Μιας και έγινε το άρθρο για την επιλογή monitor, ένα άρθρο απ’ ότι φάνηκε είναι αρκετά σημαντικό γι’ αυτούς που δεν γνώριζαν αν υπάρχουν φθηνά ηχεία για μουσική παραγωγή και μείξη, νομίζω πως αυτό το άρθρο θα είναι ακόμα πιο σημαντικό — μιας και μιλάμε για μουσικούς που θέλουν να επενδύσουν σ’ έναν νεο υπολογιστή, έχοντας γνώμονα μόνο τα λεγόμενα κάποιου υπαλλήλου, φίλου ή δικιάς τους σκέψης.
Τι καλύτερο από το να υπάρχει και ένα άρθρο με ανάλυση που προτείνει την επένδυση του νέου σας υπολογιστή απο τα νύχια ως το κεφάλι. Λίγο αμφισβήτηση να υπάρχει και όχι τυφλή εμπιστοσύνη σε αυτόν που θεωρούμε γνώστη και το άρθρο θα αποκτήσει την χροιά εγχειριδίου αγοράς και κατασκευής από το μηδέν ενός νεου υπολογιστή. Καμία αμφισβήτηση και το άρθρο καταντάει ένα ακόμα άρθρο που το προσπερνάμε. Οι γνώμες όμως είναι για να τις δεχόμαστε, οπότε συνεχίστε να διαβάζετε. Και αμφισβητήστε με στα σχόλια!
Εκεί που θα επεκταθούμε σε άλλο άρθρο πολύ περισσότερο, είναι στην επιλογή DAW αλλά και στην επιλογή λειτουργικού συστήματος. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ Mac OS X, Windows και Linux. Προσωρινά θα δούμε τι γίνεται, σφαιρικά μεν, με την απόκτηση υπολογιστή για το ξεκίνημα στην μουσική τεχνολογία.
Βέβαια, μπορείτε να κάνετε αυτό που κάνουν αρκετοί απο τους μαθητές μου, να ξεκινήσετε με αυτό που έχετε και ανάλογα να επιλέξετε λειτουργικό σύστημα και DAW. Υπάρχουν DAW που δεν χρειάζονται ιδιαίτερη CPU και RAM για να τρέξουνε στον υπολογιστή, όπως επίσης υπάρχουν και DAW που αρμέγουν κανονικότατα τους πόρους του συστήματός σας, διψώντας για κάτι παραπάνω. Εκεί βέβαια είναι που κάνετε μικρο-επενδύσεις σε RAM, κάρτα γραφικών, μια καινούργια καρτα ήχου και ούτω καθ’ εξής.
Κατά την προσωπική μου άποψη, η πιο σωστή διαδικασία είναι η εξής: άπαξ και έχετε ήδη επιλέξει το DAW της αρεσκείας σας (Logic, Cubase, Reaper, Ableton Live κλπ) να δείτε μέσω κάποιας ιστοσελίδας τις απαιτήσεις του αγαπημένου σας προγράμματος και να αρχίσετε να σημειώνετε την ραχοκοκαλιά του νέου σας υπολογιστή. Στο Google θα πρέπει να γράψετε “Cubase 10 minimum system requirements” και θα εμφανιστεί η ιστοσελίδα που χρειάζεται. Βέβαια αντί για Cubase 6 μπορείτε να γράψετε όποιο DAW θέλετε. Θα εμφανιστούν τα χαρακτηριστικά και αυτό θα είναι το πρώτο μεγάλο στοιχείο μας για την δημιουργία του νέου υπολογιστή.
Καλό θα ήταν βέβαια να μεταφέρουμε την εμπειρία της μείξης μέχρι εκεί που μπορεί η τσέπη μας. Άσχετα που μας λέει το Cubase 10 πως μπορεί να λειτουργήσει με 512 RAM και AMD/Intel 1.4 Ghz καλό θα ήταν να ακολουθήσουμε την τακτική του πραγματικά δυνατού υπολογιστή που θα μας κρατήσει κάποια χρόνια. Οπότε, όπου μπορείς και όταν μπορείς, στόχευε για κάτι παραπάνω απ’ ό,τι ζητάει το εκάστοτε πρόγραμμα. Για να δούμε κάποια tip όμως για μια καλή αρχή (κρατώντας κατά νου πως μιλάμε για σήμερα και πως αύριο ίσως τα δεδομένα αυτά να έχουν αλλάξει):
- Για αρχάριους, καλό θα ήταν να υπάρχουν 4 GB Ram αν και το ιδανικό είναι να ανεβάσουμε την δύναμη του συστήματος στα 16 GB RAM ή τουλάχιστον στα 8 GB RAM.
