ΑρχικήΕπιστήμηΠτερόσαυρος 70 εκατ. ετών είναι το μεγαλύτερο ιπτάμενο ζώο που ανακαλύφθηκε ποτέ

Πτερόσαυρος 70 εκατ. ετών είναι το μεγαλύτερο ιπτάμενο ζώο που ανακαλύφθηκε ποτέ

Πτερόσαυρος 70 εκατ. ετών είναι το μεγαλύτερο ιπτάμενο ζώο που ανακαλύφθηκε ποτέ.

Το απολίθωμα ενός τεράστιου πτερόσαυρου, που ήταν πιθανότατα ένα από τα μεγαλύτερα ζώα που πετούσαν ποτέ σε τούτο τον πλανήτη , βρέθηκε στην έρημο Gobi στη Μογγολία.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το τρομακτικό θηρίο, το οποίο ζούσε πριν από 70 εκατομμύρια χρόνια, θα μπορούσε να έχει ένα άνοιγμα πτερυγίων μέχρι τα 36 πόδια – το οποίο είναι συγκρίσιμο με μερικά από τα μεγαλύτερα αρχαία ερπετά, ακόμη και με μερικά μικρά αεροσκάφη.

Λόγω του μεγέθους του, είναι πιθανό αυτά τα γιγάντια σαρκοφάγα να έχουν φάει νεαρούς ή μικρούς δεινοσαύρους – το οποίο θεωρούνταν ένα συνηθισμένο φαινόμενο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η ικανότητά του να περπατάει χρησιμοποιώντας και τα τέσσερα του άκρα θα βοηθούσε στην τεκμηρίωση αυτής της άποψης, επιτρέποντάς του να βλάπτει τη λεία του στο έδαφος.

Ενώ τα απολιθώματα δεν παραπέμπουν σε κάποιο νέο είδος (λόγω εξέτασης του σκελετού), οι ερευνητές λένε ότι ήταν πιθανώς ένας από τα μεγαλύτερα φτερωτά όντα που έζησαν ποτέ στον πλανήτη – ίσως είναι τόσο ψηλό όσο μια καμηλοπάρδαλη – και σίγουρα το μεγαλύτερο που βρέθηκε στην Ασία.

Δυο ανακαλυφθέντες μεγάλοι πτεροσαύροι, σε παρελθόντα χρόνο – του είδους Quetzalcoatlus και Hatzegopteryx – πιθανότατα είχαν άνοιγμα πτερυγίων 32 και 36 ποδιών αντίστοιχα.

Οι παλαιοντολόγοι από τη Μογγολική Ακαδημία Επιστημών ανακάλυψαν για πρώτη φορά θραύσματα μεγάλου σπονδύλου το 2006 σε μια περιοχή του δυτικού Gobi που είναι πλούσια σε απολιθώματα. Τα κόκαλα στάλθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο για περαιτέρω ανάλυση, όμως η κατάσταση απαιτεί επανεξέταση του χώρου, γιατί αποκαλύφθηκαν πολλά υπολείμματα, αν και πολλά από τα οστά χωρίστηκαν σε πολλά μικρά κομμάτια.

Μετά από χρόνια τεράστιας προσπάθειας να μαζέψουν και να συναρμολογήσουν όλα τα απομεινάρια μαζί, αφού ολοκληρώθηκε αυτή η φάση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχουν αρκετές ραχοκοκαλιές που μοιάζουν με εκείνες μιας μυστηριώδους ομάδας πτεροσαυρών γνωστών ως αζχαρχίδες.

Μια μεγάλη αζχαρχίδα που βρέθηκε στην Ιορδανία, γνωστή ως Aramabourgiania, είχε οστά αυχένα με πλάτος μεγαλύτερο από δύο ίντσες. Συγκριτικά, τα οστά του αυχένα του πρόσφατα ανακαλυφθέντος δείγματος είναι σχεδόν οκτώ ίντσες.

«Πρόκειται για μια εντελώς νέα τάξη μεγέθους πτερόσαυρων, η οποία αυτόματα γεννά πολλά ερωτήματα», δήλωσε στο National Geographic ο Mark Witton, εμπειρογνώμονας στους πτερόσαυρους, προσθέτοντας επίσης ότι «Αυτό που δεν έχουμε δεν έχουμε κατανοήσει ακόμα για τους πτερόσαυρους είναι η συσχέτιση των οστών του λαιμού με το σώμα για να επιβεβαιώσουμε αν έχουν απλά πολύ μεγάλους λαιμούς ή αν είναι πολύ μεγάλα ζώα που χωρίζονται σε διάφορες υποκατηγορίες».

«Μπορεί αυτός ο αρκετά ισχυρός, τρομερός θηρευτής να ήταν ικανός να πιάσει οποιαδήποτε λεία, τόσο μεγάλη όσο ο άνθρωπος. “Φαίνεται να τρέφονταν με πράγματα στο έδαφος και είχαν ικανότητά τους να αρπάξουν βασικά ό, τι ότι μπορούσε να χωρέσει στα ράμφη τους» δήλωσε ο Watson.

Το Gobi pterosaur έζησε ταυτόχρονα με τον Tarbosaurus, έναν 5-τόνο συγγενή του, οπότε δεν θα ήταν ο κορυφαίος θηρευτής στην τροφική αλυσίδα. Οι παλαιοντολόγοι πιστεύουν ότι οι αζχαρχίδες είχαν την ικανότητα να εκτοξεύονται στον αέρα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166