει το τιμόνι, στρίβοντας προς τα εκεί που στρίβει το τιμόνι.
Η μοτοσικλέτα, αφού αναπτύξει κάποια ταχύτητα, στρίβει μόνον λόγω του γυροσκοπικού φαινομένου! Είναι πραγματικά αρκετά δύσκολο να συνειδητοποιήσει κανείς ότι αυτό συμβαίνει, ειδικές ασκήσεις όμως, με ειδικά τροποποιημένες μοτοσικλέτες αποδεικνύουν ότι κάτι τέτοιο είναι πραγματικότητα.
Καθώς στόχος μας είναι κάθε φορά να γνωρίσουμε καλύτερα τη μοτοσικλέτα, ώστε να είμαστε αποτελεσματικότεροι στο χειρισμό της, αποφασίσαμε να σας προτείνουμε μια άσκηση μέσω της οποίας θα μπορέσετε να εστιάσετε στην εσκεμμένη χρήση του γυροσκοπικού φαινομένου, για τον έλεγχο της κατευθυντικότητας της μοτοσικλέτας σας.
Η άσκηση
Χρειαζόμαστε τη μοτοσικλέτα μας και έναν άδειο και ευθύ δρόμο, με ικανό μήκος ώστε να μπορέσουμε να κινηθούμε για κάποιο διάστημα με ασφάλεια και με ταχύτητες που φτάνουν τα 60-70km/h.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι το επικίνδυνο, όμως το να βρούμε ένα μέρος που δεν υπάρχουν πολλά άλλα οχήματα θα βοηθήσει σημαντικά τη συγκέντρωσή μας.
- Ξεκινούμε τη μοτοσικλέτα μας και αναπτύσσουμε ταχύτητα 50km/h. Λογικά, στο κιβώτιο έχουμε την 2η ή την 3η σχέση (δεν έχει σημασία).
- Κρατώντας σταθερή την ταχύτητά μας, φέρνουμε το αριστερό χέρι μας επάνω στο ρεζερβουάρ (ώστε να μην επιδρά επάνω στο τιμόνι).
- Ενώ κινούμαστε με σταθερή ταχύτητα, ευθεία, πιέζουμε το δεξί μας χέρι προς τα εμπρός, ώστε δηλαβή να στρίψει το τιμόνι προς τα αριστερά. Η δύναμη που βάζουμε καλό είναι να είναι χαμηλής έντασης, ώστε να αποφύγουμε τις εκπλήξεις.
- Θα δούμε ότι η μοτοσικλέτα κινείται προς τα δεξιά (παρά το ότι εμείς στρίψαμε το τιμόνι αριστερά).
- Κάνοντας το ίδιο πολλές φορές θα διαπιστώσουμε ότι όσο πιο έντονη είναι η δύναμη που βάζουμε στο τιμόνι, τόσο πιο έντονα στρίβει και η μοτοσικλέτα.
- Είναι προφανές ότι, ότι ισχύει για δεξιά ισχύει και για αριστερά. (Απλώς είναι δύσκολο να αφήσουμε το δεξί μέρος του τιμονιού, διότι αναγκαστικά θα κλείσει το γκάζι…)
Κάνοντας αρκετή εξάσκηση είναι εύκολο όχι μόνο να συνειδητοποιήσουμε το πώς στρίβει η μοτοσικλέτα μας, αλλά και να αποφύγουμε, σε καταστάσεις πανικού κάποιο εμπόδια, αποτελεσματικά.
Εάν επαναλάβουμε την άσκηση με υψηλότερη ταχύτητα θα διαπιστώσουμε ότι χρειάζεται περισσότερη δύναμη στο τιμόνι ώστε να επιφέρουμε την ίδια αλλαγή κατεύθυνσης. Επίσης εάν βάλουμε περισσότερη δύναμη και την εφαρμόσουμε πιο απότομα, τότε η μοτοσικλέτα αλλάζει κατεύθυνση πιο απότομα.
Είναι απαραίτητο να εξασκούμε συνειδητά και καθημερινά την παραπάνω άσκηση στις καθημερινές μας διαδρομές. Προφανώς, το αριστερό μας χέρι δεν είναι απαραίτητο να βρίσκεται επάνω στο ρεζερβουάρ. Άλλωστε, καλό είναι να αποφασίσουμε ότι για να κατευθύνουμε την μοτοσικλέτα μας αριστερά, πρέπει να πιέσουμε το αριστερό άκρο του τιμονιού, ενώ για να πάμε δεξιά πρέπει να πιέσουμε το δεξί μέρος του τιμονιού.
Είναι προφανές ότι θα μπορούσε να γίνει και αντίστροφα αυτό, γίνεται όμως πιο περίπλοκο…
Στο δρόμο ή στην πίστα;
Η ερώτηση δεν έχει κανένα νόημα καθώς τόσο στο δρόμο όσο και στην πίστα οδηγούμε μοτοσικλέτα. Είναι ακριβώς το ίδιο είτε οδηγούμε στην άσφαλτο είτε στο χώμα. Οι νόμοι της Φυσικής εφαρμόζονται με τον ίδιο τρόπο!
Είτε βρισκόμαστε με 250km/h και πρέπει να στρίψουμε στην στροφή μιας πίστας γρήγορα και με ακρίβεια, είτε πρέπει να αποφύγουμε το αυτοκίνητο που αγνόησε το STOP και πετάχτηκε μπροστά μας, οι αντιδράσεις μας πρέπει να είναι ανάλογες. Εάν εξοικειωθούμε με την «γυροσκοπική φύση» της μοτοσικλέτας μας τότε αναμφίβολα θα γίνουμε πιο ασφαλείς!