ΑρχικήΕπιστήμηΕπιστήμονες θα επαναπροσδιορίσουν το κιλό για πρώτη φορά μετά από 130 χρόνια

Επιστήμονες θα επαναπροσδιορίσουν το κιλό για πρώτη φορά μετά από 130 χρόνια

Επιστήμονες θα επαναπροσδιορίσουν το κιλό για πρώτη φορά μετά από 130 χρόνια.

Για τους περισσότερους από εμάς, το ταπεινό χιλιόγραμμο δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια μονάδα μέτρησης, αλλά μια πρόσφατη επιστημονική πρόοδος μπορεί να αλλάξει τον ορισμό της.

Ας κάνουμε ένα βήμα πίσω στο 1875, όταν οι επιστήμονες δούλευαν σχολαστικά για να καταλάβουν καλύτερα τον κόσμο μας. Είχαν δημιουργήσει τότε ένα πρότυπο μέτρησης βάρους με μεγάλη ακρίβεια, ήταν ένα κυλινδρικό μεταλλικό κομμάτι από κράμα λευκοχρύσου και ιριδίου, το οποίο ζυγίζει ακριβώς ένα κιλό. Αυτό ονομάστηκε International Prototype Kilogram (IPK) και έχει γίνει ο ορισμός του κιλού που όλοι γνωρίζουμε.

Το IPK έχει αναπαραχθεί πιστά και διανεμήθηκε σε πολλές χώρες, έτσι ώστε το κιλό να μπορεί να βασιστεί σε αυτό, αλλά το πρωτότυπο στεγάζεται στο Διεθνές Γραφείο Βάσεων και Μετρήσεων στη Γαλλία. Η σκόνη, οι μολυσματικές ουσίες και οι αμέτρητοι άλλοι παράγοντες μπορούν να αλλάξουν το βάρος του IPK, προκαλώντας μείωση στο πραγματικό βάρος. Αυτό μπορεί να μην έχει μεγάλη σημασία για τον μέσο άνθρωπο, αλλά αυτή η ανακρίβεια μπορεί να είναι ένα τεράστιο πρόβλημα σε ευαίσθητες έρευνες όπως εκείνες που αφορούν ραδιενεργά υλικά.

Σε μια προσπάθεια να μην απομακρυνθεί ανθρωπότητα από το ορισμό του κιλού, επειδή προφανώς ο παραδοσιακός τρόπος που βασίζεται στο ξεπερασμένο κομμάτι μετάλλου περιέχει αρκετές ανακρίβειες, το Εθνικό Ινστιτούτο Προηγμένων Βιομηχανικών Επιστημών και Τεχνολογίας (AIST) στην Ιαπωνία έχει αναπτύξει μια μπάλα πυριτίου εξαιρετικά υψηλής ακρίβειας.

Δημιουργημένο με λέιζερ και μερικά φανταχτερά σκευάσματα, αυτό το νέο IPK έχει δοκιμαστεί να είναι διπλάσιος σε μέγεθος από το κυλινδρικό, πράγμα που θα συμβάλει τεράστια στους τομείς που απαιτούν ακριβείς μετρήσεις όπως η ανάπτυξη φαρμάκων.

Η AIST ελπίζει να παρουσιάσει αυτό το νέο πρότυπο σε μια διεθνή διάσκεψη το επόμενο έτος, η οποία θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το κιλό ορίζεται για πρώτη φορά μετά από 130 χρόνια. Αν και τα οφέλη του ίσως να μην είναι αμέσως προφανή για τους περισσότερους από εμάς , να είστε σίγουροι ότι ο τρόπος ζωής μας που αφορά τα κιλά θα γίνει … πιο ακριβής και θα εξυπηρετήσει ιδιαίτερα τα συμφέροντα της επιστήμης.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166