- Επιλέγουμε έναν δυνατό επεξεργαστή για το σύστημά μας, ανάλογα βέβαια με το τι budget διαθέτουμε. Ένας Intel i7 τετραπύρηνος είναι μια πολύ καλή επένδυση, συν του οτι μπορούμε, με αρκετό ψάξημο και διάβασμα, να εγκαταστήσουμε και Windows και Mac OS X με Intel i5/i7. Γενικώς θα πρέπει να έχουμε κατά νου πως ένας υπολογιστής με πολλούς πυρήνες είναι κάτι που θα δουλέψει καλύτερα.
- Το minimum -για τώρα που μιλάμε- είναι 2 GHz CPU Dual Core, 4 GB RAM, 512 MB αν και βλέπω πως ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να σταθεί στα πόδια του μόνο για έναν χρόνο ακόμα.
- Όσον αφορά την κάρτα γραφικών καλό θα ήταν να επενδύσουμε σ’ ένα σύστημα που έχει GPU για να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε εκτός από μουσική παραγωγή και για γραφιστικά αλλά και για το πολυπόθητο gaming (γιατί πάντα θα είμαστε παιδιά)
Laptop ή Desktop
Εδω οι απόψεις διίστανται. Προσωπικά δεν θα πρότεινα υπολογιστή PC και laptop ως επιλογή για μουσική επεξεργασία και να σας πω την αλήθεια πολύ σπάνια το βλέπω. Από την άλλη όμως η επιλογή Mac laptop είναι μια πολύ καλή σκέψη μιας και προσωπικά έχω τεστάρει την όλη ιδέα και έχω εργαστεί με Mac laptop — έχω να πω μόνο πως κάτι τέτοιο αποδίδει. Βέβαια, η τιμή τους είναι αρκετά ανεβασμένη σε σχέση με ένα PC laptop αλλά εκεί πάμε στο θέμα του “ότι δίνεις αυτό παίρνεις” — και δεν αναφέρομαι στο εξωτερικό των Mac laptops και στο πόσο όμορφα δείχνουν.
Το θέμα επιλογής είναι το αν χρειαζόμαστε ένα κινητό σύστημα ή ένα σταθερό. Αυτή θα πρέπει να είναι και η πρωταρχική μας σκέψη για την επιλογή συστήματος. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το σύστημά μας για εξωτερικές ηχογραφήσεις ή ακόμα και για live performance νομίζω πως η λύση είναι προφανής.
Βέβαια αυτό που είναι αυτονόητο για πολλούς είναι πως ένα desktop είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο και μπορούμε να κάνουμε αρκετά upgrade στο σύστημά του, σε αντίθεση με τα laptop που εκεί είμαστε αρκετά περιορισμένοι.
Mac ή Windows
Εδω είναι που ξεκινάει ο πόλεμος του εγωιστή και ισχυρογνώμων. Γκα γκαν! Είναι παρόμοιος με τον λεκτικό θρησκευτικό πόλεμο, των ομάδων, των συγκροτημάτων και των ειδών της μουσικής. Προσωπικά, αυτό που λεω πάντα είναι το γνωστό ρητό « περί ορέξεως κολοκυθόπιτα».
Για να δούμε όμως, ποιο λειτουργικό σύστημα προτιμούν η μουσική για να κάνουν τη δουλειά τους παγκοσμίως:
- Apple’s OS X – 57.43%
- Microsoft Windows – 40.00%
- Linux – 2.18%
- Other – 0.4%
Πρώτο στις προτιμήσεις βρίσκεται το λειτουργικό της Apple -και κατ’ επέκταση οι Apple ως υπολογιστές, μια και αυτά τα δύο πάνε χέρι χέρι- λόγω σταθερότητας και υποστήριξης από τις εταιρίες μουσικών προγραμμάτων. Θεωρώ πως είναι άκρως λογικό όμως κάποιος να εκφέρει γνώμη αφού πρώτα δοκιμάσει και τα δυο αυτά συστήματα. Χωρίς αυτό, μιλάμε καθαρά για φανατισμό και εκεί είναι που οι απόψεις αποκτούν μια ελαφριά χροιά… τρομοκρατίας.
Οι Mac είναι πολύ ακριβοί, ενώ τα PC είναι φθηνά. Βεβαίως και είναι έτσι, όμως αν μιλάμε για μουσική παραγωγή και ο υπολογιστής είναι το πιο φθηνό εργαλείο, τότε o νέος μουσικός έχει ξεχάσει πως η όλη ιδέα της μουσική παραγωγής κατατάσσεται στα… elite επαγγέλματα λόγω κόστους εξοπλισμού και δυσκολίας εργασίας — οπότε το να έρθουμε αντιμέτωποι με ένα φτωχό setup είναι κάτι παραπάνω από καταστροφικό για το μέλλον μας.
Υπάρχει και μια άλλη ενδιαφέρουσα φήμη: “τα Mac είναι φτωχά σε μουσικά προγράμματα“. Αν βιάστηκες να συμφωνήσεις, μάλλον όταν το σκέφτηκες δεν συμβουλεύτηκες κάποιον γνώστη και απλώς σύνθεσες αυτή την άποψη λόγω αδυναμίας να κάνεις μόνος σου μια έρευνα αγοράς — που τις περισσότερες φορές είναι και ο καταλυτικός παράγοντας για μια οποιαδήποτε αγορά. Τα Mac έχουν περισσότερα -συγκριτικά με τα PC- μουσικά προγράμματα και λόγω του λειτουργικού, είναι πολύ πιο σταθερά στην λειτουργία τους.
Πέρα από αυτό -και όλα τα παραπάνω είναι προσωπική άποψη- φυσικά και ένα καλοστημένο PC μπορεί να είναι εξίσου καλό και λειτουργικό. Και φυσικά και υπάρχουν πολλά, πάρα πολλά προγράμματα για να κάνεις τη δουλειά σου!
Κάρτα ήχου
Εδώ θα πρέπει να συμβουλευτούμε τα reviews που βλέπουμε στο διαδίκτυο – μιας και μια φτωχή κάρτα ήχου είναι, μαζί με αδύναμα monitors, η ταφόπλακα του νέου μουσικού/ηχολήπτη. Θα πρέπει να γίνει επένδυση και εκεί σε κάτι που θα ακουμπάει τα 300€ για να μπορούμε να είμαστε τουλάχιστον σίγουροι ότι αυτό που θα περάσει από την κάρτα ήχου δεν θα έχει καταστραφεί στην πορεία.
Θα γίνει κάποιο άρθρο επάνω σε αυτό το θέμα, αλλά γενικώς θα πρέπει να σκεφτούμε έξυπνα μιας και η κάρτα ήχου, έτσι όπως το λέει και η ίδια, είναι το εργαλείο που μετατρέπει τα δεδομένα σε ήχο και τα πασάρει στα monitors μας. Δεν μπορώ να σκεφτώ εξάρτημα υπολογιστή με πιο σημαντική λειτουργία.
Χρειαζόμαστε ένα dedicated music machine
Αυτό που λέει η πρόταση είναι οτι στην τελική θα πρέπει να επιλέξουμε ένα setup το οποίο θα μας βολεύει για να μπορούμε να κάνουμε μείξη/editing/live performance και όχι κάτι άλλο. Δεν επιλέγουμε με γνώμονα το gaming, internet surfing ή το data downloading γιατί όπως καταλαβαίνετε το τελικό σύστημα δεν θα είναι συμβατό με τις απαιτήσεις του DAW μας. Με λίγα λόγια: για gaming θα επιλέξουμε πάρα πολύ καλή κάρτα γραφικών και γρήγορο HD, για downloading θα επιλέξουμε καλή σύνδεση στο net, ελαφρύ σύστημα και πολύ χώρο στον σκληρό δίσκο και ούτω καθ’ εξής. Όλα αυτά είναι άσχετα με την μουσική δημιουργία στον υπολογιστή. Κοιτάμε κατά κύριο λόγο τη δουλειά μας, τα άλλα έρχονται έπειτα.
Έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να έχουμε την ίδια σωστή κρίση με την επιλογή ενός αμαξιού, πάντα δηλαδή να έχουμε στο μυαλό μας τα σωστά δεδομένα. Ελπίζω να βοήθησα και τα σχόλια είναι ανοιχτά για να αλληλοαμφισβητηθούμε!