ΑρχικήΕπιστήμηΕπιστήμονες ανακάλυψαν φθηνό και εύκολο τρόπο κατασκευής ηλιακών κυττάρων χρησιμοποιώντας βακτήρια

Επιστήμονες ανακάλυψαν φθηνό και εύκολο τρόπο κατασκευής ηλιακών κυττάρων χρησιμοποιώντας βακτήρια

Επιστήμονες ανακάλυψαν φθηνό και εύκολο τρόπο κατασκευής ηλιακών κυττάρων χρησιμοποιώντας βακτήρια.

Μία ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε πραγματικά κάτι πολύ σπουδαίο που ίσως αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα στον τομέα των φωτοβολταϊκών, συγκεκριμένα βρήκε έναν φθηνό και βιώσιμο τρόπο κατασκευής ηλιακών κυττάρων που μετατρέπουν το φως σε ενέργεια, χρησιμοποιώντας βακτήρια.

Η παρούσα μελέτη δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Small και διεξήχθη από ερευνητές του πανεπιστημίου University of British Columbia, οι οποίοι όχι μόνο κατόρθωσαν να παράγουν ρεύμα ισχυρότερο από οποιαδήποτε τέτοια άλλη συσκευή, αλλά κατάφεραν να λειτουργήσει το ίδιο αποδοτικά και αποτελεσματικά τόσο σε αχνό φως, όσο και σε έντονο φως.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η καινοτομία θα μπορούσε να είναι ένα βήμα προς την ευρύτερη υιοθέτηση της ηλιακής ενέργειας σε μέρη που υπάρχει ελάχιστη ηλιακή ακτινοβολία, όπως η περιοχή της βόρειας Ευρώπης όπου οι νεφώσεις είναι συχνές και διαρκούν μερικές φορές για πολλές συνεχόμενες μέρες. Με την περαιτέρω ανάπτυξη, αυτών των ηλιακών κυττάρων- που ονομάζονται βιογενή (αγγλικά: biogenic) επειδή είναι κατασκευασμένα από ζωντανούς οργανισμούς – θα μπορούσαν να καταστούν εξίσου αποτελεσματικά με τα συνθετικά κύτταρα που χρησιμοποιούνται σε συμβατικά ηλιακά πάνελ.

«Η καινοτόμος μέθοδος που ανακαλύψαμε είναι μία λύση σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα και θα ανοίξει το δρόμο προς την οικονομικότερη χρήση της ηλιακής ενέργειας», δήλωσε ο καθηγητής του τμήματος χημείας και βιολογικής μηχανικής του UBC, ο Vikramaditya Yadav, που ηγήθηκε του έργου.

Τα ηλιακά κύτταρα είναι τα δομικά στοιχεία των ηλιακών συλλεκτών που μετατρέπουν το φως σε ηλεκτρικό ρεύμα. Οι προηγούμενες προσπάθειες άλλων ερευνητών που επιδίωξαν να κατασκευάσουν βιογενή ηλιακά κύτταρα επικεντρώθηκαν σε λανθασμένες μεθόδους που δεν είχαν απολύτως κανένα αποτέλεσμα, οι οποίες μάλιστα είναι δαπανηρές και περιλαμβάνουν τοξικούς διαλύτες που μπορούν να βλάψουν άμεσα το περιβάλλον.

«Καταφέραμε να καταγράψουμε την υψηλότερη πυκνότητα ρεύματος σε ένα βιογενές ηλιακό κύτταρο», εξήγησε ο Yadav. «Αυτά τα υβριδικά υλικά που αναπτύξαμε μπορούν να κατασκευαστούν οικονομικά και με βιώσιμο τρόπο. Μάλιστα με περαιτέρω βελτιστοποίηση, θα μπορούσαν να προσφέρουν μία πολύτιμη λύση στον τομέα της ενέργειας σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε ότι οι επιστήμονες δεν ανέφεραν ποτέ το προϊόν τους θα είναι διαθέσιμο στο εμπόριο και ποια μπορεί να είναι η καταληκτική τιμή που θα πωλείται στην αγορά.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166