Επικίνδυνες εργασιακές συμπεριφορές των εργαζομένων στο διαδίκτυο

Επικίνδυνες εργασιακές συμπεριφορές των εργαζομένων στο διαδίκτυο

Δυστυχώς οι προειδοποιήσεις από εμπειρογνώμονες ασφαλείας σχετικά με τις μυριάδες απειλές που κρύβονται στο διαδίκτυο δεν έπιασαν τόπο, αφού μάλον έπεσαν στα κωφά αυτιά των άμεσων ενδιαφερομένων, καθώς η πλειοψηφία των υπαλλήλων εξακολουθούν να ασχολούνται ενεργά με μη ασφαλή και μη παραγωγική διαδικτυακή δραστηριότητα την ώρα που εργάζονται, εκθέτοντας πρωτίστως το εσωτερικό δίκτυο της επιχείρησης σε εξωτερικές επιθέσεις που διεξάγονται από κυβερνοεγκληματίες, και κατά δεύτερο λόγο μολύνουν τις συσκευές και κατά δεύτερο λόγο μολύνουν τις συσκευές που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη δουλειά τους, κάτι που συνεπάγεται περαιτέρω έξοδα για την εκκαθάριση των ιών.

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει σύμφωνα με μια νέα έκθεση της εταιρείας Censornet που δραστηριοποιείται στον τομέα της Ασφάλειας του Διαδικτύου, και βασίστηκε σε δημοσκόπηση 300 επαγγελματιών πληροφορικής που εργάζονται για λογαριασμό διαφόρων επιχειρήσεων, η οποία αναφέρει ότι δύο τρίτα (67 τοις εκατό) του προσωπικού ασφαλείας έπιασαν τους υπαλλήλους να παραβιάζουν τους καθιερωμένους κανόνες που έχουν θεσπιστεί για την θωράκιση του επιχειρηματικού δικτύου.

Οι περισσότεροι από αυτούς ασχολήθηκαν με αβλαβείς δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση του αγαπημένου τους περιεχομένου στο Netflix ή το Amazon Prime. Ωστόσο, το 27 τοις εκατό έχουν εντοπιστεί και πιαστεί στα πράσα να κατεβάζουν πειρατικό λογισμικό σε συσκευές που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εργασία τους. Επίσης το 21 τοις εκατό επισκέπτονταν ιστότοπους με ερωτικό περιεχόμενο, ενώ ένα άλλο 21 τοις εκατό είχε παρακάμψει σκόπιμα τα πρόσθετα επίπεδα προστασίας για πρόσβαση σε περιεχόμενο που συγκαταλέγεται στη μαύρη λίστα, διότι ενδεχομένως να έχει κολλήσει ιούς.

Μάλιστα, η πλειονότητα των επαγγελματιών που επιμελούνται την προστασία του δικτύου, δηλαδή πληροφορικάριοι, ομολόγησαν πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνετίσουν τους ατίθασους εργαζόμενους που ακολουθούν αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά, εκτός και αν αναγκαστούν να τους καταγγείλουν στο διευθυντή, πράγμα που σημαίνει ό,τι ενδεχομένως να τους απολύσουν. Το προσωπικό ασφαλείας παραδέχτηκε ό,τι οι πιο πολλοί υπάλληλοι παραβάτες παρακολουθούν περιεχομένο ψυχαγωγίας (ταινίες και τηλεοπτικές σειρές) , χρησιμοποιώντας τα διαπιστευτήρια της εργασίας τους για να εισέλθουν στο Netflix, επιπλέον ότι προβαίνουν στη λήψη πειρατικών περιεχομένων, και τέλος, ό,τι επισκέπτονται πολλές φορές μέσα σε μία ημέρα ιστότοπους για ενήλικες.

Πολλοί ερωτηθέντες παραδέχτηκαν επίσης ό,τι γινόταν χρήση του ίδιου κωδικού πρόσβασης σε πολλούς λογαριασμούς, και αποθήκευση ευαίσθητων δεδομένων, χωρίς κατάλληλη προστασία. Ωστόσο τα χειρότερα από όλα είναι ό,τι γινόταν κοινή χρήση συνδέσμων σε έγγραφα με τρίτα μέρη χωρίς εξουσιοδότηση, καθώς και κοινή χρήση συνδέσεων υπηρεσίας cloud με άλλα άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με την εταιρεία τους.

Εκείνο που δεν κατανοούν οι περισσότεροι υπάλληλοι είναι πώς μέσω αυτής της απαράδεκτης μεθοδολογίας ανοίγουν την κερκόπορτα στους χάκερς, και ό,τι σε ενδεχόμενη επίθεση δεν θα πληγεί μόνο η επιχείρηση τους, αλλά και οι ίδιοι τους, προφανώς γιατί οι κυβερνοεγκληματίες δεν κάνουν διαχωρισμό σε καλούς και κακούς ανθρώπους, αφού ενδιαφέρονται να συλλέξουν ευαίσθητες πληροφορίες, όπως την πιστωτική και χρεωστική κάρτα που χρησιμοποιείται για να πληρωθούν οι υπηρεσίες του Netflix, και ούτω καθεξής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας